31 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/29

  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt sorununda “Amerikan Çözüm Planı” devrede
  Kürt halkına yönelik baskılar, cinayet ve katliamlar sürüyor..!
  “Güney Kürdistan seçimleri ve ötesi
Adli Tıp Kurumu, sermaye devletinin
has bir kurumudur!
Entes direnişi günlüğünden…
Alpagut işçisi mücadele geleneğini sürdürüyor...

  Metal İşçileri Kurultayı hazırlık çalışmalarından.

  Kent AŞ’de direnişe devam!
  Mamak 6. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!
  AKP Hükümeti, Emre Aköz’ün ağzından Alevilere kin kusuyor...
  Eğitim haktır, satılamaz!
  Gençlik eylemlerinden...
  İstanbul Sanayi Odası raporu aynasına yansıyanlar...
  Devrimci sınıf çalışmalarından...
  “Barack Obamalı hayaller” çöküyor…
  Dünyada işçi ve emekçi eylemlerinden...
  “Arka bahçe”deki devrim 50. yılında!
  Güler Zere serbest bırakılsın!
  Kürdistan hapishanelerinden
zulüm manzaraları
  Güney Kürdistan seçimleri
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mücadele Postası

 

ITUC ve ETUC’dan KESK’e destek

KESK’e, üyesi olduğu Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’ndan (ETUC) destek geldi.

ITUC Genel Sekreteri Guy Ryder ve ETUC Genel Sekreteri John Monks’un imzasıyla Başbakan Erdoğan’a gönderilen mektupta ITUC ve ETUC’un, KESK’e dönük sürekli hale gelen baskıları protesto ettiği ve 32 KESK üye ve yöneticisinin tutuklu olduğu dile getirildi. Mektupta ayrıca, tutuklu sendikacı Elif Akgül Ateş’in yaşadığı sağlık sorunlarına da değinildi. KESK’e yönelik gerçekleştirilen baskın ve tutuklama terörü anlatıldı.

ITUC ve ETUC imzalı mektupta Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce gönderilen mektuplara cevap vermemesi nedeniyle de eleştirildi.

Ryder ve Monks’un açıklamalarının son bölümünde ise 15 Ağustos’ta başlayacak olan kamu toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde Türkiye’nin 1993 yılında onayladığı 87 sayılı örgütlenme özgürlüğüne ilişkin ILO sözleşmesinin ihlal edildiği söylendi.

ITUC ve ETUC adına kaleme alınan mektup şu cümlelerle son buldu:

“Bu nedenle bir kez daha tekrar ederiz ki emek örgütlerinin hakları ancak şiddetin olmadığı, liderlerine yada üyeliklerine ilişkin herhangi bir tehdidin olmadığı bir ortamda var olabilir. Tutuklu bulunan tüm KESK ve Eğitim-Sen üyelerinin biran önce hiçbir koşul olmaksızın serbest bırakılacağını sizden duymak istiyoruz, cevabınızı bekliyoruz.”

 

 

 

Kenan Budak anıldı!

İlerici Deri-İş Sendikası Genel Başkanı ve Sosyalist Vatan Partisi MK üyesi Kenan Budak katledilişinin 28. yılında 25 Temmuz günü Silivrikapı’daki mezarı başında anıldı.

DİSK, SODAP ve TÖP Budak’ın mezarı başında ayrı ayrı anma etkinlikleri gerçekleştirdi.

İlk anma DİSK tarafından gerçekleştirildi. Anmada DİSK Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Küçükosmanoğlu konuşma gerçekleştirdi.

Küçükosmanoğlu, Kenan Budak’ın 12 Eylül faşizminin hemen sonrasında, faşizmin mahkemelerine teslim olmadığını, kendi tercihi olarak Zeytinburnu’nda deri işçilerinin arasında mücadele yürüttüğünü ifade etti. Bu yüzden, devlet tarafından katledildiğini vurguladı.

