25 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/17

  Kızıl Bayrak'tan
  Devrimci 1 Mayıs seferberliği!
   1 Mayıs’ta Taksim seferberliği!
Taksim’e çıkılacak, 1 Mayıs kazanılacak!
Kıyamet dedikleri ha koptu ha kopacak!
İhaneti parçalayarak mücadeleyi yükseltelim!
Grev ve direnişlerle 1 Mayıs 2008’e!..
  Büyükçekmece 2. İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  Adana Sanayi İşçileri Kurultayı başarıyla gerçekleşti!
  KESK’i ve bağlı sendikaları niçin yıkmalıyız? Yüksel Akkaya
  İşçi ve emekçi hareketinden....
  Yasaklara ve tehditlere karşı devrimci sınıf kararlılığıyla
1 Mayıs'ta Taksim'e!
  1 Mayıs faaliyetlerinden...
  Birleşik, Kitlesel ve Devrimci bir Genç-Sen için Mücadele Platformu 2. Toplantısı:
  Savaş makinesi tetikçilerini de öğütüyor…
  Filistin halkı direnmekte kararlı!
  Hatice Yürekli yoldaş anısına...
  Sınıfı her yandan kuşatmak için…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs’ta iş bırakarak alanlara çıkalım!

1 Mayıs’a hazırlanıyoruz!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’a sayılı günler kaldı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin dört bir köşesinde 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor. İşçiler ve emekçiler 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Kürt emekçi halkı 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Üniversiteli ve liseli gençlik 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Emekçi kadınlar, emekliler 1 Mayıs’a hazırlanıyor.

Çünkü 1 Mayıs sermaye dünyasına karşı, bu dünyanın karanlığına, çürümüşlüğüne ve acılarına karşı bir umut ışığı olarak yanmaya devam ediyor. Bu dünyanın sömürücü asalaklarına karşı, yok edilemeyen bir mücadele mevzisi olarak dimdik ayakta duruyor. Bu nedenle başta işçi sınıfı olmak üzere toplumun ezilen yığınları 1 Mayıs mevzilerinde sermayeye karşı buluşmak üzere büyük bir enerji ve istekle seferber oluyor. Büyük bir coşku ve kararlılıkla 1 Mayıs’ı karşılamaya hazırlanıyor.

Taksim yasağını parçalayalım!

Taksim ruhunu ülkenin dört köşesine taşıyalım!

İşçi sınıfı ve emekçiler cephesinden yapılan bu 1 Mayıs hazırlığının en önemli ayağını Taksim oluşturuyor. Çünkü Taksim 1 Mayıs Alanı’dır. Sermaye devletinin Taksim’e koyduğu yasak, işçi sınıfı ve emekçilere yönelik bir meydan okumadır. Sermaye devleti gücünü ve iradesini işçi ve emekçilere dayatmakta, boyun eğmeye ve teslim olmaya zorlamaktadır. Taksim yasağı hep bu biçimde kulanılagelmiştir ve sermayenin sınıf ve emekçi hareketinin önüne koyduğu bir sınır olarak varlığını korumuştur.

Dolayısıyla Taksim’e çıkmak bu sınırları aşmak, sermayenin 12 Eylül zorbalığıyla topluma giydirdiği deli gömleklerinden birini yırtıp atmak demektir. Bu zorbalığın bilinçlerde yarattığı tahribatın onarılması, yüreklere yerleştirdiği korkuların darbelenmesi demektir.

İşçiler, emekçiler ve devrimci güçler geçtiğimiz yıl Taksim’e vurulan prangayı kırmak yolunda önemli bir adım atmışlardır. Sermayenin Taksim’in önüne koyduğu barikatlar yıkılmış, Taksim’e çıkılmıştır. Bu noktadan artık geri dönülmeyecektir. Bu yıl da bu yoldan gidilecek ve Taksim kazanılacaktır!

Bu kararlılık ve sorumluluk bilinciyle hazırlıklarımızı yoğunlaştıralım. Bu yolda yalpalayanların önümüze çıkmasına izin vermeyelim. Konulacak barikatları devrimci cüret ve kararlılıkla aşalım. Tehditlere pabuç bırakmayalım. İstanbul’da Taksim’e yüzbinler olup akalım. Ülkenin dört bir yanındaki 1 Mayıs alanlarına da Taksim’in ruhunu taşıyalım. Tek yürek olup, 1 Mayıs’a vurulmak istenen prangaları kıralım!

İş bırakarak alanlara çıkalım!

