24 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/16

  Kızıl Bayrak'tan
   Engeller aşılacak Taksim kazanılacak!
  Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan çağrı:
DTP’ye yönelik operasyon Kürt hareketini tasfiye etme saldırısıdır…
BDSP’nin 1 Mayıs faaliyetlerinden…
Gençliğin 1 Mayıs faaliyetlerinden...
  Çiğli’de direnişçi işçiler 1 Mayıs’a çağırdı...
  1 Mayıs ve Taksim iradesinin anlamı
  Baskıya, sömürüye, eşitsizliğe ve saldırılara karşı 1 Mayıs’a, Taksim’e!
  İşçi ve emekçi hareketinden….
  Hatice Yürekli yoldaşı saygıyla anıyoruz...
  Direnişçi kadınların mücadele çağrısı!
  8. Bir-Kar Gençlik Kampı başarıyla gerçekleştirildi…
  ABD patentli planın açmazları…
  Barack Obama’nın Latin Amerika açılımı…
  Batılı emperyalistler ırkçı-siyonistlerin kalkanı!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Devrimci 1 Mayıs Platformu’ndan Taksim çağrısı:

“Emperyalist saldırganlığa, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı
1 Mayıs’ta Taksim’e!”

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Sendikalar, odalar, demokratik kitle örgütleri, ilerici ve devrimci kurumlar İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacaklarını açıklıyorlar.

Devrimci 1 Mayıs Platformu, 18 Nisan günü gerçekleştirdiği eylemle 2009 1 Mayısı’nda da Taksim’de olacağını duyurdu.

Taksim Gezi Parkı’nda saat 16.00’da bir araya gelen Platform bileşenleri, “Yaşasın 1 Mayıs! / Devrimci 1 Mayıs Platformu” pankartı ve “Taksim’de 1 Mayıs yasağına son!”, “77 katliamcıları yargılansın!”, “Krizin bedelini ödemeyeceğiz!” ve “Emperyalist saldırganlığa, işsizliğe, yoksulluğa ve baskılara karşı 1 Mayıs’ta Taksim’e!”  dövizlerini açarak alkış ve sloganlarla eyleme başladılar.

Devrimci 1 Mayıs Platformu adına yapılan konuşmada, krizin sonuçlarının yıkıcı etkilerinin yanısıra devlet terörünün her geçen gün tırmandığı dile getirildi. DTP’ye yönelik düzenlenen operasyon kınandı. Her ne gerekçe ile olursa olsun 1 Mayıs’ta Taksim dışında bir alana yapılan başvurunun kabul edilemez olduğu söylendi, bu girişimde bulunan ilerici kurum ve sendikalar sorumluluğa çağrıldı.

Ardından Devrimci 1 Mayıs Platformu adına basın açıklamasını Hakan Dilmeç okudu. Dilmeç, 1 Mayıs yaklaşırken, kriz sonucunda işsizlik oranının yüzde 22.5’a ulaştığını, 600 binden fazla kişinin işten atıldığını, çalışanların ücretlerinin düşürüldüğünü ifade etti. Emekçi halklar üzerindeki baskıların arttığını belirten Dilmeç, Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar politikasının devam ettiğini, devlet terörünün sokakta keyfi aramalarla ve gözaltılarla sürdüğünü vurguladı. Son iki yıldır Taksim 1 Mayısı’nın zulmün sahipleri ile hakları için direnen emekçilerin irade savaşına dönüştüğünü dile getirdi.

Bu yılın 1 Mayıs’ı için şunlar söylendi: “Bizler bu yıl da egemenlerden hesap sormak için, iş bırakma çağrısını yükselterek 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız! Zulmün sahiplerinin karşısına dikilecek, işçi ve emekçilerin taleplerini en güçlü şekilde haykıracağız. ‘77 katliamının sorumlularının yargılanmasını, 1 Mayıs’ın resmi tatil edilmesini ve Taksim üzerindeki 1 Mayıs yasağına son verilmesini isteyeceğiz. Hak ve taleplerimizi dile getirecek, krizin bedelini ödemeyeceğimizi haykıracağız.”

Açıklama şu sözlerle sona erdi: “Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak tüm işçileri, emekçileri, gençleri, kadınları egemenlerden hesap sormak, krizin bedelini ödememek, halkların kardeşliğini, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmek, birleşik, kitlesel ve devrimci 1 Mayıs’ı yaratmak için Taksim alanına çağırıyoruz! Biz orada olacağız.”

Basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi’nde Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun hazırladığı 1 Mayıs’a çağrı bildirileri dağıtıldı.

Eylemde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

İzmir’de Devrimci 1 Mayıs Platformu…

Devrimci ve kitlesel 1 Mayıs için!

İzmir’de bu yılki 1 Mayıs’ın güçlü ve kitlesel geçmesi amacıyla bir araya gelen devrimci güçler yürüttükleri tartışmaların ardından Devrimci 1 Mayıs Platformu’nu oluşturdular.

Geçen yıl İzmir’de Taksim tartışmalarının yansıması sonucunda 1 Mayıs’ın nerede ve nasıl yapılacağı son ana kadar belirsizliğini korumuştu. Bu belirsizlik İzmir’de güçlü ve kitlesel bir 1 Mayıs ön çalışmasını zayıflatmış, bu tablo alanda da kendisini hissettirmişti.

Devrimci güçler bu yıl bir araya gelerek hem geçen yılki tabloyu değerlendirdiler hem de kendi cephelerinden nasıl bir 1 Mayıs olması gerektiği üzerine tartışma yürüttüler.

Tartışmaların ardından Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun oluşturulması, bir deklarasyon metni hazırlanması ve hızla platform dışındaki tüm güçlerle bir toplantı yapılması kararı alındı. Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri Alınteri, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Mücadele Birliği Platformu, Partizan’dan oluşuyor.

Devrimci 1 Mayıs Platformu 18 Nisan günü gerçekleştirdiği basın toplantısı ile İzmir’de nasıl bir 1 Mayıs örgütlenmesi gerektiğini ifade eden deklarasyon metnini kamuoyuna sundu.

İHD İzmir Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında, 1 Mayıs’ın emperyalist saldırganlığa, kapitalizmin krizine, sosyal yıkım saldırılarına, Kürt ulusuna yönelik imha ve inkar uygulamalarına, ırkçılığa ve şovenizme, devlet terörüne yanıt olacak bir tarzda tarihsel ve güncel anlamına uygun olarak kutlanması gerektiği ifade edildi.

İzmir’de geçen yıl 1 Mayıs üzerinden yaşanan tartışmaların uzaması sonucu 1 Mayıs’ın nerede ve nasıl kutlanacağının son ana kadar belirsiz kaldığı dile getirildi. Bundan kaynaklı yeterince güçlü bir ön hazırlık süreci gerçekleştirilemediği vurgulandı. Bu yılki gelişmelerin benzer bir tablonun yaşanacağını gösterdiği ifade edildi. Son iki yıldır 1 Mayıs çalışmalarının güçlü bir ön hazırlık sürecine konu edilmemesi eleştirildi. Bu yıl da benzer bir durumun yaşanmaması için hiç vakit yitirilmeden sınıf mücadelesi yürüten tüm güçlerin bir araya gelmesi, 1 Mayıs’ın nerede ve nasıl örgütleneceğini belirlemek üzere ortak bir örgütlenme komitesi oluşturması gerektiği dile getirildi. Bu iradenin 1 Mayıs alanı da dahil olmak üzere 1 Mayıs’ın örgütlenmesi sürecinde tam yetkili olması gerektiği ifade edildi.

1 Mayıs gününe dair yaklaşımlarını dile getiren Devrimci 1 Mayıs Platformu, eylem alanının da 1 Mayıs’ın devrimci özüne uygun düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda şu görüşler ifade edildi:

- Kürsüden konuşmaları biri kadın, biri erkek iki işçi yapmalıdır. İşçilerin birliği, halkların kardeşliğini vurgulamak açısından kürsüden bir Kürt işçinin konuşması da anlamlı olacaktır.

- 1 Mayıs örgütleme sürecinin temel bir tarafı olan siyasal oluşumlar adına Devrimci 1 Mayıs Platformu’na da kürsüden söz hakkı verilmelidir.

- 1 Mayıs alanının program düzenlemesi 1 Mayıs’ın anlamına ve içeriğine uygun olmalıdır.

- Miting “1 Mayıs Marşı” ile başlamalı, işçi sınıfının uluslararası marşı olan “Enternasyonel Marşı” ile bitirilmelidir.

- Pankartlar ve diğer görsellikler 1 Mayıs’ın sınıfsal içeriğine uygun olmalı, 1 Mayıs şehitlerinin fotoğrafları muhakkak kürsü arkasında bulunmalıdır.

- Son katılımcı kurum alana girmeden program başlatılmamalı, başarılı ve disiplinli bir eylem için bütün kurum temsilcilerinden oluşan bir alan komitesi seçilmelidir.

- Konfederasyonlar tabanlarıyla, bizle ve 1 Mayıs’a katılan diğer güçlerle görüşmeden yer ve saat başvurusu yapmamalıdır.

- Yürüyüş kolları tüm güçlerin temsil edildiği ortak örgütlenme komitesi tarafından belirlenmelidir.

- Arama noktalarında eyleme katılan tüm bileşenlerin sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde alana girmesi için tertip komitesi adına yetkili ve etkili görevliler belirlenmelidir.

- Devlet son iki yıldır İstanbul’da Taksim 1 Mayısı’na saldırmaktadır. Taksim 1 Mayısı’na yönelik herhangi bir saldırı karşısında buna tepki gösterilmelidir. Tepkinin nasıl olacağı yine örgütlenmesi komitesi tarafından belirlenmelidir.

Kızıl Bayrak / İzmir