26 Kasım 2010
Sayı: SİKB 2010/45

 Kızıl Bayrak'tan
NATO’nun “yeni konsepti”yle
tescillenen uşaklık!
Sicilli işbirlikçilerin “eksen”i emperyalizme uşaklık!.
Metal cephesini
güçlendirme sorumluluğu
Mehmet Beşeli: Metal işçisinden
korku bu anlaşmaya sinmiştir
Tofaş işçisiyle Türk Metal’in satış anlaşması üzerine konuştuk.
Metal işçileri: Taslağımızın arkasındayız, greve kadar gideriz!
İnsanca yaşamaya yeterli
asgari ücret için mücadeleye!ı
“Ulusal istihdam stratejisi” saldırısına karşı mücadeleye!
TEKEL işçileri: Güvencesiz çalışmaya karşı birleşelim!
BETESAN’da baskılara
rağmen direniş
TKİP devrimin ve
komünizmin bayrağını yükseklerde tutacaktır!
Almanya’da coşkulu
12. yıl kutlaması!
Parti örgütlerinden gelen mesajlar.
Alaattin Karadağ yoldaş vurulduğu yerde anıldı!
Alaattin Karadağ
mezarı başında anıldı!
Alaattin Karadağ’ın yoldaşları ve dostları Taksim’deydi!.
Katliamın 10. yılında 39 er sanık sandalyesinde
Almanya’da sıcak sonbahar
ve görevler
ABD İsrail’i “barış” için silahlandıracak
Haiti’deki trajedi
emperyalistlerin eseri
Kadına yönelik şiddetin kaynağı kapitalizmdir!.
Eğitim emekçileri alanlardaydı!..
Aleviler İzmir’de oturma eyleminde
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TEKEL işçileri: Güvencesiz çalışmaya karşı birleşelim!

Uğradıkları sendikal ihaneti teşhir etmek ve 4/C dayatmasına ‘hayır’ demek için 4 Ekim günü İstanbul 4. Levent’teki Tek Gıda-İş Genel Merkezi önünde oturma eylemi başlatan TEKEL işçilerinin direnişi devam ediyor.

İşçiler, 19 Kasım günü aydın ve sanatçılarla buluştu. TEKEL işçilerinin Tek Gıda-İş Genel Merkezi önünde başlattığı süresiz oturma eylemine destek vermek için 7 Kasım gününden itibaren nöbetleşerek “İşimizi istiyoruz 4/C’ye hayır!/ TEKEL işçileri” şiarlı önlükler giyen aydın ve sanatçılar, kurban bayramının dördüncü gününde TEKEL işçilerinin çadırları önünde buluştu.

Etkinliğe, Bilgesu Erenus, Mehmet Ekici, Mehmet Esatoğlu ve Hale Üstün’ün yanısıra ilerici ve devrimci kurumlardan temsilciler de katıldı.

Bilgesu Erenus, Mehmet Ekici, Mehmet Esatoğlu ve Hale Üstün’ün önlük taşıma eylemi sırasında yaşadıklarını paylaştığı etkinlikte, eylemin destekçilerinden Pınar Sağ ve Meryem Koray’ın mesajları da okundu.

Etkinlikte TEKEL işçileri adına Metin Arslan bir konuşma gerçekleştirdi. TEKEL işçilerinin aldatıldığını vurgulayan Arslan, işçilere verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını söyledi.

Arslan’ın ardından Tiyatro Simurg sahne alarak Hasan İzzettin Dinamo ve Hasan Hüseyin’in şiirlerinden oluşan bir oyun sundu.

SES yöneticisi Köksal Aydın’ın söz alarak geleceksizliğe karşı mücadele vurgusu yaptığı etkinlikte, Bilgesu Erenus TEKEL işçilerinin de katıldığı doğaçlama bir oyun sergiledi.

Paşabahçe Devlet Hastanesi’ndeki direnişini kazanımla sonuçlandıran Türkan Albayrak da etkinliğe katılarak mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. Etkinlik Mehmet Ekici’nin sunduğu müzik dinletisinin ardından sona erdi.


TEKEL’den birleşik mücadele çağrısı

TEKEL işçileri 21 Kasım akşamı birleşik mücadele çağrısıyla Taksim’deydi. Saat 18.30’da Taksim Tramvay Durağı’nda buluşan işçiler meşalelerle Galatasaray Lisesi’ne yürüdü. Bilgesu Erenus, Paşabahçe direnişçisi Türkan Albayrak, BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden direnişçi Dilbirin Acar’ın destek sunduğu yürüyüş boyunca sloganlar atıldı.

İlk sözü alan Türkan Albayrak, mücadeleyle kazanılacağını vurgulayarak devletin oturur oturur giderler söylemine karşı “Biz inatla bekleyelim ve kazanıncaya kadar gitmeyeceğimizi gösterelim” dedi.

Albayrak’ın ardından söz alan Bilgesu Erenus ise aydınlara, yazarlara ve sanatçılara, “yeriniz işçilerin yanıdır” diye seslendi.

Konuşmaların ardından basın açıklamasını okuyan Manisa TEKEL işçisi Arzu Güneş, 4/C’nin sadece TEKEL işçileri için değil kamuda çalışan tüm işçiler için tehdit olduğunu belirtti. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, emek ve meslek örgütleri de olmak üzere herkese sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

BDSP, Halk Cephesi, Kaldıraç, Mücadele Birliği, PDD, Alınteri, HSGGP eyleme destek sundular.


TEKEL işçilerine saldırı

TEKEL işçileri, Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ve korumaları tarafından 24 Kasım günü gerçekleştirilen fiziki saldırıyı aynı gün gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla protesto ettiler.

TEKEL işçilerinin eylemine, aralarında BDSP’nin de bulunduğu devrimci ve ilerici güçlerin yanı sıra, HSGGP ve BETESAN direnişçisi Zeynel Kızılaslan da destek verdi.

TEKEL işçileri ve destekçi güçler, “Mustafa Türkel demişti ki; ‘Tek kişi kalsa da, 4-C’ye karşı direnmeyen şerefsizdir, namerttir!’ Sözünüzü tutun! İşte buradayız direniyoruz! / TEKEL İşçileri” pankartı eşliğinde Tek Gıda-İş Genel Merkez binası önüne yürüdü.

Yürüyüşün ardından işçiler adına basın açıklamasını Manisa’dan TEKEL işçisi Arzu Güneş gerçekleştirdi. TEKEL direnişinin 78+52’inci gününde Tek Gıda İş Sendikası’na gelen Mustafa Türkel’i yumurta atarak protesto ettiklerini söyleyen Güneş, Türkel’in ve korumalarının kendilerine saldırdıklarını belirtti. Aracından çıkan Türkel’in önce küfürlerle birlikte sözlü hakarette bulunduğunu, ardından ise Türkel’in, korumalarının ve sendika güvenliklerinin fiziki saldırıya geçtiğini söyleyen Güneş, polislerin havaya ateş açtığını ifade etti. Saldırı neticesinde TEKEL işçilerinden Metin Arslan’ın, kafasına ve gözüne darbe alarak yaralandığını belirten Güneş, Arslan’ın hakkında şikayet bulunduğu için 4. Levent’teki karakola götürüldüğünü söyledi.

TEKEL işçilerine destek verdikleri için yargılanan İzmir Tire’deki eğitim emekçilerinin yanlarında olduklarını söyleyen Güneş, mücadele eden herkese gözdağı verilmek istendiğini ifade etti.

Güneş’in ardından sanatçı Bilgesu Erenus ve HSGGP adına Dr. Hüseyin Demirdizen birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarda, TEKEL işçilerine dönük saldırı kınanırken mücadelenin her şeye rağmen devam edeceği vurgulandı. Eylemin ardından TEKEL işçisi Metin Arslan ve destekçilerden Ercan Ballıoğlu’nun tutulduğu 4. Levent’teki karakol önüne sloganlarla yürüyüşe geçildi.

Karakol önünde sloganlarla gerçekleşen bekleyiş sırasında serbest bırakılan Metin Arslan basına bir açıklamada bulundu. Arslan, baskıların mücadelelerini engelleyemeyeceğini vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

 


UPS’de direniş sürüyor...

UPS direnişine destek

UPS’deki sendikal örgütlenme mücadelesine Norveç, Danimarka ve İsveç sendikalarından destek geldi.

18-21 Kasım tarihleri arasında Norveç, İsveç ve Danimarka’daki taşımacılık işçileri sendikalarının üyeleri, işyeri temsilcileri ve yöneticilerinin katıldığı İskandinav Taşımacılık İşçileri Sendikası’nın toplantısına katılım sağlayan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, UPS’de yürütülen mücadele üzerine konuşma yaptı. Taşımacılık işçileri sendikalarının üyeleri Öztürk aracılığıyla UPS işçilerine desteklerini ilettiler.

İki gün süren toplantı boyunca Öztürk, çok sayıda sendika üyesi, işyeri temsilcisi ve yöneticisiyle görüştü. Danimarka’nın en büyük taşımacılık sendikası 3F’nin UPS’den sorumlu çalışanı John Bondebjerg, Kopenhag Aktarma Merkezi’nde UPS şoförü ve işyeri temsilcisi olarak çalışan Allan Kristian Mork, İsveç Malmo Aktarma Merkezi işyeri temsilcisi, Norveç UPS işçilerini örgütleyen Fredrik Winger Solvang ile görüşen Öztürk bu ülkelerdeki UPS faaliyetleri ve örgütlenme çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

UPS işçilerinin Türkiye’deki sorunlarını ve direnişlerini kendi işyerlerindeki ve sendikalarındaki işçilere anlatacaklarını söyleyen işyeri temsilcileri ve örgütleyiciler önümüzdeki dönemde daha fazla destek vermek için ellerinden geleni yapacaklarını açıkladılar. Toplantının kapanış oturumunda Norveç, İsveç ve Danimarka sendikaları TÜMTİS’e ve UPS işçilerine maddi yardım, direniş çadırlarına delegasyon ziyareti ve eylemlere katılım noktalarında destek verme kararı aldılar.


Karadağ’ı sahiplenme çağrısı

UPS’nin İzmir’deki aktarma merkezi önünde başlattıkları direnişlerinin 202. günü olan 13 Kasım’da TÜMTİS üyesi işçiler eylemdeydi.

Eyleme Genç Sen, Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Kadın Komisyonu, İzmir Sendikalar Birliği, TMMOB, BDSP, Mücadele Birliği Platformu ve Alınteri destek verdi. Eylemde, komünist işçi Alaattin Karadağ’ın katledilişinin yıldönümünde gerçekleştirilen anmaya katılım çağrısı yapıldı.

UPS aktarma merkezi önünde başlayan yürüyüş UPS giriş-çıkış kapısında son buldu. Yürüyüşün sonunda Petrol-İş Aliağa Şubesi Kadın Komisyonu adına bir konuşma yapıldı.

İzmir Sendikalar Birliği adına konuşan Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, sosyal yıkım saldırılarına değindi. Köse, UPS işçisinin işyerine sendikalı olarak döneceği güne kadar TÜMTİS’in yanında olacaklarını söyledi. UPS direnişçisinin eşi Duygu Karabel de düşüncelerini paylaştı.

TMMOB adına söz alan Hüseyin Uzun ise direnişe maddi-manevi destek sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini söyledi. TÜMTİS İzmir Şube Başkanı Şükrü Günseli ise mücadelelerinin aynı kararlılıkla sürdüğünü söyledi. Eylemin ardından BDSP tarafından, 19 Kasım Cuma günü Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen Alaattin Karadağ anmasına çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir