26 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/30

 Kızıl Bayrak'tan
AKP’nin kanlı politikaları ve tasfiyeci çözüm süreci
Dış politikada iflasın bedeli halklara ödetiliyor!
Faşist devlet terörüne direnmek meşrudur!
Devrim için örgütlenmeyen
geleceği kazanamaz!
“Sokakta, kavgada ve mücadelede olacağız!” - Av. Zeycan Balcı Şimşek
“Baskıya karşı direnmek haktır!”
Gezi tutsaklarıyla dayanışma eylemleri
Gençlikten korkuyorlar!
İşçi grevleri dalgası büyüyor...
Kazanımın yolu sokakta, mücadelede!
İşçi eylem ve direnişleri
İSDEMİR’de grev sürüyor!
Metalde grev dalgası
Gezi Direnişi’nin deneyimleri ışığında
emekçi kadın çalışmamızı güçlendirelim!
Çözüm sandıkta değil devrimde! - M. Yılmaz
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 3 - Volkan Yaraşır

Akkapı: Gezi Direnişi’nin
öne çıkardığı bir mevzii...

Forumlarda mücadele kararlılığı
Mücadele birleştiriyor!
Suriye’de yıkıcı savaş ve emperyalist tehditler
Ekim Gençliği Yaz Kampı’ndan...
Devrimin gençleri...
Gezi tutsağı öğrencilerden mektup...
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Forumlarda mücadele kararlılığı

 

Gezi Direnişi’nin ardından fiili mücadele yolunu tutan emekçiler, forumlarda sorunlarına çözüm yolları üretiyorlar. Sorunların çözümleri için forumlarda biraraya gelen işçiler, emekçiler, gençler ve kadınlar mücadeleyi sürdürüyorlar.

İstanbul

Sarıgazi Meclis Mahallesi forumları her hafta Cuma günü saat 21:00’da gerçekleştiriliyor. Forum’da 4+4+4 yeni eğitim modelinin ucuz iş gücü hedefiyle ortaya konulduğunu, kız çocuklarının küçük yaşta evlenmesi gibi sonuçlar doğurduğunu ortaya koyan konuşmada, yeni öğretim yılına daha hazırlıklı daha güçlü girmek gerektiği vurgulandı. Forumda gelecek haftanın konusu olarak “kadın sorunu” başlığı belirlendi.

Önceki forum sonrasında faşist saldırı gerçekleşen Yenidoğan Mahallesi’nde 22 Temmuz akşamı tekrar bir forum yapıldı. Önceki hafta faşistlerin saldırısının gerçekleşmesine rağmen, yaklaşık 100 kişinin katılımıyla, forum yapma ısrarı gösterildi. Forumda canlı tartışmalar gerçekleşirken, şu kararlar alındı:

- Mahallede çöp konteynerleri bulunmaması ve mahallede ışıklandırma yapılması,

- Faşist saldırılara karşı dayanışmayı büyütmek, faşist saldırılara karşı net tutum almak,

- Sarıgazi’de direnişin mevzilerinden biri olan, Yenidoğan Mahallesi’ni ayrı tutmamak,

- Tutuklamalara karşı mücadele etmek.

23 Temmuz Salı günü devletin direnişin önünü kesmek, direnişi tamamıyla bitirmek için devreye soktuğu gözaltı-tutuklama terörüne karşı yürüyüş gerçekleştirildi. Demokrasi Caddesi’nde kurulan Direniş Çadırı’nda başlanarak İnönü Mahallesi sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüşte sloganlar atıldı, teşhir konuşmaları yapıldı. Eylem tekrar çadır önüne gelinerek bitirildi.

