25 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci 1 Mayıs seferberliği!
   1 Mayıs’ta Taksim seferberliği!
Taksim’e çıkılacak, 1 Mayıs kazanılacak!
Kıyamet dedikleri ha koptu ha kopacak!
İhaneti parçalayarak mücadeleyi yükseltelim!
Grev ve direnişlerle 1 Mayıs 2008’e!..
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Adana Sanayi İşçileri Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
  KESK’i ve bağlı sendikaları niçin yıkmalıyız? Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Yasaklara ve tehditlere karşı devrimci sınıf kararlılığıyla
1 Mayıs'ta Taksim'e!
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu 2. Toplantısı:
  Savaş makinesi tetikçilerini de öğütüyor…
  Filistin halkı direnmekte kararlı!
  Hatice Yürekli yoldaş anısına...
  Sınıfı her yandan kuşatmak için…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs faaliyetlerinden...

1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!

Devlet terörüne rağmen yaygın 1 Mayıs faaliyeti...

1 Mayıs’a sayılı günler kala bölgemizde faaliyetimiz devam ediyor. Hazırlık sürecine yönelik yoğunlaşan çalışmamız fabrikalar ve emekçi semtlerinde kendini hissettiren biçimde sürüyor. Mart ayının ortasında yaptığımız Küçükçekmece İşçi Platformu toplantısıyla 1 Mayıs 2008 sürecini başlatmış olduk. Toplantıda fabrikalar, SSGSS gündemi ve 1 Mayıs’ın nasıl örgütleneceği üzerine konuştuk. Nisan ayının başında yaptığımız ikinci Küçükçekmece İşçi Platformu toplantısında ise daha somut kararlar alındı. Alınan kararlar şunlardı: Fabrika toplantıları, fabrikalara seslenen özel sayılar, KİP imzalı iki çeşit afiş, 1 Mayıs gündemli Emekçinin Gündemi yerel gazetemiz ve kitlesel bir piknik...

Bölgemizde fabrikaların, işçi ve emekçilerin yoğun olduğu Güneşli, Yenibosna, Sefaköy, Söğütlüçeşme ve Şahintepe, Bayramtepe’de bin adet BDSP ve bin adet KİP imzalı afiş kullandık. Devletin kolluk güçlerinin neredeyse nefes aldırtmayan saldırılarıyla karşı karşıya kaldık. Sermaye devletinin uşakları para cezaları keserek devrimci faaliyeti engellemeye çalıştı. Devletin terörünün hiçbir zaman faaliyetimizi kesintiye uğratamayacağını, afişlerimizi yaygın bir şekilde yaparak gösterdik.

Ayrıca, iki metal fabrikasının sorunlarıyla bütünleştirilmiş 1 Mayıs’a çağıran özel sayılar hazırlayarak dağıttık. Üç tekstil fabrikasına da özel sayılarla seslendik. Bu çalışma işçiler tarafından büyük bir ilgiye konu oldu. Kimi fabrikalarda bu bildiri dağıtımları işçiler arasında tartışmalara yol açtı. Kimi orta ölçekli ve büyük fabrikalarda verilmeyen paralar verildi, görevini iyi bir şekilde yerine getiremeyen müdürler işten atıldı.

BDSP imzalı özel sayılar ise Şahintepe, Sefaköy İnönü Mahallesi’nde yaygın bir şekilde dağıtıldı.

Sabah saatlerinde sanayi sitelerinde, işçi ve emekçilerin yoğun geçtiği güzergahta ve Şahintepe ve Sefaköy’de Kızıl Bayrak satışları yaparak 1 Mayıs Taksim ajitasyonunu yükselttik.

Önümüzdeki günlerde GOP ve Topkapı’dan işçilerle birlikte bir piknik gerçekleştireceğiz. Müzik, şiir, tiyatro ve söyleşinin yeraldığı programa yönelik yoğun bir çalışmamız var. Piknik biletlerini yaygın bir şekilde kullandık.

Küçükçekmece İşçi Platformu


Anadolu Yakası’nda çok yönlü 1 Mayıs çalışması

Anadolu Yakası’nda yoğun bir 1 Mayıs faaliyeti örüyoruz. 1 Mayıs’ın politik ve pratik hazırlıklarını birbirine paralel bir biçimde yürütüyoruz. Bu yıl çıtayı daha yukarıda tutarak geçen yılı aşan bir kararlılığı oluşturmaya çalışıyoruz. Birçok emekçi mahallesine ve fabrikalar bölgesine asılan yüzlerce afiş ve dağıtılan binlerce bildiri bu amaca yönelik. Hem geçen senenin kararlılığı hem de son işçi eylemleri, 1 Mayıs’ın geçtiğimiz yılı aşacağına dair işaretleri daha şimdiden veriyor.

Anadolu Yakası’ndaki komünistler olarak yaklaşık bir ay önce başladığımız 1 Mayıs çalışmamızın finaline yaklaştık. Afişlerimizin emekçi mahallelerine asılmasıyla başlayan çalışma, bölgede geniş bir bileşenle oluşturulan bir komiteyle devam ettirildi. Bu komitenin çeşitli sektörlere ve çalışma alanlarına göre komisyonlara bölünmesiyle daha da özgünleşen çalışmamız, alanlarda daha hedefli ve sonuç alıcı bir perspektifle hareket etti. Sektör, fabrika, emekçi kadın ve genç işçilerden oluşan bileşenlerle şimdiye kadar 8 ayrı toplantı yapıldı. Bu toplantılar, çalışmanın planlaması ve yürütülen çalışmaların değerlendirilmesi çerçevesinde şekillendi. Fabrika ve sektöre yönelik özgün bir çalışma yürütüldüğü için, mevcut sorunların aşılması çerçevesinde planlamalar yapıldı. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar içinde en anlamlısı 6 Nisan mitingine yönelik çalışma oldu. Sendikal bürokrasinin sürece seyirci kalan tutumuna karşı tabandan geliştirilen inisiyatifle alana yüzlerce işçi taşındı.

1 Mayıs materyallerimizi büyük ölçüde tüketmiş bulunuyoruz. 1 Mayıs’tan birkaç gün önce kullanacaklarımız dışında bildiri, bülten ve afişlerimiz sanayi havzalarına ve emekçi mahallerine ulaşmış oldu. Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak materyallerimizin ulaştığı yerlerde kısmi hareketlilik de gözden kaçmıyor. Okurlarımız materyallerimizi görünce kurumlarımıza geliyor, genç taraftarlarımız ise 1 Mayıs çalışmasının aktif bir unsuru oluyor. Afiş asılan ve bildiri dağıtılan yerlerin çevresinde oturanlar komünistlerin faaliyetini konuşuyor, okurlarımıza haber veriyorlar.

1 Mayıs’ın işçi sınıfının sermaye ile hesaplaştığı bir gün olabilmesi için işçi ve emekçilerin kendi özlem ve talepleriyle alanlara çıkması gerekiyor. 1 Mayıs çalışmamızın temel amacı, bunu mümkün olduğu kadar geniş bir alana yayabilmek ve sınıfın öfkesini alanlara akıtabilmektir.

Önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz piknik de bu hedefe uygun bir biçimde planlanmış bulunuyor. Çeşitli fabrikalardan pikniğimize katılacak işçiler, fabrikaları ile ilgili olarak ayrı ayrı toplantılarını yapacaklar. Binlerce işçinin çalıştığı işyerinden gelen öncü işçiler de mevcut sorunlarını birbirleriyle tartışarak bir mücadele planı belirleyecekler. Ardından pikniğin katılımcısı tüm işçiler, sınıfın karşı karşıya kaldığı somut sorunlara karşı çıkış ve mücadele yollarını ortak bir forumda tartışacaklar. Yapılan tüm tartışma ve planlamaların ilk hedefi ise kuşkusuz Taksim’de düzenlenecek kızıl 1 Mayıs olacak.

Anadolu Yakası’ndan komünistler


1 Mayıs’a coşkulu hazırlık!

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs yaklaşırken tüm coşkumuzla 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz.

İlk olarak BDSP imzalı “Emperyalizme, şovenizme ve devlet terörüne karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” ve “Güvencesiz çalışmaya, sosyal yıkım saldırılarına karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı afişlerimizi yaygın bir şekilde yaptık. Menemen-Ulukent yolu üzeri, Maltepe ve Güzeltepe yolu üzeri, Ata Sanayi Bölgesi, Küçük Çiğli, Çiğli merkez, Harmandalı, Yamanlar ve Onur mahallesinde ve Bayraklı yol güzergâhında afişlerimizi yaygın bir şekilde kullandık. Bunun yanısıra sabahları işçi servis güzergâhlarında, Çiğli merkezde, Organize girişinde ve Soğukkuyu’da işçilere bildirilerimizi ulaştırdık. Ayrıca K. Çiğli, Harmandalı, Postacılar ve Onur Mahallesi gibi emekçi semtlerine bildirilerimizi ulaştırdık. Bildiri dağıtımlarımız devam edecek.

Çalışmalarımız 21 Nisan günü Yamanlar bölgesinde sermaye devletinin gözaltı saldırısıyla engellenmeye çalışıldı. Jandarma bölgesi olmamasına rağmen afiş çalışması sırasında çalışanlarımız gözaltına alındı. Jandarmanın keyfi tutumu sonucu arkadaşlarımız bir saat Karşıyaka Jandarma Merkez Karakolu’nda tutuldu.

Hiçbir baskı ve engelleme çalışmalarımızı engelleyemeyecek! Afişlerimizle, bildirilerimizle işçi ve emekçilere ulaşmaya devam edeceğiz!

Çiğli BDSP


TİB-DER: 1 Mayıs’a yürüyoruz!

1 Mayıs’a az bir zaman kala Tersane İşçileri Birliği Derneği olarak çalışmalarımızı hızlandırdık. 20 Nisan günü tersane işçilerinin yoğun geçtiği noktalara “İş cinayetlerine, düşük ücretlere, taşeronluk sistemine karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı afişlerimizi yaptık. 21 Nisan sabahı Aydıntepe Tren İstasyonu’nda ve Tuzla Gemi önünde 1 Mayıs bildirilerimizi dağıttık. Dağıtım boyunca işçilerle birebir konuşmanın yanı sıra genel seslenişte bulunduk.

Ayrıca tersaneler havzasında yaşanan kuralsız çalışma ve sömürü koşullarının en büyük sebebi olan taşeronluk sistemine karşı da tersane işçilerini 1 Mayıs’ta TİB-DER pankartı arkasında Taksim’e çağırdık.

22 ve 23 Nisan günleri yine işçi geçiş güzergâhları olan İçmeler, Aydıntepe ve 1. Köprü ile bazı tersanelerin önlerinde bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. 22 Nisan günü Aydıntepe istasyon ve Tuzla Gemi Tersanesi önüne yaklaşık 1500 bildiri dağıttık. 23 Nisan sabahı erken saatlerde 1. Köprü ve İçmeler istasyon’a yaklaşık 1500 adet bildiri dağıtımı gerçekleştirdik.

Dağıtım esnasında işçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştık. İşçi arkadaşlarımız devlet yetkililerinin 1 Mayıs üzerine yaptıkları açıklamalarla ilgili sorular sordular. Bazı işçi arkadaşlarımız toplanma yerinin neresi olduğunu sorarak 1 Mayıs’ta Taksim’e geleceklerini ifade ettiler. Dağıttığımız güzergâhın dışından geçen işçiler bile yol değiştirip yanımıza gelerek bildiri aldılar. Kimi işçiler uzaktan bize el sallayarak “bildiriyi okuduk, çok güzel olmuş” dediler.

Sabah dağıtımlarını bitirdikten sonra akşam iş çıkışı saatlerinde üç ayrı tersaneye bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. GEMAK, RMK ve SEDEF tersanesi önünde gerçekleştirdiğimiz dağıtımlarda işçileri 1 Mayıs’ta Taksim’e çağırdık.

1 Mayıs çalışmamız işçi semtlerinde yapacağımız toplantılarla, 26 Nisan’da gurbetçi işçilere yönelik 1 Mayıs dayanışma yemeğiyle ve 27 Nisan’da Tersane İşçileri 1 Mayıs pikniği ile devam edecek.

Tersane İşçileri Birliği Derneği


Tüm coşkumuzla 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs yaklaşıyor. İşçiler ve emekçiler o gün sermaye düzenine tüm öfkesini haykırmaya hazırlanırken, OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu olarak 1 Mayıs’a yönelik yoğun hazırlık içindeyiz.

Öncelikle SSGSS’nin kadın işçilere yönelik saldırılarını anlatan, kadın işçileri mücadeleye ve 1 Mayıs’a çağıran komisyon imzalı bir bildiri çıkarttık. Bildiriyi Emekçi Kadın Kurultayı hazırlıkları sırasında sürekli gittiğimiz kadın işçilerin yoğun çalıştığı fabrikalara dağıttık. 5 Nisan günü dernek programı çerçevesinde “Sosyal yıkım saldırıları ve emekçi kadın” başlıklı bir panel gerçekleştirdik.

Sürekli gittiğimiz bir fabrikada 18 Nisan günü öğle arasında kadınlarla 1 Mayıs toplantısı yaptık. İlgiyle karşılaştığımız toplantıdan bir hafta sonra yeni bir toplantı yapma kararı aldık. Ayrıca 24 Nisan günü İMES Organize Sanayi’nde başka bir fabrikada da bir toplantı gerçekleştireceğiz.

Fabrikalara yönelik yürüttüğümüz bu faaliyetler dışında hemen hemen her gün ev ziyaretlerinde bulunuyoruz. 1 Mayıs’ın anlam ve önemini anlatarak OSİM-DER’in 27 Nisan günü gerçekleştireceği dayanışma pikniğine katılmaya çağırıyoruz.

OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu


Sincan’da 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz!

Sincan’da sınıf devrimcileri olarak, 1 Mayıs’ın ruhuna uygun bir şekilde alanlara çıkabilmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.

Bu çerçevede ilk olarak, BDSP’nin “Güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz yaşama karşı 1 Mayıs’ta alanlara!”, “Emperyalizme, şovenizme ve devlet terörüne karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” ve İşçiden İşçiye imzalı “SSGSS’ ye karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı afişlerimizi İstanbul yolu, Eskişehir yolu ve Sincan’da yoğun olarak kullandık.

“Nisan eylemleri 1 Mayıs’a hazırlığa dönüştürmeli, 1 Mayıs ise genel grev/genel direnişin provası olmalıdır!” şiarlı bildirimizi Sincan OSB banliyö tren durağında işçilere ulaştırdık.

Yine Haziran ayının ortalarında gerçekleştirmeyi planladığımız kurultay hazırlıkları çerçevesinde 1 Mayıs gündemini ele alan bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantımızda 1 Mayıs’a ilişkin bir etkinlik yapma kararı aldık. 1 Mayıs etkinliğimizi “Düşük ücretler, fazla mesailer ve güvencesiz çalıştırılma” başlıkları üzerinden 27 Nisan’da gerçekleştireceğiz. Etkinliğin duyurusunu bir dizi materyal kullanarak önümüzdeki günlerde yapmaya başlayacağız.

Ankara’da işçi ve emekçilerin olduğu her alana 1 Mayıs çağrımızı taşımaya devam edeceğiz.

Sincan’dan sınıf devrimcileri


Mamak’ta 1 Mayıs faaliyeti...

 İşçi sınıfının birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’ın mücadele çağrısını Mamaklı işçi ve emekçilere ulaştırmaya devam ediyoruz. Bu yıl sosyal yıkım saldırıları ve kölelik koşullarının sermayenin topyekün saldırıları ile artması nedeniyle, 1 Mayıs çağrısını sömürü düzenine karşı kavga çağrısıyla birleştirerek yapıyoruz.

