20 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/16

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultayın gücüyle devrimci 1 Mayıs’a
yeni mevziler kazanmaya!
Sermaye iktidarının komşu halkları hedef alan saldırganlığı devam ediyor...
Newroz direngenliğine
tutuklama terörü
Karadağ davasının aynasında
düzen gerçeği
Bosch’ta deviremeyen darbe güçlendirdi
Bosch’ta patron-çete
saldırısına protesto
Türk Metal çetesi
Bosch işçilerine saldırdı!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor!
GOP’ta 1 Mayıs şenliği gerçekleşti
Sermayenin saldırılarına karşı
1 Mayıs’a!..
Taşeron İşçileri Kurultayı işçi kürsüsü oldu
DİSK/Genel-İş yöneticileri kurultayı değerlendirdi
Tarihten güncelliğe dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs - H. Fırat
Yunanistan, sınıf mücadelesinde dönüm noktası...-V.Yaraşır
Mısır’da gerici iktidar çatışmaları
BM’den Suriye’ye gözlemci heyeti
Kıbrıs BES yeniden
süresiz grevde
Ekim Gençliği 1 Mayıs’a hazırlanıyor!..
ODTÜ öğrencileri
mücadeleyi büyütüyor
Eğitim hakkına sahip çık!
Osmangazi Üniversitesi’nde
cami yapımı...
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti!..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ODTÜ öğrencileri mücadeleyi büyütüyor

ODTÜ’de birinci dönemde başlayan yemekhane ve kantin sorunlarına karşı öğrencilerin birlikte hareket ettiği eylemli süreç ikinci dönemde de devam ediyor. İlk dönemde belirli yurt kantinlerinde yapılan kısa süreli eylemlerin ardından, ilk dönemin sonuna doğru İnşaat Mühendisliği’nde kantin boykotu bir buçuk ay boyunca devam etmiş, bu süreçte boykot Jeoloji Mühendisliği kantinine de sıçramıştı. Bu iki kantin boykotu da kısmi kazanımlarla sona ermişti.

Yemekhane ve kantin sorunlarının büyük ölçüde devam ediyor oluşu, ikinci dönemle birlikte öğrencileri harekete geçirdi. Yemekhanede, yemek fiyatlarından ve kaliteden şikayetçi olan, kantinlerde fiyat ve kalitenin yanında kantincilerin hem öğrencilere hem de işçilere karşı tutumlarından rahatsız olan öğrenciler yaptıkları forumlarla yemekhane ve kantin sorunlarına karşı kampanya başlattı. Kampanyanın ilk adımında, yemekhaneyi kullanan öğrenciler arasında anket düzenleyen öğrenciler, yemekhane sorunlarını ODTÜ öğrencilerinin gündemine taşıdılar. Anketin ardından 28 Mart Çarşamba günü öğlen yemekhanede bir öğünlük boykot yapan öğrenciler, alternatif olarak hazırladıkları sandviçler ile yemekhaneyi kullanan tüm öğrencileri yemek sorunlarına karşı duyarlı olmaya ve birlik halinde hareket etmeye çağırdılar. Daha sonra yapılan forumda, yemekhane sorunlarına karşı kampanya sürecinin, her hafta çarşamba günleri yapılacak eylemlerle devam ettirilmesine karar verildi. Bu çerçevede 11 Nisan Çarşamba günü öğrenciler tek öğünlük boykotun ardından “Turnikelerden atlıyoruz, ücretsiz yiyoruz!” sloganıyla ikinci eylemlerini gerçekleştirdiler.

Yemekhane sorunlarına karşı yapılan bu iki eylem de öğrencilerin büyük çoğunluğunun katılımıyla gerçekleşti. Eylemlerde konuştuğumuz öğrencilerin büyük bölümü, “Hacettepe’de yemekler 1 TL iken, ODTÜ’de 2.65 TL olması büyük adaletsizlik” görüşünü belirterek, bir sonuç alınmazsa yemekhaneyi kullanan burslu-burssuz tüm öğrencilerin katılımıyla uzun süreli bir boykotun yapılması gerektiğini ifade ettiler. Bu eylemler karşısında rektörün de huzursuz olduğu ve en kısa zamanda öğrencilerle görüşmeyi kabul ettiği öğrenildi. Yemekhane anketlerine katılanların üçte ikisinin “sonuç alınamazsa boykot yapalım” tercihini seçtiği göz önünde bulundurulacak olursa, öğrencilerin birlikte hareket ettiği bu kampanya sürecinin, rektörlüğü rahatsız etmesi zaten beklenen bir durumdu.

Yemekhaneye karşı eylemler devam ederken bölüm kantinlerindeki sorunlara karşı da öğrenciler arasında birlik olma eğilimi giderek artıyor. Şimdilik, İşletme ve Uluslararası İlişkiler bölümleri kantini ve Hazırlık bölümü kantinlerine karşı, bu iki bölümde de öğrenciler arasında sorunların ortaklaştırılması ve birlikte eylemler örgütlenmesi çalışmaları devam ediyor.

İşletme ve Uluslararası İlişkiler kantinini işleten kişinin tavırları, öğrencileri tehdit etmesi, öğrencilerin tepkisini çekiyor. Ve bu durum yapılacak boykot - alternatif kantin çalışmalarını hızlandırıyor.