Kartal Kartallı Kazım Meydanı’nda 18 Temmuz akşamı geçen hafta sonu yapılan forumda alınan karar doğrultusunda bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik açılış konuşmasının ardından halk oyunları ekibi çeşitli yörelerden oyunlarıyla izleyicilere keyifli bir seyir sundu. Oyunlara forum katılımcıları alkışları ile ritim tuttu. Halk oyunları alkışlarla yerini Can Arslan ve ritimci arkadaşının seslendireceği türkülere bıraktı. Halk türkülerini söyleyen Arslan ve arkadaşı türkülerin devamında halay potpori ile kitleyi coşturdu. “RED” filminin gösteriminin ardından forumda atölye çalışmalarını güçlendirme çağrısı yapıldı. Bir daha ki forumun tarihi belirlenerek forum sonlandırıldı.

Maltepe Meydanı ve Maltepe Sahil’de 19 Temmuz akşamı forum gerçekleştirildi. Maltepe’deki parkta her akşam forum yapılırken, Meydan’da, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri forumlar yapılmakta. Maltepe Meydanı’nda yapılan forum TMMOB’den mimar Esin Köymen’in sunumu ile başladı. Sinevizyon eşliğinde yapılan sunumda; Maltepe’de bulunan Tekel fabrikasının sermayeye peşkeş süreci anlatılırken, emekçilerin konuşmalarıyla forum sürdü.

Esenyurt Dayanışması’nın her Pazartesi Depo Kapalı Cadde’de yürüyüş ve ardından gerçekleştirdiği forumlar 22 Temmuz akşamı devam etti.

Depo Kapalı Cadde girişinde toplanılarak, “Her yer Taksim, her yer direniş!” pankartıyla Yurtiçi Kargo’nun karşısındaki alana yüründü. Sloganların atıldığı eylemde Taksim Direnişi’nde katledilenler de anıldı. Forumun yapılacağı alana gelinmesinin ardından söz alanların işçi, gençlik, kültür-sanat ve kadın komisyonları kurulması önerisinin getirildiği forumda tutsak direnişçilerle dayanışma, grev ve direnişlere ziyaret ile forumun işleyeşine dair öneriler de demokratik bir biçimde katılımcılarla beraber oylandı.

Esenyurt Dayanışması’nın çağrısıyla Yeşilkent Mahallesi 2 Temmuz Parkı’nda forum yapıldı. Amasyalılar Caddesi İnci Et Kasap önünde toplanan Esenyurt Dayanışması, “Katledenler serbest direnenler tutsak Taksim direnişçilerine özgürlük” pankartıyla 2 Temmuz Parkı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Taksim Direnişi’nde yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük’ün yanısıra Lice’de devlet tarafından katledilen Medeni Yıldırım’ın da anıldığı yürüyüşte direniş tutsaklarına özgürlük istendi.Yürüyüşün ardından formu gerçekleştirildi. Çeşitli sektörlerden işçilerin de söz aldığı forumda, Taksim Direnişi’nin ateşini bölgedeki fabrikalara taşıma, örgütlenme ve hak arama mücadelelerini yükseltmenin önemine vurgu yapıldı. Konuşmalarda dikkat çeken noktalardan bir diğeri ise Yeşilkent ve Ardıçlı mahallelerinde yaşanan tapu sorunu ile yozlaşma, uyuşturucu ve fuhuşun yaygınlaşması gibi yerel sorunların dile getirilmesiydi.

Sistemin dayattığı yozlaşmaya, uyuşturucuya, fuhuşa ve çeteleşmeye karşı Gaziosmanpaşa Emek Mahallesi’nde başlatılan mücadele aylardır kararlılıkla devam ediyor. 21 Temmuz’da Emek Mahallesi parkında bu mücadelenin bir parçası olarak bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte Taksim Direnişi’nde şehit düşen direnişçileri anmak ve onlar şahsında bir kez daha her türlü yozlaşmaya ve faşist saldırılara karşı mücadele sözü vermek için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşu sırasında Adnan Yücel’in şiirinden bir parça ve ardından Taksim şehitlerinin adları okundu. Etkinlikte ilk olarak Taksim Direnişi’ni anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından süreçle ilgili yapılan konuşmalardan sonra etkinlik sonlandırıldı.

