1 Ağustos 2008 Sayı: SİKB 2008/31

  Kızıl Bayrak'tan
  Geçici olmaya mahkum gerici uzlaşma!
   Kontrgerillanın pislikleri devrimcilere bulaştırılmaya çalışılıyor
Ergenekon soruşturmasıyla rejimi aklama çabaları…
Ergenekon ve sol: Ne yapmalı? - Yüksel Akkaya

Kontrgerilla düzeninden hesabı emekçi ve ezilen halklarımız soracaktır!

Güngören’deki saldırı lanetlendi…
  Birleşik Metal-İş taslağı işyerlerinde açıklıyor…
  Türk-İş bürokratlarının sınıfa ihanette, sermayeye hizmette 56. yılı…
  Düzce DESA işçileriyle direniş üzerine konuştuk...
  Kapitalizmin krizi derinleşiyor...
Grev ve direnişler dünyanın
dört bir yanına yayılıyor!
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm ve TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun ile konuştuk...
  Uzel’de yaşananlar...
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden…
  ‘96 Zindan Direnişi selamlandı…
  Bültenlerden...
  Devrimci Demokratik Yapılar Arası Diyalog ve Çözüm Platformu’ndan açıklama:
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Güngören’deki saldırı lanetlendi…

Faşizmin karanlık güçleri işbaşında!


“Çeteler halka hesap verecek!”

KESK’e bağlı Eğitim-Sen ve SES, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile eş zamanlı olarak, 27 Temmuz günü Güngören’de gerçekleşen patlamayı 29 Temmuz günü protesto ettiler.

Patlamanın yaşandığı bölgede gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından, saldırıda yaşamını yitiren Eğitim-Sen üyesi Halit Öge’nin cenazesinin kaldırıldığı camiye yürüyüş gerçekleştirildi. “İnsanlığı hedef alan terörü lanetliyoruz / Eğitim-Sen 1 No’lu Şube” pankartı ve Halit Öge’in fotoğrafının taşındığı basın açıklamasını Eğitim-Sen Genel Başkanı okudu.

Açıklamada şunlar söylendi: “İnsanlık dışı çeteler çok yakın süre önce buradaydılar. Bu karanlık güçleri tarihten, Mustafa Suphi, Sabahattin Ali’yi katledenlerden, Deniz Gezmiş’i asanlardan, İTÜ’ye atılan bombalardan, 1 Mayıs 77’de su deposundan atılan kurşunlardan, 2 Temmuz’da Madımak’ta yananlardan, Susurluk’tan, yaşından çok kurşun atılan Uğur Kaymaz’dan, Ape Musa’dan biliyoruz. … Türkiye şimdi yol ayrımında. Ya Türkiye gericilere, faşistlere teslim olacak ya da barışın, demokrasinin, kardeşliğin ülkesi haline gelecek. Hesap soracağız. Ne AKP ne de avukatlığına soyunan güçler bunun hesabını sorabilir. Sadece emekçi halkımız sorabilir. Katillerin açığa çıkması için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren konuştu. Katillerin en büyük insanlık suçunu işlediklerini vurguladı, darbe ve kaos ortamının oluşmasına izin vermeyeceklerini ifade etti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, “Ölüm tacirlerine artık dur demek lazım. Bunun için de güçlü bir irade gerekiyor. Halkla beraber, bu siyasi iradenin ortaya çıkması ve buna dur demesi gerekiyor.” dedi

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, “Karanlık güçlerin tipik bir senaryosu” olarak nitelendirdiği saldırıya karşı “demokrasi ve insan haklarını teminat altına alma” çağrısı yaptı.

Eylem ve yürüyüş boyunca; “Çeteler halka hesap verecek!”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek!”, “Katiller bulunsun, hesap sorulsun!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


SES’ten Güngören’le ilgili açıklama!

SES Aksaray Şubesi, Güngören’deki bombalı saldırıyla ilgili 30 Temmuz günü Çapa Tıp Fakültesi Monoblok önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “İnsanca yaşam demokratik Türkiye!” pankartı ve “Yaşasın demokrasi mücadelemiz!”, “Çeteler açığa çıkarılsın, yargılansın!”, “Bu oyun çok sahnelendi, oyuna gelmeyeceğiz!”, “Katliamcılar bulunsun, hesap sorulsun!”, “Güngören katliamını nefretle kınıyoruz!”, “Yaşama hakkı kutsaldır!” dövizlerinin açıldığı eyleme Çapa Temizlik işçileri de destek verdi.

Yapılan açıklamada, bu katliama verilecek en iyi yanıtın, bir arada yaşamı bozacak oyunlara gelmemek ve bundan medet umanlara izin vermemek olduğu vurgulandı. Çetelerin temizlendiği, insanca ve kardeşçe yaşanacak demokratik Türkiye’yi emekçilerin mücadelesinin yaratacağı belirtildi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul


“Rantçılar hainlerden farklı değil!”

Çağdaş Avukatlar Grubu, Güngören’de yaşanan patlamayla ilgili İstanbul Barosu önünde 29 Temmuz günü basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada şunlar söylendi: “İnsanlarımızın yaşamı üzerinden siyaset yapan hainleri ve yarattıkları terörü lanetliyoruz. Bu saldırıdan ve insanlarımızın kanı üzerinden politik rant elde etmeye çalışanları da saldırıyı gerçekleştirenlerden farklı görmeyeceğimizi ilan ediyoruz.”

Sivas, Çorum, Maraş, Gazi, Şemdinli, Diyarbakır, 6-7 Eylül olaylarının unutulmadığı, bu saldırıyı milliyetçi-ırkçı gösteri ve saldırıların malzemesi yapmaya ve halklar arasında düşmanlık yaratmaya çalışanların katliama suç ortaklığı yapmış olacakları vurguladı. Amaçlananın korku ortamı yaratılarak toplumu sindirmek olduğu dile getirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İHD: “Bu bir insanlık suçudur!”

İHD İstanbul Şubesi, Güngören’deki saldırıyı Taksim Gezi Parkı’nda 29 Temmuz tarihinde yaptığı oturma eylemiyle protesto etti.

“Bu bir insanlık suçudur!”, “Güngören’de gerçekleşen katliamı lanetliyoruz / İHD” pankartlarının açıldığı eylemde basın metnini İHD İstanbul Şube Başkanı okudu. Açıklamada şunlar söyledi: “Ergenekon soruşturması kapsamında tartışılan iddialar, birçok şiddet eyleminin, siyasi cinayetin, insan hakkı ihlali yaratan olayın bu örgüt tarafından ve devlet olanakları kullanılarak gerçekleştirilmiş olduğu bilgileri toplumda fazlası ile kaygı, güvensizlik ve belirsizlik yaratmışken… bazı medya araçları tarafından saldırının PKK tarafından gerçekleştirilmiş olduğu yönünde yapılan açıklamalar toplumu yanlış bilgilendirme ve yönlendirme sonucudur.”

Ardından DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel bir konuşma gerçekleştirdi. Bu saldırının halkların kardeşliğine vurulan darbe olduğunu, bazı basın yayın organlarının yaptıkları haberlerle bilgi kirliliği oluşturulduğunu söyleyerek, “Türkiye insanı barış içinde, huzur içinde yaşamak istiyor. İnadına birarada, inadına kardeşçe yaşamak istiyoruz” dedi.

Basın açıklaması oturma eylemiyle son buldu. TUAD, DTP, ESP, ÇHD’nin destek verdiği eyleme yaklaşık 100 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Adana’da saldırı protestosu...

Güngören’de gerçekleşen saldırı Adana’da 29 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla lanetlendi. İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında, saldırının gerçekleştirildiği tarihe dikkat çekilerek, karanlık olayların tartışıldığı bir dönemde böyle bir saldırının yaşanması ve saldırının biçimindeki profesyonelliğin kontrgerilla yöntemlerini çağrıştırdığı söylendi. Bir arada yaşama zeminini bozacak oyunlara karşı uyanık olunması gerektiği, saldırının demokrasiyi ve kardeşliği hedef aldığı vurgulandı. Açıklama, tüm emek, meslek ve kitle örgütlerinin bu kışkırtıcı ve faşist saldırganlığa karşı “eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye’de bir arada yaşamı savunma” çağrısıyla son buldu.

DİSK, KESK, TMMOB, ATO, Pir Sultan Abdal Derneği, Hacı Bektaş Veli Derneği, Tunceliler Derneği, ESP, EMEP, ÇHKM, Tekstil-Sen, İHD, Halkevleri, DTP, Barış Meclisi, SDP, ÖDP tarafından gerçekleştirilen eylem sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak /Adana


Alınteri: “Provakatörlerden hesap soracağız!”

Alınteri okurları, 29 Temmuz günü, Güngören’de yaşanan bombalı saldırıya karşı Taksim Tramvay durağında bir basın açıklaması yaptılar.

“Halkı katleden sermayenin provakatörlerinden hesap soracağız! /Alınteri” pankartının açıldığı eylemde, yaşanan saldırının geçmişte tanık olunan kontrgerilla katliamlarıyla olan benzerliğine işaret edildi: “Bizler emekçilere yaşatılan bu acının altındaki imzayı Maraş’tan, Sivas’tan, faili meçhul cinayetlerden, köy yakmalardan tanıyoruz. Bizler bu alçakça saldırıyı düzenleyenlerin işçi ve emekçilerin içine şovenizmin zehrini sokmak amaçlı daha önce de yüzlerce defa gerçekleştirilen, yüzlerce insanın canına kastedilen kontrgerilla eylemlerinden, provokasyonlarından iyi biliyoruz...”

Eylem boyunca; “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “Emekçilere özgürlük, kahrolsun faşist diktatörlük!”, “Kahrolsun MGK, MİT, CIA, Kontrgerilla!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Faşist saldırganlığa karşı mücadele!

KESK Eskişehir Şubeler Platformu 30 Temmuz günü Güngören’de gerçekleştirilen saldırıyla ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamada şunlar söylendi:

“Kontrgerilla yöntemini çağrıştıran bu olayda verilmek istenen mesajın yanı sıra, mümkün olan en fazla sayıda masum insanın hedeflendiği açıktır… Toplumsal duyarlılığın ekseni şovenizm ve milliyetçilik olamaz. Milliyetçilik ve şovenizmin kendisi gerilimlerin kaynağıdır. Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da olduğu gibi bugün de şovenizmin, gericiliğin, hoşgörüsüzlüğün egemen kılınmak istendiği bir ortama izin verilemez.”

Tüm emek, meslek ve kitle örgütlerine bu faşist saldırganlığa karşı mücadele çağrısı yapılmasının ardından açıklama sona erdi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Türkiye Barış Meclisi’nden tepki...

Türkiye Barış Meclisi 30 Temmuz günü Bursa’da Güngören’de meydana gelen bombalı saldırıya karşı açıklama yaptı. Türkiye Barış Meclisi Bursa Girişimcileri adına yapılan açıklamada, saldırının biçiminin geçmişte gerçekleştirilen birçok karanlık olayı anımsattığı belirtildi. Tüm kesimler gerçeklerin açığa çıkması için mücadele etmeye çağrıldı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı açıklamada “Çeteciler halka hesap verecek!” ve “Savaşa hayır, barış hemen şimdi!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


TMMOB’den kınama...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, 27 Temmuz akşamı İstanbul Güngören’de yaşanan bombalı saldırıyı kınadığını belirterek, “toplumsal barışa ve birlikteliğe zarar veren bu tür katliamların halkımız tarafından da derinlemesine değerlendirilmesi gereken bir durum olduğunu düşünmekteyiz” ifadelerine yer verdi. Benzeri katliamların yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması çağrısında bulundu.