27 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/04

 Kızıl Bayrak'tan
Saldırıları püskürtebilmek için ilkeli birleşik mücadele!
"Anayasa Platformu" Konya’da toplandı
“Bu dava bitmeyecek!”
46 günde 513 gözaltı!
Sermaye hükümeti AKP rant peşinde!
Maltepe Belediyesi Taşeron İşçileri Direnişi’nde yeni süreç
Maltepe Belediyesi’nde yeniden direniş
ABB’de işçi kıyımı yaşanırken
Karayollarında özelleştirme saldırısı
Billur Tuz’da işgal provası
Gelir testi çileye dönüştü
DİSK Genel Kurulu üzerine düşünceler
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ile sağlıkta dönüşüm ve sağlık hakkı mücadelesi üzerine konuştuk
Çatı Partisi ya da
solun tablosu - H.Fırat
Sınıf çalışmasının sorunları
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile konuştuk..
Mısır’da halk isyanının
birinci yılı
Mısır halk direnişinin 1. yıldönümünde emekçiler Tahrir’e aktı
Emperyalist tekellerin
“Davos Zirvesi” toplanıyor
Kıbrıs’ta grev
yasağa rağmen kazandı
Genç-Sen 5. Olağan
Genel Kurulu’un ardından
Devrim Okulu dersleri başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrim Okulu dersleri başladı

 

Liselerin yarıyıl tatiline girmesiyle beraber başlatılan “Devrim Okulu”nun ilk dersi 24 Ocak Salı günü “Devrimci Gençlik Faaliyeti” konusunu işleyerek tamamlandı.

Marksizme dair yapılan kısa bir açıklama ile başlayan etkinlikte sınıflar ve sınıf çelişkileri üzerine bir sunum gerçekleşti. Ardından da devrim ihtiyacı üzerine bir tartışma açıldı. Devrimde gençliğin yeri ve gençlik için devrimin önemi üzerine yapılan vurgular ile birlikte açılan tartışmalarla, devrimi gerçekleştirecek toplumsal güçlerin bilinç birikimi üzerine anlamlı bir söyleşi gerçekleşti.

Etkinlik gençlik hareketi içinde liseli gençliğin yerine ve güncel sorunlarına değinilen bir bölüm ile tamamlandı. Bu bölümde de liseli gençliği tehdit eden diplomalı işsizlik gerçeği ve buna benzer bir dizi sorun karşısında geniş gençlik yığınlarını devrim ve sosyalizm mücadelesine çağırmanın önemi vurgulandı.

GOP DLB’nin Devrim Okulu programı şöyle:

- 24 Ocak Salı................(saat 14:30)

Devrimci gençlik çalışması”

Liseli gençlik ve diplomalı geleceksizlik”

- 26 Ocak Perşembe................(saat 11:00)

İstanbul Gezisi”

Beyazıt-Sultanahmet-Dolmabahçe-Ortaköy

- 28 Ocak Cumartesi...............(saat 14:30)

Emperyalist savaş, iç saldırganlık”

Emperyalizmin Ortadoğu, Kafkaslar ve

Balkanlarda işgal ve savaşları, Türkiye’de artan baskı ve yasaklar

- 30 Ocak Pazartesi...............(saat 14:30)

Devrimci Kimlik”

Devrimci mücadelede devrimci yaşam ve kimlik

- 1 Şubat Çarşamba.................(saat 14:30)

Film gösterimi: “Ülke ve Özgürlük”

İspanya İç Savaşı ve ezilenlerin mücadelesi

- 3 Şubat Cuma.......................(saat 14:30)

Türkiye’de sol hareket ve Parti tarihi”

Türkiye’de sınıflar mücadelesinde sol hareketin tarihi ve tarih sahnesinde ‘Yeni Ekimler’in Partisi’nin yeri

- 5 Şubat Pazar.......................(saat 17:00)

Liselerde yeni dönem ve mücadele programı”

2011-2012 eğitim döneminin ikinci döneminde liselerde sorunlarımız, mücadele programımız üzerine söyleşi ve tartışma

İletişim: 0535 915 32 45

gopdlb@gmail.com

Devrimci Liseliler Birliği / GOP

 

 

 

 

Yumurta başına 44 ay!


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İstanbul Üniversitesi’ni (İÜ) ziyaret ettiği gün, polisin daha okul girişinde devrimci ve ilerici öğrencilere dönük saldırısı sırasında gözaltına alınan Hukuk Fakültesi öğrencisi Yiğit Ergün hakkında “polise direnip hakaret ettiği” iddiasıyla 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre, Ergün, Gül’ün 14 Aralık 2011’de İÜ’yü ziyaret ettiği gün okula giderken çantasına koyduğu 3 yumurta Gül’e yönelik bir protestonun “mühimmatıydı.” Okul girişinde arama yapan polis Ergün’ün çantasındaki yumurtaları buldu. Olası protesto şüphesiyle Ergün’ün okula girişin engellendi. İddiaya göre “AKP burada 3 yumurta sana az bile... AKP defol üniversiteler bizimdir” diye slogan atan Ergün, “Şerefsiz polisler kolumu bırakın” diye bağırdı. Polis memurları Adnan Ş., Muhammet Ç., Hakan K. ve Murat A. Ergün’den şikayetçi oldu.

Ergün’ün ise polise hakaret iddialarının doğru olmadığını belirterek “Memurlara hakaret ettiğim doğru değil. Böyle bir şeyi kendime yakıştıramam” dedi. “Sözün bittiği yerde yumurta başlar” diyerek “Çantamdan yumurta çıkmış. Silah çıksa daha mı iyi? Sonuçta 3 tane yumurta yani. 2 kişilik menemen bile etmez” dedi ve yumurtanın bir silah olmadığını söyledi.

Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen Ergün, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Ergün hakkında “Hakaret ve Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” suçlamasıyla 4 yıl 6 aydan 11 yıla kadar kadar hapis istendi. Bu da yumurta başına 44 ay hapis demek oluyor.

Yiğit Ergün’ün davası İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

14 Aralık 2011’de Abdullah Gül’ün üniversitelerine gelmesini protesto eden İÜ öğrencilerine polis saldırmış ve 5 kişiyi gözaltına almıştı.

 


Üniversitede çevik kuvvet düzeni

 

Üniversitelerde ilerici, devrimci öğrenci hareketini hedef alan özel güvenlik terörünün bizzat rektörlükler eliyle hayata geçirildiği tescillendi. Hacettepe Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener’in geçen yıl kampüsteki özel güvenlik görevlilerinin öğrencilere karşı kullanması için aldırdığı biber gazı, kalkan ve gaz maskesi izni belgesi ortaya çıktı.

Eski Rektör Erdener, özel güvenlik görevlilerini çevik kuvvet polisleri gibi donatmak için geçen yıl Hacettepe’ye 250 biber gazı, 200 gaz maskesi ve 100 kalkan aldırmış. Hacettepe Üniversitesi’ne yaklaşık bir buçuk ay önce atanan yeni rektör Murat Tuncer, üniversite internet sitesine ‘Üniversitemizin İptal Edilen Özel Güvenlik Hizmet Alım İhalesi’ başlığıyla koyduğu duyuruda konuyla ilgili tüm ayrıntılara belgelerle yer verdi. Buna göre geçen yıl Hacettepe’ye 250 biber gazı, 200 gaz maskesi ve 100 kalkan alındı.

 

 

 

 

Karne yerine cop!

Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci karne alırken Ağrı Doğubayazıt’ta karnelerini almak için okula gelen öğrencilerin payına biber gazı ve polis copu düştü.

Doğubayazıt Dr. Reşat Erden Lisesi’nde karnelerini almaya okul kıyafeti yerine sivil kıyafetlerle almaya gelen 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin okula alınmaması üzerine yöneticilerle öğrenciler arasında tartışma çıktı. Tepki gösteren öğrencilerden bazıları, taş atarak okulun camlarını kırdı. Lise Müdürü Cemal Ersü’nün telefonu üzerine okula gelen polisler terör estirdi. Öğrencilere copla saldıran polisler biber gazı da kullandı.

 

 

 

 

Mektuptan 6 yıl 3 ay


Evlerinde cezaevindeki arkadaşlarının yolladığı mektuplar bulunan iki kişiye “örgüt propagandası yapmaktan”, altı kişiye de “örgüt üyeliğinden” hapis cezası verildi. Sevgi Dalyan, Sercan Ahmet Arslan, Mehmet Aracı, Ali Arslan, Mahir Arslan, Cemil Onur Çelikdağ, “Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi’ne (DHKP-C) üye olmaktan” altı yıl üçer ay hapis cezası aldı.

15 Mayıs 2010’da yapılan baskınlarla gözaltına alınan ve tutuklanan devrimcilerin ilk duruşması 30 Eylül’de görülmüş, duruşma sonucunda Sercan Ahmet Arslan ile Sevgi Dalyan’ın tutukluluğu devam ederken geri kalanlar tahliye edilmişti.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, ev aramalarında bulunan flama, pankart, hapishane mektupları ve Grup Yorum CD’si delil gösterilerek sanıklardan ikisine “örgüt propagandasından” ceza verildi.