6 Mart 2009
Sayı: SİKB 2009/09

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharı yaratmak için
devrimci güçlere düşen görevler
  Dinci gericilik saldırının dozunu arttırıyor!
Devrimci seçim çalışmamızın
bazı sorunları
CHP’den işsizliğe çözüm önerileri...
8 Kart etkinliklerinden
İşçi ve emekçi hareketinden…
  BDSP’nin seçim gündemli faaliyeti büro açılışları ile sürüyor...
  Kapitalist sistem ve ulaşım sorunu…
  Direnen Makyal-Erka işçileri açlık grevine başladı…
  Posta emekçilerinin Ankara yürüyüşü…
  Gençlik hareketinden…
  Çeber davasında deliller yok ediliyor!
  Pakistan’da şeriat tehdidi...
  Kapitalizmin küresel krizinin dalgaları yayılıyor…
  Bir kez daha seçimler üzerine / II
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Küçükçekmece’de 8 Mart...

“Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulamaz!”

8 Mart etkinliğine, bu mücadele gününün sınıfsal özüne uygun bir program çerçevesinde hazırlandık. 8 Mart gündemini seçimler ve Desa direnişi şahsında Emine Arslan’la dayanışma etkinliği olarak somutlaştırdık. Çıkardığımız dayanışma biletleri İnönü, İkitelli, Şirinevler, Soğanlı semtlerinde esnaflara satıldı. Çevre çeper ilişkilerimize, derneklere etkinliğin yaygın duyurusu yapıldı. Etkinlik programı tümüyle kendi gücümüze dayanıyordu. Tiyatro büyük bir emek harcanarak hazırlandı.

Sefaköy İşçi Kültür Evi’ni aynı zamanda Bağımsız Sosyalist İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Melek Altıntaş’ın seçim irtibat bürosu olarak değerlendiriyoruz. Büronun içi “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulamaz!” şiarının yeraldığı ozalit ve kadınların evde, fabrikada, savaşta ve mücadele alanlarındaki yerini anlatan fotoğraflarla süslendi.

1 Mart günü gerçekleştirdiğimiz etkinlikte “Çifte sömürü, baskı, şiddet, ayrımcılık, töre cinayetleri... Kadının kurtuluşu sosyalizmde!” yazılı pankart sahnede yeraldı. Programımız Nazım Hikmet’in “Kadınlarımız” adlı şiiriyle açıldı. 8 Martlar’ı yaratanlar adına saygı duruşuyla devam etti. Ardından emekçi kadının üretim sürecindeki yeri, savaşta ve mücadele alanlarında kadın, ortak mücadelenin önemi ve Desa direnişini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sunuş konuşmasında, kadının tarihsel ezilmişliği, kapitalist toplumda kadının konumu anlatıldı. 8 Mart’ın doğuşundan yola çıkarak 8 Mart’ın içini boşaltma çabaları teşhir edildi.

Dün Tariş’te, Aymasan’da, Novamed’de bayrağı taşıyanların ardından bugün Desa’da mücadele bayrağını yükselten Emine Arslan sahneye çıktı. Emine Arslan, işçi sınıfının haklarını alması için mücadele etmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. 8 Mart’ı yıllar öncesinde yine bir direniş sürecinde öğrendiğini, mücadelenin halen sürmekte olduğunu söyledi. Direnişe çıktığında Desa patronu tarafından, daha sonra da devletin kolluk güçleri tarafından kadın olduğu için aşağılandığını, “evine git, çamaşırını yıka, yemeğini yap” denilerek kadın kimliğinden dolayı küçümsendiğini ve bu yönüyle de baskı yaşadığını söyledi. Pekçok destek aldığını, en büyük desteği ise eşinin verdiğini belirtti. Mücadelenin güçlenebilmesinin ancak kadın-erkek ortak bir mücadeleden geçtiğini ifade etti. 8 Mart’ta Kadıköy alanına çağrıyla sona eren konuşma, katılanların sorularıyla devam etti. Arslan’ın konuşması büyük bir ilgiyle dinlendi ve alkışlandı.

Daha sonra işçi kökenli şair Rahime Henden 8 Mart’ın direnişçi mücadele tarihini canlı bir şekilde sundu. Filistin’le ilgili ve Ölüm Orucunda şehit düşen Hatice Yürekli adına şiirler okudu. Henden’in şiirleri ve konuşmaları dinleyenleri oldukça etkiledi.

Verilen aranın sonrasında “Yaşasın 8 Mart” adlı oyun sergilendi. Komedi tarzında hazırlanan oyun büyük bir ilgiyle izlendi.

