27 Şubat 2009
Sayı: SİKB 2009/08

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrim ve sosyalizm mücadelesini büyüten bir faaliyet!
  Yolsuzlukların temeli kapitalist sistemdir!
Reformist solun seçim bataklığı - U. Taner
ATV-Sabah greviyle dayanışma büyüyor…
İşçi ve emekçi hareketinden…
BDSP’nin bağımsız sosyalist belediye başkan adayları ile konuştuk...
“Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”
  BDSP’nin seçim çalışmalarından…
  Grevdeki Asil Çelik işçileriyle konuştuk...
  Metal işçileri toplantısı…
  Kapitalizm, kent ve insan
  Mamak’ta coşkulu etkinlik…
  Ludizm ve sabotaj üzerine...
  Türkiye siyonist İsrail’den istihbarat sistemi alıyor...
  Dünyadan...
  Bültenlerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’nin seçim çalışmalarından…

“Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!”

İlk açılış işçi havzası Kıraç’ta…

Seçimlere bağımsız adaylarla giren Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), düzenin seçim oyununa karşı işçi ve emekçileri sınıfın devrimci programı etrafında mücadeleye çağırıyor.

BDSP, İstanbul’da ilk seçim bürosunun açılışını Büyükçekmece-Kıraç’ta 21 Şubat günü yaptı. Açılış programı etkinliğe ilişkin kısa bir sunum ile başladı. Ardından İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Belediye Başkan Adayı Melek Altıntaş söz alarak, BDSP’nin seçim platformuna dair bir konuşma yaptı.

BDSP olarak 7 Şubat tarihinde seçim bildirgesini ilan ettiklerini ve adaylarını tanıttıkları toplantı ile seçim çalışmasını başlattıklarını belirten Altıntaş, BDSP’nin seçimlere yaklaşımını özetledi. Nasıl bir seçim çalışması yürütmeyi planladıklarını ve BDSP’nin yerel seçim sürecine ilişkin hedeflerini anlattı. Yanı sıra, yerel seçimlere ortak adaylarla katılan, liberal-reformistlerin oluşturduğu “Birlikte Başarabiliriz Platformu”nu değerlendirdi.

Yapılan konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Burada bahar gündemleri ile seçimlerin nasıl birlikte ele alınacağına dair sorulan soru üzerine Altıntaş, seçimlerin 8 Mart, Newroz gibi gündemlerle birlikte ele alınacağını, tüm bu çalışmaların da krizin faturasını reddetmeye yönelik çalışmanın bir parçası olacağını ifade etti. Ardından gelen soruların yanıtlandı. Bu bölümde seçim sürecine ilişkin canlı tartışmalar yaşandı.


GOP’ta coşkulu açılış etkinliği

BDSP’nin Gaziosmanpaşa Karadeniz Mahallesi seçim bürosunun açılış etkinliği 22 Şubat günü seçim bürosu önünde davul-zurna eşliğinde çekilen halaylarla ve atılan sloganlarla başladı.

Kısa bir aday tanıtım konuşmasının ardından söz alan Melek Altıntaş, BDSP’nin seçimlere yaklaşımını, nasıl bir seçim çalışması yürüteceğini ve yerel seçim sürecinde neyi hedeflediğini anlattı. Seçimleri, düzeni ve düzen güçlerini teşhir etmenin, devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmenin, kitleleri devrimci hedeflere kazanmanın, onların bilincini, örgütlenmesini ve mücadelesini geliştirmenin bir olanağı olarak gördüklerini vurguladı.

ABD’de başlayarak tüm dünyaya yayılan küresel krize ve sermayenin işçi ve emekçilere yönelik saldırılarına değindi. Krizin işten atmalarla, işçi ve emekçilerin kapılarına gelen faturalarla, temel tüketim ürünlerine yapılan zamlarla kendini gösterdiğini söyledi. İşçi ve emekçilerin sorunlarının belediyecilik hizmetlerine sığdırılamayacağını, yaşanılabilir bir kent için sosyalizme ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Tüm işçi ve emekçileri, kadınları, gençliği ve Kürt halkını kapitalizme karşı devrim ve sosyalizm bayrağını yükseltmeye, devrimci sınıf çizgisinde birleşmeye ve mücadele etmeye, bu amaçla seçim çalışmalarına katılmaya, destek olmaya çağırdı.

