02 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/38

  Kızıl Bayrak'tan
  İMF-DB zirvesi ve emek örgütlerinin tutumu
  Keskinleşen emperyalist rekabet ve sonuçsuz kalan işbirliği arayışları
G-20 Zirvesi gerçekleşti...
Sermaye devleti “Alevi açılımı” adı altında Alevi işçi-emekçilerini aldatmaya çalışı
Emperyalist haydutlardan hesap sormak için sokağa, eyleme!
  Devlet emperyalist haydutları baskı ve terörle korumaya hazırlanıyor...
Haydutlar zirvesine karşı sokaklar ısınıyor!
  Entes direniş güncesinden...
  İşçi ve emekçi hareketinden.
  Üniversitelerde devrimci faaliyetlerden....
  Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/4
  10. Ulaşım Şurası İstanbul’da toplandı...
  Güven Elektrik’teki sendikal örgütlenme deneyimi üzerine…
  Ulucanlar direnişinin 10. yılında 10 kızıl yıldızımızı selamladık!..
  “Zere ve hasta tutsaklara özgürlük!” eylemleri sürüyor...
  Barack Obama
siyonist şeflerle aynı safta!
  Honduras halkı askeri
diktatörlüğe meydan okuyor!
  Sermayenin saldırılarına karşı
her yerde eylem ve direniş!
  Şovenizm ve demokrasi kültürü
M. Can Yüce
  Habip yoldaş devrim ve sosyalizm davamızda yaşıyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Haydutlar zirvesine karşı
sokaklar ısınıyor!

Dünya Bankası Ofisi önünde İMF-DB protestosu!

İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik çatısı altında seslerini yükselten antiemperyalistler, 24 Eylül günü Dünya Bankası Ofisi’nin bulunduğu Levent’teki Kanyon AVM önünde buluştular.
“İMF ve Dünya Bankası DEFOL! / İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik” pankartının açıldığı açıklamada İstanbul’da gerçekleşecek olan zirvenin bir benzerinin ABD’de G-20 liderler zirvesi biçiminde yapıldığı ve bu toplantılarda dünya halklarına dayatılacak yıkım politikaları ve kararlarının tartışıldığı belirtildi.


“Merkez Bankası önünde başlattığımız tepkilerimizi bugün burada yarın kongre havzasının dört bir yanında yükselteceğiz. Nasıl ki onlar dünya halklarının yaşamını hiçe sayıyorlarsa bizler de, onlara İstanbul’u dar edeceğiz.” ifadelerine yer verilen açıklamada emperyalist-kapitalist sistemin sadık işbirlikçisi AKP hükümetinin de yıkım politikalarının uygulayıcılarından biri olduğunun altı çizildi.


Basın metninde İMF ve DB toplantılarının yapılacağı salonlar için milyarlarca lira harcayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aynı hassasiyeti sel felaketi konusunda göstermediğine de değinildi.
Basın açıklaması, İMF ve Dünya Bankası toplantılarının gerçekleşeceği günlerde dünyanın birçok ülkesinden gelecek anti emperyalistlerle birlikte sokaklarda olunacağının duyurulduğu şu sözlerle son buldu:


“Şimdi de İstanbul onları karşılamaya hazırlanıyor. Onlara layık bir karşılama töreni hazırlayacağız. Dünya emekçilerine yoksulluğu, açlığı reva görenler nasıl bir karşılamayı hak ediyorsa biz de onları öyle karşılayacağız. Dünyanın birçok ülkesinden antiemperyalist de bizimle birlikte İstanbul’da IMF ve Dünya Bankası’na karşı sokaklarda olacak. Bu toprakların antiemperyalist direniş geleneğine çarpacak efendilerin planları. Deniz Gezmişler’in 6. Filo’ya karşı eylemleri, NATO Zirvesi’ne karşı verilen mücadele feyiz kaynağımız olacak. Dünya Bankası’nın önünde onlara bir kez daha sesleniyoruz. İstanbul’u onlara dar edeceğiz.”

 

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Polis barikatı aşıldı, Hilton önüne ulaşıldı!

İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik İstanbul’da Hilton Oteli’nde konaklayan haydut takımını toplantıların başladığı 30 Eylül günü yaptığı eylemle protesto etti.


Taksim Gezi Parkı’nda toplanan 150’yi aşkın kişi, pankart ve sloganlarla Hilton Oteli önüne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş öncesi kurulan polis barikatına yüklenen birlik bileşenlerinin kararlı tutumu sonucunda polis barikatı aşıldı.


Hilton Oteli giriş kapısı önünde yoğun polis ablukası altında yapılan basın açıklamasında, tüm dünya halklarına yeni zulüm, sömürü ve yıkım politikaları belirlemek için toplanan sermaye temsilcilerine, onların örgütleri olan İMF ve Dünya Bankası’na defol demek için toplanıldığı vurgulandı.


İMF ve Dünya Bankası’nın, ticarileşen sağlık politikalarından, eğitim ve sağlık hizmetini zenginlerin kazanç kapılarından biri haline getiren “sosyal sorumluluk” politikalarından, tarımdaki yıkım, halklar arası kardeşliği değil halklar arası savaşı ve düşmanlığı kışkırtarak silah tekellerinin servetlerine servet katmalarını destekleyen, insanı ve doğayı düşünerek değil yalnızca kar için üretim planlayan doğa düşmanı politikalarından tanındığı söylendi.


“Onlar da bizi tanıyorlar. ‘Bozuk düzende sağlam çark olmaz’ deyip siyaset meydanına çıkan Pir Sultan’dan, Şeyh Bedrettin’den, Mustafa Suphi’den, Kıvılcımlı’dan, Deniz’den, Mahir’den, İbo’dan, Paris Komünü’nden, İspanya isyanından, Durruti’den, Ekim Devrimi’nden, Che’nin, Fidel’in Kübası’ndan, Marcos’ların Chiapas’ından tanıyorlar emekçi halklarımızı” ifadelerinin yer aldığı açıklama, kapitalizmi ve emperyalizmi, İMF ve Dünya Bankası’nı, sadece ülkeden değil dünyadan da def edinceye kadar kadar mücadelenin süreceği vurgusuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Birlik’ten yazılama ve köprü kesme eylemleri...

İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik bir yandan kitlesel eylemlerle alanları doldurmaya hazırlanırken bir yandan da yol kesme eylemleriyle, yazılamalarla, protestolarla haydutlara geçit vermeyeceğini haykırıyor.


Birlik üyeleri 27 Eylül Pazar günü Akbank, Yapı Kredi Bankası, McDonalds ve VİP turizm bürolarına yönelik eylemler gerçekleştirerek bu kurumların camlarına İMF-DB karşıtı yazılamalar yaptı. 28 Eylül sabahı ise zirve öncesindeki hazırlık toplantıları için İstanbul’a gelmeye başlayan emperyalistlerin haydut takımını erken saatlerde gerçekleştirdikleri köprü kesme eylemleriyle karşıladılar.

Dört bir yanda
“İMF-Dünya Bankası Defol!” yazılamaları!

Kadıköy’de İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik’in yazılamalarının hedeflerinden biri Mc Donalds oldu. Birlik bileşenleri Pazar günü Mc Donalds Kadıköy Şubesi’nin camlarına “İMF/DB Defol!” yazdı ve camları siyaha boyadı. Ayrıca kuşlama yapıldı. Çevredekilerin izlediği eylemde kitleye eylemin amacını anlatan konuşmalar yapıldı.


Aynı gün Taksim Mc Donalds şubesinin camlarına da “İMF/Dünya Bankası Defol” yazıldı. Zirve’ye katılanların ulaşımını üstlenen VİP Turizm’in Taksim’de bulunan ofisi de kırmızıya boyandı ve kepenklerine “İMF/DB Defol!” şiarı yazıldı. Ayrıca çevrede birlik imzalı kuşlamalar atıldı.


Beşiktaş’ta ise hedefte zirvenin sponsoru olan Koç Holding’e ait Yapı Kredi Bankası vardı. Bankanın duvarına “İMF/DB Defol!” yazıldı ve sermayenin kanlı yüzünü simgeleyen kırmızı boya dolu ampuller camlara fırlatıldı.


Bunların yanısıra İstanbul’un çeşitli merkezlerinde Sabancı ve Koç’a ait bankalar yazılamaların hedefi oldu.

 

Haydutlara geçit yok!

İMF ve Dünya Bankası zirvesi katılımcılarının sabah saatlerinden itibaren İstanbul’a gelmeye başlamaları da Birlik tarafından protestolarla karşılandı. Birlik üyeleri Unkapanı ve Galata köprülerinde yol kesti.


28 Eylül sabahı Şişhane ve Galata Köprüsü’nde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen eylemlerde araç geçiş trafiği yol boyunca gerilen zincirlerle durdurulurken etraftaki emekçilere mücadele çağrısı yapıldı.


Galata Köprüsü üzerinde eylemlerine başlayan antiemperyalistler Karaköy yönüne doğru akan trafiği durdurdular. Tramvay yolunu ve araç geçiş trafiğini durduran Birlik üyeleri kuşlama yaptı.


Unkapanı Köprüsü’nde ise yol kesilerek İMF/DB zirvesini protesto eden bir pankart açıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Programda kölelik
 ve sömürü var!

 

İMF ve Dünya Bankası toplantıları 30 Eylül günü başladı. 30 Eylül-7 Ekim arasında kalan süreyi dolu dolu kullanmayı amaçlayan emperyalist haydutların bir haftalık süre boyunca pek çok seminer ve toplantı gerçekleştireceği, raporlar açıklayacağı biliniyor. Tüm bu faaliyetlerin sonucunda ise işçi ve emekçilere yeni kölelik koşullarının dayatılması, krizin fırsata çevrilmesi çabaları ve sefaletin katmerlendirilmesinin geleceği açık.


Haydutların 2009 İstanbul etkinliklerinin ilk gününde İMF ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan “Küresel Finansal İstikrar Raporu” sunuldu. 1 Ekim tarihinde ise “Dünya Ekonomik Görünümü” başlıklı basın toplantısı gerçekleştirilecek.


Programda 2 Ekim günü İMF ve Dünya Bankası’nın şeflerine ayrılmış. Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve İMF Yönetici Direktörü Dominique Strauss-Kahn birer basın toplantısı gerçekleştirecek.

Krizin faturasının emekçilere nasıl çıkartılacağı tartışılacak

3-5 Ekim tarihlerinde bir yandan seminerler düzenlenirken bir yandan da basın toplantıları sürecek. 3 günde gerçekleştirilecek seminerlerin gündeminde ekonomik kriz bulunuyor. Liberal ekonomistlerin, uluslararası spekülatörlerin, burjuvazi uşaklarının ve has burjuvaların gerçekleştireceği seminerlerde kapitalizmin krizinin sermayeye en az zararla atlatılması ve krizin faturasının işçi ve emekçilere yıkılmasının yeni yolları tartışılacak. Krizin küresel boyutu ele alınacak, bölgesel yönelimler/müdahaleler tartışılacak.


Aynı tarihlerde emperyalistler bölgelere göre değerlendirmeler yapmak için çeşitli basın toplantıları gerçekleştirecek. Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünümü, Orta Asya Ekonomik Görünümü, Sahraaltı Afrika Ekonomik Görünümü, Asya ve Pasifik, Batı Yarım Küresi başlıklı toplantılarda İMF ve Dünya Bankası’nın bu bölgelerde yürüttüğü faaliyetler konuşulacak, halklara daha fazla kölelik dayatmanın yolları aranacak. 4 Ekim’de gerçekleştirilecek konuşmalarda Türkiye işçi ve emekçilerinin yakından tanıdığı, pek çok yıkım politikasına imza atmış, İMF memuru Kemal Derviş de bulunuyor.


6 ve 7 Ekim tarihlerinde ise toplantılar gerçekleştirilecek.

Tabii ki bu program emperyalist haydutların yalnızca bir haftaya dönük planlamalarından ibaret. Bu bir hafta boyunca ortaya çıkacak planlamalar, yapılan tartışmalar uzun yıllar boyunca işçi ve emekçilerin önüne yeni yıkım politikaları, yağma ve sömürü olarak çıkmaya devam edecek.

 

 

İMF-Dünya Bankas Protestolarından...

Konfederasyonlar İMF-DB toplantısına karşı mücadeleye çağırdı!

İMF-Dünya Bankası toplantılarına karşı DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak basın açıklaması yaptı. İMF-DB toplantılarına karşı eylem takvimini kamuoyuna duyurmak amacıyla 29 Eylül günü Taksim Gezi Parkı’nda toplanan dört konfederasyon adına açıklamayı KESK Genel Başkanı Sami Evren gerçekleştirdi.


“Kar değil insan. Dünya Bankası-IMF defol / DİSK, KESK, TMMOB, TTB” pankartının açıldığı eyleme DİSK’e bağlı Emekli-Sen İstanbul Şubeleri de kendi pankartıyla katıldı.
Evren yaptığı açıklamada, İMF ve DB’nin dünya işçi sınıfını ve ezilen halkları ağır sömürü düzenine mahkum eden uluslararası sermayenin örgütleri olduğunu söyledi. Yıllar boyu hükümetlere yoksullaştırıcı politikalar dayatıldığını belirten Evren, IMF ve DB’nin inandırıcılığını yeniden sağlamak ve meşruluğunu onarmaya çalışmak istediğini sözlerine ekledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Emekliler İMF’ye karşı sokakta!

Emekli-Sen İstanbul Şubeleri, IMF/DB toplantılarına karşı 29 Eylül günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi. Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelen emekliler, “Emekli düşmanı IMF ve Dünya Bankası defol! / DİSK Emekli-Sen İstanbul Şubeleri” pankartını açtılar.


Alkış ve sloganlarla Taksim Metro önüne yürüyen Emekli-Sen üyeleri metro önünde basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamayı okuyan Emekli-Sen İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Yalçın Vural IMF ve DB toplantılarının emeklilerin yararına kararların alındığı bir toplantı olmayacağını belirtti. Vural, alınacak kararların AKP hükümeti eliyle uygulamaya sokularak, servet ve sefalet arasındaki uçurumun daha da derinleşeceğini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

EMEP, TKP ve ÖDP’den ortak eylem...

EMEP, ÖDP ve TKP İstanbul İl Örgütleri, 26 Eylül günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi.


Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen bileşenler, “IMF defol bu memleket bizim”, “İşsizliğe, yoksulluğa, emperyalizme karşı mücadeleye”, “Kahrolsun IMF işbirlikçi AKP” ve “Krizin faturası patronlara” pankartlarını açtılar.


Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek okudu. İMF ve DB yöneticileri ile 184 ülkenin Maliye Bakanları’nın İstanbul’da toplanacağını belirten Gerçek, İMF ve DB’nin akla ilk olarak acı reçeteleri, emekçi halkın ödeyeceği ağır faturaları getirdiğini söyledi.


İMF ve işbirlikçilerine karşı biraraya gelindiğinin vurgulandığı açıklamada partiler adına talepler sıralandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Kartal’da İMF-DB karşıtı basın açıklaması... 

29 Eylül günü EMFP, TKP ve ÖDP İstanbul İl Örgütleri Kartal merkezde toplanarak Bankalar Caddesi’nden Heykel’e kadar slogan ve alkışlarla yürüdü. Yürüyüşün ardından basın metnini TKP Kartal İlçe Başkanı Kemal Parlak okudu.


Eylem boyunca “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşten atmalar yasaklansın!”,  “Kahrolsun İMF, kahrolsun emperyalizm!” sloganları atıldı. Eylem basın açıklamasının okunmasının ardından son buldu.

Kızıl Bayrak / Kartal

Direnistanbul: İMF-DB hoşgeldin!

Direnistanbul, “Hoşgeldin yürüyüşü” için 27 Eylül günü Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya geldi. Buradan Hillton Oteli’ne yürümek isteyen Direnistanbul üyelerinin önü kolluk güçleri tarafından kesildi.


Eylemde, “IMF–DB Karşılama Komitesi” pankartı taşındı. Yürüyüşe geçen kitlenin önüne barikat kurularak, kitle çember içine alındı. Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine, burada yapılan konuşmaların ardından sloganlarla Galatasaray Lisesi önüne yüründü.


Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde basın açıklamasını Evrim Asutay gerçekleştirdi. Asutay IMF ve Dünya Bankası’nın bu yıl 6-7 Ekim’de İstanbul’da yapacakları toplantıda, krizle başa çıkmanın yollarını bulmak için her zamankinden çok çalışmak zorunda olduklarını belirterek, “Yanıbaşımızda bir araya gelecek olan bu büyük adamların fedakarlıklarına kayıtsız olmadığımızı göstermek ve konukseverliğimizi göstermek için, onlara koskocaman bir ‘hoşgeldiniz’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Direnistanbul: “Kapitalizmi tarihe gömelim!”

Direnistanbul, 28 Eylül günü Beyoğlu Tünel’de biraraya gelerek, Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş gerçekleştirdi.


“Direnistanbul”, “Direniş de sermaye kadar küreseldir”, “İMF, DB Karşılama Komitesi” pankartlarının açıldığı yürüyüşte kitlenin önü Galatasaray Lisesi önünde kolluk güçleri tarafından barikatla kesildi.


Polis barikatını, sloganlarla protesto eden kitlenin yürüyüşüne bekleyişin ardından izin verildi.


Tramvay Durağı’na gelindiğinde kolluk güçleri yeniden barikat kurarak Hilton Oteli’ne yürünmesine izin vermedi. Bunun üzerine barikatın açılması için sesli eylemler yapıldı. Daha sonra Direnistanbul adına Kürşat Kızıltuğ basın açıklamasını okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul