20 Nisan 2012
Sayı: SYKB 2012/16

 Kızıl Bayrak'tan
Kurultayın gücüyle devrimci 1 Mayıs’a
yeni mevziler kazanmaya!
Sermaye iktidarının komşu halkları hedef alan saldırganlığı devam ediyor...
Newroz direngenliğine
tutuklama terörü
Karadağ davasının aynasında
düzen gerçeği
Bosch’ta deviremeyen darbe güçlendirdi
Bosch’ta patron-çete
saldırısına protesto
Türk Metal çetesi
Bosch işçilerine saldırdı!
Sınıf devrimcileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor!
GOP’ta 1 Mayıs şenliği gerçekleşti
Sermayenin saldırılarına karşı
1 Mayıs’a!..
Taşeron İşçileri Kurultayı işçi kürsüsü oldu
DİSK/Genel-İş yöneticileri kurultayı değerlendirdi
Tarihten güncelliğe dünyada ve Türkiye’de 1 Mayıs - H. Fırat
Yunanistan, sınıf mücadelesinde dönüm noktası...-V.Yaraşır
Mısır’da gerici iktidar çatışmaları
BM’den Suriye’ye gözlemci heyeti
Kıbrıs BES yeniden
süresiz grevde.
Ekim Gençliği 1 Mayıs’a hazırlanıyor!..
ODTÜ öğrencileri
mücadeleyi büyütüyor
Eğitim hakkına sahip çık!
Osmangazi Üniversitesi’nde
cami yapımı...
10. BİR-KAR Gençlik Kampı başarıyla gerçekleşti!..
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BM’den Suriye’ye gözlemci heyeti

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın gezilerinden sonra ortaya konan ve erteleme ile birlikte son günü 12 Nisan olarak belirlenen “Barış Planı”, emperyalistlerin Suriye’ye dönük saldırganlığını durdurmuyor. Birleşmiş Milletler, yeni aldığı kararla Suriye’ye gözlemci yollamaya hazırlanıyor. Suriye devleti de ülkeye BM gözlemcileri yollanmasını kabul edeceğini açıkladı. Güvenlik Konseyi’ndeki tüm temsilciler de gözlemcilerin hızla sevkedilmesi kararını verdi. Emperyalistlerin her açıklamasında müdahale zemini korunurken, Suriye’nin attığı adımların onlar için önemli olmayacağı açığa çıkıyor.

Ateşkesin ardından savaş çığırtkanlığı

Ateşkes ile birlikte planın ilk adımlarının atılmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Annan, yine de Esad’ın anlaşmanın gereklerini tam olarak yerine getirmediğini söyledi.

Özel yetkili Kofi Annan, Suriye devletine yönelik 6 maddelik yaptırım planının uygulanması noktasında açıklamalar sunarken askerlerin henüz çekilmediğini özel olarak vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da gelişmeleri ‘şüpheci gözlerle’ takip ettiğini, çünkü Suriye devletinin daha önce sözlerini tutmadığını ve bu nedenle Esad’a güvenmediklerini belirtti. Ban, ülkeye en az 200 gözlemci gönderileceğini, 30 kişilik bir grubun gelecek hafta başında öncelikli olarak Suriye’de olacağını kaydetti.

Clinton, ABD’nin öncü heyetin derhal göreve başlamasından yana olduğunu belirtirken gözlemci heyetin ne kadar tarafsız olabileceği ise belirginleşiyor. Daha önce Arap Birliği’nin yönlendirdiği heyette birliğin çıkarlarını esas alan değerlendirmeler sunmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Esad’ın ateşkese uyacağına inanmadığını, bir önce somut adımların atılması gerektiğini söyledi.

Emperyalistlerin kendi çıkarları üzerinden yaptıkları yorumlara Rusya devleti adına dışişleri bakanı da katıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam’ın Annan planını uygulama yükümlülüğünü yerine getirdiğini ancak muhaliflerin planı uygulamadığını söyledi.

Türk sermaye devleti ise emperyalist efendileri ve suç ortakları gibi üzeri kapalı söylemlere başvurmadan emperyalist savaş çağrılarını yineledi. BBC’ye açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yine mülteciler üzerinden demagoji yaptı. Türk devletinin din ayrımı gözetmeksizin tüm Suriyeli mültecilere kapıları açacağını belirten Davutoğlu, bu durumu bir savaş çağrısı olarak kullanarak gerçek “insanlık” algısını ortaya koydu. Ayrıca, bir kez daha sınır ihlali tartışmalarına değinerek Türkiye’nin milli bir tehdit altına girebileceğini ve bu durumda kendi önlemlerini almaya hakkı olduğunu söyledi. “Milli tehdide karşı alınacak önlemler” olarak kast ettiği şey ise emperyalist savaş hazırlıkları oldu.

Dinci-gerici partinin şefi Tayyip Erdoğan da Annan planının uygulanmadığını iddia ederek saldırganlığını korudu. Erdoğan “Bu altı maddelik planın şu anda uygulaması oldu mu, olmadı mı? Ben bunun uygulandığı kanaatinde değilim. Böyle bir şey ortada yok” dedi.

Muhalifler” eyleme çağırdı

Öte yandan, emperyalist güçler tarafından desteklenen “muhalifler” Suriye’nin birçok bölgesinde kitlesel eylem yapılması çağrısında bulundular. Çağrı üzerine açıklama yapan Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vitali Çurkin ise eylemlerin provokasyon yaratabileceğini söyledi.

Tüm bunların yanında, Türkiye sınırında çatışmaların yaşandığı iddia ediliyor. Türkiye’ye girmeye çalışan mültecilerin üzerine Esad’ın yönetimine bağlı askerler tarafından ateş açıldığı iddia edilirken, Esad cephesinden de “muhaliflerin” saldırılarını durdurmadığı, ateşkesin ardından yaptıkları bombalı saldırıda bir kişinin öldüğü 20 kişinin de yaralandığı söyleniyor.

 

 

 

P5+1 ile İran görüşmesi tamamlandı

P5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleer zirvesi, taraflar arasında olumlu çözüm açıklamalarıyla tamamlandı. P5+1 ülkeleri adına görüşmeleri yürüten AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Başmüzakerecisi Said Celili, arka arkaya yaptıkları basın toplantılarında birçok noktada mutabakat sağladıklarını açıkladılar.

Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde 14 Nisan günü yapılan zirve neticesinde taraflar arasında varılan anlaşmaya göre, İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi (NPT) anlaşmasının getirdiği yükümlülüklere uyacak. Buna karşın İran’ın barışçıl amaçlarla nükleer programını sürdürme hakkına saygı gösterilecek.

Bir sonraki toplantı, 23 Mayıs 2012’de Bağdat’ta yapılacak.

Emperyalistlerin temsilcisi Ashton’ın hemen ardından gazetecilerin karşısına çıkan Celili’nin basın toplantısından önce, hemen arkasındaki panoya, geçtiğimiz birkaç yıl içinde suikasta uğrayan İranlı nükleer fizikçilerin anısına bir pankart asıldı.

“Herkes için nükleer enerji, hiç kimse için nükleer silah” yazılı pankartta, bu suikastlarda ölen nükleer fizikçilerin fotoğrafları yer aldı.

Türk sermaye devletinin uşaklığında gerçekleşen toplantı emperyalistlerin Ortadoğu üzerindeki çıkar hesaplarını ve atacağı yeni adımları belirginleştirmekte özel bir rol oynuyor.