<

4 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/46

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci bir çıkışın
artan imkanları ve görevler.
  TKİP MK’nın Alaattin Karadağ yoldaşın katledilmesine ilişkin açıklaması.
Alaattin Karadağ cinayeti polis-yargı işbirliğiyle örtbas edilmeye çalışılıyor!
Alaattin Karadağ çeşitli illerde gerçekleştirilen eylemlerle anıldı.
Kazanana kadar grev,
kazanana kadar mücadele!
  Kamu emekçileri GREV’e çıktı,
hayat durdu!..
  Şovenist saldırganlığa karşı
birleşik mücadele!
  Kürdistan’da sokak gösterileri ve
dizginsiz devlet terörü
  Dünyaya gururla bakan proleter devrimci Alaattin yoldaşa..
  Alaattin Karadağ (Nurettin) yoldaşın Parti üyeliği başvurusu
  Alaattin Karadağ’a
yoldaşlarından
  III. Parti Kongresi kitlesel bir coşkuyla selamlandı!
  Kapitalist kriz tipleri IV
- Volkan Yaraşır
  Metal İşçileri Kurultayı
gerçekleştirildi!
  Metal İşçileri Kurultayı
Sonuç Bildirgesi
  Ulusal soruna devrimci yaklaşımın paradoksları - 3 - M. Can Yüce.
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Kurultayı gerçekleştirildi!

Yaklaşık 6 aydır etkin bir ön hazırlık çalışması ile örgütlenen Metal İşçileri Kurultayı 22 Kasım günü İstanbul’da Su Gösteri Sanatları Sahnesi’nde gerçekleştirildi.

İstanbul’un 6 sanayi havzasından 200’ü aşkın işçinin buluştuğu kurultaya ayrıca İzmir, Bursa ve Ankara’dan da katılımlar gerçekleşti. “İşçilerin birliği MESS’i yenecek!”, “Bürokratlar defolsun, sendikalar bizimdir!”, “Sinter, Entes, Asemat, Nema… Direnen işçiler kazanacak!”, “Yaşasın metal işçilerinin birliği!”, “Kavel, Demirdöküm, Profilo, Netaş… Mücadele geleneğimizdir!” ve “Metal işçilerinin birliği için Metal İşçileri Kurultayı!” pankartları kurultay salonuna asılırken kurultay programı saat 11.00’de hazırlık komitesi tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Sinevizyon gösteriminin ardından hazırlık komitesi adına yapılan konuşmada sınıf mücadelesinin büyük bedellerle devam ettiği vurgulandı ve 19 Kasım günü Esenyurt’ta polis tarafından katledilen Alaattin Karadağ anıldı. Komünist bir işçi olan Karadağ şahsında tüm devrim şehitleri anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından açılış konuşması yapıldı.

Öncü metal işçilerinin birlik iradesi

Yapılan açılış konuşmasında kapitalizmin insanlığa dayattığı yıkım teşhir edildi. Metal işçilerinin sınıflar mücadelesindeki öncü konumu vurgulanarak sermayenin metal işçilerinin mücadelesine engel olmak için girdiği özel çaba anlatıldı. Sermayenin saldırılarına ve sendikal ihanetlere yanıt vermek için öncü metal işçilerinin bir araya gelmesinin gerekliliği ve kurultayın da bu amaçla gerçekleştirildiği vurgulandı.

Açılış konuşmasının ardından oluşturulan divanın kurultay programını katılımcılara aktarmasının ardından tebliğ sunumlarına geçildi.

Kurultay ön hazırlık sürecinde yerel komitelerde yapılan tartışmalarla hazırlanan üç tebliğ; “Metal işkolunda durum”, “Metal işkolunda örgütlülüğün durumu” ve “Metal işçilerinin mücadele deneyimi ve birikimi” başlıkları ile sunuldu.

Direnişçi işçiler konuştu

Tebliğ sunumlarının ardından direnişçi işçilerin konuşmalarına geçildi. Sinter Metal direnişi ve Asemat grevi adına gerçekleştirilen konuşmalarda bir yıla yakın bir süredir devam eden bu mücadelelerin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı. Entes direnişçisi Gülistan Kobatan ise işten atılma sürecinden başlayarak direniş sürecini aktardı. Kendisinin de kurultay hazırlık komitelerinin bir parçası olduğunu ifade eden Kobatan, sermaye sınıfına karşı mücadelede örgütlü duruşun önemini vurguladı. Metal işçilerinin dışında halen direnişlerini sürdüren Esenyurt Belediye işçileri ve Karahan Tekstil işçileri de kurultayın direniş kürsüsünde söz alarak sınıfın birleşik mücadelesinin altını çizdiler. Halen devam etmekte olan bu direnişler dışında Sinter Metal ile aynı gün direnişe geçen Gürsaş işçileri ve Desa direnişçisi Emine Arslan da bu bölümde konuştular. Gürsaş işçisi gerçekleştirdikleri direniş ile sınıf kimliğinin pekiştiğini vurgularken Emine Arslan ise direnişi sürecinde patronların ve devletin baskı ve saldırılarını hatırlattı. Hukuk mücadelesinin yanında fiili-meşru mücadelenin gerekliliğini vurgulayarak yürünmesi gereken yolun 15-16 Haziran direnişinin yolu olduğunu söyledi. Arslan’ın konuşması salondan “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!” sloganları ile karşılandı. Bu bölümün tamamlanmasının ardından kurultayın sabah oturumu sona erdi.

Kurultaya destek mesajları

Kurultayın ikinci bölümü saat 13.30’da, kurultaya gelen destek mesajlarının okunması ile başladı. Kurultaya BİR-KAR, TİB-DER, Ekim Gençliği, İzmir BDSP, MİB-DER’in yanısıra Bosal Mimaysan’dan işçiler de destek mesajı gönderdi.

Metal işçilerinin mücadele programı

Destek mesajlarının okunmasının ardından divandan bir kez daha kurultayın hedeflerini anlatan bir konuşma yapıldı. Metal işçilerinin öncü bir birliğin yanında mücadele programına da ihtiyaç duyduğu vurgulanarak kurultayın ikinci bölümünde ön hazırlık sürecinde hazırlanan mücadele programı taslağının tartışılacağı ifade edildi. Bu konuşma ile birlikte 4 bölüm halinde hazırlanan mücadele programı taslağı üzerine tartışmalar başladı.

İlk olarak kurultaya İzmir’den katılan bir metal işçisi kendi ilindeki metal işçilerinin tablosunu aktardı ve mücadelenin militanlaşması gerekliliğine vurgu yaptı. Mücadele programının tartışıldığı bu bölümde toplam 32 işçi söz alarak program tartışmalarına katıldı, kurultaya ve sınıf mücadelesine ilişkin duygu ve düşüncelerini ifade etti. Bu tartışmalar sırasında mevcut program taslağına ilişkin çeşitli öneriler dile getirilirken taslakta yer almayan 10’u aşkın öneri de yine katılımcılar tarafından dile getirildi.

Bu bölümün en çok tartışılan başlıkları sendikaların tablosu, taban örgütlenmesi ve işçi sınıfının devrimci şiddetinin örgütlenmesi sorunuydu. Yine kurultayla birlikte ilan edilen Metal İşçileri Birliği’nin öncü metal işçilerini birleştiren bir mevzi olacağı da bu tartışmalar sırasında ifade edildi. Yine 3 tekstil işçisi ve 2 liseli bu bölümde konuşarak program taslağı üzerine düşüncelerini ifade ettiler, kendi deneyimlerini aktardılar. Ayrıca Emekçi Kadın Komisyonları çarpıcı örnekler ve somut önermeler içeren tebliğlerini sunarken Sosyalist Kamu Emekçileri de Metal İşçileri Kurultayı’nı selamladı, 25 Kasım grevine çağrı yaptı. Komünist işçi Alaattin Karadağ’a ilişkin yapılan vurgular da bu bölümde yapılan bir dizi konuşmada yer aldı.

Sendikalı, sendikasız birçok işçinin söz aldığı bu bölüm kurultayın en canlı ve verimli bölümüydü. Yapılan tüm tartışmalarda sermaye düzenine, sendikal ihanet çetelerine öfke yansıyor, metal işçilerinin mücadele birliğinin nasıl yaratılacağı üzerine düşünceler öne çıkıyordu. Kurultay boyunca ilgi neredeyse hiç azalmazken hemen hemen tüm konuşmalar kitle tarafından alkış ve sloganlarla coşkuyla karşılandı.

Etkinlik saatinin sona ermesiyle divan tarafından yapılan kapanış konuşmasıyla kurultay sonlandırıldı.

Yapılan kapanış konuşmasında bir kez daha Metal İşçileri Birliği’nin rolü ve misyonu anlatıldı. Kurultay Hazırlık Komiteleri’nin bundan sonra Metal İşçileri Birliği’nin yerel ayakları olarak çalışmalarını sürdüreceği vurgulanarak iki hafta içinde yerel toplantıların gerçekleştirileceği, buralardan seçilen temsilcilerden oluşacak yürütmenin ise yapılan tartışmalar ışığında program taslağına son şeklini vereceği ifade edildi.

Ayrıca tebliğ sunumları ve direniş konuşmaları ile birlikte toplamda 40’ın üzerinde işçi konuşmasının gerçekleşmesinin önemi vurgulanarak bu tablonun kurultayın başarısını da gösterdiği ifade edildi. Her şeye karşın birçok eksikliğin de taşındığı, bunların ise Metal İşçileri Birliği’nin örgütlü yürüyüşü içerisinde giderileceği söylenerek kurultayın metal işçilerinin mücadelesinde önemli bir eşiğin geride bırakılmasında anlamlı bir işlevi yerine getirdiği vurgulandı. MESS’in ve sendikal ihanet çetelerinin karşısında öncü metal işçilerinin artık daha güçlü bir şekilde duracağı ifade edilerek tüm öncü metal işçilerine bir kez daha Metal İşçileri Birliği çatısı altına toplanma çağrısı yapıldı. Kurultay bu konuşmanın ardından “Yaşasın metal işçileri birliği!” sloganı ile sona erdi.

Yapılacak yerel toplantıların ve yürütme toplantısının ardından Metal İşçileri Birliği mücadele programının son halini ve kısa dönem çalışma programını kamuoyuna ilan edecek.

Kızıl Bayrak / İstanbul