Küçükçekmece Dayanışması Kanarya Mahallesi’nde “rantsal dönüşüm”e karşı 21 Temmuz’da yürüyüş gerçekleştirdi. Kanarya İstasyon çıkışında buluşan Küçükçekmece Dayanışması “Diren Küçükçekmece” pankartı ve dövizler açarak yürüyüşe başladı.

Mahalle içerisinde gerçekleştirilen yürüyüş boyunca Kanarya Mahallesi’nde uygulanmak istenen kentsel dönüşümün gerçek yüzünü ortaya koyan ve barınma hakkı için mücadeleye çağıran konuşmalar gerçekleştirildi. Mahalle içerisindeki yürüyüşün ardından çarşıya geçildi. Çarşı içerisinde de Kanarya’yı bekleyen kentsel dönüşüm tehdidi ile ilgili bilgi verildi ve mücadele çağrısı yapıldı. Yürüyüş, bilgilendirme toplantısı yapmak için gidilen bir yöre derneğine kadar sürdü. Yürüyüşün ardından Şehir Plancıları Odası’ndan bir uzmanın ve Kent Hareketi’nden bir katılımcıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Her geçen gün yeni insanların katıldığı Bakırköy’de her gün düzenlenen forumunda, Bakırköy forumunun amaçladığı politikaları içeren bir manifesto hazırlanması, Bakırköy Meydanı’nda forum standının açılması kararlaştırıldı.

Forum kararları çerçevesinde 18 Temmuz Perşembe günü Kemal Sunal’ın, Zübük filmi gösterildi. Bugünkü iktidarı iyi anlattığı düşünülen film keyifle izlendi.

19 Temmuz akşamı yapılan anma öncesinde Bakırköy’de stand açılırken, daha sonra meydanda anma etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. Daha sonra İncirli Caddesi trafiğe kapatılarak Çamlık Parkı’na yürüyüş yapıldı. Sloganlarla yapılan yürüyüşün sonunda parka varılırken, yapılan iftarın ardından parktada anma etkinliği gerçekleştirildi. Daha sonra serbest kürsü oluşturuldu.

Gebze Çarşı Çamlık Parkı’nda Gebze Dayanışması olarak 21 Temmuz Pazar günü forum gerçekleştirildi. Forum boyunca süren tartışmalarda Gebze’de yaşayan işçilerin, emekçilerin, gençlerin sorunları dile getirildi.

Forumun genişletilmesi, yapılan çalışmaların duyurulması yönünde birçok tartışmanın yürütüldüğü forumda, öncelikli olarak işçilerle dayanışma ve yaralı direnişçi Okan ile dayanışma süreçlerinin örülmesi eğilimi çıktı. Foruma katılan Nakliyat-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılıp Ocak ayından beri direnişte olan Yurtiçi Kargo işçileri direnişlerini anlattılar. Forumun önüne koyduğu ilk çalışma, Birleşik-Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan ve direnişe başlayan Inductotherm işçilerine ziyaret.

19 Temmuz’da Emekliler Sendikası Gebze Şubesi, Gebze Kent Meydanı Çamlık Park’ta forum gerçekleştirdi. Yapılan konuşmaların ardından Emekli-Sen Gebze Şube Yürütmesi adına Cemil Yüksek forumdan çıkan sonuçlarla birlikte basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada, emeklilerin yaşadığı sorunlardan bahsedildi, aynı sistemin toplumun diğer kesimlerini de etkilediği belirtildi ve mücadele çağrısı yapıldı.

Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde gerçekleştirilen forumlardan 4.’sü 19 Temmuz Cuma akşamı gerçekleşti. Emekçiler geçen hafta yapılan planmaya göre yemekler hazırlayıp ortak sofra oluşturdular. Hep birlikte sofrayı hazırlayan emekçiler yemek yedikten sonra foruma başlandı.

Forum’da geçen hafta getirilen öneriler hatırlatıldıktan sonra söz emekçilere verildi. Konuşmacıların neredeyse tamamı gençlerden oluşurken, mahallede muhtarlık binasının arkasına yapılmak istenen benzinlik üzerine konuşuldu. Forumda, benzinliğin mahallenin içine yapılmasına karşı imza kampanyası başlatmak, basın açıklaması örgütlenmek, Gezi tutsaklarına kart, mektup gönderme ve yaralıları ziyaret etme önerileri onaylanarak karar altına alındı.

Adana

Meydan Mahallesi’nde oluşturulan halk komitesi tarafından çeşitli etkinlikler hayata geçiriliyor.

20 Temmuz akşamı bir gölge oyunu gerçekleştirildi. Öncesinde mahallede el ilanı dağıtılarak duyurusu yapılan gölge oyunu Hacivat Karagöz üzerinden gezi direnişi temalıydı. Cumhuriyet İlköğretim Okulu karşısındaki boş arsada gerçekleştirilen gölge oyununa çocukların gösterdiği ilgi dikkat çekerken yaklaşık 200 kişi bu etkinliğe katıldı.

19 Temmuz akşamı Akkapı halkı tarafından bir forum gerçekleştirildi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı bu forumda sırayla söz alınıp görüş bildirildi. Sonuç olarak, Pazar günü mahalle içinde Konak önünde toplanarak Petrol’e kadar yürüyüş yapıldıktan sonra araçlarla Atatürk Parkı’na gitme kararı alındı.

Ankara

Batıkent’te mahalle meclislerinin ortaya koyduğu eylem takvimi devam ediyor. Her cuma günü yürüyüş yapma kararı alan meclisler 19 Temmuz’da da biraraya gelerek yürüyüş gerçekleştirdi. Atlantis önünde biraraya gelen kitle buradan Ergazi’ye bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ulusalcı etkinin yoğun olduğu yürüyüşte Ergazi emekçileri de camlara ve balkonlara çıkarak alkışlarla destek verdi. Yürüyüşe 500’ü aşkın kişi katılırken, tekrar Atlantis önüne gelinerek yürüyüş bitirildi.

Bursa

Teleferik Mahallesi’ndeki forumların 3.sü 19 Temmuz akşamı gerçekleştirildi. Teleferik çamlığında gerçekleştirilen forumda, ilk olarak Uludağ’da yaşanan ağaç katliamını anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından konuşmalara geçildi. Forumda konuşanlar teleferik inşaatının teleferik çevresinde ilerleyen dönemdeki dönüşümleri üzerine durdu. Teleferik forumunda öneriler üzerine belirli kararlar alındı. Forum’da Teleferik inşaatının Uludağ’da gerçekleştirdiği ağaç katliamına karşı bir eylem gerçekleştirmek, her hafta film gösterimi yapılması kararlaştırıldı.

İzmir

Çiğli’nin Harmandalı semtinde forumların bir yenisi bu akşam gerçekleştirildi.

Forumun teması Harmandalı çöplüğü üzerine kuruldu. Çöp sorununun çözümü için emekçilerin taleplerini dile getirdikleri forumra ayrıca etkinlik programı da gerçekleştirildi.

Kısa bir müzik dinletisi ve ardından da mahalle gençlerinin oluşturduğu bir tiyatro oyunuyla forum devam etti. Tiyatro oyunun konusu yine çöpün semte etkileri üzerineydi.

Tiyatro gösteriminin ardından forum için emekçiler kürsüye çağrıldı. Konuşmacılar da sırasıyla semtte çöp istemediklerini ve bunun için mücadele edilmesi gerektiğini belirttiler.

Ardından bir sınıf devrimcisi söz alarak Kırıklar 1 No’lu F tipi Cezaevi’nden direniş tutsaklarının selamını ileterek, gönderdikleri mektubu okudu. Kitlenin alkışlarla bitirdiği mektubun ardından dayanışma amaçlı çıkartılan kartlara maddi destek sunularak dayanışmanın büyütülmesi gerektiği belirtildi.

Forum çekilen halaylarla son buldu.

 
§