20 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/16

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultayın gücüyle devrimci 1 Mayıs’a
yeni mevziler kazanmaya!
Sermaye iktidarının komşu halkları hedef alan saldırganlığı devam ediyor...
Newroz direngenliğine
tutuklama terörü
Karadağ davasının aynasında
düzen gerçeği
Bosch’ta deviremeyen darbe güçlendirdi
Bosch’ta patron-çete
saldırısına protesto
Türk Metal çetesi
Bosch işçilerine saldırdı!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor!
GOP’ta 1 Mayıs şenliği gerçekleşti
Sermayenin saldırılarına karşı
1 Mayıs’a!..
Taşeron İşçileri Kurultayı işçi kürsüsü oldu
DİSK/Genel-İş yöneticileri kurultayı değerlendirdi
Tarihten güncelliğe dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs - H. Fırat
Yunanistan, sınıf mücadelesinde dönüm noktası...-V.Yaraşır
Mısır’da gerici iktidar çatışmaları
BM’den Suriye’ye gözlemci heyeti
Kıbrıs BES yeniden
süresiz grevde.
Ekim Gençliği 1 Mayıs’a hazırlanıyor!..
ODTÜ öğrencileri
mücadeleyi büyütüyor
Eğitim hakkına sahip çık!
Osmangazi Üniversitesi’nde
cami yapımı...
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti!..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bosch’ta patron-çete saldırısına protesto

Bursa’da kurulu Bosch’un üç fabrikasında 6 bin işçinin DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na geçmesini hazmedemeyen Türk Metal çetesinin 16 Nisan günü gerçekleştirdiği patron destekli saldırı eylemlerle protesto edildi.

DİSK’ten protesto

17 Nisan öğle saatlerinde İTÜ önünde buluşan DİSK yöneticileri ve bağlı sendikaların üyeleri Bosch Genel Müdürlüğü’ne yürüdü. Eylemde, Bosch patronu ve Türk Metal’in saldırılarının metal işçileri ve DİSK’in mücadelesini durduramayacağı belirtildi.

Nakliyat-İş, Genel-İş, Sine Sen, Enerji Sen, Emekli Sen ve Sosyal-İş sendikalarının yönetici ve üyelerinin de katıldığı eyleme Maltepe Belediyesi taşeron işçileri ve Halkevleri de destek verdi.

Birleşik Metal’in Gebze, Kocaeli, İzmir ve İstanbul’daki işyeri temsilcileri ve yöneticilerinin de katıldığı eylemde basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Erol Ekici okudu.

Bosch patronu devreye girdi

Bosch işçilerinin sendika değiştirmesinin, Türk Metal’in esareti altında bulunan diğer metal işçilerinin de hareketlenmesine ve Birleşik Metal-İş’e geçmesine neden olduğunu belirten Ekici, Türk Metal üyelerinin Birleşik Metal’le temasa geçtikleri bilgisini verdi. Türk Metal’in çabalarının, Bosch işçilerini kararlarından vazgeçirmeye yetmeyince devreye Bosch patronunun girdiğini söyleyen Ekici, Bosch işvereninin, “sendika değişimini desteklediğimiz söylenemez” diyerek tavrını açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

Her yerde teşhir edeceğiz”

Tehdit, baskı ve şantajların Bosch işçisini yolundan çeviremeyeceğini belirten Ekici, Bosch patronunu, işçilerin Birleşik Metal-İş seçimine saygı göstermeye davet etti. Bosch işvereninin tavrının devam etmesi durumunda Bosch’un bulunduğu her yerde sendika düşmanı tutumunu teşhir edeceklerini duyurdu.


Ankara’da açıklama

Ankara’da Kızılay Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri basın açıklaması gerçekleştirdi. Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal’ın ardından DİSK Bölge Temsilcisi Kani Beko basın açıklamasını okudu.

Ankara İşçi Bülteni’nin dağıtıldığı eylemde DİSK bileşenlerinden Sosyal-İş, Genel-İş, Nakliyat-İş, Birleşik Metal-İş, Emekli-Sen hazır bulunurken BDSP ve HKP de eyleme destek verdi.

Gebze’de açıklama

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi, Bosch işçilerine gerçekleştirilen saldırıyı kınamak ve Bosch patronunu protesto etmek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Gebze şube binasında yapılan açıklamaya Yücel Boru, Areva, Sarkuysan, Kroman Çelik, Çayırova Boru ve GEA işçileri katıldı.

