1 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/31

  Kızıl Bayrak'tan
  Geçici olmaya mahkum gerici uzlaşma!
   Kontrgerillanın pislikleri devrimcilere bulaştırılmaya çalışılıyor
Ergenekon soruşturmasıyla rejimi aklama çabaları…
Ergenekon ve sol: Ne yapmalı? - Yüksel Akkaya

Kontrgerilla düzeninden hesabı emekçi ve ezilen halklarımız soracaktır!

Güngören’deki saldırı lanetlendi…
  Birleşik Metal-İş taslağı işyerlerinde açıklıyor…
  Türk-İş bürokratlarının sınıfa ihanette, sermayeye hizmette 56. yılı…
  Düzce DESA işçileriyle direniş üzerine konuştuk...
  Kapitalizmin krizi derinleşiyor...
Grev ve direnişler dünyanın
dört bir yanına yayılıyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ile konuştuk...
  Uzel’de yaşananlar...
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  ‘96 Zindan Direnişi selamlandı…
  Bültenlerden...
  Devrimci Demokratik Yapılar Arası Diyalog ve Çözüm Platformu’ndan açıklama:
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Uzel işçisi Özbek’e öfkeli!

Uzel fabrikasının icraya verilmesi ve bu süreçte Türk Metal Sendikası’nın işçilere sahip çıkmamasından dolayı işçilerin Türk Metal Sendikasına tepkisi gün geçtikçe büyüyor. Zira işçiler, gelişen bu süreçten sendikanın bilgisi olduğunu, hiçbir önlem almadığını, sendikanın patronun çıkarlarını savunduğunu dile getiriyorlar. Diğer işyerlerinden gelen yardımların kendilerine ulaşmadığını da ifade eden işçiler, iş akitlerinin feshedilmesinin oldu bittiye getirildiğini ve bundan da sendikanın sorumlu olduğunu söylüyorlar.

Uzel’de aylardır maaş alamayan ve sendika tarafından kendilerine imzalattırılan istifa dilekçelerini geri almak için fabrika önünde eylem yapan işçiler, dilekçelerinin sendika tarafından fabrikadan kaçırıldığını da ifade ediyorlar. Basına yansıyan bilgilere göre, daha sonra sendika merkezine giden 200 kadar Uzel çalışanı, ısrarlı tutumları sonucunda dilekçelerini almayı başardılar.

Gerici basın Yeni Şafak da günlerdir Özbek’i yıpratma adına işçi savunucuğuna soyundu. Yeni Şafak gazetesi ve Özbek, kendi it dalaşlarına Uzel işçilerini alet etmeye çalışıyor. Bundan dolayıdır ki, Yeni Şafak günlerdir Uzel ile ilgili haberler yapıyor, sözde “işçi savunucusu” kılığına giriyor.

İşçiler fabrika önünde eylemdeyken, Türk Metal sendikası da Uzel ile ilgili yapılan haberleri protesto etmek amacıyla 24 Temmuz günü Yeni Şafak gazetesinin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Uzel’in sorunlarına değinilmezken, Özbek’in savunuculuğu yapıldı. Eylemde “İşte başkan, işte sendika!”, “Özbek nerede biz oradayız!”, “Türk Metal Türk Metal, güçlü güçlü Türk Metal!” sloganları atıldı.


Rotopak’da işçi kıyımına karşı eylem!

Gebze’de kurulu Rotopak bünyesinde taşeron firma olarak faaliyet gösteren temizlik firması Şafak Tic. A.Ş’de fiili olarak sendikal örgütlenme yürüten Basın-İş Sendikası üyesi 3 işçi işten atıldı.

Taşeron firma çalışanlarının kadrolu olarak çalışmasını isteyen Rotopak işçileri, taşeron firma çalışanı 22 işçiyi geçtiğimiz Haziran ayında Basın-İş Sendikası’na üye yapmışlardı.

25 Temmuz günü üç işçinin iş akidlerinin feshedilmesi üzerine 500’ü aşkın işçinin çalıştığı fabrikada işçiler üretimi durdurdular. Sabah saatlerinde eylem yapan işçiler taşeron firma işçilerinin iş güvencelerinin ve işe geri dönüşlerinin sağlanmasını istediler. Rotopak işçileri taşeron işçilerin kadroya geçirilmelerini istiyorlar.

Basın-İş Sendikası Rotopak işyerinde zorlu mücadeleler sonucunda iki yıl önce örgütlenmesini tamamlamıştı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Stoeger Silah Fabrikası’nda işçi kıyımı!

Dudulu Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu Stoeger Silah fabrikasında 25 Temmuz günü 17 işçi işten atıldı.