Yapılan konuşmanın ardından etkinliğe katılan emekçilerle seçimler üzerine canlı tartışmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bursa’da seçim bürosu açılışı

29 Mart yerel seçimlerine bağımsız sosyalist belediye başkan adaylarıyla katılan ve yerel seçimler vesilesiyle devrimci sınıf hareketini büyütme çabası harcayan sınıf devrimcileri, Bursa’da açılması hedeflenen seçim bürolarından ilkini 22 Şubat günü Teleferik Mahallesi’nde açtılar.

Yaklaşık bir hafta süren açılış hazırlıklarının ardından Bursa Bağımsız Sosyalist Belediye Başkanı Adayı Özkan Ünal’ın katılımıyla açılış etkinliği gerçekleştirildi.

Açılışta söz alan Ünal, düzen partilerini ve işçi ve emekçilere ham hayaller yayan liberal-reformist tutumları teşhir etti. Kentlerde varolan sorunların merkezi sorunlardan bağımsız düşünülemeyeceğini belirterek, bu dönemde “düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm” perspektifiyle hareket edilmesi gerektiğini, devrim ve sosyalizmin propagandasının güçlendirileceğini söyledi. Devrim ve sosyalizm mücadelesini büyütmek için herkesin katkı sunması gerektiğini belirtti. 

Ünal’ın konuşmasının ardından seçimler ve devrimci propaganda üzerine sohbet edildi. Sıcak bir sohbetin sonunda içilen çaylar, söylenen marş ve türkülerle etkinlik sona erdi.

Sınıf devrimcileri önümüzdeki hafta sonu da Başaran Mahallesi’nde bir seçim bürosu açmayı hedefliyorlar.

Kızıl Bayrak / Bursa


Adana’da seçim bürosu…

Sermayenin işçi sınıfı ve emekçileri aldatmak, biriken öfkeyi seçim sandıklarında boğmak ve kendi politikalarına yedeklemek için başlattığı yeni bir seçim oyununun öngünlerindeyiz. Her sınıf ve katman kendi sınıfsal konumuna uygun olarak sürece dair politikalar geliştiriyor.

Biz ise seçimlere, işçi sınıfının tek temsilcisi olarak, sınıfın devrimci bayrağını yükseltmek, işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlülüğünü ve mücadelesini büyütmek için katılıyoruz. Bizim sorunumuz yerel yönetimlerin sorunlarını “katılımcı belediyecilik” yöntemleriyle çözmeye çalışmak değil, tam tersine devrimci mücadeleyi geliştirmektir. Seçim dönemi boyunca yürüteceğimiz çalışma buna dönük olacak.

Bu bakışla kullanacağımız seçim büromuzu Meydan Mahallesi’nde açtık. Büromuz bir ay boyunca sınıfın sorunlarının, bu sorunların çözümlerinin tartışıldığı bir merkez olacak. Meydan Mahallesi, yoksul işçi emekçilerin yaşadığı, gün geçtikçe de yoksulluğun büyüdüğü bir mahalle. Yoksullaşma karşısında bir sığınağa dönüşen dini eğilimlerin ve bu eğilimleri kullanan siyasal dinci gericiliğin de güçlendiği bir bölge. Yoksullukla bağlantılı olarak uyuşturucu ve çeteleşmenin de giderek arttığı bir bölge.

Seçim büromuzun açılışı ile birlikte önümüze açılış etkinliği ve aday tanıtım toplantısı yapma hedefi koymuş bulunuyoruz. 28 Şubat günü gerçekleştireceğimiz etkinlik öncesinde etkin bir çalışma örgütleyeceğiz.

Adana / Meydan Seçim Komitesi


Gazi Mahallesi’nde açılışa çağrı

Seçimlere bağımsız adaylarla giren BDSP’nin Gazi Mahallesi’ndeki bürosunun açılışı 1 Mart Pazar günü gerçekleşecek. Gazi BDSP’nin açılış etkinliğine ilişkin çağrısında şunlar söyleniyor:

“İşçi ve emekçileri aldatmak için yeni bir seçim oyununun daha sahneye koyulduğu bugünlerde işçi ve emekçileri aydınlatmak ve sınıf içerisinde devrimci sınıf bayrağını yükseltmek için yürüttüğümüz mücadelemizde bir mevziimizde Gazi Mahallesi’nde açılıyor.

BDSP İstanbul Büyükşehir Bağımsız Sosyalist Adayı Melek Altıntaş’ın seçim bürosu açılışı aynı zamanda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü arifesine denk geliyor. Bu vesile ile hem seçim platformumuzu tanıtacağımız hem de Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayacağımız açılış etkinliğimize tüm işçi emekçileri davet ediyoruz.”