Hazırlık bölümü öğrencileri ise anketler hazırlayarak sorunlarını Hazırlık öğrencilerinin gündemine taşıdılar. Bu anket sonuçları göstermektedir ki, hazırlık öğrencileri bir yandan kantinlerindeki yemek fiyatlarından ve kalitesinden şikayetçiler, bir yandan da somut bir adım atılması beklentisi içerisindeler.

Sonuç olarak, öğrencilerin başlattığı yemekhane ve kantin sorunlarına karşı kampanya sayesinde, yemekhane ve kantin sorunları öğrencilerin gündeminde kalmaktadır. Devam eden eylemler ve atılan somut adımlar da öğrencilerin beraber mücadele etme deneyimini geliştirmektedir. Bu gelişim, kantin ve yemekhane sorunlarına karşı rektörlüğün geri adım atmasının ve kazanım elde edilmesinin de önünü açacaktır.

ODTÜ Ekim Gençliği

 

 

 

ÇÜ’de formasyon eylemi

YÖK’ün almış olduğu bir kararla Fen Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin pedagojik formasyon haklarının kaldırılması 16 Nisan Pazartesi günü Çukurova Üniversitesi’nde yapılan bir eylemle protesto edildi.

Türk Dili ve Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler “Fakülte uyuma formasyonuna sahip çık!”, “YÖK’e karşı omuz omuza!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganlarıyla Eğitim Fakültesi önüne gelerek 5 dakika sloganlar ve alkışlarla protestoda bulundular. Sonrasında yürüyüşe devam ederek, Fen Edebiyat Fakültesi önünde oturma eylemi yaptılar.

Eylemin ardından öğrenciler aralarında seçtikleri temsilcilerle bir toplantı gerçekleştirdiler.

Ekim Gençliği / Adana

 

 

 

AÜ’de kantin boykotu

Anadolu Üniversitesi İki Eylül Kampüsü’ndeki mühendislik kantininde geçtiğimiz hafta başlatılan kantin boykotu Yunus Emre Kampüsü İletişim Bilimleri Fakültesi’ne de yayıldı. 17 Nisan günü öğle saatlerinde üniversite öğrencilerinin yaptığı toplantı ile kantin fiyatlarını boykot etmek için alternatif bir stant açılması kararlaştırıldı.

Dayanışma standına çok sayıda akademisyen de destek verdi. Sabah saatlerinde oluşturulan komün, fakülte öğrencileriyle ortaklaştırıldı. Öğrencilerin ilgiyle karşıladığı dayanışma standı kısa sürede kantin görevlilerinin dikkatini çekti. Kantinciler, iki saat içerisinde yapılan zammı geri çekerek çıkardıkları yeni fiyat listesini kantine astılar. Bu esnada standı ziyaret eden fakülte hocaları da öğrencilerle sohbet ederek destek sundular.

Öğle arasında yapılan toplantıda ise öğrencilerin talepleri tartışıldı. Fiyatların düşürülmesi, kantinde sağlıklı besinlerin sunulması, kantin çalışanlarının kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi gibi talepler sıralandı. Dayanışma ve yardımlaşma içerisinde geçen kantin boykotu talepler kabul edilene kadar sürdürülecek. Bunun yanı sıra, diğer fakültelerdeki öğrencilerin de durumdan rahatsız oldukları ve boykotu kendi fakültelerine taşımak istedikleri gözlemlendi.

Ekim Gençliği / Eskişehir

 

 

 

YTÜ’de baz istasyonuna tepki

YTÜ’de hazırlık öğrencileri fakültelerinin tepesine dikilen baz istasyonunun kaldırılması için eylem yaptı.

17 Nisan günü yemekhane önünden Hazırlık Fakültesi’ne doğru bir yürüyüş gerçekleştirildi. Akademisyenlerin de katıldığı eylemde kitleye coşku hakimdi. “Bu fakülte sağlığa zararlıdır!” pankartının taşındığı yürüyüşte taleplerin yazılı olduğu dövizlerin yanı sıra kullanılan balonlar da ilgi çekiciydi.

Hazırlık önüne gelindiğinde ise konuya dair rahatsızlıklarını ifade eden, sağlığa zararlı olan baz istasyonlarına karşı öğrenciler yan yana olacağını dile getiren bir akademisyen konuştu. Ardından geçilen basın açıklamasında ise geçtiğimiz yıl kimsenin haberi olmadan Avea şirketi tarafından ve Rektörlük’ün onayıyla Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun çatısına dikilen baz istasyonunun okula gelinen ilk günden beri herkesin yoğun radyasyona maruz kalmasına sebep olduğu, her gün yaklaşık 3000 kişinin kullandığı Hazırlık Fakültesi’nin binlerce insanın sağlığını tehdit ettiği ifade edildi.

Açıklamanın ardından Hazırlık Öğrenci Temsilcisi tarafından bir konuşma yapılırken, konuşmada baz istasyonlarının geçmişiyle ile ilgili bilgiler verildi. Öğrencilerin halay çektiği sırada ÖGB tarafından fotoğraf çekildiği anlaşılması üzerine ÖGB’ye müdahale edilip, durum ajitasyon konuşmalarıyla teşhir edildi

Ekim Gençliği / YTÜ