27 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/04

 Kızıl Bayrak'tan
Saldırıları püskürtebilmek için ilkeli birleşik mücadele!
"Anayasa Platformu" Konya’da toplandı
“Bu dava bitmeyecek!”
46 günde 513 gözaltı!
Sermaye hükümeti AKP rant peşinde!
Maltepe Belediyesi Taşeron İşçileri Direnişi’nde yeni süreç
Maltepe Belediyesi’nde yeniden direniş
ABB’de işçi kıyımı yaşanırken
Karayollarında özelleştirme saldırısı
Billur Tuz’da işgal provası
Gelir testi çileye dönüştü
DİSK Genel Kurulu üzerine düşünceler
SES Genel Başkanı Çetin Erdolu ile sağlıkta dönüşüm ve sağlık hakkı mücadelesi üzerine konuştuk
Çatı Partisi ya da
solun tablosu - H.Fırat
Sınıf çalışmasının sorunları
İSİG Meclisi Sözcüsü
S. Murat Çakır ile konuştuk..
Mısır’da halk isyanının
birinci yılı
Mısır halk direnişinin 1. yıldönümünde emekçiler Tahrir’e aktı
Emperyalist tekellerin
“Davos Zirvesi” toplanıyor
Kıbrıs’ta grev
yasağa rağmen kazandı
Genç-Sen 5. Olağan
Genel Kurulu’un ardından
Devrim Okulu dersleri başladı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bu dava bitmeyecek!”

19 Ocak 2007’de katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 5. yıldönümünde çeşitli illerde gerçekleştirilen yürüyüşlerle anıldı. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerde Dink cinayetini örtbas etmeyi amaçlayan mahkeme kararına büyük bir öfke vardı.

Ankara

Ankara’da Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla gerçekleştirilen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. BirGün gazetesi önünde buluşan kitle Sakarya Meydanı’na yürüdü.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını okuyan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, katilleri aklayan ve ödüllendirenlerden, örgütü bulamayanlardan, delilleri karartanlardan, aynı zihniyeti Sivas’ta ve Uludere’de taşıyanlardan, siyasal iktidardan hiçbir beklentilerinin olmadığını söyledi.

İzmir

Hrant Dink’in katledilişinin 5. yılında İzmir YKM önünde toplanan binlerce kişi Sümerbank önüne yürüdü. Coşkun Üsterci basın metnini okudu. 2 gün önce “sonuçlanan” Dink mahkemesinin 5 yıl boyunca bir oyun olarak sürdürüldüğünü söyleyerek söze başlayan Üsterci, mahkeme sonucunun bir yerde beklenen durum olduğunu vurguladı.

Eskişehir

Eskişehir’de Hamamyolu girişindeki Yapı Kredi Bankası önünde buluşan kitle öfkeli sloganlarla bekleyişe geçti. Adalar Migros önüne yapılan yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda Hrant’ın devlet tarafından katledildiği ve katillerinin korunduğuna vurgu yapıldı.

Adana

Adana’da Küçüksaat-5 Ocak Meydanı’nda biraraya gelen yaklaşık 200 kişi buradan İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün başlamasıyla birlikte polis yürüyüşü engellemek istedi. Polisle yaşanan kısa süreli arbede sırasında pankart yırtıldı.

Bu müdahaleye rağmen yürüyüşte ısrar eden kitle geri adım atmadı. HDK adına yapılan açıklamada hem dava süreci hemde işlenen bu katliama değinilerek bu davanın daha bitmediği söylendi.

Eyleme sendikalar, meslek odaları, ilerici sol güçlerle birlikte BDSP de katılarak destek verdi.

Bursa

“Hrant’ın Arkadaşları” tarafından yapılan eylem Setbaşı Mahfel’de başladı. Kent Müzesi’ne yürüyen kitle dövizlerle adalet taleplerini dile getirdi.

Basın açıklamasını okuyan Rustem Avcı dava sonucunu değerlendirdi. Bu dava ile devletin siyasi cinayetler geleneğinin bozulmadığına dikkat çeken Avcı, devletin bir kısım vatandaşını düşman olarak gösterdiğini sözlerine ekledi. 5 yıllık sürecin dökümünü sunarak devleti teşhir etti.

