05 Kasım 2010
Sayı: SİKB 2010/43

 Kızıl Bayrak'tan
Sınıfın birleşik mücadele ihtiyacı ve
bazı girişimler üzerine
Kürt sorununa düzen içi çözüm arayışları sürüyor
Ankara’daki işbirlikçiler emperyalist/siyonist güçlere ‘kalkan’ olma yolunda
Sermayeye kaynak emekçiye
sefalet bütçesi!.
“Alaattin’i katledenlerden
hesap soracağız!”
Polis katlediyor
yargı aklıyor!.
İzmir Sendikalar Birliği Çalıştayı gerçekleşti
İzmir Sendikalar Birliği ve hareketin ihtiyaçları
Katılımcılarla sınıf hareketi ve İzmir Sendikalar Birliği
üzerine konuştuk
Akdeniz Çivi işçileri sendika hakkı için direnişte!.
Mutaş’ta fabrika işgali sona erdi!
Satışa geçit vermemek için mücadele barikatlarına!
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Kasım Ayı
Toplantısı Sonuçları
BETESAN işçisi
direnişin simgesi..
BETESAN direnişinin sesi Taksim’de yankılandı
İşçi ve emekçi hareketinden..
Zam soygunu toplu taşımayla devam ediyor
6 Kasım eylem ve
etkinliklerinden.
YTÜ’de yaşananlar üzerine..
BP’nin suç ortağı Halliburton.
Türban, kadınlar üzerinde baskı ve köleliğin simgesidir…
“Zorunlu din dersleri
Hapishaneler düzenin aynasıdır
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

MPO işçileri eylemde

Mersin Limanı’nda TÜMTİS üyesi Akansel Nakliyat işçilerinin direnişini kırmak amacıyla kurulan MPO adlı taşeron firma bünyesinde çalışan işçilerin mücadelesi sürüyor. Toplu sözleşme talep eden TÜMTİS üyesi işçiler, 4 Kasım günü Mersin İş Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesinde Liman A Kapısı önünde eylemdeydi. Basın açıklamasını okuyan TÜMTİS Mersin İl Temsilcisi Savaş Gürkan, MPO’da çalışan işçilerin TİS hakkını kazanana kadar mücadelenin süreceğini vurguladı. Eyleme işten atılan Akdeniz Çivi işçileri kitlesel ve coşkulu şekilde katılım sağladı.

Eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Mersin Bölge Temsilcisi Rasim Gündal, dayanışma vurgusu yaparak, direniş süreçlerinden bahsetti. Basın açıklamasına Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşeni sendikaların yöneticileri de destek verdi.


Tesco Kipa’da 2. duruşma

Tesco Kipa’nın, örgütlenme çalışması yürüten Tez-Koop-İş’in yetkisine itiraz ederek açtığı davanın ikinci duruşması 1 Kasım günü İzmir’de yapıldı. Patron tarafı duruşmada, işkoluna yönelik itiraz ile işe iade davası devam eden 41 kişinin dava sonuçlarının bekletici mesele yapılmasını istedi. Sendika temsilcileri ise bu talebin süre kazanmaya yönelik bir istek olduğunu belirtti. Bu konuların bekletici mesele yapılmasına karşı çıkarak dosyanın bilirkişiye gönderilmesini talep etti. Duruşmada dosyanın bilirkişiye gönderilmesine ve duruşmanın 6 Aralık tarihine ertelenmesine karar verildi.


Tersanede eyleme dava

Tuzla tersanelerinde 27-28 Şubat 2008 tarihinde yapılan iş bırakma eylemi nedeniyle haklarında dava açılan sendika yöneticileri ve işçilerin yargılandığı dava 1 Kasım günü görüldü. Limter-İş, TÜMTİS ve Tekstil-Sen yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 40’a yakın kişi ile davayı izlemek üzere birçok avukat duruşmada hazır bulundu. Dava eksikliklerin giderilmesi ve duruşmaya katılmayan sanıkların ifadelerinin alınması için 7 Şubat 2011’e ertelendi.


ESM’den 11 Kasım çağrısı

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçelerinin TBMM’de görüşüleceği 11 Kasım 2010 günü Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) eylemde olacak, hizmet üretmeyecek.

“Eşit işe eşit ücret” talebiyle üretimden gelen gücünü kullanacak olan ESM, farklı istihdam ve ücret uygulamasından vazgeçilmesini, ek ödemelerin eşit olmasını isteyecek.


KARYAPSAN’da sendikal örgütlenme

Kartal Yapı ve İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KARYAPSAN) bünyesinde çalışan 100’ü aşkın işçi Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanlığı’na bağlı Genel-İş 1 No’lu Şube’de örgütlendi. Sendika, önümüzdeki günlerde çoğunluk tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuracak.

Kartal Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten taşeron firmalardaki örgütlenme çalışmalarına ilişkin bilgi aldığımız DİSK/Genel-İş Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir, Kartal’daki örgütlenmenin önemine değindi. Belediye bünyesindeki diğer taşeron firmalarda da örgütlenmeyi hedeflediklerini söyleyen Demir, güvencesiz çalışmaya karşı tek seçeneğin örgütlenmek olduğunun altını çizdi.


Pratt Whitney’de yetki Hava-İş’in

Pratt Whitney THY Teknik Uçak Bakım Motoru Bakım Merkezi’nde (TEC) toplu sözleşme yetkisi Hava-İş’in oldu. Hava-İş, 15 gün içinde toplu iş sözleşmesi yapmak için Pratt Whitney THY Teknik Uçak Bakım Motoru Bakım Merkezi yönetimini görüşmeye çağıracak.


Maden işçileri işten atıldı

Zonguldak’ta Üzülmez ve Kozlu Müssese Müdürlükleri bünyesinde çalışan taşeron maden işçileri ücretlerini tam ve zamanında alamadıkları için eylem gerçekleştirmiş ayrıca TTK’da örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası’na giderek üyelik müracaatında bulunmuşlardı.

TTK Karadon’da meydana gelen iş cinayetinin ardından içerideki alacaklarını ancak alabilen işçilere ücretleri yine kesintiler yapılarak ve aksatılarak ödenmeye başlandı. Bu duruma tepki gösteren işçiler bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Firmanın yanıtı ise işten atma saldırısı oldu. Üzülmez’de çalışan işçilerden 70’inin işine son verildi.


BES’ten mücadele programı

BES, aylara yayılan bir mücadele programı oluşturdu. Eylem takvimi, 28 Ekim günü düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. “Eşit işe eşit ücret uygulamasının yaşam bulması”, “tüm ek ödemelerin temel ücret kapsamına alınarak emekli aylıklarına yansıtılması”, “görevde yükselmelerde kariyer ve liyakat ilkelerine uygun davranılması”, “performans esaslı yönetim modeli uygulamaların ve kamera, turnike vb. insan haklarına ve özel hayatın gizliliği esasına aykırı sistemlerin ortadan kaldırılması”, “yemek, servis, kreş, lojman gibi sosyal haklardan tüm büro emekçilerinin eşit ve adil bir biçimde ve ücretsiz olarak yararlandırılmaları” talepleriyle 15 günlük periyotlarla gerçekleştirilecek eylem ve etkinliklerin son ayağı ise 11 Mart’taki tüm gün iş bırakma eylemi olacak.


SGK önünde eylem

BES Bursa Şubesi, SGK’nın yeniden yapılandırılmasını, kamu emekçilerinin haklarının kısıtlanmasını, sağlığın paralı hale getirilmesini ve Kamu Hastane Birlikleri Yasası ile devlet hastanelerinin özelleştirilmesini protesto etmek için 3 Kasım günü SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, turnike ve performans denetimleriyle çalışma yaşamının 18. yüzyıl kölelik koşullarına geri çekildiğine, bir taraftan da yetersiz olan dinlenme ve eğitim tesislerinin taşeron şirketlere kiralandığına veya satışa çıkarıldığına değinildi.


Gebze’de tek başına direniş

6 Ekim Çarşamba gününden itibaren çalıştığı fabrikanın önünde “Haksızca işten atıldım! Hakkımı istiyorum!” talebiyle direnişe başlayan İleri Elektrokimya işçisi, 3 vardiyanın çalıştığı fabrikada hafta sonları 8 saat süren fazla mesaiye 1 gün kalmadığı gerekçesi ile işten atılmıştı.

Direniş sürecine ilişkin gazetemize bilgilendirmede bulunan Saim Karaçay direnişe başladığı günden bu yana fabrikada olumlu bir hava estiğini vurguladı. Çevre fabrikalardan birçok işçinin destek verdiğini söyleyen Karaçay, içeride çalışan ve sözleşme süresi dolan işçilerin kadroya alınacağını hatta birkaç işçinin kadroya alındığını vurguladı. İşten atmaların durduğunu hatırlatan Elektrokimya işçisi, direnişe devam mesajı verdi. Karaçay UİD-DER ve BDSP’nin kendisini ziyaret ettiğini, kitle örgütlerinden henüz bir destek gelmediğini söylerken sendikalardan, kitle örgütlerinden destek çağrısında bulundu.



 

Termo Makine’de TİS imzalandı

Düzce’de kurulu Termo Makine Sanayi Tic. AŞ.’de işten atma saldırısı ve sendika düşmanlığına direnen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler toplu sözleşmeli çalışma düzenine kavuştu. Termo Makine patronu ile Birleşik Metal-İş arasında bir süredir devam eden toplu sözleşme görüşmeleri 27 Ekim günü anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmaya göre; Termo işçileri 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren ortalama net 291 TL artış elde ettiler. İşçilerin ortalama gelirlerinde yüzde 40 civarında artış sağlandı. 31 Temmuz 2012 tarihine kadar yürürlükte olacak TİS kapsamında Termo işçilerinin saat ücretlerine 0,50 TL zam yapılacak. Aynı zamanda saat ücretleri 3,55 TL’nin altında olan işçilerin ücretleri ücret zammından önce 3,55 TL’ye yükseltilecek.

Termo işçilerine, birinci yıl 60 günlük, ikinci yıl 75 günlük ücretleri tutarında ikramiye her ay ücret ödemeleri ile birlikte ödenecek. Daha önceki toplantılarda her ay ücret ödemeleri ile birlikte 95 TL ödenecek.