5 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/07 (40)

 Kızıl Bayrak'tan
Yeni Ekimler için
devrime hazırlanıyoruz
Sermaye devleti savaşa hazırlanıyor!
Sayfalarından kan damlıyor!
AKP’nin 4. Kongresi
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Oslo tartışmaları yerini yine
imha planlarına bıraktı
Ulucanlar şehidi Habip Gül mezarı başında anıldı!
Baraj mizanseni ve tasfiye operasyonu
Elit Çikolata’da işten atma saldırısı
Eylül ayında iş cinayetlerinde 83 ölüm
“Direnmek yaşamaktır!”
GOP’ta işçilerin yeni mevzisi kuruldu!
Alevilik sorunu
4+4+4 sisteminde
özel gereksinimli çocukların durumu
Eğitimin gericileştirilmesine karşı mücadeleye!
Avrupa işçi ve emekçilerin
eylemleriyle çalkalanıyor
Kıtalarda grevler, protestolar...
Alman devletinin “4. zenginlik ve yoksulluk raporu’’ ve yakıcı gerçek
Kapitalizm, işçinin sermayeye
çevrilmiş kanıdır!
Birleşik, kitlesel, devrimci bir
6 Kasım için!
4+4+4, harçlar, dershaneler, sınav sistemi, yeni YÖK Yasası…
Cam fanus içinde metamorfoz
Neşet Ertaş’ın ardından…
Bahçelievler Katliamı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kıtalarda grevler, protestolar...

 

Kapitalizm, işçileri derin bir krizin içine sürükledikçe, işçi ve emekçiler de, insanca yaşam ve çalışma koşulları için mücadeleyi seçiyorlar. İşçi sınıfının, sömürüye duyduğu tepki, yaygın eylemlerle kendini dışa vuruyor.

Belçika

Belçika’da demiryolu işçilerinin Salı gecesi başlattıkları 24 saatlik grev nedeniyle ülkedeki tüm tren seferleri durdu. Grevden Brüksel-Paris ve Brüksel-Londra gibi uluslararası seferlerin yanı sıra yük trenleri de etkilendi. Trenlerin çalışmamasından dolayı otoyollarda yoğunluk yaşandı.

Sendikalar grev kararını, hükümetin Belçika Devlet Demiryolları (SNCB) şirketinin yapısında reforma gitmek istemesi üzerine aldı. Sendika, yeniden yapılanma adı altında kitlesel tensikatlardan endişe duyuyor.

Estonya

Estonya’da devlet hastanelerinde çalışan doktorlar ve sağlık personeli bir haftalığına greve gitti. Doktorlar ve sağlık personeli saat ücretlerinin yükseltilmesini talep ediyorlar. Hastanelerde bir hafta süresinde sadece acil servis hizmet verecek.

Kamboçya

Kamboçya’da 29 Eylül Cumartesi günü Tai Seng özel ekonomi bölgesinde A & J bisiklet fabrikasında çalışan bin işçi, daha iyi çalışma koşulları ve daha fazla ücret talebiyle greve çıktı. İşçiler ayrıca pazar ve tatil günlerinin ücretli izin sayılması ve fazla mesailerin ödenmesini de istiyor. Grevde işçiler ve fabrikanın güvenlik görevlileri arasında çatışma yaşandı.

İtalya

Geçtiğimiz hafta sonunda Roma’da binlerce kamu çalışanı hükümetin tasarruf paketlerini protesto etmek için yürürken, İtalya’nın iki büyük sendikası Güney İtalya’daki çelik fabrikasında süren protestolarla eş zamanlı grev çağrısı yaptı. Atina ve Madrid’de sokaklar kitlesel ve militan protesto gösterilerine sahne oldu.

Roma’da üniversite profesörleri, devlet dairelerinde ve hastanelerde çalışan kamu emekçileri iş bırakırken şehir merkezine büyük bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Temizlik işçileri de, hükümetin daha fazla kesintiyi öngören planlarına karşı greve gitti. Grev CGİL ve UİL sendikalarının çağrısı üzerine gerçekleşti. Monti hükümetinin kamu sektöründe onbinlerce işyerini yok etmeyi planlamasını protesto ediyorlar. Hükümet sağlık sektöründe de 1,5 milyar Euro tasarrruf yapmayı planlıyor. Buna karşı Roma’da yapılan protesto yürüyüşünde doktorlar da vardı. Öğrenciler ise öğrenim harçlarının yükseltilmesi ve birçok fakültede hayata geçirilen not ortalaması uygulamasını protesto ettiler.

Demiryolu işçileri de sendikaların çağrısı ile 24 saatlik greve gitti.

Polonya

Polonya’da binlerce işçi emeklilik yaşının kademeli olarak 67’ye yükseltilmesine karşı protesto yürüyüşü düzenledi.

Endonezya

27 Eylül’de Endonezya’nın başkenti Jakarta’da 10 bin işçi hükümetin asgari ücreti yükseltmesi ve işyerlerinin özelleştirilerek yabancı sermayeye peşkeş çekilmesinin önümüzdeki yıldan itibaren yasaklanmasını talep ederek protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. İşçiler ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı hastalık sigortasında düşünülen kesintilere karşı çıkıyorlar.

KSPI ve diğer sendikaların çağrısı ile hükümetin işçilerin taleplerini kabul etmemesi nedeni ile 3 Ekim günü Endonezya’da greve çıkıldı. Greve katılan 2 milyondan fazla işçi, maaşların yükseltilmesi ve sözleşmeli işçi alımını da protesto etti.

Haiti

Haiti’de Port-au-Prince’te binlerce kişi pazar günü daha iyi yaşam koşulları talebi ile bir gösteri yürüyüşü düzenledi. Göstericiler pahalılığı ve rüşveti protesto ederek Başbakan Martelly’in istifasını istediler. Bunun yanında gösteriler yayılarak sürüyor. Port-au-Prince, Cap-Haitien ve Les Cayes’te gerçekleşen gösterilerde polis ile çatışmalar yaşandı. Les-Cayes’te olduğu gibi bazı kentlerden genel grev çağrıları yükseliyor.

Filistin

Yönetimin Başbakanı Selam Feyyad’a tepkiler artıyor. Kamu çalışanları, hükümet maaşlara ilişkin düzenlemeleri hayata geçirene dek grevlerine devam edeceklerini açıkladı.

Batı Şeria’da ulaşım sektörü ve kamu çalışanları, düzenledikleri protesto ve grevlerle, Feyyad’ı istifaya çağırdı. Ulaşım sektörünün en büyük şikayeti artan yakıt fiyatları ve vergilerken, kamu çalışanları ise tam ve zamanında maaş alamamaktan şikayetçi.

Kenya

Kenya’da 200 bin eğitim emekçisinin 3 hafta süren grevi kazanımla sona erdi. Öğretmenlerin talep ettikleri yüzde 40 ücret artışı kabul edildi. Patron başta yüzde 4 ücret artışı önermiş, grevdeki işçileri işten atmakla tehdit etmişti.

Devlet hastanelerinde doktorların grevleri ise sürüyor. Hastanelerde sadece acil servislerde hizmet veriliyor.

Ukrayna

Ukrayna’da gazetecilere ağır para ve hapis cezaları öngören yeni yasa tasarısını protesto eden yaklaşık 200 gazeteci, meclis binası önünde gösteri düzenledi. Gazeteciler, söz konusu yasanın sansür uygulamalarının önünü açacağını dile getirdiler.

Öte yandan, gazetecilerin eylemi hükümeti geri adım atmaya zorladı. Meclis sözcüsü Volodymyr Lytvyn, tasarıyı onaylayan oylamanın iptalini içeren bir teklifin meclis gündemine ekleneceğini açıkladı. İktidar ve muhalefet partileri de iptale destek vereceklerini duyurdu. Tasarıyı protesto etmek için birçok gazete ve dergi son günlerde kapak sayfalarını tamamen siyah ya da beyaz basmıştı.

Şili

Şili’de binlerce öğrenci başkent Santiago sokaklarında parasız eğitim talebiyle eylem yaptı. Halkın da destek verdiği gösteriye, Şili polisi su ve göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Şili Öğrenci Konfederasyonu’nun belirttiğine göre, sadece Santiago’da 70 bin kişi gösteriye katıldı. Öğrenci ve polisler arasında çatışmalar yaşanmasına rağmen, eylem Blanco Escalada Caddesi’nde öğrenci liderlerinin konuşmaları ve düzenlenen şenlikle sona erdi.