Daha sonra Küçükçekmece İşçi Platformu adına konuşma yapıldı. Konuşma, düzenin seçim oyununu bozma çağrısıyla sona erdi.

Etkinliğin ağırlığını emekçi kadınlar oluşturuyordu. Baştan sona beğeniyle izlenen etkinliğe 100 kişi katıldı.

İnönü Mahallesi’nde basın açıklaması

Etkinliğin ardından Sefaköy İşçi Kültür Evi’nden çıkılarak “Kadın erkek elele, mücadeleye!” sloganı yazılı pankart açılarak İnönü Mahallesi Pazartesi Pazarı önüne doğru sloganlarla yürüyüşe geçildi.

Gerçekleştirilen basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Özgürlük, her alanda eşitlik, insanca yaşam, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya bize bahşedilecek bir armağan değil! Yüzyıllardır en çok ezilen, çifte sömürüye maruz kalan işçi ve emekçi kadınlar olarak, tüm sınıf kardeşlerimizle el ele vererek haklarımızı dişimizle tırnağımızla kazıyıp alacağız, bedel ödeyerek kazanacağız! Devrim ve sosyalizm mücadelesinin en ön safında yerimizi alacağız. Ancak böyle özgürleşiriz.”

Basın açıklaması sırasında sık sık “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Kadın-erkek elele, genel greve!”, “Çifte sömürüye, baskıya, töre cinayetlerine hayır!” sloganları atıldı. Açıklama 8 Mart günü Kadıköy mitingine çağrıyla sona erdi.

Küçükçekmece BDSP

 

İstanbul’da devrimci ve ilerici güçlerden 8 Mart çağrısı…

“Cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı 8 Mart’ta Kadıköy’deyiz!”

Devrimci ve ilerici kurumlar, Kadıköy İskele Meydanı’nda 2 Mart günü gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Kadıköy’de yapılacak mitinge çağrı yaptılar.

“Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye, emperyalist saldırganlığa, yoksulluğa, gericiliğe ve  ezilmeye karşı 8 Mart’ta Kadıköy’deyiz!” pankartının açıldığı eylemde yapılan açıklama emekçi kadınlar mücadeleye çağırılarak başladı.

“Biz dünyanın yarısıyız. Biz ki üreten ve yaratanız, insanlığın binlerce yıllık tarihiyle bugünlere getirdiği bütün değerlerde bizim de emeğimiz vardır. İnsanlığın gelişimi adına çok bedeller ödedik. Baskı ve sömürüye karşı direndik.” denilen açıklamada, Filistin’de, Irak’ta, Afganistan’da, Nepal’de, Kürt coğrafyasında yaşanan savaşlara da dikkat çekilerek, işgalcilerin tecavüzü kendilerine bir hak olarak gördükleri söylendi. Kapitalizmin özgürlük adına kadınlara daha fazla sömürülme özgürlüğünden başka bir şey sunmadığı vurgulandı.  

Açıklama 8 Mart günü Kadıköy’de buluşma çağrısıyla son buldu. Eylemin sonunda mitinge çağrı yapan bildirilerin dağıtımı gerçekleşti.

Mitingi örgütleyen kurumlar:

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Belediye-İş 2 No’lu Şube, BES İstanbul 1 No’lu Şube, Çağdaş Hukukçular Derneği, Deri-İş Genel Merkezi, Demokratik Kadın Hareketi, Devrimci Hareket, Devrimci ‘78’liler Federasyonu, Divriği Kültür Derneği, Halk Cepheli Kadınlar, Halk Kültür Merkezleri, Kaldıraç, ODAK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Marmara Şubeleri, Partizan, Proleter Devrimci Duruş, Proletaryanın Kurtuluşu, TUDEF, Türkiye Komünist Partisi

Miting Tarihi: 8 Mart 2009 Pazar

Miting Alanı: Kadıköy Meydanı (Otobüs Durakları)

Toplanma Yeri ve Saati: Tepe Natilius Önü, Saat: 13:00

Esenyurt’ta coşkulu 8 Mart etkinliği…

“8 Mart’ta mücadele alanlarına!”

Esenyurt Emekçi Kadın Komisyonu olarak, emekçi kadınların mücadelesinde bir kilometre taşı olan 8 Mart direnişini emekçi kadınlara anlatmak, unutturmamak, onları mücadeleye katmak için bir süre önce bölgemizde çalışmalarımızı başlattık. İlk hedefimiz olan 8 Mart etkinliğini gerçekleştirdik. Davetiyelerimizle bulunduğumuz fabrikalardaki, semtlerdeki işçi ve emekçilere çağrı yaptık.

1 Mart günü gerçekleşen etkinliğimiz “Hoşgeldin” şiirinin okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasında 8 Mart’ın tarihçesi, kapitalizmin emekçi kadınları maruz bıraktığı cinsel, sınıfsal, ulusal saldırılar anlatıldı.

Ardından “Yaşamın yarısından kavganın yarısına…” adlı sinevizyon gösterimine geçildi. İlgiyle izlenen sinevizyon gösterimi sonrasında 8 Mart’ta katledilen işçiler ve mücadelemizde ölümsüzleşen devrimciler adına saygı duruşu yapıldı.

Saygı duruşunun ardından BDSP adına İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Melek Altıntaş 8 Mart’ı selamladı. Melek Altıntaş konuşmasında, seçimler vesilesiyle kapılarımızı çalan cellatlarımızın, 8 Mart’ta Bursa’da, Ceylanpınar’da, Davutpaşa’da kadınları katleden, evde ve işyerinde bizleri sömüren sermaye sınıfının temsilcileri olduğunu söyledi. Emekçilerin oylarını alabilmek için başvurdukları türlü dalaverelere, rüşvet olarak dağıtılan erzak, kömür vb. ile emekçi kadınların onursuzlaştırmaya çalışıldığına değindi. Bunların hak aramayan, dilenen bir toplum yaratma çabaları olduğunu belirtti. İşçi ve emekçilerin kurtuluşunun onlara oy vermekten değil onları vareden kapitalizmi yıkarak sosyalizmi kurmaktan geçtiğini belirtti. Bugün saldırılar karşısında Desa, Sinter, Gürsaş, Tezcan direnişlerini büyütmek gerekliliğini vurguladı.

Melek Altıntaş konuşmasını, “BDSP olarak sizleri, tüm işçi ve emekçileri 8 Mart’ta alanlara çağırıyoruz. Gerçek kurtuluşumuz için işçi sınıfının devrimci programı etrafında örgütlenmeye, mücadeleye çağırıyoruz” diyerek bitirdi. Konuşma, coşkulu alkışlarla karşılandı.

Ardından Emekçi Kadın Komisyonu adına yapılan konuşmada, içinden geçmekte olduğumuz kriz koşullarının işçi ve emekçi kadınlara yansımalarına değinildi ve 8 Mart’ta krize karşı mücadeleyi büyütmek için alanlara çıkma çağrısı yapıldı.

Konuşmaların ve sunumların ardından Grup Gölgedekiler kısa bir müzik dinletisi sundu. Grup dinletisini, 8 Mart günü Kadıköy gerçekleştirilecek mitinge çağrıyla sonlandırdı. Dinleti sırasında marşlar hep bir ağızdan söylendi. Çekilen halayların ardından programa kısa bir süre ara verildi.

Aranın ardından Esenyurt İşçi Kültür Evi Şiir Topluluğu Nazım Hikmet’in “Tanya” adlı şiirini tiyatral olarak canlandırdı. Şiir topluluğunun haftalar öncesinden başlattığı hazırlık, verilen emek, sahnede güçlü etkisiyle kendini hissettirdi. Şiir topluluğunun dinletisi büyük bir ilgiyle izlendi. Şiirlerin ardından hep birlikte marşlar söylendi.

Ardından Esenyurt İşçi Kültür Evi Müzik topluluğu “Uyanışın Sesi” sahneye çktı. Müzik grubu marşları ve türküleriyle etkinliğimize coşku kattı. Müzik dinletisi alkışlar ve atılan sloganlarla karşılandı.

Etkinliğimize DESA direnişçisi Emine Aslan sağlık sorunundan dolayı katılamadı. Niteliği, niceliği ve görselliğiyle başarılı geçen etkinliğe 100 civarında işçi ve emekçi katıldı.

Esenyurt Emekçi Kadın Komisyonu

Eskişehir’de 8 Mart çalışmalarından...

Eskişehir’de 8 Mart çalışmalarına bir süredir devam ediyoruz. İşçi ve emekçi kadınlara kurtuluşun devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmekten geçtiğini anlatan, olanaklarımız ölçüsünde hazırladığımız çeşitli materyallerle (afiş, kuş, anket vs.) kullanarak, bir emekçi kadın çalışması örgütlüyoruz.

Bu çalışmamızı aynı zamanda yerelimizde bir Emekçi Kadın Komisyonu Girişimi’ni başlatmanın imkanına çevirmek yönünde değerlendiriyoruz. 8 Mart’ı yaklaşan yerel seçimler ve kriz gündemleriyle birlikte ve önümüzdeki sürece müdahalemizi güçlendirecek bir tarzda ele alıyoruz.

Gültepe, Büyükdere ve Yıldıztepe mahallelerine yönelik yürüttüğümüz emekçi kadın çalışmamızı 8 Mart’ta devrimci kurumlarla birlikte gerçekleştireceğimiz ortak yürüyüş ve panelle birleştireceğiz.

Kızıl Bayrak / Eskişehir

Kadınlar Taksim’de yürüdü!

KESK’li kamu emekçisi kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe ilişkin olarak 28 Şubat akşamı Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Lisesi önüne yürüyüş gerçekleştirdiler. 8 Mart’ta Kadıköy’de gerçekleştirilecek mitinge çağrı yaptılar.

Eylemde “Kadına yönelik şiddete, tecavüze, töre ve namus cinayetlerine karşı susmayacağız! / KESK’li Kadınlar” pankartı açıldı. Yapılan açıklamada; kadınların üretim süreçlerine dahil edildiği, tam istihdam politikalarının uygulandığı, kadınların eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere ücretsiz ulaşabildiği, onurlu ve demokratik çalışma yaşamının uygulandığı, bütün insanların cinsiyet, etnik köken, ulusal ve dinsel kimlik, cinsel kimliğine bakılmaksızın aynı hak ve özgürlüklerden yararlandığı, özgürlükçü, eşitlikçi, demokratik bir Türkiye için mücadele edecekleri belirtildi. Bu süreçte kadınların dayanışmasının ve ortak mücadele yürütmesinin bir zorunluluk olduğuna işaret edildi.

Açıklamanın sonunda ATV-Sabah’ta greve çıkan basın emekçileri selamlanarak, eylemin ardından basın emekçilerinin meşaleli yürüyüşüne destek sunulacağı ifade edildi. 8 Mart’ta Kadıköy’e çağrı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Ankara’da devrimci 8 Mart çağrısı!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Ankara’da, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Halk Cephesi, Odak ve Partizan’ın oluşturduğu Ankara Devrimci 8 Mart Platformu tarafından devrimci ve sınıfsal özüne uygun bir eylem olarak örgütleniyor.

“Emperyalizme, çifte sömürüye, işsizliğe, yoksulluğa karşı emekçi kadınlar alanlara!” şiarıyla düzenlenecek olan eylem 8 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek. Sakarya Caddesi’nde saat 11.30’da bir araya gelecek olan bileşenler, buradan Abdi İpekçi Parkı’na yürüyecekler.

Ankara Kadın Platformu bileşenleri ise, 8 Mart günü saat 12.00’de Kolej Kavşağı’nda bir araya gelecekler.

Direnişçi işçilerle 8 Mart etkinliği...

“Kadın-erkek elele örgütlü mücadeleye!”

OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu 27 Şubat günü Sinter-Gürsaş direniş alanında 8 Mart etkinliği gerçekleştirdi.

OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu’nun bölgedeki fabrikalarda çalışan ve bölge mahallelerde yaşayan emekçi kadınların dayanışması ile hazırladığı öğle yemeğinin ardından direnişçi Sinter ve Gürsaş işçilerinin de katıldığı etkinlik başladı.

Etkinlikte OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu adına yapılan konuşmada, Sinter ve Gürsaş direnişleri selamlandı. Sinter ve Gürsaş direnişlerinin bölge işçisini onurlandırdığı vurgulandı ve OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu’nun süren direnişlerle sınıf dayanışmasını büyütme sorumluluğuyla hareket ettiği ifade edildi. Direnişlerin zaferle sonuçlanmasının sınıf dayanışmasının örgütlenebilmesine de bağlı olduğu, Sinter ve Gürsaş direnişlerinin aynı bölgede başlayan direnişler olarak kararlılıkla devam etmesinin, bölgede sınıf dayanışmasını ve örgütlü mücadeleyi büyümek için önemli bir olanak olduğu vurgulandı. Sinter ve Gürsaş direnişlerinin ortak mücadele, ortak eylem ve etkinlikler ile daha da güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca 8 Mart mücadele gününün tarihi anlatıldı, emekçi kadınların tarih boyunca hep mücadele içinde yer aldıkları belirtildi. Bugün de örgütlü sınıf mücadelesinde “bir adım önde” olmalarının önemine dikkat çekildi. Kadının çifte ezilmesinin kapitalist düzen koşullarında son bulmayacağı, bu sömürü düzenine karşı kadın-erkek birlikte mücadele yürütmek gerektiği ifade edildi ve 8 Mart günü mücadele alanlarında birlikte olma çağrısı yapıldı.

Ardından Gürsaş’tan bir direnişçi işçi Nazım Hikmet’in “Kadınlarımız” şiirini okudu.

Etkinlikte BDSP temsilcisi ve İstanbul Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan adayı Melek Altıntaş da bir konuşma yaptı. Direnişçileri selamlayarak, bugün Sinter ve Gürsaş işçisinin mücadele yolunu seçerek direnişe geçmelerini umut verici olduğunu söyledi.

Konuşmasının devamında yerel seçimlere değindi. Düzen partilerinin işçi ve emekçileri kandırmaya yönelik yalan ve vaatlere dayalı propagandaya hız verdiklerini belirterek, işçi ve emekçilerin kapitalist düzenin seçim oyununa kanmamaları gerektiğini, işçi sınıfının kurtuluşunun ancak kendi örgütlü mücadelesi ile mümkün olacağını vurguladı ve sınıf mücadelesini yükseltme çağrısı yaptı.

Ayrıca, 8 Mart mücadele gününde Kadıköy’de iki ayrı miting gerçekleşeceğini belirterek, kadının kurtuluşunun kapitalist düzende mümkün olamayacağını, sermaye sınıfına karşı kadın-erkek elele birlikte örgütlü bir mücadele yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Sinter ve Gürsaş’ın işçilerine 8 Mart mitinge katılma çağrısı yaptı.

Son olarak OSİM-DER üyesi bir kadın işçi “Konfeksiyoncular” şiirini okudu. Etkinlik sırasında, “Kadın-erkek elele örgütlü mücadeleye!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganları atıldı.

Sinter Metal’in önündeki programın ardından Gürsaş işçileri ziyaret edildi. Melek Altıntaş, Gürsaş işçilerine BDSP’nin seçim platformunu özetledi, işçilerin düzenin seçim oyunundan ve seçim sandıklarından bir beklentisi olamayacağını, işçi sınıfının kurtuluşunun tek yolunun sınıfın örgütlü devrimci mücadelesi olduğunu vurguladı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

Adana BDSP’den 8 Mart etkinliği...

“Eşitlik ve özgürlük yolunda emekçi kadınlar bir adım ileri!”

8 Mart’ı sınıfsal özüne ve tarihsel anlamına uygun bir mücadele günü olarak kutlamak için 1 Mart günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi’nde “Eşitlik ve özgürlük yolunda emekçi kadınlar bir adım ileri!” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

İlk olarak İşçi Kültür Evleri tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından Şakirpaşa İKE Emekçi Kadın Komisyonu adına bir konuşma yapıldı. Kadının tarihsel ezilmişliğinin bugüne yansımalarının canlı bir anlatımla sunulduğu konuşmada, günümüzde yaşanan ekonomik krizin, savaşların ve bunların yarattığı yıkımların en çok kadınları etkilediği vurgulanarak, çözümün mücadeleden geçtiği belirtildi. 8 Mart’ı yaratanın işçi sınıfının mücadelesi olduğu ve işçi kadınların yaktığı direniş ateşinin bugün daha da büyütülmesi gerektiği dile getirildi.

Emekçi Kadın Komisyonu temsilcisinin ardından BDSP Adana Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Fatma Sesli söz aldı. Sistemi ve düzen partilerini teşhir eden Sesli, düzen karşısında tek alternatifin işçi sınıfının devrimci programı altında birleşip savaşmak olduğunu söyledi. Mevcut düzen sınırları içinde temel sorunların kalıcı çözümünün mümkün olmadığını, en küçük bir hak için bile örgütlenip mücadele yürütmekten başka bir yol olmadığını ifade eden Sesli, konuşmasını mücadelenin büyütülmesi çağrısıyla bitirdi.

Ardından SİDER (Adana Sanayi İşçileri Derneği) temsilcisi söz alarak, MAKYAL-ERKA direnişi hakkında bir konuşma yaptı. Dernekle birlikte direnişlerini sürdüren işçilerin açlık grevine başlayarak daha ileri bir adım attıklarını, bu direnişin kazanımının tüm işçi ve emekçilerin kazanımı olacağını söyledi.

SİDER temsilcisinin ardından Şakirpaşa İKE Tiyatro Atölyesi bir oyun sundu. Muzaffer İzgü’nün “Genel İstek Üzerine” adlı öyküsünden oyunlaştırılan  “Düşünemeyen Adam” adlı oyunu başarıyla sergilendi ve oyun ilgi ile izlendi.

Etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana