20 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/16

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultayın gücüyle devrimci 1 Mayıs’a
yeni mevziler kazanmaya!
Sermaye iktidarının komşu halkları hedef alan saldırganlığı devam ediyor...
Newroz direngenliğine
tutuklama terörü
Karadağ davasının aynasında
düzen gerçeği
Bosch’ta deviremeyen darbe güçlendirdi
Bosch’ta patron-çete
saldırısına protesto
Türk Metal çetesi
Bosch işçilerine saldırdı!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor!
GOP’ta 1 Mayıs şenliği gerçekleşti
Sermayenin saldırılarına karşı
1 Mayıs’a!..
Taşeron İşçileri Kurultayı işçi kürsüsü oldu
DİSK/Genel-İş yöneticileri kurultayı değerlendirdi
Tarihten güncelliğe dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs - H. Fırat
Yunanistan, sınıf mücadelesinde dönüm noktası...-V.Yaraşır
Mısır’da gerici iktidar çatışmaları
BM’den Suriye’ye gözlemci heyeti
Kıbrıs BES yeniden
süresiz grevde
Ekim Gençliği 1 Mayıs’a hazırlanıyor!..
ODTÜ öğrencileri
mücadeleyi büyütüyor
Eğitim hakkına sahip çık!
Osmangazi Üniversitesi’nde
cami yapımı...
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti!..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kıbrıs BES yeniden süresiz grevde

Lefkoşa Belediyesi emekçileri, maaşlarının halen ödenmediği gerekçesiyle sokağa döküldü. Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ikinci kez süresiz greve gitti. Önceki grevde anlaşma sağlanması nedeniyle grev durdurulmuştu. Ancak patronla imzalanan protokolün gerekleri yerine getirilmediği için 11 Nisan günü itibariyle ikinci kez süresiz grev başlatıldı. BES üyeleri 12 Nisan günü de, Lefkoşa Belediyesi önünden Cumhuriyet Meclis`i önüne yürüyüş gerçekleştirdi.

Sloganlarla meclisin önüne gelen belediye emekçileri, protesto gösterisi yaptı. Meclis önünde BES yöneticileri Meclis Başkanı Hasan Bozer’le görüşmek için içeriye girdi. Öfkeli emekçiler, “Yasalar bize işlemiyor. Bizim önümüze polis koyuyorlar. Hukuk devleti bu mu? Demokratik toplum bu mu? Gazeteciler soframızı çeksin. Çocuklarımıza yemek pişiremiyoruz” şeklinde tepki gösterdi.

Göstermelik burjuva muhalefete tepki!

Meclis Başkanı ile görüşen ve yönetim kurulu adına açıklama yapan Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat, Cemal Bulutoğluları’nın son 6 aylık icraatları için soruşturma başlatılacağını ifade etti.

Bozat’ın açıklamalarının ardından CTP-BG Başkanı Özkan Yorgancıoğlu ve TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı şov için sahne aldı fakat emekçilerin protestosuyla karşılaştı. Emekçiler, CTP’nin işçilerin yanlarında olmadığını ve işbirlikçi olduğunu vurguladı.

Grevci emekçilere polis terörü

Grevciler, 16 Nisan günü de Cumhurbaşkanlığı önünde bir eylem gerçekleştirdiler. Grevciler yaptıkları eylemin ardından Lefkoşa Belediyesi’ne yürüdüler.

Belediyede greve katılmayan çalışanlara greve katılmaları için çağrıda bulunmaya giden BES üyelerine, belediye binası içine giren polis saldırdı. Dışarıdaki grevci emekçiler içeriye girerek, saldırıyı püskürttü. Polis ve greve katılmayan çalışanlar belediye binasından dışarı atıldı. BES üyeleri, belediye binasını bir süre işgal etti.

Binadan ayrıldıktan sonra 12 BES üyesi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan arkadaşlarına destek vermek için BES üyeleri, emniyet müdürlüğü önünde toplandı.

Belediye başkanının kızından provokasyon

Ardından Başbakan İrsen Küçük ve Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın evine doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi.

Emekçiler, Bulutoğluları’nın evinin önünde greve katılmayan ve belediye başkanının bekçi köpekliğini yapan zabıtalara müdahale etti.

Polisle yaşanan kısa arbedenin ardından evin önünde belediye başkanının kızı tarafından emekçilere, cinsel içerikli küfür ve hakaret edilerek provokasyon yaratılmak istendi.

Söz konusu evin önünde tekrar yaşanan arbedenin ardından emniyet müdürlüğüne meşaleli yürüyüş yapıldı.

Kararlılık geri adım attırdı

Gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar emniyet müdürlüğü önünden ayrılmayacaklarını açıklayan BES üyeleri, gözaltındakilerin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılacağının açıklanmasının ardından dağıldı. Gözaltına alınan emekçiler 17 Nisan sabahı serbest bırakıldı.

Ardından BES ve Sendikal Platform basın açıklaması yaptı. Açıklamada BES emekçilerinin haklı direnişlerine destek verdikleri belirtilirken, gözaltıları protesto ettikleri söylendi.

Öte yandan, emniyet müdürlüğü tarafından gözaltılara yönelik yapılan açıklamada, gözaltıların gerekçesinin “sebepsiz ayaklanma ve polisi darp” olduğu iddia edildi.

Grevlerine devam edeceklerini belirten emekçiler, bundan sonra hedeflerinin sadece LTB değil, doğrudan Meclis’e yönelik olduğunu söylediler.

Kızıl Bayrak / Kıbrıs


 

 

 

Otomobil İşçileri 7. Enternasyonal Kurultayı

Bu yıl 17-20 Mayıs tarihlerinde, Münih'te yapılacak olan Otomobil İşçileri 7. Enternasyonal Kurultayı çalışmaları, değişik biçimler altında Stuttgart'ta da sürüyor. Bir otomobil kenti olan Stuttgart'ta çalışmalar, doğal olarak daha çok otomobil ve metal sektörlerini hedefliyor.

Münih'te yapılacak olan kurultayda bu yıl 20 civarında, değişik ülkelerden işçi delegasyonları yer alacaklar. Bu yılki kurultaya katılacak ülke işçileri arasında, Türkiye'den de bir işçi delegasyonu yer alıyor. 4 gün sürecek olan kurultayda, işçi sınıfının, değişik ülkelerdeki çalışma koşulları ve mücadele deneyimleri tartışılarak, ülkeler bazında süren sınıf mücadelelerini uluslararası boyutta örgütlemenin imkanları araştırılarak, sınıf mücadelesini, uluslararası boyutta daha güçlü sürdürmenin araçları oluşturulmaya çalışılacak.

Kızıl Bayrak /Almanya