Daha önce işten çıkarılma söylentilerinin dolaştığı fabrika, aynı zamanda MESS’e üye işyerleri kapsamında. İşten atmaların nedeni olarak iş azalması gerekçe gösteriliyor. Ancak işten atmaların tam da MESS Grup Sözleşmeleri dönemine denk gelmesi dikkat çekiyor.

MESS kapsamında olup da işçilerin 80 gün ikramiye aldığı tek fabrika Stoeger Silah Fabrikası. Diğer fabrikalarda ikramiyeler 120 gün üzerinden ödeniyor. Bu durum çalışan işçilerin itiraz ettikleri ve rahatsız oldukları bir sorun. Patronun toplusözleşmede işten çıkarmaları bir silah olarak kullanacağı tahmin ediliyor.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


OSİM-DER’den açıklama…

Sermaye sınıfı her geçen gün saldırılarını artırıyor. SSGSS yasası ve  istihdam paketinin ardından kıdem tazminatının gaspına yönelik hazırlıklar yapılıyor. OSB-İMES İşçileri Derneği, sermayenin kıdem tazminatını gaspetmeye yönelik adımlarına karşı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bölgemizdeki işçilerin bir mücadele mevzisi olan OSİM-DER, bu saldırı karşısında da susmayacak, sermaye uşaklarına gereken cevabı verecektir. SSGSS sürecinde yakalanan bileşik mücadele, kıdem tazminatıyla birlikte yeniden ve bu sefer daha güçlü bir şekilde yasanın karşısında barikat olabilmelidir. Kırıntı hakların bile bize çok görüldüğü bu zamanda hem var olan haklarımıza sahip çıkıp hem de yenilerini kazanmanın tek yolu mücadeleyi büyütmekten geçmektedir.”


Boğaziçi’nde TİS imzalandı…

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı işyerlerinde çalışan işçiler ve üyesi oldukları Tez Koop-İş Sendikası arasında ilk toplusözleşme 24 Temmuz 2008 tarihinde imzalandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kandilli ve Hisarüstü Kampüs’lerinde çalışan 12 Tez Koop-İş üyesini kapsayan toplusözleşme sonucunda ücretlere %17 oranında zam yapılırken, sosyal haklar ve yıllık izinler konusunda da belli iyileştirmeler sağlandı.


İBM ve ARGEM’de saldırılar…

Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube, yaptığı yazılı açıklama ile, işverenlerin işkolu ve çoğunluk itirazları ile örgütlenme hakkını engellemeye yönelik adımlarını protesto etti. Açıklamada, işverenlerin toplusözleşme sürecini uzatmak, böylelikle işçileri bıktırmak ve yıldırmak için mahkeme salonlarından medet umdukları dile getirildi.

Tez-Koop İş Sendikası’nın örgütlendiği IBM Türk ve ARGEM A.Ş. işyerlerinde benzer süreçler yaşanıyor.

ARGEM’de yaşananlar şu şekilde özetlendi: “Şubemizin yıllardır örgütlü bulunduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı işyerlerinde faaliyet gösteren ARGEM A.Ş. yetkililerinden bazıları örgütlenme sürecinde üyelerimize sendikamızdan istifa etmeleri için baskı uygulamış, işçilere sendikaları karalayarak örgütlenmeyi engellemeye çalışmıştır. Fakat bu girişimlerinden sonuç alamayan ARGEM A.Ş. yetkilileri şimdi de mahkemeye yaptıkları itirazlarla işçilerin toplu sözleşme süreçlerini geciktirmek için çaba sarf etmektedir.”

IBM’de ise daha önce Bil-İş Sendikasına üye olan çalışanların 2008 Şubat ayında Tez-Koop-İş’e üye oldukları dile getirildi ve “Yıllardır piyasa ortalamasının üzerinde ücret aldıkları bahanesiyle çalışanların ücretlerine zam yapmayan IBM Türk yönetimi şimdi de güldüren itirazlarla mahkemeye başvurmuştur” denildi.

Tez Koop-İş, IBM ve ARGEM işverenlerini, işçilerin toplusözleşme sürecini uzatmaya dönük, temelsiz itirazlarından vazgeçmeye ve toplusözleşme masasına oturmaya davet etti.


Bilişim emekçilerine destek!

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, IBM Türk bünyesinde çalışan bilişim emekçilerinin sendikal mücadelesini desteklemek amacıyla 28 Temmuz günü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasından önce Güngören’de yaşanan patlama lanetlendi. Ardından TMMOB İKK Sekreteri Tores Dinçöz şunları söyledi:

“Şubemiz, IBM yöneticilerinin toplusözleşme yetkisine itirazıyla 30 Temmuz Çarşamba günü, saat 10.30’da, Sirkeci Adliyesi 7. İş Mahkemesi’nde başlayacak dava sürecinin yakın takipçisi olacak, bilişim emekçilerinin güvenli bir gelecek için başlattıkları sendika mücadelesinde yan yana yürüyecektir. Bütün emek dostlarını da bu örgütlenme çalışmasına ve hak arama mücadelesine destek vermeye çağırmaktadır.”

 Ardından Tez Koop-İş Sendikası 2 No’lu Şube Örgütlenme Uzmanı Sinan Kahraman, Tez Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca birer konuşma yaptılar.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


Metalde Grup TİS’leri başlıyor!

Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu tarafından 28 Temmuz tarihinde basın toplantısı gerçekleştirildi. Şube başkanı Bayram Kavak şunları söyledi: “Metal işkolu, son yıllarda gerçekleştirdiği olağanüstü büyüme, ihracat, ciro ve kar artışları ile ekonominin lokomotifi oldu. Bütün bunlar, metal işçilerinin karşılığı ödenmeyen emekleri, yoğunlaşan sömürüleri sayesinde gerçekleşti. Sermaye büyürken işçilerin hakları küçüldü. Metal işkolunda çalışanların sayısı 10 yıl içinde yüzde 45 artmasına rağmen ücretin üretimdeki payının yarı yarıya düşmesi kişi başına düşen ücretin nasıl gerilediğini, sömürünün nasıl arttığını göstermektedir.”

Kavak, bir diğer sorunun ise siyasal kriz olduğunu, 2008-2010 grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerine metal işçilerinin böylesi bir ortamda girdiğini söyleyerek, 4 Ağustos tarihine kadar toplu iş sözleşmesi tekliflerini MESS’e sunacaklarını belirtti. Birleşik Metal-İş’in TİS hazırlıklarına oldukça erken başladığını ve üyeleriyle birlikte tartışarak sürece hazırladıklarını belirtti. MESS ve Türk Metal’in sözleşme teklifini ise birlikte hazırladıklarını, hazırlık toplantılarına katıldıklarının belgeleri ve fotoğraflarının yer aldığını ve bu işbirliğini gizlemeye bile gerek duymadıklarını vurguladı. Birleşik Metal-İş’in, teklifi üyelerinin onayına sunmadan vermeyeceğini belirtti.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Petkim işçileri eylemdeydi…

Petkim’in yüzde 51 hissesinin Azerbaycan şirketi Socar-Turcas ortaklığına devredilmesinin ardından adım adım saldırıların başlaması karşısında Petrol İş üyesi PETKİM işçileri 28 Temmuz sabahı eylem yaptılar.

Sabah saat 08.00’da Petkim B kapısı önünde toplanan işçiler taşeronlaştırmaya karşı tepkilerini dile getirdiler. Burada konuşan Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, Güngören’deki saldırıyı kınadı ve şunları söyledi: “Petkim’in 30 Mayıs’ta hukuki süreç tamamlanmamasına rağmen devri gerçekleştirilmiştir. Bu devirle birlikte var olan sorunlar daha da artmıştır. Özellikle emekliliğini hak etmesinden dolayı işten ayrılan işçilerin yerine yeni personel alınmamış, Petkim’in zaten var olan risk değeri, azalan personel sayısıyla daha da artmıştır. Bu arada işveren böylesine riskli işyerini taşeron uygulamasına yoğun olarak açarak, Petkim’de ciddi iş kazalarının yaşanmasına yol açmaktadır. … Bu eylem bir uyarı olarak anlaşılmalıdır buna uygun davranılmadığında biz de eylemlerimize devam edeceğiz.”

Basın açıklamasından sonra işçiler kortej oluşturarak Petkim Genel Müdürlüğü önüne sloganlarla yürüdüler. Şube Başkanı Aydın burada işçilere bir kez daha seslendi. Ardından Genel Mali Sekreter İbrahim Doğangül konuştu. Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz ise, işçilere güvenerek 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını, işyerinde programlı bir taşeronlaştırma yapmadıklarını söyledi. İşçiler açıklamanın ardından işbaşı yaptılar.

8. günde Çaykur’la dayanışma!

Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Çaykur işletmelerinde çalışan binlerce işçi Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’na geçirilmek isteniyor. Bu saldırıya karşı Türk-İş Genel Sekreteri ve Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Çaykur’un Rize’deki Genel Müdürlüğü önünde “Sendikal haklar, özgürlük ve demokrasi nöbeti” sloganıyla oturma eylemi başlatmıştı. Eylemin 8. gününde İstanbul’daki Türk-İş’e bağlı sendikaların genel merkezleri ve şubeleri eyleme destek sundular.

