12 Haziran 2009
Sayı: SİKB 2009/22

  Kızıl Bayrak'tan
  Mücadele sertleşirken...
  “Ekonomik teşvik ve istihdam paketi”nin özü özeti
Kürt sorununun “çözüm”üne yönelik yeni ekonomi paketi...
Kent AŞ direnişi
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kapitalizmin krizine karşı 15-16 Haziran Direnişi'nden öğrenilmesi gerekenler
  Tersaneler cehennem,
işçiler köle kalmayacak!
AKP’nin sözde Alevi açılımı...
  Eğitimde fırsat eşitliğinden ve seçme özgürlüğünden bahsedenler sermayenin sözcüleridir...
  ÖSS mitinglerinden...
  Kapitalizm doğanın ve insanlığın geleceğini yok ediyor!
  Dünya Emekçi Kadınlar
Konferansı’na doğru
  Obama’nın Kahire vaazı…
  Pakistan’da iç savaşın perde arkası - Knut Mellenthin
  Taraf’ın Taraf’ı...
  Engin Çeber davası sürüyor...
  Bir kitap tanıtımı ve
yazarının okura çağrısı...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tersaneler cehennem,
işçiler köle kalmayacak!

Çelik Tekne’de iş cinayeti

Tuzla tersaneler havzasında kriz gerekçesiyle hak gasplarına başvuran tersane patronlarının işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almamaları nedeniyle yeni iş cinayetleri yaşanıyor.

8 Haziran günü saat 20.00 sularında Çelik Tekne Tersanesi’nde meydana gelen iki büyük patlama sonucunda bir tersane işçisi yaşamını yitirdi. Aynı patlamada, gemi içinde çalışmakta olan iki işçi de yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Çelik Tekne’deki patlama boya yapılan tankta yaşanan gaz sıkışması sonucu meydana geldi.

Brezilya’ya gönderilmesi planlanan ve yapım aşamasında olan Rhino isimli geminin 5 ve 6 nolu tanklarında meydana gelen patlamada ölen işçinin isminin Alesta adlı taşeron firmada çalışan Hüseyin İbir olduğu belirlendi.

Patlamada yaralanan Süleyman Kargı isimli işçi Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılırken patlamada yaralanan diğer işçi Sait Ahmet ise kaldırıldığı GİSBİR Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Patlamanın yaşandığı Çelik Tekne Tersanesi’nde daha önce de iş cinayetleri ve yaralanmalar yaşanmıştı. İbir’in ölümüyle beraber Tuzla tersanelerinde iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren işçi sayısı 125’e yükseldi.

Kızıl Bayrak / Tuzla


Tersanelerde cinayet protestosu

8 Haziran günü ölüm tersanelerinde yaşanan patlama Tersane İşçileri Birliği Derneği’nin gerçekleştirdiği eylemle 9 Haziran Salı günü protesto edildi.

Tuzla Gemi Tersanesi önünde buluşan tersane işçileri buradan patlamanın yaşandığı Çelik Tekne Tersanesi önüne yürüdüler.

“Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak! / TİB-DER” pankartını açan işçiler Çelik Tekne Tersanesi’ndeki patlamada yaşamını yitiren Hüseyin İbir’in ölümünü protesto ettiler.

“Artık ölmek istemiyoruz!”, “Krizin faturası patronlara!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Tersane işçisi köle değildir!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganlarını atan tersane işçileri Çelik Tekne Tersanesi önünde bir süre oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Tersane giriş kapısında kısa bir konuşma yapan TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu, tersane patronlarının kriz gerekçesiyle tersane işçilerinin birçok hakkına göz diktiğini ifade etti.

Bakanlık tarafından yapılan yüzeysel düzenlemelerin ise herhangi bir yaptırım getirmediğini belirten Nihadioğlu çıkartılan yasaların işçi ölümlerini durduramadığını sözlerine ekledi.

Tersanelerdeki kölece çalışma ve cehennem koşullarına karşı tersane işçilerinin yürüteceği mücadelenin er ya da geç başarıya ulaşacağını dile getiren TİB-DER Başkanı’nın konuşması sık sık sloganlarla kesildi.

Dernek başkanının konuşmasının ardından tersane işçileri tersanenin giriş kapısı önünde oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / Tuzla


Pendik Askeri Tersanesi’nde direniş...

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Pendik Askeri Tersanesi’nde CHT Denizcilik firmasına bağlı İnto Denizcilik’te çalışan ve beş aydır ücretleri ödenmeyen 7 işçi, Tersane İşçileri Birliği Derneği öncülüğünde hakları için sabah saatlerinde direnişe geçti.

9 Haziran sabahı saat 08.00’de askeri tersane önünde direnişe geçen tersane işçileri “Krizin yükü patronlara! Ücret hakkı için direniyoruz! / TİB-DER” pankartını açtılar.

“Ücret hakkı gaspedilemez”, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın tersane işçileri birliği”, “Taşeronluk sistemi kaldırılsın”, “Ücretler arttırılsın ve ana firma tarafından ödensin”, “Artık ölmek istemiyoruz”, “İşçi sağlığı ve iş güvenliğine kaynak aktarılsın” dövizlerini açan tersane işçileri sloganlarla beklemeye başladılar.

Bir süre sonra Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı resmi ve sivil kolluk güçleri işçilerin yanına gelerek durum hakkında bilgi almaya çalıştı. Ardından konuya ilişkin tersane yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Yetkililer tarafından işçilerin tersanede çalışıp çalışmadıklarının tespiti yapıldı. Yapılan tespitten sonra kolluk güçleri hakları için direnen işçileri tersane önünden uzaklaştırmaya çalıştı.

Bunun üzerine işçiler ve TİB-DER yöneticileri ücretlerini alana kadar tersane önünden ayrılmayacaklarını kolluk güçlerine bildirdiler.

Sloganlar eşliğinde bekleyiş sürerken kapı önüne gelen ana firma yetkilileri, işçilerin geriye dönük alacaklarının miktarını öğrenerek uzaklaştılar. Bu arada Pendik İlçe Emniyeti’ne bağlı iki polis ekibi daha direniş yerine geldi. Direnişi kırmaya çalışan polisler alacak sorunun çözülmesi için devreye girmeye çalıştılar.

Saat 09.30 sıralarında CHT Denizcilik yetkilileri tekrar direniş yerine gelerek ücretlerin 10 Haziran sabahı taşerona ödeneceğine dair teminat verdi. Bunun üzerine işçiler direniş yerinde dernek yöneticileriyle kısa bir toplantı yaparak direnişe ara verme ertesi gün ana firmanın bürosunda buluşma kararı aldılar.

Tersane önündeki bekleyişi sonlandıran işçiler polis yığınağının yapıldığı direniş yerinde “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Ücret haktır gaspedilemez!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganlarını attılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul