12 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/22

  Kızıl Bayrak'tan
  Mücadele sertleşirken...
  “Ekonomik teşvik ve istihdam paketi”nin özü özeti
Kürt sorununun “çözüm”üne yönelik yeni ekonomi paketi...
Kent AŞ direnişi
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kapitalizmin krizine karşı 15-16 Haziran Direnişi'nden öğrenilmesi gerekenler
  Tersaneler cehennem,
işçiler köle kalmayacak!
AKP’nin sözde Alevi açılımı...
  Eğitimde fırsat eşitliğinden ve seçme özgürlüğünden bahsedenler sermayenin sözcüleridir...
  ÖSS mitinglerinden...
  Kapitalizm doğanın ve insanlığın geleceğini yok ediyor!
  Dünya Emekçi Kadınlar
Konferansı’na doğru
  Obama’nın Kahire vaazı…
  Pakistan’da iç savaşın perde arkası - Knut Mellenthin
  Taraf’ın Taraf’ı...
  Engin Çeber davası sürüyor...
  Bir kitap tanıtımı ve
yazarının okura çağrısı...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseliler geleceklerine sahip çıkmak için Kadıköy’de buluştu!

“ÖSS’ye ve geleceksizleştirmeye hayır!”

14 Haziran’da gerçekleşecek olan eleme sınavına karşı, bugün Kadıköy’de “ÖSS’ye ve geleceksizleştirmeye hayır!” şiarıyla bir miting gerçekleştirildi.

İLGP, Tüm-İGD, DEV-LİS, DEV-LİS, LÖB, Liseli Dev-Genç, Liseli Genç Sol, Liseli Kıvılcım ve Mayıs’ta Yaşam Kooporatifi’nin bir araya gelerek oluşturdukları “ÖSS’ye Hayır Platformu”nun örgütlediği miting kitlenin saat 14.00’te Tepe Natilius önünde bir araya gelmesiyle başladı.

Pankart ve dövizler taşıyarak kortejlerini oluşturan liseliler saat 15.00’te, en önde “Geleceksizleştirmeye ve ÖSS’ye hayır / ÖSS’ye Hayır Plaformu” pankartı taşıyarak alkış ve sloganlarla Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Liseli öğrenci örgütlerinin oluşturduğu kortejlerin yanısıra öğrenci velileri ve destek vermeye gelen güçler de pankartlarıyla yürüyüşte yerlerini aldılar.

Kortejlerden yürüyüş ve eylem boyunca, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “ÖSS’ye inat yaşasın hayat!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Kurtuluş devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “ÖSS/ SBS/ KPSS Hayır!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” sloganları yükseldi.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu (İLGP) mitinge “ÖSS duvarını yıkalım, geleceğimizi kazanalım! / İLGP” pankartı ve “ÖSS-AOBP kaldırılsın!”, “ÖSS’ye ve geleceksizliğe hayır!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “ÖSS’ye karşı liselilerin sesi yükseliyor!”, “ÖSS’nin 5 seçeneğine karşı, tek seçenek mcadele!” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep berabar ya hiç birimiz” dövizleri ile katıldı.

İLGP kortejinde “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Gençlik partiye, devrime, sosyalizme!” ve “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” sloganları da sıklıkla atıldı.

Miting tüm kortejlerin Kadıköy İskele Meydanı’na girmesinin ardından gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Ardından “ÖSS’ye Hayır Plaftormu” adına Derya Yoldaş basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Yoldaş yaptığı açıklamada, ÖSS’nin sınav olmaktan çıktığını ve kayıt ücretleri, dershaneler, özel dersler, kitaplar ve CD’leriyle bir sektör haline geldiğini ifade etti. Yoldaş, bu eleme sisteminin eğitimdeki eşitsizliği derinleştirdiğini, yoksul emekçi çocuklarını fabrika kapılarına mahkum ettiğini vurguladı.

Gençlerin yeteneklerine göre yönlendirildikleri bir eğitim sistemi istediklerini belirten Yoldaş, yaşamlarını test kitapları arasında, sınav salonlarında tüketmek değil; üretmek ve kendi geleceklerine kendileri yön vermek istediklerini ifade etti. Eşitsizliklerin bitmediğini vurgulayan Yoldaş, Kürt gençliğinin anadilde eğitim hakkının yok sayıldığını, Kürt çocukların tutuklandığını ya da Uğur Kaymaz gibi katledildiğini belirtti.

Yoldaş’ın yaptığı açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Buradan kendi çocuklarını ABD’de paralı okullarda okutup, biz emekçi çocuklarına ÖSS’yi dayatanlara sesleniyoruz. Mili Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya, Başbakan Tayyip Erdoğan’a ve geleceğimizi sömürenlere, bu düzeni dayatanlara sesleniyoruz. Kaldırın bu ÖSS’yi, yoksa biz kalkacağız ayağa. Tıpkı Yunanistan’daki kardeşlerimiz gibi. Polis kurşunu ile katledilen Aleksis’in yoldaşları gibi, kalkacağız ayağa. Mavi umutlarımız, aydınlık geleceğimiz için isyan edeceğiz. Hiç bir gelecek sunmadığınız bizleri, geleceksiz, umutsuz bırakmanızı izlemeyeceğiz.

Deniz Gezmiş’i, Mahir Çayan’ı ve İbrahim Kaypakkaya’yı katlettiler. Erdal Eren’i 17’sinde astılar. Fakat bizler özgürlük mücadelesi için liselerimizde ve sokaklarda mücadaleye devam edeceğiz.”

Basın açıklamasını ardından Bandista müzik grubu şarkı ve marşlar söyledi. Ardından bir tekstil işçisi ve çocuğu ÖSS’ye girecek olan Nurseli Yıldız bir konuşma yaptı. Kapitalizmde eğitimin eşitsizliğinden bahseden Yıldız, bu eşitsiz sisteme mahkum olmadığımızı vurguladı.

Ardından mitinge gelemeyen Sabahat Tuncel bir mesaj gönderdi. Rıfat Ilgaz’ın öğrencilerine yazdığı şiirin okunmasının ardından Eğitim-Sen üyesi Baki Gökçe bir konuşma yaptı.

Miting Sinter Metal direnişçisi bir işçinin söz alması ile sürdü. Sinter işçisi, öğrenci ve işçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Sinter işçisinin konuşması, “Birlik olalım, zincilerimizi kıralım, mücadele edelim. İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sözleriyle sona erdi.

Miting Önder Babat Kültür Merkezi Müzik Topluluğu’nun söylediği türkü ve marşlar eşliğinde çekilen halaylar ile Eğitim Emekçileri Derneği adına yapılan konuşmanın ardından sona erdi.

Bini aşkın kişinin katıldığı miting sıcağa rağmen baştan sona coşkulu bir atmosferde gerçekleşti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Adana’da ÖSS mitingi:

“ÖSS duvarını yıkalım!”

14 Haziran’da gerçekleştirilecek olan ÖSS’ye karşı 8 Haziran günü Adana’da kitlesel bir eylem gerçekleştirildi.

Ön tartışmaları kısıtlı bir zamana sıkışan ve öncesinde sınırlı sayıda ortak bildiri dağıtımı dışında anlamlı bir çalışmaya konu edilemeyen eylem buna rağmen yaklaşık 250 lise ve dersane öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Eylem öncesinde yaşanan tartışmalar sırasında eylemin örgütlenmesinden çekilmemize rağmen genç komünistler olarak güçlü bir ön hazırlık çalışması gerçekleştirdik. İldeki belli başlı lise ve dershanelerde gençliği mücadeleye çağıran Ekim Gençliği imzalı bildirilerimizin dağıtımını gerçekleştirdik. Bunun yanında hazırladığımız afişleri ilde yaygın olarak kullandık. Yaygın bir ajitasyon propaganda faaliyetiyle beraber anlamlı bir kitle çalışması da yürütmüş olduk.

Yürüyüş, 5 Ocak Meydanı’ndan başladı. “ÖSS duvarını yıkalım” ortak pankartı arkasında Çakmak Caddesi’ni trafiğe kapatılarak başlanan yürüyüşte en önde temsili bir ÖSS tabutu taşındı. Ortak pankartın arkasında Devrimci Gençlik Birliği ve DEV-LİS pankartı yer aldı. Bu pankartı sırasıyla Devrimci Gençlik Hareketi, Öğrenci Birliği, DİP Girişimi, Adana Emek Gençliği, Gençlik Cephesi, Liseli Arkadaş, Liseli Gençlik Muhalefeti, Liseli Öğrenci Birliği ve Özgürlükçü Gençlik Derneği pankartları izledi

Bunların ardından “Gelecek ne sınav salonlarında ne üniversite kapılarındadır! ÖSS Duvarını yıkalım geleceğimizi kazanalım / Ekim Gençliği” pankartıyla yürüyüş kolunda yerimizi aldık. Güçlü bir ön hazırlık sürecinin ardından 45 lise ve dershane öğrencisiyle yürüyüşteki en kitlesel katılımı oluşturan kortejimizde “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “ÖSS duvarını yıkalım geleceğimizi kazanalım!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Eşit parasız bilimsel anadilde eğitim!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Kayıt paralarına kayıtsız kalma!”, “Cins ayrımcı eğitime hayır!”, “Faşist gerici eğitime hayır!” dövizleri ve kızıl bayraklar da taşındı.

Genç komünistlerin ardında Özgür Lise pankart açmadan dövizlerle yürüyüş kolunda yer aldı.

Yürüyüş boyunca “Susma haykır ÖSS’ye hayır!”, “Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!” diplomalı işsiz olmayacağız!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Atatürk Caddesi’nin kısmen trafiğe kapatıldığı yürüyüşün ardından İstasyon Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Burada yapılan açıklamada üniversiteye giremeyen yüzbinlerce gencin umutlarını ve beklentilerini bir sonraki sınava erteleyecekleri ya da üniversite hayalinden vazgeçecekleri ifade edilerek bunun sorumlusunun biz gençler olmadığı sorumlunun bizleri eşit olmayan koşullarda yarışmaya zorlayan bu düzen olduğu ifade edildi.

Her sene sınav sisteminin değiştirildiği, bunun dershanelere yaramakta olduğu ve eğitimi piyasaya sunmaktan başka bir işe yaramadığının belirtildiği açıklamada AKP hükümetinin de tıpkı kendinden öncekiler gibi işçi ve emekçi çocuklarının eğitim hakkını gaspettiği söylendi.

Açıklama son olarak şu sözlerle sona erdi:

“Bizler liseli ve dershaneli öğrenciler olarak biliyoruz ki bu taleplerimiz kendiliğinden hayat bulmayacak, birlikte mücadele edersek başaracağız. Ya bizleri bekleyen karanlık geleceği sessizce kabul edeceğiz ya da tüm insanlığın geleceği olan sosyalist bir ülke için mücadele edeceğiz, birlikte geleceğimizi ellerimize alacağız. Unutulmasın ki biz gençliğiz, gelecek biziz, biz geleceğiz”

Açıklamanın ardından, eylem sloganlarla sona erdi.

Adana Ekim Gençliği