Açıklamayı yapan Şube Başkanı Necmettin Aydın “Bursa Bosch’da sendika seçme özgürlüğüne yapılan saldırıyı protesto ediyoruz” dedi. Boch işçilerinin sendika değiştirmesinin diğer metal işçilerinin de hareketlenmesine ve Birleşik Metal’e yönelmesine neden olduğunu vurguladı. Metal işçilerinin bu yöneliminin sermayeyi ve onun örgütü MESS’i rahatsız ettiğini söyleyen Aydın, Bosch işçilerini her türlü tehdit ve yalanla yolundan çevirmeye çalışanların başarılı olamayacaklarını söyledi.

Bosch işçilerinin açtığı yoldan ilerleyen Cengiz Makine işçileri de geçtiğimiz haftalarda Türk Metal çetesinden istifa ederek Birleşik Metal’e üye olmuşlardı. Bunu hazmedemeyen Türk Metal çetesi aynı Bosch fabrikasında olduğu gibi burada da işçilere saldırmak istemiş ama bu saldırı püskürtülmüştü.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Ankara - Gebze

 

 

 

Bosch işçisine uzanan eller kırılır!

Bosch işçilerinin okkalı şamarı karşısında sendeleyen Türk Metal çetesi, ilk anki şaşkınlığını üzerinden atarak maharetini sergilemeye başladı. Bosch patronuyla işbirliği halinde günlerdir Bosch’ta işçilere yönelik sürdürdüğü baskı ve sindirme çabasını, bugün açık bir saldırganlığa dönüştürdü. Bugün örgütlenme mücadelelerine yönelik kirli saldırıları protesto etmek amacıyla, fabrika önünde seslerini yükseltmek isteyen Bosch işçilerine ve Birleşik Metal üyelerine yönelik taşlı-sopalı saldırıya yeltendi.

Bosch işçilerine yönelik bu alçakça saldırı, onurları ve gelecekleri için başlarını kaldıran Bosch işçisini yıldırmaya yöneliktir.

Türk Metal çetesinin tarihinde sayısız örnekleri görülen bu tavır, Bosch işçisinin iradesini ezmek içindir. İşçi sınıfının MESS ve patronlara kulluğunu sürdürmek içindir. Bu faşist hamle, 30 yıllık esareti yeniden kurmak içindir.

İşte bunun için ilk anda güya “tarafsızlığını” açıklayan Bosch yönetimi, bu saldırganlığın suç ortağıdır. Türk Metal çetesinin koruyucu, kollayıcısıdır. Saldırı amacıyla kullanılan taş ve sopaların güvenlik kulübelerinde saklanması boşuna değildir. Bu, örneklerini sayısız işçi ve gençlik eylemine yönelik saldırıda gördüğümüz rutin bir uygulamadır.

Patron ve Türk Metal çetesi işbirliği yaparak ve hiçbir yasa ve kural tanımadan beslemelerini Bosch işçisinin üzerine göndermektedir.

İşçilerin mücadelesini bastırmak için işi saldırganlığa ve kan dökmeye vardıran bu soysuz patron uşakları şunu bilmelidir ki, döktükleri her damla işçi kanının hesabı sorulacak, işçilere uzattıkları o kirli elleri kırılacaktır!

Metal İşçileri Birliği, bu düşüncelerle saldırıya uğrayan Bosch işçileri ve Birleşik Metal üyelerinin yanında olduğunu duyurmakta, tüm sınıf güçlerini de desteğe ve dayanışmaya çağırmaktadır.

Metal İşçileri Birliği

16.04.12

 

 

 

 

Bosch işçisinin yanındayız!”

Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinden İlhan Yıldırım Bosch işçilerinin yanında olduklarını belirtti. Yıldırım şunları söyledi:

Bizler de sarı sendika Türk Metal çetesinin Bosch işçilerine yönelik saldırısına karşı Bosch işçilerinin yanındayız. Maltepe Belediyesi taşeron işçileri olarak, dün bizi gözaltına alanlar, sokak ortasında saldıranlar Türk Metal’in zihniyetini taşıyanlarla aynıdır. Biz direndik, kazandık ve tercihimizi yaptık. Bosch işçisi de tercihi yapmıştır ve gerekli direnişi gösterecektir. Eğer işçiler kendi öz örgütlülüklerini korur, komitelerini yaratırlarsa sendikal bürokrasiye boyun eğmeyerek sorunlarına sahip çıkarlar. Bosch işçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz. Bundan sonra da nerede direniş ve eylem varsa işçilerin haklı mücadelelerinin yanında olacağız.”