Sınıfa karşı sınıf yaklaşımını Mamaklı emekçilere her süreçte olduğu gibi 1 Mayıs gündemiyle de vurguluyoruz. Bu çerçevede yürüttüğümüz faaliyetin içerisinde düzenlediğimiz “Sosyal yıkım saldırılarına ve kölelik yasalarına karşı 27 Nisan’da buluşuyoruz” çağrısıyla örgütlediğimiz şenliğin çalışmasını da sürdürüyoruz. Şenliği, kölece yaşam koşullarına karşı işçi ve emekçilerin mücadele kürsüsüne dönüştürmeyi hedefliyoruz. Şimdiye kadar 4 bini aşkın “Onurumuz ve geleceğimiz için 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı BDSP bildirilerinin dağıtımını şenlik çağrısı ile birlikte Mamaklı işçi ve emekçilere ulaştırdık. Bu çağrımızı emekçilerle birebir konuşarak yapıyoruz. Emekçilerin evlerine giderek yer yer tartışmalar ve sohbetler gerçekleştiriyoruz. 2008 1 Mayıs’ında “sağlık ve emeklilik” hakkının gaspına karşı alanlara çıkmanın işçi ve emekçiler için onuruna ve geleceğine sahip çıkmak anlamına geldiğini anlatıyoruz. Sosyal güvenlik reformunun mecliste onaylanmış olmasının emekçilerde yaratmış olduğu umutsuzluğu çalışmanın içinde gözlemliyoruz. Bunun karşısında işçi ve emekçileri gelecek ve sağlık haklarına sahip çıkmaya ve mücadeleye çağırıyoruz. Seyirci kalarak değil haklarımızı dişe diş mücadeleyle kazanacağımızı söylüyor ve 1 Mayıs’ın bu çerçevede önemli bir adım olacağını vurguluyoruz. Bu yanıyla birlikteliğin ve örgütlülüğün yakıcılığını öne çıkartıyoruz. Özelikle emekçi kadınları, bu gündemlerle birlikte yozlaşmaya karşı duydukları öfkeyi düzene karşı mücadeleyle birleştirmeye çağırıyoruz.

Semtte ve Tuzluçayır servislere dağıtımlar gerçekleştirdik. 21 Nisan günü  800 adet 1 Mayıs çağrımızı işçi servislerine ve duraklardaki emekçilere sohbet ederek ulaştırdık. Şimdiye kadar yüzlerce işçi, kadın ve gençle 1 Mayıs üzerinden tartışmalar yaptık.

BDSP / Mamak


Bursa’da 1 Mayıs pikniği...

Bursa’da yürüttüğümüz 1 Mayıs’a hazırlık faaliyetlerimiz çerçevesinde 20 Nisan günü 1 Mayıs pikniği gerçekleştirdik. İşçi, emekçi ve gençlerin bir araya gelemediği, yoğun sömürü koşulları altında kendilerine zaman ayıramadığı, kolektif yaşamı neredeyse unuttuğu bir süreçte, 1 Mayıs’ın birlik, mücadele ve dayanışma ruhuna uygun bir piknik gerçekleştirdik.

Kahvaltının ardından çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Program ise Hatice Yürekli yoldaş şahsında tüm devrim şehitlerinin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından pikniğin açılış konuşmasını yapması için söz BDSP temsilcisine bırakıldı. BDSP temsilcisi pikniğin örgütlenme amacını anlatttı. Dünya ve Türkiye’deki gelişmelere değindi. Açlık isyanlarına ve burjuvazinin korkularının büyüdüğüne vurgu yapan konuşma, işçi sınıfının uluslararası dayanışma ve kavga günü olan 1 Mayıs’a çağrıyla son buldu.

Programın ilerleyen bölümünde Ekim Gençliği adına konuşma yapıldı. Ardından şiir ve müzik dinletisi sunuldu. Bu bölümün sonunda hep bir ağızdan Çav Bella Marşı söylendi. Programın kapanış konuşması olarak komünist işçi partisinin 1 Mayıs bildirisi okundu. Programın ardından halaylar çekildi, yemek yenildi ve çeşitli oyunlar oynandı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı piknik sonuna kadar kolektif bir ruh ve coşkuyla geçti.

Kızıl Bayrak / Bursa


Eskişehir’de 1 Mayıs çalışması

22 Nisan günü Eskişehir’de “Emperyalizme, şovenizme ve devlet terörüne karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” ve “Güvencesiz çalışmaya, sosyal yıkım saldırılarına karşı 1 Mayıs’ta alanlara!” şiarlı afişleri yaptık. Yenikent ve Gültepe mahallelerinde yaptığımız afişlere çevredeki insanlar ilgiliydi. Çalışmalarımıza merkezi bildirilerimizi dağıtarak ve afişlerimizi yaparak devam edeceğiz.

Kızıl Bayrak / Eskişehir