Kızıl Bayrak / İzmir – Ankara – Eskişehir – Adana- Bursa

 

 

 

 

Hrant Dink anıldı...

Hepimiz Hrantız hepimiz Ermeniyiz!”

19 Ocak 2007 tarihinde Şişli Osmanbey’deki Agos gazetesi önünde katledilen Ermeni gazeteci Hrant Dink, ölümünün 5. yıldönümünde anıldı. Hrant Dink’in vurulduğu Agos binası önüne yürüyen onbinlerce kişi “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz!” sloganlarını haykırdı. Dink davasında mahkeme kararına tepki gösteren 40 bini aşkın kişi Osmanbey’de toplandı.

Öğle saatlerinden itibaren Taksim Meydanı’nda toplanmaya başlayan binlerce kişi Mecidiyeköy yönüne açılan yolu iki taraflı olarak trafiğe kapatarak Osmanbey’e akın etti. Dink’in katledildiği noktaya gelen binlerce kişi, burayı mumlarla çevirerek, karanfiller bıraktı.

İlerici ve devrimci güçler Agos önünde

Binlerce kişiye, Hrant Dink Ailesi, BDP’li vekiller Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, BDP PM üyesi Filiz Koçali, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Batman’da askerlik yaparken arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla ölen Ermeni asıllı asker Sevag Şahin Balıkçı’nın ailesi de eşlik etti. Yazar Vedat Türkali ise tekerlekli sandalyesiyle kortejin en önünde “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz” dövizi taşıdı.

Ayrıca BDSP, Mücadele Birliği, Kaldıraç, TKP, Halkevleri, ESP, ÖDP’nin de bulunduğu devrimci, ilerici siyasal güçler de yürüyüşte yer aldılar.

Agos önünde toplanan onbinler duduk eşliğinde çalınan Ermenice ezgilerle Dink için saygı duruşunda bulundu.

Hrant’ın arkadaşlarından Karin Karakaşlı, Agos gazetesi binasından onbinlerce kişiye seslendi. Karin Karakaşlı, bu kepazeliğe son verilmesini istedi.

Karakaşlı’nın ardından Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ile çocukları Arat ve Delal Dink, Agos’un penceresinden kitleyi selamladı.


 

 

 

Binler Taksim’de yürüdü

Hrant Dink’in katledilişinin 5. yıldönümünde Taksim’de yürüyüş gerçekleştiren ilerici, devrimci ve demokrat güçler “Katil devlet hesap verecek!” sloganını haykırdı. Dink’in yanısıra devlet tarafından katledilen ilerici, devrimcileri ve kayıpları da anan binlerce kişi “Hrant’ın hesabını soracağız” dedi.

Aralarında ESP, Emek ve Özgürlük Cephesi, DHF, HDK’nın da bulunduğu siyasal güçlerin çağrısıyla yapılan eylemde taşınan pankartta ‘Hrant’ yazısının, Cemil Kırbayır, Metin Göktepe, Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Alaattin Karadağ gibi devlet tarafından katledilen kişilerin isimlerinden yazıldığı görüldü. Binlerce kişi tüm devrim şehitleri ve Dink için saygı duruşunda bulundu.

Galatasaray Lisesi önünde Ermenice açıklamayı Murat Gözoğlu yaparken Türkçe açıklamayı ise çağrıcı güçler adına Sayat Tekir okudu.

Sayat Tekir, Dink’in öldürülüşünün 5. yılında hesap sormak için sokakları dolduranların Hrant’ın katledilişinin, toplumsal bellek yitiminin kurbanı edilmeyeceğini gösterdiğini dile getirdi.

“Bizler, bu siyasi cinayetin şahidi nesiller olarak, bu olayın gerçek faillerini yargılayacak ve onlardan bunun hesabını mutlaka soracağız” diyen Tekin, Hrant’ın katillerinin çok iyi tanındığını söyledi. Açıklamanın ardından Emeğe Ezgi grubu Ermenice ve Türkçe şarkılar seslendirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul