06 Ağustos 2010 Sayı: SİKB 2010/31

 Kızıl Bayrak'tan
Düzenin referandum oyunu ve “demokratikleşme” yalanlarına kanılmamalı
“Emekçilerin ve Ezilenlerin Boykot Cephesi” de anayasal hayaller peşinde sürükleniyor!..
Gericilikte yarışanlar bir kez daha terör edebiyatına sığınıyor!
Kirli savaş itirafları...
“Tecrit-tredman insanlık suçudur!”
Sendikal ihanetin
faturasını işçiler ödüyor!
İnsanca yaşam sosyalizmde!..
“UPS’ye sendika
halaylarla girecek!”
İşçi ve emekçi hareketinden
İşgal silahını kuşanan direnişçi ÇEL-MER işçileri yol gösteriyor!
ÇEL-MER işçisi sendikal hakları için fabrikasını işgal etti..
ÇEL-MER işçilerinin aileleri ve desteğe gelen direnişçi UPS işçileriyle konuştuk..
Metal İşçileri Birliği Merkezi Yürütme Kurulu Ağustos Ayı Toplantısı Sonuçları
65. yıldönümünde Hiroşima ve Nagazaki katliamları
“İşçilerin birliği halkların kardeşliği!” şiarını yükseltelim
Afganistan’da kadınları emperyalist işgalciler mi kurtaracak?
Referandum ve
devrimci yurtsever tavır… - M. Can Yüce.
Mamak'ta festival heyecanı...
10. Munzur Kültür ve
Doğa Festivali gerçekleştirildi
ÇEL-MER direnişçisinden
mektup var!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

10. Munzur Kültür ve
Doğa Festivali gerçekleştirildi

“Dersim’de İkinci 38’e Hayır! Kimliğimiz, kültürümüz, inancımız ve Munzurumuz ile örgütlenelim” şiarıyla örgütlenen 10. Munzur Kültür ve Doğa Festivali 28 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Dersim’de gerçekleştirildi. Nazımiye’de başlayan festival programı kapsamında, Dersim Merkez’in yanısıra Ovacık, Hozat, Mazgirt ve Pülümür ilçelerinde de etkinlikler gerçekleştirildi.

28 Temmuz Çarşamba günü Nazımiye ilçesinde başlayan festival programı kapsamında Düzgün Baba ziyareti gerçekleştirildi. Belediye bahçesinde verilen kahvaltının ardından, Düzgün Baba Cem Evi’nde lokma dağıtımı, protokol konuşmaları ile “Kızılbaş ve Alevilik” konulu panel gerçekleştirildi. Program, konserlerle sona erdi.

29 Temmuz Perşembe günü Dersim Merkez Festivali, saat 11.00’de Festival Yürüyüşü ile başladı. Şehir dışından gelenler yoğun polis ve asker noktalarından geçtikten sonra Dersim merkeze ve çevre ilçelere giriş yapabildi. Şehir dışından gelenler Dersimliler tarafından davul zurnalarla karşılandı. Festival meşalesinin yakılmasından sonra programlar başladı. Müzik dinletileri, sergiler, paneller ve tiyatrolar akşama kadar sürdü. Konser alanı olan Atatürk Stadyumu’nda program Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin’in açılış konuşmasıyla başladı. Şahin, İnegöl, Dörtyol ve Erzurum’da gerçekleşen faşist saldırılara değinerek mücadelenin saldırılar karşısında güçlenerek devam edeceğini belirtti. Ardından DEDEF Genel Başkanı Özkan Tacar, Munzur Vadisi üzerine yapılmak istenen barajların ‘38’de yapılanlardan farksız olduğunu belirtti. Konser programında ise Koma Hivron, Grup Haykırış ve Erdoğan Emir yer aldı.

31 Temmuz Cumartesi günü festival programına 07.30’da konuklara verilen kahvaltı sonrasında Mercan Vadisi’ne Munzur Çevre Derneği ve çeşitli köy derneklerinin düzenlediği yürüyüşle başlandı. Yürüyüş Yarımkaya Köyü’nden Mercan Vadisi’nde yapımı tamamlanan baraja kadar sürdü. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte yapılan konuşmalarda Mercan HES’e ve Uzunçayır barajlarına engel olunamasa da bundan sonra yapılaması planlanan barajlara ve her türlü saldırılara karşı mücadelenin büyütüleceği vurgulandı.

Yürüyüşün ardından Yarımkaya Köyü’nde Pınar Sağ, Mehmet Ekini, Grup Haykırış ve Grup Yorum müzik dinletisi gerçekleştirdi. Yarımkaya Köyü Derneği Başkanı Seyfi Çaresiz ve İHD Dersim temsilcisi Av. Barış Yıldırım birer konuşma yaptı.

Etkinliğin ardından Ovacık merkeze dönüldü. Burada Allionani, DEDEF, Genel-İş sendikası temsilcilerinin, Tunceli Üniversitesi’nden bir öğretim görevlisinin ve İstanbul Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık’ın katıldığı çevre konulu bir panel düzenlendi.

Akşam saatlerinde ise Gürsel Ekici, Ali Haydar Can, Yılmaz Çelik, Burhan Berken ve İlkay Akkaya konserleri gerçekleştirildi.


Barajlara karşı yürüyüş

1 Ağustos Pazar günü festival tertip komitesi tarafından barajlara karşı bir eylem örgütlendi. Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan kitle barajın yapılmasıyla sular altında kalan ziyaret yeri Gola Çeto’ya yürüdü. Onbinlerin katıldığı coşkulu eylemde Hasankeyf’ten ve Bergama’dan gelen temsilcilerin yanısıra Karadeniz İsyandadır Platformu, Çarşı Grubu, DEDEF ve Munzur Koruma Kurulu adına da konuşmalar gerçekleştirdi. Konuşmalarda barajların, operasyonların ve HES’lerin karşısında mücadeleye devam edileceği vurgulandı. Eylem boyunca “Munzur özgür akacak!”, “Dersim onurdur, onuruna sahip çık!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Baraj yapma boşuna, yıkacağız başına!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Munzur, Bergama, Karadeniz, tarih, kültür, insanlık direniyor!” sloganları atıldı.


Tutuklamalara karşı eylem

Aynı gün ayrıca, Mersin’de gözaltına alınan 7 YDG okurundan 5’inin tutuklanması protesto edildi. Sanat Sokağı’nda saat 17.00’de bir araya gelen kitle belediye binasına doğru yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında Kürtler, Aleviler, Lazlar, Romanlar için açılımlardan söz edilirken baskı, yıldırma ve sindirme politikalarının da sürdüğü söylendi. Bir yandan Kürtler sokak ortasında katledilirken diğer yandan da ilerici devrimci güçlerin tutuklama saldırılarıyla karşı karşıya kaldığı ifade edildi. YDG okurlarının yanısıra son dönemde tutuklanan TAYAD’lılara ve Devrimci Proletarya okurlarına da değinildi. Eylem boyunca “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Dersim faşizme mezar olacak!” sloganları atıldı.

Festival boyunca festival alanında Eksen Yayıncılık standı açılırken, konser alanlarında ve çevre gezilerinde Kızıl Bayrak gazetesi satışı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Dersim


 

 


2. Aknehir Kültür ve Sanat Festivali gerçekleştirildi

Yaz süreciyle birlikte Samandağ’ın birçok köyünde düzenlenen festivaller, Aknehir beldesinde bu yıl ikincisi düzenlenen kültür-sanat festivaliyle devam etti.

Festivalin 30 Temmuz programı saat 20.00’da Metin Yılmaz konseri ile başladı. Türkülerini kitleyle paylaşan Metin Yılmaz’dan sonra sahneyi Epik Sanat Tiyatro Topluluğu aldı. Kısa bir skeç sunan Epik Sanat’ın ardından sahneyi Kardeş Türküler aldı. Farklı dillerde ezgileriyle kitleyi coşturan Kardeş Türküler’le birlikte ilk gün programı sona erdi.

31 Temmuz günkü program ise saat 16.00’da çocuk tiyatrosu ve gösterileri ile başladı. Ardından saat 17.00’da Türkiye’nin birçok farklı ilinden şairlerin katılımıyla “Dilin öne eğilmesin” başlıklı şiir dinletisi gerçekleştirildi. Bu bölümde anadilde eğitimin önemi, 12 Eylül’ün şiir üzerinde yarattığı tahribat ve yozlaşmaya karşı nasıl mücadele edileceği gibi konular da tartışıldı. Gece programı kapsamında ilk önce sahneyi yerel bir grup olan Grup Serüven aldı. Grup Katre’nin sahne almasıyla ilerleyen festival programının sonunda ise Arap şarkıcı Hala Al Kaseer sahne aldı.

Festivale iki gün boyunca yüzlerce kişi katıldı. Festivalde BDSP’liler Kızıl Bayrak gazetesi ve Eksen Yayıncılık kitaplarını stand açarak emekçilere ulaştılar.

Kızıl Bayrak / Antakya