Bahçeköy’deki Çaykur İstanbul Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü önünde 29 Temmuz günü gerçekleştirilen dayanışma eylemine Petrol-İş, Deri-İş, Hava-İş, Denizciler Sendikası, TÜMTİS, Toleyis, Kristal-İş sendikaları genel başkanlar düzeyinde katılım sağlarken, eylemin gövdesini Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendika şubeleri oluşturdular. Haber-İş 1 No’lu Şube, T. Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi ve İstanbul Şube, TÜMTİS İstanbul Şube ve TÜMTİS 1 No’lu Şube, Tez Koop-İş 2 No’lu Şube, Tek Gıda-İş Sendikası İstanbul Şubeleri eyleme katılım sağladılar. Eyleme en anlamlı desteği Gebze Unilever depolarında sendikal örgütlenme mücadelelerinde 90’lı günleri geride bırakan TÜMTİS üyesi Unilever işçileri pankartlarıyla katılarak verdiler.

Eylemde Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul’daki genel merkezleri ve şubeleri adına açıklamayı Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın yaptı. Siyasi iktidarın sendikal hareketi etkisiz ve tepkisiz hale getirme çabasının bir ürünü olarak yandaş sendikaları getirmek istediğini belirtti.

“AKP Çaykur’dan elini çek!”, “Çaykur işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının atıldığı eylemde, 27 Temmuz günü Güngören’de yaşanan patlamada yaşamını yitirenler saygı duruşuyla anıldılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tez-Koop-İş’ten dayanışma hazırlığı…

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş) sendikal örgütlenme mücadelesi veren sendikalarla ve direnişçi işçilerle sınıf dayanışması içinde olacak. Gebze-Dilovası’nda direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi Unilever işçilerine ve Basın-İş Sendikası’nın “sendika hakkı’” için başlattığı E-Kart grevine 1 Ağustos’ta destek ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Ziyarete Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru ve Genel Yönetim Kurulu üyelerinin yanısıra İstanbul 1, 2 ve 4 No’lu Şubeleri ve Gebze Şube yöneticileri, İstanbul dışından gelecek şube başkanları da katılacaklar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BDSP’den Çapa ziyareti...

Sınıf devrimcileri, 1 Temmuz’dan bu yana sermayenin saldırılarına karşı direnen Belediye-İş 5 Nolu Şube üyesi temizlik işçilerine 28 Temmuz günü destek ziyaretinde bulundular. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, öğle saatlerinde Çapa Tıp Fakültesi girişinde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Atılan işçiler geri alınsın!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” şiarlı ve BDSP imzalı dövizlerini açarak,  “Üniversite işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları eşliğinde direniş yerine geldi. Sınıf devrimcileri sloganlar ve alkışlarla karşılandı.

Ziyarette BDSP adına bir konuşma yapıldı. Sınıf devrimcilerinin Çapa işçilerinin verdiği onurlu mücadelede yanlarında oldukları belirtilerek sınıf dayanışmasının önemi vurgulandı. Direnişçi işçilerle yapılan sohbetlerin ardından dayanışma ziyareti sona erdi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Çağ Temizlik firmasında çalışan ve aynı taleplerle işten atılan iki işçi de direnişlerini Çapa’daki işçi kardeşleriyle birleştirdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ekim Gençliği’nden Çapa’ya ziyaret...

İstanbul Ekim Gençliği 24 Temmuz günü Çapa işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Öğle saatlerinde Çapa Tıp Fakültesi girişinde “İşçi kıyımına son!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”,  “Üniversite temizlik işçileri yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” dövizlerini açan Ekim Gençliği okurları “Üniversite işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganlarını attılar.

Ekim Gençliği okurlarını temizlik işçileri slogan ve alkışlarla karşıladılar. Ziyaret sırasında slogan atılmasını engellemek isteyen kolluk güçleri sendika temsilcilerine slogan atılmaması yönünde talimat verdiler. Çapa temizlik işçilerine sendikal örgütlenme mücadelesinde güven vermeyen sendika yöneticileri ise gerici ve baskıcı tutuma ayak uydurarak slogan atılmamasını istediler.

Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada, sermayenin artan saldırılarına karşı işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlü mücadelesine dair vurgular yapıldı, dayanışma mesajları verildi.

Çapa temizlik işçileri, ziyaret sırasında Çapa’da bulunan İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak’ı protesto ettiler. İşçiler ile öğrenciler direniş süreci üzerine sohbetler gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul