31 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/29

  Kızıl Bayrak'tan
  Kürt sorununda “Amerikan Çözüm Planı” devrede
  Kürt halkına yönelik baskılar, cinayet ve katliamlar sürüyor..!
  “Güney Kürdistan seçimleri ve ötesi
Adli Tıp Kurumu, sermaye devletinin
has bir kurumudur!
Entes direnişi günlüğünden…
Alpagut işçisi mücadele geleneğini sürdürüyor...

  Metal İşçileri Kurultayı hazırlık çalışmalarından.

  Kent AŞ’de direnişe devam!
  Mamak 6. Kültür Sanat Festivali’nde buluşalım!
  AKP Hükümeti, Emre Aköz’ün ağzından Alevilere kin kusuyor...
  Eğitim haktır, satılamaz!
  Gençlik eylemlerinden...
  İstanbul Sanayi Odası raporu aynasına yansıyanlar...
  Devrimci sınıf çalışmalarından...
  “Barack Obamalı hayaller” çöküyor…
  Dünyada işçi ve emekçi eylemlerinden...
  “Arka bahçe”deki devrim 50. yılında!
  Güler Zere serbest bırakılsın!
  Kürdistan hapishanelerinden
zulüm manzaraları
.
  Güney Kürdistan seçimleri
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Kurultayı
hazırlık çalışmalarından...

Kartal’da kurultay hazırlıkları

Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlıkları kapsamında bölgemizde oluşturduğumuz Kurultay Hazırlık Komitesi’nin çalışmaları sürüyor.

KHK, şimdiye kadar yapmış olduğu toplantılarda Metal İşçileri Kurultayı’nın önden belirlenen tartışmalarının bir kısmını tüketmiş durumda.

Son gerçekleştirdiğimiz toplantıda KHK bileşeni olan Türk Metal ve Birleşik Metal-İş üyelerinin yanısıra ve örgütsüz fabrikalardan katılan işçi arkadaşlarımızla “sendikalar” başlığı çerçevesinde Türk Metal çetesini masaya yatırmış olduk. Bu tartışmalarda Türk Metal çetesinin içerisine girdiği yeni süreci ve özellikle BMİS’in örgütlü olduğu fabrikaları kendi gövdesine taşıma çabasını değerlendirdik.

Yanı sıra çalışmamızın temeline koyduğumuz metal işçilerinin birliğini yaratma iddiası temelinde fabrikalardan gelen her arkadaşımız yapabileceği oranda görev almış oldu. Bu çerçevede belli fabrikalarda kurultay hazırlık komitelerini hayata geçirmek üzerinden girişimlerde bulunmuş durumdayız.

Metal İşçileri Bülteni’ni ise bu süreçte etkin bir biçimde kullanıyoruz. Yerel bültenimiz de kurultay çalışmalarında önemli bir yerde duruyor. Aynı zamanda bir fabrikaya yönelik olarak da fabrika bülteni çıkartıldı.

Kartal Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi


Topkapı’da Türk Metal saldırısı

İstanbul’un Topkapı bölgesinde sınıf devrimcilerinin yürüttüğü faaliyetin temel bir parçası olan Topkapı İşçi Bülteni’nin dağıtımına 28 Temmuz günü faşist Türk Metal çetesinin adamları saldırdı.

Fabrikanın gece vardiyasındaki işçilerin çıkış saatine yakın bir zamanda, idari personel olan bir kadın dağıtım yapan dernek üyelerini yalancılıkla suçlayarak hakaret etmeye başladı. Gerekçesi ise bir Perfektüp işçisinin Topkapı İşçi Bülteni’ne yazdığı “Perfektüp işçisi aç!” başlıklı yazıydı.

Dernek üyesinin dağıtıma devam etmesi üzerine ise devreye giren Türk Metal’in fabrikadaki şefi İlhan Kılıç, dernek üyesini fabrikanın içine çekmeye ve darp etmeye çalıştı. Bunun üzerine dağıtım yapan diğer üç kişi de olaya müdahale etti. Hak ettiği cevabı alan Türk Metal haini ise, fabrikada çalışan işçilerin olayı yatıştırmaya dönük iyi niyetli çabaları sonucu fabrikanın içerisine girdi.

Faşist Türk Metal çetesinin saldırısına maruz kalan Topkapı İşçi Derneği’nden işçiler, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da sınıfın mücadelesinin önüne dikilen gerici örgütlenmeleri teşhir etmeye devam edeceklerini söyledi.

Topkapı İşçi Derneği üyesi işçiler


Metal işçileri kurultaya yürüyor... 

Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi, kurultay hazırlıkları kapsamında programlanan eğitim seminerlerinin ilkini 26 Temmuz Pazar günü Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Beşeli ve Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsünün konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda metal sektörünün durumunun yanısıra metal işçilerinin örgütlenmesi ve kurultayın amaç ve hedefleri konuşuldu.

Mehmet Beşeli’nin bir saati aşkın süren sunumuyla başlayan seminerde, Türkiye ve dünyada işçi sınıfının konumu, işçiler arasında kullanılan temel kavramların (proletarya, kriz, ücretler vb.) kapsamı ve güncel açılımlarının yanısıra metal sektörünün güncel tablosuna değinildi.

Beşeli’nin sunumunun ana vurgusu ise fabrikalarda ve sanayi havzalarında yürütülecek siyasal faaliyetin önemi üzerineydi. İktisadi ve siyasal mücadelenin birlikte ele alınması gerektiğini belirten Beşeli, somut örneklerle sunumunu destekledi.

İşçilerin sınıfsal ayrımları noktasında net olmaları gerektiğini belirten Mehmet Beşeli, sunumunun ilerleyen bölümlerinde kapitalist sistemin işleyişi ve üretim yapısını ele aldı. Bu bölümde dünya çapında yaşanan yoğun proleterleşme sürecine ve kapitalistlerin emek gücüne duydukları ihtiyacın azaldığına dikkat çeken Beşeli “kriz” tartışmalarına buradan bakılması gerektiğini ve asıl “kriz”in emek sömürüsü olduğunun altını çizdi.

Metal işkolundaki sendikaların 1980 darbesi öncesindeki kuruluşları hakkında bilgilendirmede bulunan Beşeli metal patronlarının örgütü MESS’in sermaye sınıfı içerisinde tuttuğu özel yere ve ağırlığa değindi.

Seminerin ilk bölümü, Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsünün yaptığı konuşmayla son buldu. KHK temsilcisi, Metal İşçileri Kurultayı’nın sınıfın ve metal işçilerinin birleşik direnişini örgütlemek üzere örgütlendiğini belirterek sanayi havzalarında ve fabrikalarda yürütülecek çalışmaların önemini hatırlattı.

Seminerin ikinci bölümü ise çeşitli sanayi havzalarından seminere katılan metal işçilerinin sorduğu sorular ve bu sorulara verilen cevaplar üzerinden gerçekleştirildi.

Seminerin son ve toparlayıcı konuşması KHK sözcüsü tarafından yapıldı. Bu bölümde kurultayın oturduğu zemin, amaçları, hedefleri, kurultay ve sonrasında devam edecek faaliyetin metal işçilerinin birliğini sağlama yönünde önemli bir süreç olacağı dile getirildi. Metal işçilerinin oluşturacağı mücadele programının havzalarda yürütülecek pratik mücadeleyle güç kazanacağı söylendi.


KHK’dan Taksim’de basın açıklaması

Seminerin ardından toplu olarak Taksim tramvay durağında kurultaya ve “özel istihdam büroları” saldırısına ilişkin gerçekleştirilecek basın açıklamasına geçildi.

“Kriz fırsatçılığına geçit vermeyeceğiz! Mücadele için sokağa, örgütlenmek için kurultaya! / Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi” pankartının açıldığı eylemde “modern simsarlık” anlamına gelen Özel İstihdam Büroları’nın karanlık yüzü anlatıldı.

Sendikaların sermayenin saldırılarına karşı büründükleri sessizliğe de vurgu yapılan açıklamada patronların kölelik dayatmalarına ve sendika bürokratlarının ihanetlerine karşı metal işçilerinin örgütlü birliğini yaratmak iddiası ile sonbahar aylarında gerçekleştirilecek Metal İşçileri Kurultayı’na çağrı yapıldı.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Ücretli köle olmayacağız!”, “Kahrolsun sendika ağaları!”, “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı!” sloganlarının atıldığı eyleme çevrede bulunan emekçiler de ilgi gösterdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Demir-çelik işçilerine bülten dağıtımı

Bakırçay Havzası’nda çalışan demir-çelik işçileri olarak geçen hafta Metal İşçileri Bülteni’nin yeni sayısının dağıtımını gerçekleştirdik. İşçiler bültene ilgi gösterdiler.

Ayrıca 29 Temmuz günü Demir-Çelik Bülteni’ni ve Habaş’ta iş kazası nedeniyle hayatını kaybeden işçi arkadaşımız için çıkardığımız bildiriyi dağıttık. İşçiler bildiriyi dikkatlice okudular. Devletin kolluk güçleri dağıtım sırasında yanımızda durarak GBT kontrolü yaptılar. Buna rağmen işçilerin bültenimizi almaya devam etmeleri anlamlıydı. Bültenimizi 2 vardiyaya da dağıttık.

Demir-Çelik İşçileri Bülteni çalışanları