06 Ağustos 2010 Sayı: SİKB 2010/31

 Kızıl Bayrak'tan
Düzenin referandum oyunu ve “demokratikleşme” yalanlarına kanılmamalı
“Emekçilerin ve Ezilenlerin Boykot Cephesi” de anayasal hayaller peşinde sürükleniyor!..
Gericilikte yarışanlar bir kez daha terör edebiyatına sığınıyor!
Kirli savaş itirafları...
“Tecrit-tredman insanlık suçudur!”
Sendikal ihanetin
faturasını işçiler ödüyor!
İnsanca yaşam sosyalizmde!..
“UPS’ye sendika
halaylarla girecek!”
İşçi ve emekçi hareketinden
İşgal silahını kuşanan direnişçi ÇEL-MER işçileri yol gösteriyor!
ÇEL-MER işçisi sendikal hakları için fabrikasını işgal etti..
ÇEL-MER işçilerinin aileleri ve desteğe gelen direnişçi UPS işçileriyle konuştuk..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ağustos Ayı Toplantısı Sonuçları
65. yıldönümünde Hiroşima ve Nagazaki katliamları
“İşçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarını yükseltelim
Afganistan’da kadınları emperyalist işgalciler mi kurtaracak?
Referandum ve
devrimci yurtsever tavır… - M. Can Yüce.
Mamak'ta festival heyecanı...
10. Munzur Kültür ve
Doğa Festivali gerçekleştirildi
ÇEL-MER direnişçisinden
mektup var!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

Naki Bulut için hekimlerden açıklama

Muğla Devlet Hastanesi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Naki Bulut’a “Devleti zarara uğrattığı” gerekçesiyle 19,20 TL para cezası verilmesi 2 Ağustos günü İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kınandı.

TTB 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve ATUD Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in katıldığı basın açıklamasında Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Naki Bulut’un bir tutukluyu, insan hak ve özgürlüklerine ve meslek etiği kurallarına uyarak kolluk kuvvetlerinin yanında muayene etmek istemediği için para cezasına çarptırıldığı ve hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.

Basın toplantısının açılış konuşması Özdemir Aktan tarafından yapıldı. Aktan, meslektaşının bir hekimin yapması gereken en doğru hareketi yaptığını, hasta ve insan haklarına sahip çıktığını ifade etti. Aktan şunları söyledi: “Ayrıca biliyorsunuz Dr. Naki Bulut, genel cerrahtır. Türk Cerrahi Derneği de arkadaşımızın sonuna kadar arkasında durarak bu olayı kınayan bir açıklama yapmıştır. Dolayısıyla ben hem Türk Tabipleri Birliği adına hem de mensubu bulunduğum Türk Cerrahi Derneği adına yapmış olduğu bu davranış nedeniyle kendisine teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Ümit Biçer ise, Bulut’un yaşamış olduğu bu durumun hekimlerin neredeyse her gün yaşadıkları bir problem olduğunu belirterek tutukluların tedavi alma sürecinde, jandarmanın ya da güvenlik görevlilerinin ortamda bulunmasının sağlıklı muayene olanaklarını ortadan kaldırdığını ifade etti.

Biçer, bu durumun ayrıca hekim ve hasta arasındaki gizlilik ve güven ilişkisini de sekteye uğrattığını vurgulayarak şunları söyledi: “Ama Türkiye’de bu etik kural Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan üçlü protokole göre ihlal edilmektedir. Bu ihlal nedeniyle her gün hekimler jandarma ya da güvenlik görevlileri ile karşı karşıya getirilmekte ve bu olayda olduğu gibi komik bir soruşturma, komik bir talep gündeme çıkabilmektedir. Buradaki etik tutumla ilgili olarak hasta hakları yönetmeliği, biyotıp sözleşmesi, diğer taraftan hükümlü ve tutuklularla ilgili olarak 2005 yılından sonra yapılan yakalama ve gözaltı yönetmeliğinde yapılan değişiklikler aslında çelişki oluşturmakta, bu çelişkinin giderilmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla son olarak hasta ve hekim arasındaki etik kuralları ihlal eden bu üçlü protokolden Adli Tıp Uzmanları Derneği olarak Sağlık Bakanlığı’nın imzasını çekmesini istiyoruz”

Şebnem Korur Fincancı da hükümetin, Sağlık Müdürlüğü’nün ve Sağlık Bakanlığı’nın ikiyüzlü tutumunu teşhir ederek şunları ifade etti: “Sevgili meslektaşımızın, hastanın haklarını gözeterek, hastanın mahremiyetini korumak adına üçlü protokolü işletmeye çalışanlara direnmesi bu hakların tüm insanlığa yayma çabasının bir parçasıdır. Dolayısıyla biz Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak Dr. Naki Bulut’a teşekkür borçluyuz. En azından insan haklarının korunmasının belli gruplara ait olmadığını unutmamak gerekiyor. Son olarak Mavi Marmara olayında insan hakları savunucularının burada bu tutumdan vazgeçmelerini kınamak gerektiğini düşünüyoruz”


Baydemir’e soruşturma ve hakaret

Osman Baydemir’in Munzur Festivali’nde gerçekleştirilen bir panelde yaptığı konuşma üzerine Cemil Çiçek hakaret dolu bir açıklama yaparken, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.

Jet hızıyla soruşturma

31 Temmuz günü Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında gerçekleştirilen “Kürt sorunuyla muhataplık konusu ve demokratik özerklik” isimli panelde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, demokratik özerkliğin birlik ve beraberlik projesi olduğunu söyleyerek, Türk bayrağının ve sarı-yeşil-kırmızı bayrağın yan yana dalgalanacağını söylemişti. Baydemir’in konuşmasıyla ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından jet hızıyla soruşturma açıldı.

Çiçek’ten Baydemir’e hakaret

Kanal 7’de katıldığı Başkent Kulisi adlı programda soruları yanıtlayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Baydemir’e hakaret etti. Türkiye’nin en önemli sorunu olarak “güvenlik sorunu”nu gösteren Çiçek, Baydemir için de “organları yer değiştirmiş bir adam” ifadesini kullandı. Daha önceden de Kürt düşmanı çıkışlarıyla gündeme gelen Çiçek bu kez saldırının boyutunu hakarete vardırmış oldu.


 

Kayseri İşçi Bülteni işçilerle buluştu

Kayseri İşçi Bülteni’nin Temmuz sayısının dağıtımı Kayseri’de yapıldı. Sigortası, güvencesiz çalışmaya karşı mücadele çağrısı yapan bülten işçi servislerinin yoğun olarak kalktığı merkezlerde ajitasyon konuşmaları eşliğinde dağıtıldı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Eskişehir Bağları’nda organize sanayi işçilerinin servis güzergahlarında yapılan dağıtımın sonrasında Belsin semtinde bulunan işçi duraklarında da dağıtım gerçekleştirildi. Özellikle Cıngıllıoğlu metal fabrikasındaki işçilerin sigorta hakkını kazanmasıyla ilgili yazılar işçilerin dikkatini çekti. Bülten dağıtımı sırasında güvencesiz, sigortasız çalışmaya karşı mücadeleyi içeren sohbetler gerçekleştirildi. Cıngıllıoğlu işçilerinin mücadelesine destek çağrısı ile dağıtılan bülten, işçiler tarafından ilgiyle karşılandı.

Kayseri İşçi Bülteni çalışanları