23 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharın birikimlerini ileri taşıyabilmek için!..
   Düzenin has partisi CHP makyaj tazeliyor…
Kürt hareketinde çözüm tartışmaları ve 1 Haziran mitingi
Yeni TYM’ye dayalı faşist uygulamalar yeni bir boyut kazandı...
“İstihdam paketi” meclisten geçti...
Mayıs şehitleri anmalarından...
  Kapitalizmde gençliğe gelecek yok!
  Hak–İş: Sendikal hareketin
dip noktası!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  21. yüzyılda bir ölüm kampı: Tuzla cehennemi
  Gençlik hareketinden....
  İlbek işçileri (ne) kazandı!
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile kurultay süreci üzerine konuştuk...
  SİDER’den sempozyum hazırlığı...
  Eğitim–Sen Genel Kurulu’na ilkesiz ittifaklar damgasını vurdu!
  Dünyadan...
  TC ve Güney ilişkilerinin Kuzey’e etkileri M. Can Yüce
  A. Cihan Soylular Denizler’e ihanet ettiler...
  Bültenlerde...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile kurultay süreci üzerine konuştuk...

“Sınıfın birliği ve örgütlenmesi doğrultusunda kurultayımıza hazırlanıyoruz!”


- Bir süre önce Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı’nın duyurusunu yaptınız. Aradan geçen bu süre içerisinde nasıl bir çalışma gerçekleştirdiğinizi anlatır mısınız?


- İki ay kadar önce kurultayımızı bir deklarasyon ile kamuoyuna duyurduk. Bu zaman dilimi esas olarak işçi kurultayının gündemlerinin oluşturulması, hedefleri ve örgütlenmesi üzerinden yürütülen toplantı ve tartışmalar ile geride kaldı. Bu çerçevede geçtiğimiz ay Kurultay Hazırlık Komitesi’ni oluşturduk. KHK olarak, gerek kurultay gündemlerinin oluşturulması, gerekse bu gündemler üzerinden bir eylem-etkinlik programı çıkarmak için periyodik olarak görüşmeler yaptık.

Ayrıca kurultay gündemleri ve hedefleri doğrultusunda işçi toplantıları, ev ve işyeri ziyaretleri gerçekleştirdik. Bölgemizde yaşanan TEGA ve AKDAŞ gibi yerel gündemlere müdahalenin yanısıra tutuklu TÜMTİS yöneticileri ile dayanışma çerçevesinde çalışmalarımız oldu. Yine bahar gündemleri üzerinden, özellikle 1 Mayıs sürecinde kurultay eksenli bir çalışma yürüttük.

Geride bıraktığımız zaman dilimini kurultayımızın nesnel zeminini oluşturmaya yönelik değerlendirdiğimizi söylemek daha doğru olacaktır.


- Yaptığınız ilk deklarasyonda kurultayın bahar döneminde gerçekleştirileceği ifade ediliyordu. Yaşanan gecikmenin nedenleri nelerdir?

- Kurultay sürecini gündemimize aldığımızda 1 Mayıs öncesinde gerçekleştirmeyi hedefliyorduk. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz gibi, öncelikle yapacağımız kurultayın zeminini güçlü bir temelde oluşturma ihtiyacımız vardı. Bu yönü ile birlikte bahar döneminin pratik ve politik yoğunluğu, TEGA, AKDAŞ ve benzeri süreçlerin güncel seyri de gecikmede etken oldu diyebiliriz.


- Gelinen yerde işçi kurultayını hangi tarihte gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz?

- Haziran ayı içerisinde gerçekleştirmek üzerinden hareket ediyoruz. Zira hazırlıklar çerçevesinde ilk önemli dönemi geride bıraktık. Artık kurultayı gündemleri ile birlikte en geniş işçi kitlesine ulaştırma ve bu çerçevede sınıfa maletme bakışı üzerinden hareket edeceğiz. Önümüzdeki zaman dilimini bu bakış üzerinden örgütleyeceğiz.


- Bu süre içerisinde nasıl bir hazırlık planınız var?

- Bakıldığında, kurultaya çok fazla bir zaman kalmadı. Dolayısıyla biz de buna uygun bir etkinlik programı çıkardık. Bu program içerisinde başta seminerler olmak üzere film gösterimleri, piknik, toplantılar, ev ve iş yeri ziyaretleri üzerinden kurultayın gündemlerini etkin bir şekilde işlemeyi düşünüyoruz. Bir taraftan Sincan’daki en geniş işçi kitlesine kurultayımızın çağrısını taşırken öte taraftan ulaştığımız her bir işçiyi kurultay sürecinin parçası haline getirmeye çalışacağız.


- İşçi kurultayının sınıfa yönelik temel çağrısı ne olacak?

- Örgütlenmek! İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için örgütlenmek! Kölelik koşullarına, düşük ücretlere, fazla mesailere, iş kazalarına ve her türlü hak gaspına karşı örgütlenmek!..

Çünkü bugün Sincan OSB’de çalışan onbinlerce işçi herhangi bir sendikal örgütlenmeden dahi yoksun. Gelinen yerde bir TEGA örneği yaşanıyor ve tüm organize sanayi patronları bu süreci boğmaya çalışıyor. Çünkü TEGA sürecinin kazanımı tüm OSB’nin atmosferini etkileyecektir. Patronların bu kadar örgütlü olduğu bir bölgede sınıfın örgütlenme deneyimleri oldukça sınırlı ve zayıf. Biz, bu gerçekliğin farkında olarak sınıfın birliği ve örgütlenmesi doğrultusunda kurultayımızın önemli bir adım olacağını düşünüyoruz.


- Kurultay sürecinizin başarıyla gerçekleşmesini diliyor, teşekkür ediyoruz.

- Biz teşekkür ederiz.

Ankara İşçiden İşçiye Bülteni


Sincan’da kurultay hazırlıkları...

22 Haziran 2008’de gerçekleştireceğimiz Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı’na yönelik hazırlıklarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Öncelikle Kurultay Hazırlık Komitesi olarak kurultay hazırlık süresince yapacağımız etkinlikleri, kullanacağımız materyalleri ve bunların dağıtımını planladık.

Etkinlik programımızı çevremizdeki işçi ve emekçilere, TÜMTİS işçilerine ve özellikle de grevdeki TEGA işçilerine ulaştırdık.

Program dâhilinde ilk etkinliğimizi 18 Mayıs günü gerçekleştirdik ve“Karanlıkta Uyananlar” filmini gösterdik. Film, işçilerin bugün de yaşamakta olduğu sorunları gerçeğe uygun bir biçimde yansıtmış olması ve politik içeriği ile işçiler üzerinde olumlu bir etkide bulundu.

Gösterimin ardından canlı bir sohbet gerçekleştirdik. İşçiler kendi sektörlerinde de benzer sorunların yaşandığından bahsettiler. Aynı zamanda iş kazalarından sosyal hak gasplarına, sermaye düzeninin çürümüşlüğünden emekçi kadın sorununa değin birçok konuya değindik.

Değişik sektörlerden anlamlı bir katılımın sağlandığı etkinliğimizi, bir dahaki hafta düzenleyeceğimiz pikniğimizin ve kurultayımızın çağrısıyla sonlandırdık.

Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi

Mamak İKE birlik ve dayanışma pikniğine hazırlanıyor!

İşçi sınıfının sermaye sınıfına karşı birlik ve dayanışmasının güçlendirilmesini öne çıkartan bir bakışla yedincisine hazırlandığımız birlik ve dayanışma pikniğimizin çalışmasını Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren örmeye başladık. Bahar döneminin coşkusuyla ve önümüzdeki dönemi kazanma hedefiyle yaz dönemi faaliyetimize başlamış olduk.

Burjuva ideolojisinin işçi sınıfını dört bir yandan kuşatmasına ve kendi çürümüş kültürünü empoze etmesine karşı birliği ve dayanışmayı mücadele içinde güçlendirmenin önemi açık. Bu amaçla pikniğimizi, işçilerin, kadınların ve gençlerin bu kültürel kuşatmaya karşı paylaşımı, dayanışmayı ve kardeşliği yaşamın içinde yeniden üretebilmelerini sağlayacak araçlarla birlikte örgütlüyoruz.

Düzenin işçi ve emekçileri birbirinden uzaklaştırarak yalnızlaştırdığı ve insani değerlere yabancılaştırdığı günümüzde, devrimci bir zeminde örgütlenen sosyal ve kültürel etkinliklerle bu kuşatmayı kırma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu gündemli hazırladığımız bültenimizle emekçilere bire bir ulaşmayı sürdürüyoruz.

Mamak İşçi Kültür Evi çalışanları