DİSK’in ardından SODAP ve TÖP de gerçekleştirdiği etkinliklerle Budak’ı andı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 


Seher Tümer davası görüldü

4 aydır tutuklu bulunan SES Yönetim Kurulu üyesi Seher Tümer'in duruşması 28 Temmuz günü Ankara Adliyesi'nde görüldü ve tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşmayı İstanbul, Bolu ve Diyarbakır'dan gelen üyelerin yanısıra, Ankara'da bulunan demokratik kurum temsilcileri de izledi.

Duruşmaya ara verildiği sırada adliye önünde SES tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylemde “Yönetim Kurulu Üyemiz Seher Tümer Serbest Bırakılsın!” şiarlı pankart açıldı.

Basın açıklamasını SES genel Başkanı Bedriye Yorgun okudu. Açıklamada, Tümer'in soruşturma ve tutuklanma sürecinin hukuksuz bir şekilde yürütüldüğüne dikkat çekildi.

Açıklamadan sonra konuşma yapan KESK Genel Sekreteri Emrali Şimşek, bu davanın siyasi bir dava olduğunu belirterek KESK'in sesinin susturulmaya çalışıldığını söyledi.

Eyleme, ÇHD'li avukatlar, KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri ve demokratik kurum temsilcileri destek verdi.

Verilen aranın ardından duruşma 14.00'de tekraradan başladı.

Kızıl Bayrak/ Ankara


 

Gebze’de
“kentsel dönüşüm” protestosu

Kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınan Gebze’deki Cumhuriyet ve Adem Yavuz Mahallesi’nde emekçiler 26 Temmuz günü, yıkımlara karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

Gebze Meydanı’na “Ben burada doğdum evimi terketmek istemiyorum”, “Evimiz, onurumuz ve şerefimizdir”, “Kentsel ranta hayır!” pankartlarının açıldığı yürüyüş esnasında kolluk kuvvetleri, yürüyüş izninin olmamasını bahane ederek yürüyüşü proveke etmeye çalıştı. Fakat emekçilerin kararlı ve net tutumuyla polis geri çekilmek zorunda kaldı.

Gebze Meydanı’na gelindiğinde mahalle derneği başkanı bir konuşma yaptı. Konuşmada, “Bizler kentsel dönüşümün ne olduğunu başlarımıza yıkılan gecekondu mahallelerinde gördük; ancak bizler evimizi, onurumuzu, namusumuzu köşklere, villalara teslim etmeyeceğiz” denildi.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte, “Kentsel dönüşüme hayır!”, “Kentsel ranta hayır!”, “Evimiz onurumuzdur!”, “Barınma haktır, gaspedilemez!” sloganları coşkulu bir şekilde haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze



Davutpaşa’da 6. hafta

Davutpaşa’da yaşanan patlamada hayatını kaybeden ve yaralananların yakınları, her Cumartesi Taksim tramvay durağında gerçekleştirilen eylemlerine 6. haftasında da devam ettiler.

25 Temmuz günü gerçekleşen basın açıklamasında “Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı açıldı, yaşamını yitirenlerin resimleri ve “19 ay oldu sorumlular yargılanmıyorlar Adalet istiyoruz” dövizleri taşındı.

Basın metnini, Davutpaşa katliamında yaşamını yitiren Zübayir Bal’ın yeğeni Gülay Bal okudu. Açıklamada, patlamanın üzerinden geçen 19 aya rağmen hiçbir şeyin değişmediği belirtilerek, “Artık yeter diyoruz! Adil yargılanma istemeye devam edeceğiz! Yetkililerin yetkilerini davayı sürüncemede bırakmak için kullanmasına izin vermeyeceğiz!” denildi.

Bal, Ceza Davası açılıncaya kadar her Cumartesi saat 11.00’de Taksim Tramvay Durağı’nda toplanmaya devam edeceklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul