23 Mayıs 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci baharın birikimlerini ileri taşıyabilmek için!..
   Düzenin has partisi CHP makyaj tazeliyor…
Kürt hareketinde çözüm tartışmaları ve 1 Haziran mitingi
Yeni TYM’ye dayalı faşist uygulamalar yeni bir boyut kazandı...
“İstihdam paketi” meclisten geçti...
Mayıs şehitleri anmalarından...
  Kapitalizmde gençliğe gelecek yok!
  Hak–İş: Sendikal hareketin
dip noktası!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  21. yüzyılda bir ölüm kampı: Tuzla cehennemi
  Gençlik hareketinden....
  İlbek işçileri (ne) kazandı!
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile kurultay süreci üzerine konuştuk...
  SİDER’den sempozyum hazırlığı...
  Eğitim–Sen Genel Kurulu’na ilkesiz ittifaklar damgasını vurdu!
  Dünyadan...
  TC ve Güney ilişkilerinin Kuzey’e etkileri M. Can Yüce
  A. Cihan Soylular Denizler’e ihanet ettiler...
  Bültenlerde...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mayıs şehitleri anmalarından...

“Onlar devrime ve sosyalizme aittirler!”


Küçükçekmece: “Sosyalizm mücadelemizde yaşıyorlar!”

Mayıs ayında yitirdiğimiz yiğit devrimciler 18 Mayıs günü Sefaköy İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen bir etkinlikle anıldı. Etkinliğe 60 kişi katıldı.

Etkinliğimiz, Denizler hakkında hazırlanmış kısa bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından bir arkadaşımız Deniz Gezmiş’in babasına yazdığı mektup ile Deniz’in idam edilmeden önceki son sözlerini okudu.

Bir arkadaşımız da İbrahim Kaypakkaya’nın son sözlerini okudu. Ardından Türkiye ve dünyada devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiklerimiz anısına saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan açılış konuşmasında şunlar söylendi:

“Onlar devrim ve sosyalizm davasına aittirler. Bugün burjuvazi tarafından popüler kültürün aracı yapılmak istenen Deniz Gezmişler’in mirası devrimci bir mirastır ve bizlere aittir. Onlardan bugüne kalıcılaşan ve gelecek nesillere aktarılacak olan devrim davasına ölümüne bağlılıktır.”

“Ve bugün onları anmak demek bu topraklarda yaktıkları ateşi büyütmek demektir. İşçi ve emekçilerin haklı mücadelesine omuz vermek demektir. Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı yaratmak için mücadele etmek demektir.”

Etkinlik Sefaköy İşçi Kültür Evi tiyatro topluluğunun hazırladığı “Masal dünyası” oyunuyla devam etti. Coşkulu alkışlarla sona eren oyunun ardından sermayenin sosyal yıkım saldırıları teşhir edildi ve tüm saldırılara karşı ‘68 ruhuyla mücadele çağrısı yapıldı. Kısa bir müzik dinletisinin ardından etkinlik şu sözlerle sona erdi:

“Onlar kendilerinden sonraki kuşaklara umutsuzluğu, teslimiyeti ve ihaneti değil, emekçilerin davası uğruna ölümüne direnmeyi miras bırakmışlardır. Onlar devrime ve sosyalizme aittirler. Devrimci yiğitlikleri kararlılıkları ve adanmışlıklarıyla parti, devrim ve sosyalizm mücadelemizde yaşıyorlar ve hep yaşayacaklar...”

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


İzmir’de Kaypakkaya ve Mayıs şehitleri anıldı...

18 Mayıs günü İzmir’de bir araya gelen devrimci demokrat güçler tarafından 18 Mayıs 1973’te Diyarbakır zindanlarında katledilen İbrahim Kaypakkaya, 18 Mayıs ‘77’de Antep’te katledilen Haki Karer ve Diyarbakır Cezaevinde 18 Mayıs ‘82’de bedenlerini tutuşturan Ferhat Kurtay, Necmi Öner, Mahmut Zengin ve Eşref Anyık düzenlenen yürüyüş ve basın açıklaması ile anıldı.

Önce Konak Pier önünden eski Sümerbank önüne bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşün ardından devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Daha sonra kurumlar adına ortak basın metni okundu. Basın metninde şunlar söylendi:

“Onlar tarihimize kararlılığın, gözüpekliğin ve devrim uğruna ölümü kucaklamanın birer örneği olarak adlarını yazdırdılar. Emperyalizme, faşizme, şovenizme, sömürüye karşı devrimci duruşu darağaçlarında, işkencehanelerde, zindanlarda tereddütsüzce sergilediler. Bugün ölümü rezil rüsva eden, işçi sınıfının emekçi halk kitlelerinin kurtuluşu uğruna, kan ve can bedeli direnenlerden aldığımız mirasla yolumuza devam ettiğimizi dosta düşmana bir kez daha göstermek için buradayız.”

Ardından hep birlikte İbrahim Kaypakkaya’ya yazılan marş söylendi. Şiirlerin okunmasıyla eylem sona erdi. BDSP, Partizan, DHP, ESP, KÖZ, İLGP, Devrimci Hareket, Dev-Lis ve SDP’nin ortak örgütlediği eyleme Ege ‘78 liler ve SGDF de katılarak destek verdi. Eyleme 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Bursa: “18 Mayıs’ı unutma, unutturma!”

Diyarbakır işkencehanelerinde “ser verip sır vermeyen” yiğit ve başeğmez devrimci İbrahim Kaykapkaya, 17 Mayıs günü Heykel-AVP önünde yapılan basın açıklamasıyla anıldı. Devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklamasına geçildi.

Partizan, DHP, BDSP, ESP, SDP ve Bursa Tuncelililer Derneği tarafından örgütlenen basın açıklamasında “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “18 Mayıs’ı unutma, unutturma!”, “Yaşasın siper yoldaşlığı!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Eylemin ardından Bursa Tuncelililer Derneği’nde İbrahim Kaypakkaya şahsında ‘68 devrimci kuşağıyla ilgili panel gerçekleşti. Panele BDSP, Partizan ve ESP temsilcileri katıldılar. Önce devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından açılış konuşmasını yapan DHP temsilcisi; son dönemde devrimci mücadeleden düşmüş insanlar tarafından ‘68’in yiğit devrimcilerinin anlatılarak devrimci özün boşaltılmaya çalışıldığını, oysa ‘68 devrimcilerini anlatmayı hak edenlerin bugünün devrimcileri olduğunu vurguladı.

BDSP temsilcisi; ‘71 devrimci kopuşunun Türkiye devrim tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri olduğuna, yaşanan kopuşun sadece silahlı birkaç gencin dağa çıkması olmadığına, asıl kopuşun düzene ve kurumlarına cepheden karşı çıkılması ile yaşandığına değindi. Kaypakkaya’nın da bu süreçte Kemalizme ve Kürt sorununa bakışıyla ayrı bir yerde durduğunu vurguladı.

ESP temsilcisi, ‘68’in sadece gençlik hareketi olmadığı, işçi sınıfının uyanışta olduğu ve toplumsal muhalafetin hızlandığı bir dönem olduğunu belirtti.

Partizan temsilcisi ise, Kaypakkaya’nın sadece Kemalizme ve Kürt hareketine karşı tavrından dolayı değil bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından serbest kürsüye geçildi. Kısa bir müzik dinletisinin ardından panel sona erdi. Eyleme yaklaşık 70 kişi katılırken, panele ise 60 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Gazi: “Çelik aldığı suyu unutmadı!”

Partizan 18 Mayıs günü Gazi Mahallesi’nde gerçekleştirdiği bir yürüyüşle Kaypakkaya’yı andı. “Çelik aldığı suyu unutmadı!”, “Şehitlerimiz toprakta tohum, hasadımız devrim olacaktır!”, “Katledilişinin 35. yılında komünist önder İbrahim Kaypakkaya kavgamızda yaşıyor!” pankartlarının ve “İbrahim Kaypakkaya yaşıyor!” dövizlerinin taşındığı eylemde, Eski Karakol önünde toplanılarak İsmetpaşa Caddesine kadar sloganlarla ve marşlarla yüründü. Yürüyüşün sonunda dünya devrim şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve ardından basın metni okundu. Kaypakkaya’nın 36 yıl önce yaktığı kızıl ateşin devrim mücadelesinin yolunu aydınlattığı, 50 yıllık suskunluğun ardına gizlenmiş karanlığı ortadan kaldırdığı ve Kemalizm’in suratına bir tokat gibi indiği vurgulandı. Anma marşlarla sona erdi.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eyleme BDSP, DHP, ESP ve DTP destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kayseri’de Kaypakkaya anması...

Kayseri İşçi Kültür Evi’nde 18 Mayıs günü “ser verip sır vermeyen” yiğit devrimci İbrahim Kaypakkaya anıldı.

Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ile başlayan etkinlik, İbrahim Kaypakkaya’nın yaşam öyküsü ve devrimci mücadelesinin anlatıldığı metnin okunması ile devam etti. Daha sonra marşlar ve Kaypakkaya üzerine yakılan türkülerle etkinlik devam etti.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı etkinlikte İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci mücadelesi, günümüzde devrimci mücadelenin sorunları ve sorumlulukları tartışıldı. Güncel olaylar üzerinden yapılan canlı tartışmalarla etkinlik son buldu.

Kızıl Bayrak / Kayseri


Kırşehir’de Kaypakkaya anması...

18 Mayıs günü ÖDP Kırşehir parti il binasında gerçekleştirilen bir etkinlikte 18 Mayıs 1973’de işkencede katledilen İbrahim Kaypakkaya anıldı.

Etkinlik devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Kaypakkaya’nın uğruna ölümü göze aldığı devrim ve sosyalizm mücadelesi ve ser verip sır vermeyerek işkencecileri Diyarbakır’da yenilgiye uğratması üzerine bir konuşma yapıldı.

Son olarak bir eğitim emekçisi, İbrahim Kaypakkaya anısına bestelenmiş türkü ve marşları bağlamasıyla çalıp söyledi. BDSP’nin destek verdiği anmaya yaklaşık 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kırşehir


Eskişehir: “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”

21 Mayıs günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde, 18 Mayıs 1973’te işkencede katledilen İbrahim Kaypakkaya şahsında bir anma gerçekleştirildi. Anma saygı duruşuyla başladı ve ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada Kaypakkaya’nın Diyarbakır zindanlarında yaşadığı işkencelerden, devrimci kimliğinden ve verdiği mücadeleden sözedildi. Katledilen tüm devrimcilerin, Denizler’in, Mahirler’in ne için mücadele verdikleri ve neden katledildikleri, bugünkü saldırıların neye hizmet ettiği anlatıldı.

Açıklamanın ardından Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya’nın resimleri ve “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!” şiarlı pankart ve Kaypakkaya’nın resminin ve katledilişini anlatan bir yazının bulunduğu pankart anmanın yapıldığı alanda sergilendi. Kısa bir şiir dinletisinin ardından etkinlik sona erdi.

“Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrimciler ölmez, devrim davası yenilmez!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarının atıldığı etkinliğe 35 kişi katıldı.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği


Cebeci’de Mayıs şehitleri anması...

Cebeci Kampusü’nde 21 Mayıs günü DGH, Ekim Gençliği, SGD, Yeni Demokrat Gençlik, Yurtsever Gençlik Hareketi ve Tüm-İGD’nin örgütlediği İbrahim Kaypakkaya ve dörtlerin şahsında Mayıs şehitleri anması yapıldı.

Anma devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından okunan ortak metinde şunlar söylendi:

“Onlar yaşamlarını insanlığın büyük uyanışı devrim, sosyalizm ve özgürlük mücadelesine adadılar. Üniversitelerde, kentlerde, kırlarda, zindanlarda yaşamanın direnmek olduğunu gösterdiler ve yaşamı uğruna ölecek kadar severek bedenlerini verdiler. Onlardan öğrenmek inadına halkların kardeşliğini haykırmaktır, onlardan öğrenmek inancı ve öfkeyi diri tutmaktır, onlardan öğrenmek onurlu bir yaşam için mücadele etmektir...”

İbrahim Kaypakkaya, dörtler, Mazlum Doğan ve Haki Karer’in görüntülerinden oluşan sinevizyon gösteriminin ardından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirildi. “Bize ölüm yok” marşı hep bir ağızdan söylendi.

“Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarıyla son bulan etkinliğe 70 kişi katıldı.

Cebeci Ekim Gençliği