27 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/04

 Kızıl Bayrak'tan
Saldırıları püskürtebilmek için ilkeli birleşik mücadele!
"Anayasa Platformu" Konya’da toplandı
“Bu dava bitmeyecek!”
46 günde 513 gözaltı!
Sermaye hükümeti AKP rant peşinde!
Maltepe Belediyesi Taşeron İşçileri Direnişi’nde yeni süreç
Maltepe Belediyesi’nde yeniden direniş
ABB’de işçi kıyımı yaşanırken
Karayollarında özelleştirme saldırısı
Billur Tuz’da işgal provası
Gelir testi çileye dönüştü
DİSK Genel Kurulu üzerine düşünceler
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ile sağlıkta dönüşüm ve sağlık hakkı mücadelesi üzerine konuştuk
Çatı Partisi ya da
solun tablosu - H.Fırat
Sınıf çalışmasının sorunları
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile konuştuk..
Mısır’da halk isyanının
birinci yılı
Mısır halk direnişinin 1. yıldönümünde emekçiler Tahrir’e aktı
Emperyalist tekellerin
“Davos Zirvesi” toplanıyor
Kıbrıs’ta grev
yasağa rağmen kazandı
Genç-Sen 5. Olağan
Genel Kurulu’un ardından
Devrim Okulu dersleri başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mısır halk direnişinin 1. yıldönümünde emekçiler Tahrir’e aktı…

Zafere kadar devrim!”

Mısırlı emekçiler, aylarca süren halk ayaklanmaları ile Mübarek’i devirmelerinin birinci yıldönümünde yine Tahrir Meydanı’nı doldurdular. Mübarek’ten sonra yönetime gelen ordunun istifa etmesini isteyen Mısırlılar “Zafere kadar devrim!” sloganını haykırdılar.

Diktatörün devrilişinin birinci yılı 

Tunus’ta başlayan halk ayaklanmalarının açtığı yolda direnişe geçen Mısırlı emekçiler, onlarca yıldır iktidarda bulunan diktatör Hüsnü Mübarek’i devirmişlerdi. Aylar süren eylemleri boyunca Tahrir Meydanı’nı terketmeyen emekçilerin bu ilk zaferi emekçiler payına büyük bedeller düşürmüştü. Ancak Mübarek’in devrilmesinin ardından yönetim ordunun eline geçmişti.

Diktatörün devrilişinin birinci yılında bir kez daha Tahrir’e akan emekçiler ordunun yönetimi bırakmasını istediler. Mübarek’in devrilmesini “devrim” olarak nitelendiren emekçiler, birinci yıldönümü kutlamalarında da “Zafere kadar devrim” dediler. Meydandan “Kahrolsun askeri yönetim!”, “Zafere kadar devrim!” ve “Tüm Mısır sokaklarında devrim!” sloganları yükseldi.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan Halid Abdullah adlı bir eylemci, “Mısır ordusu Tahrir’de bizi öldürdü ve bunu söylemekten korkmuyorum. Ordu ve polis bizi katletti ve devrimin sesini kısmaya çalıştılar. Ama size söylüyorum, devrimin sesi susturulamayacak” dedi.

Orduya tepki büyüyor

İktidarı sivil yönetime bırakmayarak emekçilere verdiği sözü yerine getirmeyen ve emekçilerin öfkesi ile karşılanan ordu, günler öncesinden başlayan kutlama hazırlıkları çerçevesinde resmi bir kutlama yapılacağını duyurmuştu. Ancak ordunun “devrimlerini” çaldığını söyleyen emekçiler kutlamaları kendilerinin yapacağını ve aylar süren ayaklanmalarda yaşamını yitirenleri anacaklarını  belirtmişlerdi.

Emekçilerin bir kısmı 24 Ocak gecesi Tahrir Meydanı’nı doldurmaya başladılar. 25 Ocak sabah saatlerinde katılanlarla beraber kutlamalara başlayan emekçiler, ayaklanmalarda yaşamını yitirenler anısına Tahrir Meydanı’nın ortasında geçici bir anıt diktiler.   

Mısır Yüksek Askeri Konseyi Başkanı Hüsnü Tantavi’nin yıllarca Mübarek yönetiminde Savunma Bakanı olarak görev yaptığını hatırlatan emekçiler, Tantavi’nin iktidarda kalmasının Mübarek yönetiminin son kalıntılarıyla da olsa hala sürdüğünü belirttiler. Bunun karşısında, ülkedeki ordu diktasının kalkmasını istediklerini dile getirdiler. Emekçiler askeri konseyin Mısır siyasetindeki yerini her zaman korumaya çalışacağına inanıyor.

Ayrıca, Tahrir civarındaki dükkan ve mağazaların, isyan günlerini hatırlatacağı düşünülen gösteriler için stok yapmış olmaları da dikkat çekti.

Mübarek’ten sonra ilk defa “özgür-demokratik bir seçim” yapıldığını iddia eden dinci-gerici partiler ise kutlamalara sessizce katıldılar.

OHAL kaldırılıyor (!)

Emekçilerin kendisine duyduğu tepkinin farkında olan askeri yönetim öfkenin önünü alabilmek için hamleler yapmaya çalışıyor. Bugünkü kutlamalar vesilesiyle, 1967’deki savaştan bu yana süren OHAL’in kaldırıldığını açıklayan Konsey Başkanı Tantavi, ordunun yönetimde kalmasına karşı seslerini yükselten emekçilere karşı hayata geçirilen saldırılardan geri durmayacaklarını ifade etti.

Yasaların “eşkıyalık” yapanlara yine uygulanacağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi. Askeri yönetimin, sivil yönetime geçiş için eylem yapanlara müdahaleyi meşru göstermek için emekçileri “eşkıya” diye tanımladığı biliniyor.

Mübarek, 30 yıla yaklaşan iktidarı sırasında defalarca bu yasaları kaldırma sözü vermiş, ancak sözünü hiç yerine getirmemişti.

Mısır’daki halk ayaklanmalarının birinci yıldönümü kutlamaları bir kez daha emekçilerin öfkesini  açığa çıkararak ülkenin daha sert mücadelelere gebe olduğunu gösterdi.