İşçi sınıfı cephesinden yapılan yoğun 1 Mayıs hazırlığına karşılık, sermaye cephesi de yoğun biçimde hazırlanmaktadır. Bu çerçevede hükümetin 1 Mayıs gününün ücretli tatil ilan edilmesi talebine karşı aldığı tutum özellikle anılmalıdır. Hükümetin 1 Mayıs’ı tatil günü haline getireceği yönünde medya aracılığıyla yayılan haberlerin, bir süre sonra Taksim kararlılığını zayıflatmak amacıyla oynanan bir oyun olduğu ortaya çıkmıştır. AKP hükümeti alay edercesine bugünün tatil edilmesinin yaratacağı maliyetlerden dem vururken, 1 Mayıs’ı tanımayı ileri bir adım olarak yutturmaya kalkmaktadır. Bu sadece sermayenin ve hükümetinin 1 Mayıs ve Taksim kararlılığı karşısındaki aczini göstermektedir.

1 Mayıs’ın ücretli tatil günü olarak kabul edilmesi talebi ancak kararlı bir mücadelenin ürünü olarak kazanılacaktır. Hükümetin bu basit oyunu bir kez daha bu gerçeği doğrulamıştır. Öte yandan, işçi ve emekçiler 1 Mayıs’a katılımlarının önüne konulan bu engeli yıkmak için iş bırakmalıdırlar. İş bırakıp üretim alanlarında birleşerek 1 Mayıs alanına çıkmalıdırlar. Böylece, 1 Mayıs’ın ücretli tatil günü olarak kabul edilmesini sağlamak yönünde önemli bir irade ortaya konulmuş olacaktır.

Coşku ve kararlılıkla “birlik, mücadele ve dayanışma” bayrağını yükseltelim!

Düzenin engellerini aşarak, devrimci bir ruhla 1 Mayıs alanlarını doldurmalıyız. Sermaye dünyasıyla emek dünyasının karşı karşıya gelip güçlerini ölçtükleri bu büyük günde büyük bir mücadele kararlılığı ve coşkusu ile hareket etmeliyiz.

1 Mayıs alanlarında, kapitalist sömürüye, sefalet ücretlerine, işçi kıyımlarına karşı direnme kararlılığımızı gösterelim. Geleceksiz yaşamaya, güvencesiz çalışmaya hayır diyelim. Parasız sağlık, parasız eğitim taleplerini yükseltelim!

1 Mayıs’ta faşist baskı ve teröre karşı, demokratik hak ve özgürlük taleplerini yükseltelim.

1 Mayıs alanlarında, emperyalist baskı, zulüm ve köleliğe karşı ezilen halklarla dayanışma içerisinde olduğumuzu haykıralım!

1 Mayıs alanlarında, şovenizm ve imha politikalarıyla teslim alınmak istenen Kürt halkının yanında olduğumuzu gösterelim!

1 Mayıs alanlarında, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!” bayrağını yükseltelim!

1 Mayıs’ta işçi sınıfının kızıl bayrağı altında birleşelim!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP)

23 Nisan 2008

 

Ankara’da 1 Mayıs’a hazırlık...

Ankara’da 1 Mayıs süreci, KESK Ankara Şubeler Platformu’nun geçtiğimiz hafta yaptığı çağrı üzerinden başladı. Önceki yıllara oranla 1 Mayıs hazırlıklarının Ankara’da geç başlamasına konfederasyonların 1 Mayıs sürecine dair belirsiz tutumları neden oldu.

Yapılan çağrının ardından gerçekleştirilen toplantılarda 2008 1 Mayısı’nın gündemleri ve miting hazırlıkları tamamlanmış bulunuyor. KESK Şubeler Platformu, Ankara Şubeler Platformu, TMMOB İKK, ATO’nun yanısıra 30’a yakın kurum ve örgütün imzacısı olduğu 1 Mayıs, bu sene “Sermayeye, emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı, herkese sosyal adalet, eşitlik, barış, demokrasi ve özgürlük için 1 Mayıs’ta alanlardayız!” şiarıyla örgütlenecek.

Devrimci 1 Mayıs Platformu da 2008 1 Mayıs’ına yönelik tutumu ile tartışma süreçlerine katıldı. 1 Mayıs’ın tarihsel, sınıfsal ve devrimci özüne uygun bir temelde örgütlenmesi üzerinden sürece müdahale eden platform, 1 Mayıs’ın sosyal yıkım saldırılarına, emperyalizme, faşizme ve şovenizme karşı işçilerin birliği halkların kardeşliği temelinde örgütlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Bu yıl da sürecin ortak örgütlenmesi noktasında aynı tekelci anlayış ile karşı karşıya kalındı. Tartışma süreçlerinde büyük oranda hemfikir olunan politik içeriğin 1 Mayıs bildirgesine yansıtılmaması ve bildirgenin hazırlık sürecinin toplam bir tartışmaya konu edilmemesi üzerine Platform bileşenlerinden BDSP bildirgeden imzasını çekti.

1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde 24 Nisan günü Petrol İş Ankara Şubesi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirilecek. Platform bileşenleri yapılacak olan açıklamanın ardından Ankara 1 Mayıs’ının startını vermiş olacak.

Kızıl Bayrak / Ankara