11 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Uzlaşma yok, mücadele sürüyor!
  SSGSS saldırısına karşı mücadelenin
imkanları ve görevler
Onbinlerce işçi ve emekçi Kadıköy’de haykırdı!
6 Nisan mitingi tabanın mücadele azminin göstergesidir!
Krize karşı tek etkili önlem sınıf mücadelesini yükseltmektir!
AKP’nin düzen içi çatışmada yeni taktiği “daha fazla demokrasi”
  Birleşik, kitlesel ve devrimci bir 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için!..
  TKİP II. Kongresi kapanış konuşması... / 1
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Faşizme karşı omuz omuza! .
  Gençlik hareketinden...
  Mısır’da işçi ve emekçiler sömürü ve zorbalığa karşı ayakta!
  Emperyalizmin savaş aygıtı NATO’nun Bükreş zirvesi…
  İran Batılı emperyalistlerin uzattığı havucu reddetti!
  SSGSS’ye karşı mücadele! M. Can Yüce
  İşçi sınıfının baharına doğru... Volkan Yaraşır
  kizilbayrak.net sitesinin Mart ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gençlik hareketinden...

Dilekçe değil mücadele kazandı! 

Dönemin açılmasıyla birlikte İÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Genç-Sen olarak “Fakülteler arası geçiş yasağına son!” başlıklı bir kampanya başlatmıştık. 1 Nisan’da Edebiyat Fakültesi önünde yaptığımız basın açıklamasıyla topladığımız 1200 dilekçeyi dekanlığa teslim etmiştik. 4 Nisan’da dekanlığın yaptığı açıklamayla Fen-Edebiyat Fakülteleri arasındaki geçiş yasağına son verildi. Öğrencilerin verdiği mücadele bir kez daha okul yönetimine geri adım attırdı.

İstanbul Üniversitesi Ekim Gençliği


Düşünce ve Hukuk Kulübü’nden panel

Anadolu Üniversitesi Düşünce ve Hukuk Kulübü, 2 Nisan günü saat 14.00’de “Neo-liberal kurguda yeni yasal düzenlemeler”  başlıklı bir panel gerçekleştirdi.

Panelde Prof. Dr. Fuat Ercan, eğitimin özelleştirilmesi ve paralılaştırılması, TTB 2. Başkanı Metin Bakkalcı ise SSGSS yasası hakkında konuştu.

Metin Bakkalcı, devletin kamu hizmetlerinden neden çekilmek istediğine değindi ve sağlığın kâr edilebilecek önemli bir alan olarak görüldüğünü vurguladı. SSGSS yasasının mantığının diğerleri gibi “hizmet alan karşılığını öder” olduğunu vurguladı.

Fuat Ercan, burjuvazinin neden yasaları değiştirmeye ihtiyaç duyduğundan bahsetti. Bugün eğitimin amacının piyasaya ve sermaye sınıfına nitelikli emek gücü sağlamak olduğunu ve nitelikten kastedilenin ise sermayenin işine yarayacak, artı değer üretecek bir emek gücü olduğunu ifade etti. Soru cevap kısmı ile panel sona erdi. Panele yaklaşık 150 kişi katıldı.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği


Kampüslerden alanlara kızıl 1 Mayıs’a!

6 Nisan günü gerçekleştirdiğimiz Genç-Sen toplantısı sonrasında 1 Mayıs çalışmamızın genel hatları çizildi. KTÜ ana kampüsüyle birlikte Fatih Eğitim Kampüsü’nde iki ayrı başlıkla 1 Mayıs’a yönelik çalışma yürütülecek. Fatih Eğitim Kampüsü’nde fakülteye kurulan baz istasyonunun teşhiri yapılacak. Baz istasyonuna yönelik çalışmamızı “Başka Bir Üniversite Mümkün!” merkezi kampanyasının şiarı altında öreceğiz. “Kâr için baz istasyonu kurmayan, geleceğimizi yok etmeyen başka bir üniversite mümkün!” şiarıyla Fatih Eğitim Fakültesi öğrencileri taleplerini 1 Mayıs alanlarına taşıyacaklar.

YÖK Başkanı’nın “Herkesin üniversite okumasına gerek yok, parası olan üniversite okusun” açıklaması üzerinden YÖK’ün teşhiri ile paralı eğitime karşı bir çalışma başlatacağız. İki kampüste yürütülecek çalışmaları “Başka Bir Üniversite Mümkün!” şiarıyla bütünleştireceğiz. Parasız eğitim talebimiz 1 Mayıs alanlarında yankılanacak.

Trabzon Ekim Gençliği


Katil devlet hesap verecek!

3 Nisan günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampusü’nde, devletin 30 Mart ‘72’de Kızıldere’de, 21 Mart ‘08’de Newroz’da yaptığı katliamlarla ilgili bir eylem gerçekleştirildi.

Eylem, “30 Mart 1972 Kızıldere 21 Mart 2008 Newroz! Kan çığırtkanlarının değil halkların kardeşliği safındayız!” pankartı ve ortak dövizler açılarak Yunus Emre Yurdu önünden yemekhaneye yapılan bir yürüyüşle başladı. Yemekhane önünde yapılan açıklamada, sınır ötesi harekatla birlikte üniversitelerin de ırkçı uygulamaların bir parçası haline getirilmeye çalışıldığı vurgulandı. Ekim Gençliği, DÖB, ODAK, DPG, SGD ve SDG’nin örgütlediği eyleme 50 kişi katıldı. TKP’li öğrenciler, DGH, Eskişehir Gençlik Derneği ve ÖDP gençliği destek verdi.

Anadolu Üniversitesi Ekim Gençliği


Liseli gençlikten...

MEB’den ferman, öğrencilerden isyan!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu olarak 12 Nisan’da gerçekleştireceğimiz kurultayların çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu çerçevede 5 Nisan’da Kadıköy Dersaneler Sokağı’nda kurultaya çağrı yapan bir basın açıklaması yaptık. Kurultaylarımızı kamuoyuna ilan ettik.

Bugün eğitim alanında bir dizi “yenilik” yapanların fermanları karşısında İLGP olarak, liselileri özgürlük ve eşitlik için mücadeleye çağırdık. Kurultayların gücüyle 1 Mayıs’a yapacağımız hazırlığı da ifade ettik ve tüm liseli ve dersanelileri 1 Mayıs’a çağırdık.

Basın açıklamasına dershanelerde bulunan öğrenciler alkışlar, ıslıklarla destek verdiler. Sloganlara eşlik ettiler. Dersane camlarındaki öğrenciler “ÖSS kaldırılsın!” sloganı attılar.

Basın açıklaması için Kadıköy İskelesi’nde toplanıp Dersaneler Sokağı’na yürüdüğümüz sırada sivil polisler önümüzü kestiler. Bir yoldaşımıza eylemin haber verilip verilmediğini sordular. Yoldaşımızın, eylemin fiili ve meşru olduğunu söylemesi üzerine yanımızdan ayrıldılar.

İstanbul Liseli Gençlik Platformu


İzmir LGP’nin kuruluşuna doğru...

Bir süredir yoğun bir faaliyetle yerellerde çalışmalarını sürdüren İzmir Liseli Gençlik Platformu-Girişimi 12 Nisan günü gerçekleştireceği şenlikle kuruluşunu ilan edecek.

“ÖSS’ye, ticari eğitime, ırkçı müfredata, tek tip disiplin anlayışına, faşizme, şovenizme, emperyalist savaşlara karşı İzmir Lisesi Gençlik Platformu kuruluyor!” şiarıyla kuruluş şenliğine hazırlanan İLGP Girişimcileri, şenliklerini İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Tiyatrosu’nda yapacaklar. Saat 15.00’te Fuar İçi Kahramanlar Kapısı Girişi’ndeki Gençlik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek etkinlik öncesinde liselerde etkinliğe çağrı amaçlı çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. İLGP Girişimcileri bir yandan etkinliğe çağrı bildirilerini liselilere taşırken, diğer yandan “Ticari Eğitime Karşı Katalizör” dergisini liselilerle buluşturuyorlar.

Kızıl Bayrak / İzmir


Liselerimizi küçük “Polat”lara teslim etmeyeceğiz!

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi olarak faaliyetlerimize liselerde devam ettik. Kuruluşumuza çağıran bildirilerimizi Alsancak Namık Kemal Lisesi, Teğmen Ali Rıza Akıncı Anadolu Lisesi, 75. Yıl End. Mes. Lisesi, Menemen Lisesi’ne ulaştırdık. Ticari eğitime, baskıcı disiplin yönetmeliklerine karşı liseli arkadaşlarımızı 12 Nisan’da yapılacak olan İLGP Kuruluş Şenliği’ne çağırdık. Çoğu okulda ilgiyle karşılaşan bildiri dağıtımımız, iki lisede bir-iki faşist tarafından “dağıttırmayız” denilerek provoke edilmeye çalışıldı. Bizler de inadına lise çıkışında sesimizi yükselterek ticari eğitim ve yozlaşma karşıtı propagandamıza devam ettik.

İzmir Liseli Gençlik Platformu Girişimi


Kartal’da Meslek Lisesi Kurultayı’na doğru…

 9 Nisan’da Kartal İLGP olarak Kartal Endüstri Meslek Lisesi önünde “Meslek Lisesi Kurultayı’na doğru” adlı bültenimizin dağıtımını gerçekleştirdik. Meslek liselileri İLGP’de örgütlenmeye ve mücadeleye çağıran, meslek liselerinde “staj” adı altında gerçekleştirilen uygulamanın bir sömürü mekanizması olduğuna işaret eden yazılarımızın bulunduğu bülten öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı. Dağıtımda 300’ü aşkın bülten kullandık.

Öğrenciler bülteni yolda okumaya-aralarında tartışmaya başladılar. Yanısıra birkaç adet alarak diğer okullarda okuyan arkadaşlarına götürmek isteyenler oldu. Dağıtımın sonlarına doğru bir grup liseli ile kurultay ve İLGP çalışmaları üzerine tartışma olanağı yakaladık.

Okul özel güvenliğinin ve faşist öğrencilerin engelleme çabalarına rağmen dağıtımımızı sonuna kadar sürdürdük.

Kartal İLGP