5 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/07 (40)

 Kızıl Bayrak'tan
Yeni Ekimler için
devrime hazırlanıyoruz
Sermaye devleti savaşa hazırlanıyor!
Sayfalarından kan damlıyor!
AKP’nin 4. Kongresi
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Oslo tartışmaları yerini yine
imha planlarına bıraktı
Ulucanlar şehidi Habip Gül mezarı başında anıldı!
Baraj mizanseni ve tasfiye operasyonu
Elit Çikolata’da işten atma saldırısı
Eylül ayında iş cinayetlerinde 83 ölüm
“Direnmek yaşamaktır!”
GOP’ta işçilerin yeni mevzisi kuruldu!
Alevilik sorunu
4+4+4 sisteminde
özel gereksinimli çocukların durumu
Eğitimin gericileştirilmesine karşı mücadeleye!
Avrupa işçi ve emekçilerin
eylemleriyle çalkalanıyor
Kıtalarda grevler, protestolar...
Alman devletinin “4. zenginlik ve yoksulluk raporu’’ ve yakıcı gerçek
Kapitalizm, işçinin sermayeye
çevrilmiş kanıdır!
Birleşik, kitlesel, devrimci bir
6 Kasım için!
4+4+4, harçlar, dershaneler, sınav sistemi, yeni YÖK Yasası…
Cam fanus içinde metamorfoz
Neşet Ertaş’ın ardından…
Bahçelievler Katliamı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yeni Ekimler için devrime hazırlanıyoruz!

 

Sınıf devrimcileri, Kasım ayında gerçekleştirilecek kitle etkinlikleri ile komünist hareketin 25. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Komünist hareketin toplam deneyimi ve sınıf devrimciliği çizgisinde yarattığı yılların birikimi üzerinden şekillenecek etkinlikler, “25. Yıl: Devrime hazırlanıyoruz!” şiarı üzerinden örgütleniyor.

Burada tarihsel dönem üzerinden tanımlanan “devirme hazırlık” yaklaşımı aynı zamanda sınıf devrimcilerinin güncel görev ve sorumluluklarının çerçevesini ve yürütülecek her türlü faaliyetin mahiyetini de belirlemektedir. Dolayısıyla önümüzdeki dönem içerisinde 25. yıl vesilesiyle yürütülecek faaliyeti ve somutta yapılacak olan kitle etkinliklerini en başta bu yaklaşım üzerinden ele almak, dahası etkinliklerin de ötesinde güncel siyasal süreçlere müdahaleyi ve gündelik pratiği de bu temel üzerinden örgütlemek süreç açısından belirleyici bir yerde durmaktadır.

Politik gündemlere dayalı bir çalışma,
etkin bir sosyalizm çağrısı

Kriz, emperyalist savaş ve saldırganlık, kapitalist sömürünün ulaştığı boyutlar, her geçen gün derinleşen sosyal hoşnutsuzluk, barbarca yağmalanan ve tahrip edilen doğa; bütün bunlar günümüz dünyasına ve dolayısıyla kapitalist düzene ayna tutuyor. Komünistlerin 25. yıl vesilesiyle öne çıkardığı “devrime hazırlık” çağrısının maddi-toplumsal temelini tam da bu gerçeklikler oluşturuyor.

Bu nedenlerle 25. yıl gündemli yürütülecek faaliyetin etkin bir kapitalizm teşhiri ve sosyalizmin güncelliği üzerinden kurgulanması önemli bir yerde durmaktadır. Ele alınan her konuda sosyalist propagandayı öne çıkarmak, kapitalist düzenin ortaya çıkardığı her bir sorunu sosyalizm çağrısıyla bütünleştirebilmek bütün bir faaliyet sürecinde özel olarak gözetilmelidir.

Toplamında 25. yıl çalışmasının, somutta ise yapılacak etkinliklerin politik gündemleri üzerinden öne çıkan diğer başlıklar ise Suriye merkezli yaşanan emperyalist müdahale süreci, işçi sınıfına dönük kapsamlı yıkım saldırıları, her geçen gün yoğunlaşan baskı ve devlet terörü, Kürt halkına dönük yürütülen kirli savaş politikaları şeklinde sıralanabilir. Bu gündemler üzerinden hayata geçirilecek çalışmaların genel politik çerçevesi “işçilerin birliği, halkların kardeşliği” başlığı üzerinden tanımlanmaktadır. Gündeme gelebilecek her türlü sürece bu çerçeve üzerinden etkin bir müdahale süreci işletebilmek, yürütülecek etkinlik faaliyetlerinin en önemli ayağını oluşturmaktadır.

Çok yönlü bir ön hazırlık

Kapsamı, gündemleri ve organizasyon düzeyi düşünüldüğünde 25. yıl etkinlikleri sınıf devrimcileri payına yeni bir deneyim ve dolayısıyla yeni bir sınav anlamına geliyor. Ayrıca toplam 25. yıl sürecinin ilk halkası olan kitle etkinliklerinin başarılı bir şekilde örgütlenmesi, yaratacağı sonuçlar üzerinden sonrası için önemli bir yerde duruyor. Bunun kendisi daha en başta etkinlik hazırlık süreçlerinin her adımına yaşamsal bir önem atfediyor.

Bu yönüyle kitle çalışması ayağından teknik organizasyonuna kadar sürecin hiçbir alanında ve anında boşluk bırakmamak, faaliyete katılan bütün güçlerde açıklık sağlamak ön hazırlık sürecinin bir başka kritik halkasını oluşturmaktadır. Gerisi planlı, atılan her adımı denetleyen ve ortaya çıkabilecek boşluklara yaratıcı bir inisiyatifle müdahale eden bir çalışma düzeyi ortaya koymaktır. Sınıf devrimcileri, sürece 25 yılın deneyimi ve birikimi üzerinden bu sürece bakmalı, kendi tarihinden ve toplam deneyimlerden etkili şekilde faydalanmasını bilmelidir.

Kitle çalışmasında yeni bir düzey hedeflenmelidir

Hazırlıkları başlayan 25. yıl etkinliklerinin çok yönlü ve etkin bir politik kitle faaliyetine konu edilmesi sürecin bir diğer önemli halkasını oluşturmaktadır. Zira söz konusu olan komünist hareketin toplam birikiminin ve ideolojik-politik çizgisinin dolaysız olarak sınıf kitlelerine yansıtılacağı, tarihsel ve güncel planda şiarlarının, çağrılarının ön planda yer alacağı bir politik faaliyet dönemidir. Dolayısıyla yapılacak kitle çalışmasına yönelik hazırlıkların içeriği öncelikle buna göre şekillenmeli, organizasyon süreçlerinden kullanılacak araçlara kadar bu politik muhteva faaliyete rengini verebilmelidir.

Etkinliklerin kitle çalışması ayağında üzerinde durulması gereken diğer nokta bütün güç ve olanakların en doğru şekilde değerlendirilebilmesidir. Sınıf devrimcileri, burada ifade edilen güç ve olanakları salt kendi sınırlarında düşünmemelidir. Kendi dışına bakabilen, buradan çıkacak olanaklardan etkili bir şekilde faydalanan bir kitle çalışması hayata geçirilmeden istenilen sonuçları elde etmek mümkün olamayacaktır. 25. yıl gündemi üzerinden yürütülecek kitle çalışmasında kendi sınırlarının ötesine uzanan bir ufukla hareket etmenin önemi buradan gelmektedir. Kaldı ki bunun kendisi her türlü kalıbı kırmanın, kabuklarından sıyrılmanın da ön koşuludur.

Elbette kitle çalışmasının asıl hedefinde işçi sınıfı ve emekçiler olacaktır. Faaliyetin gündemlerini emekçilere ulaştırmak, politik kitle çalışması üzerinden taraflaştırıp kazanmak işin temel eksenini oluşturmaktadır. Ancak bununla birlikte sol ve ilerici unsurlara ulaşabilmek, buradan hareketle 25 yılın birikimi üzerinden toplumun bu kesimine müdahale edebilmek kitle çalışmasının bir başka önemli ayağını oluşturmaktadır. Bu açıdan, yürütülecek kitle faaliyetinin hedefleri arasına kitle örgütlerine, sendikalara, çeşitli meslek örgütlerine ulaşmayı koymak, yanı sıra dönem içerisinde gündeme gelecek her türlü kitle eylemine ve etkinliklere 25. yıl çalışmasını taşımak önemli bir yerde durmaktadır.

Devrime hazırlık her açıdan örgütlenme seferberliğidir

Sınıf devrimcileri tarafından yükseltilen “devrime hazırlık” çağırısı ne temelsiz bir iyimserliğin ürünüdür ne de 25. yıl vesilesiyle ortaya atılan kuru bir propagandadır. Tersine, burada yükseltilen çağrı, içerisine girilen “krizler, bunalımlar ve devrimler” döneminin nesnel olarak gündeme getirdiği ve her geçen gün daha da olgunlaştırdığı tarihsel bir sorumluluğa işaret etmektedir. Dünyanın dört bir yanında yaşanan gelişmeler olgusal olarak sınıf devrimcilerini doğrulamakta, devrime hazırlık sorumluluğunu tüm yakıcılığıyla ortaya koymaktadır. Gün her açıdan devrime hazırlanma günüdür. Devrime hazırlık ise her şeyden önce devrimin gücünü gün be gün örgütlemek demektir.

O halde komünist hareketin 25. yıl vesilesiyle öne çıkardığı bu çağrı, en başta sınıf devrimcilerinin gündelik pratiğine yön vermeli, her türlü çaba buna hizmet etmelidir. 25. yıl etkinliklerinin hazırlığı da bu bakış üzerinden ele alınmalı, süreç tam bir örgütlenme seferberliğine dönüştürülmelidir. 25. yıl gündemi üzerinden yürütülen faaliyette yakalanan her bir ilişki, sürece emek katan her yeni insan devrime örgütlenmeli, böylelikle kalıcılaştırılmalıdır. Şimdiden etkinlik hazırlığı çerçevesinde oluşturulacak komiteler, komisyonlar, çalışma grupları vb. örgütsel zeminler bu açıdan temel bir yer tutmaktadır. Kitle inisiyatifini ve örgütlenmesini açığa çıkarmak için bu türden zeminler her zamankinden daha etkili değerlendirilmeli ve kalıcılaşmaları muhakkak başarılmalıdır.

Bunu sağlayacak güç ve irade, her şeyden önemlisi devrimci bir çizgi, değerler sistemi ve bütün bunların cisimleştiği işçi sınıfının devrimci partisi geride kalan 25 yıl içerisinde yaratılmıştır. Enginleri fethetme ruhunu kuşanarak yeni Ekimler yaratmaya hazırlanan sınıf devrimcilerinin, 25 yılın birikimi ve deneyimlerine yaslanarak üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur.