11 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Uzlaşma yok, mücadele sürüyor!
  SSGSS saldırısına karşı mücadelenin
imkanları ve görevler
Onbinlerce işçi ve emekçi Kadıköy’de haykırdı!
6 Nisan mitingi tabanın mücadele azminin göstergesidir!
Krize karşı tek etkili önlem sınıf mücadelesini yükseltmektir!
AKP’nin düzen içi çatışmada yeni taktiği “daha fazla demokrasi”
  Birleşik, kitlesel ve devrimci bir 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için!..
  TKİP II. Kongresi kapanış konuşması... / 1
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Faşizme karşı omuz omuza! .
  Gençlik hareketinden...
  Mısır’da işçi ve emekçiler sömürü ve zorbalığa karşı ayakta!
  Emperyalizmin savaş aygıtı NATO’nun Bükreş zirvesi…
  İran Batılı emperyalistlerin uzattığı havucu reddetti!
  SSGSS’ye karşı mücadele! M. Can Yüce
  İşçi sınıfının baharına doğru... Volkan Yaraşır
  kizilbayrak.net sitesinin Mart ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Onbinlerce işçi ve emekçi Kadıköy’de haykırdı!

“Uzlaşma yok mücadele var!”

“Bizim mutabakatımız yok! Herkese sağlık, güvenli gelecek mücadelemiz sürüyor/sürecek!” şiarıyla adım adım hazırlanan 6 Nisan mitingi yıkım yasasını bir çırpıda meclisten geçirmek isteyen sermayeye ve işbirlikçilerine güçlü bir cevap oldu.

Yasa tasarısının mecliste görüşülmeye başlandığı günlerde 6 Nisan Kadıköy mitingi 30 bini aşkın kişinin katılımı ile 1 Mayıs ‘08’in provasına döndü.

Saat 13.30’da Tepe Nautilius ve Numune Hastanesi önü olmak üzere toplanan iki yürüyüş kolu Et Balık Kurumu önünde birleşerek Kadıköy İskelesi’ne aktı. 12 Nisan’da Türkiye genelinde bölgesel miting yapma kararı alan Eğitim Sen de Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ile 6 Nisan mitingini birleştirerek kitlesel olarak Kadıköy mitinginde yerini aldı.

Metal işçilerinin öfkesi ve coşkusu Kadıköy’de!

DİSK, KESK, siyasi partiler, DKÖ’ler ve devrimci kurumların yer aldığı Tepe Nautilius kolunun en başında “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu” parkartı arkasında DİSK konumlandı. DİSK’in en kitlesel katılımcısı mitinge fabrika pankartlarıyla katılan Birleşik Metal-İş Sendikası’ydı. Metal işçileri yürüyüşlerini tüm coşkularıyla davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerek gerçekleştirdiler. Metal işçileri kitlesellikleriyle de dikkat çektiler.

Ejot Tezmak, G-U, Isuzu, Pancar Motor, Gimsan Madeniyat, Paksan, Konvekta ve Bosal Mimaysan fabrikaları pankartlarıyla mitinge katılan BMİS üyeleri, direnişteki işçilerle de dayanışma sloganları attılar.

Genel-İş Sendikası 2 ve 3 No’lu Bölgelere bağlı şubelerin üyeleri mitinge cılız bir katılım sağlarken, Dev Sağlık-İş, Nakliyat-İş, Limter-İş, Sine-Sen ve Emekli-Sen de pankartlarıyla mitinge katıldılar. Birleşik Metal dışında bu kortejde Emekli-Sen İstanbul şubeleri, Nakliyat-İş ve Dev Sağlık-İş coşkularını ve disiplinlerini koruyan sendikalardı.

Bu kolun dikkat çeken diğer bir korteji ise Genç-Sen’di. Genç-Sen’liler, kalabalık ve coşkulu kortejleri ile gençliğin dinamizmini alana taşıdılar.

KESK’e bağlı sendikalar DİSK kortejlerinin ardından kitlesellikleriyle yer aldılar. Eğitim Sen İstanbul şube pankartları ile çevre illerin pankartlarının taşındığı kortejlerin en kitleseliydi. KESK’e bağlı sendikalardan Eğitim Sen dışındaki katılım ise Tüm Bel-Sen, Yapı-Yol Sen İstanbul Şube, BES 3 No’lu Şube, Haber-Sen, Kültür Sanat Sen, Tarım Orkam-Sen ve BTS ile sınırlı kaldı. SES şubeleri de mitinge pankartlarıyla katıldılar.

KESK kortejlerinin arkasında Sosyal Haklar için Kadın Platformu, Halkevleri İstanbul Şubeleri, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Marmara Şubeleri, Çağdaş Avukatlar Grubu, Divriği Kültür Derneği, SODAP, Mücadele Birliği, KÖZ gazetesi, Marksist Bakış Dergisi, DİP Girişimi, ESP, UİD-DER, TÖP, TÜM-İGD, EMEP, 78’liler Girişimi, Yeniden Sosyalist Kuruluş Meclisi, Alınteri, ÖDP, İlerici Gençlik Derneği ve Küresel Eylem Grubu yeraldılar.

Devrimci 1 Mayıs Platformu 1 Mayıs’ın provası niteliğindeki mitingte SSGSS karşıtı talepleri 1 Mayıs çağrısıyla birleştirdi. Birleşik-kitlesel duruşunu SSGSS saldırısına karşı da gösterdi. BDSP, HÖC, PDD, ODAK, HKM, DDSB, DHP, Çağrı ve Kaldıraç Devrimci 1 Mayıs Platformu pankartı arkasında kendi pankartlarıyla yer aldılar. Platform bileşenleri sıkça “1 Mayıs kızıldır kızıl kalacak!”, “Taksim’de 1 Mayıs yasağına son!”, “Biji yek gulan!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarını attılar.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) mitinge “Sosyal yıkım saldırılarına karşı genel grev, genel direniş!” pankartı ile katıldı. BDSP pankartının arkasında “Herkese sağlık güvenli gelecek için genel grev genel direniş!/TİB-DER” pankartı ile Tersane İşçileri Birliği Derneği, “SSGSS Yasa Tasarısı geri çekilsin! Sağlıkta yıkıma, mezarda emekliliğe geçit yok” pankartı ile OSİM-DER ve “Gücümüz birliğimizden gelir!” pankartı ile Topkapı İşçi Derneği yer aldı. Ayrıca “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için mücadeleye!” pankartını açan İstanbul Liseli Gençlik Platformu da coşkulu sloganlarıyla kortejde yerini aldı.

BDSP’liler kortejde kızıl bayraklar ve güncel taleplerinin yer aldığı dövizlerle yürüdüler. Kortejde güncel saldırıları hedef alan sloganların yanı sıra sıklıkla devrim ve sosyalizm sloganları haykırıldı. BDSP 1 Mayıs gündemini de alana taşıyarak, sık sık “1 Mayıs’ta Taksim’e, mücadeleye!” sloganını attı.

Ayrıca GOP İşçi Platformu ile alana gelen İlbek Tekstil işçileri de coşkulu sloganlarla kendilerini ifade ettiler. Tersane işçilerinin arama noktasına gelindiğinde baretlerini yere vurarak “Artık ölmek istemiyoruz!” sloganını haykırmaları çevredekiler tarafından alkışlarla desteklendi.

Diğer yürüyüş kolu olan Haydarpaşa Numune Hastanesi kolunda ise, yine en önde “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” pankartı yer alırken, Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri Türk-İş bürokrasisine öfke yağdıran sloganlar attılar. Kortejler canlılıklarıyla dikkat çektiler. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İSMMMO, İstanbul Barosu yer aldı. Meslek örgütlerinin ardından Yurtsever Cephe de eylemde yerini aldı.

TTB’nin arkasında yer alan tıp öğrencileri de bu kolun dikkat çeken kortejlerinden biriydi. Oldukça kitlesel ve coşkulu olan öğrenciler, yürüyüş boyunca sağlık hakkının gaspına karşı slogan attılar.

Tabandan mücadele beklentisi...

Kortejlerin miting alanına girmesiyle başlayan miting programı boyunca SSGSS saldırısına karşı mücadelede tabanın kararlılığı ifade edildi. Emek örgütlerinden yasa tasarısına karşı eylem beklentisi dile getirildi. Konuşmalarda Türk-İş bürokrasisi de temel hedefti.

Mitingin ana konuşmasını Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu adına TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu yaptı. SSGSS Yasa Tasarısı’na karşı mücadele sürecine değinerek, mücadele ile kazanılan hakları masa başında kaybetmeye niyetleri olmadıklarını söyledi. Çerkezoğlu’nun Newroz kutlamalarına dönük saldırılara vurgu yaptığı bölümde ise “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!” sloganı atıldı. Konuşmada istihdam paketi adı altında kıdem tazminatı, kiralık işçilik vb. birçok saldırı yasasına karşı çıkılmadığı koşullarda, bunların yeni dönemde işçi ve emekçilerin önüne geleceğini vurguladı. “Genel grev genel direniş zamanıdır!” dedi.

Konuşmanın ardından “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganı atıldı. Çerkezoğlu’nun ardından TTB Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy, merkezi düzeyde mitingi destekleyen DİSK ve KESK’in de içinde olduğu tüm konfederasyon ve sendikalar adına kitleyi selamladı. AKP’nin kapatılma davası telaşında sosyal güvenliği yok etmeye çalıştığını belirtti. Emekçilere “şalter indirme” çağrısında bulundu.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu adına T. Harb-İş Anadolu Yakası Başkanı Hüseyin Över konuşma yaptı. Türk-İş yönetiminin “tabanımızda rahatsızlık yok!” sözlerini eleştirerek, bu sözlere en iyi cevabın Kadıköy’de verildiğini ifade etti. Türk-İş’e bağlı diğer sendikaların genel merkezlerini mücadeleden yana olmaya çağırdı. Emek Platformu’nu, aldığı kararların arkasında durmaya çağırdı.

HSGGP adına konuşan Meriç Eyüboğlu’nun yaptığı konuşmada SSGSS’ye ve istihdam paketinin kadınlar üzerindeki etkileri ele alındı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise mitingin son konuşmacısı olarak kürsüye çıktı. Dinçer, eğitim ve sağlığın piyasalaştırılmasına karşı mücadelenin süreceğini belirterek haftaya Türkiye genelinde gerçekleştirecekleri bölge mitinglerini yerel platformlarla gerçekleştirme çağrısı yaptı.

Miting programı Grup Yorum ve Hilmi Yarayıcı’nın söylediği türkü ve halaylarla son buldu.

Kitlesel ve coşkulu gerçekleşen mitinge “Genel grev, genel direniş!” çağrısı damgasını vururken, konuşmalarda konfederasyonlara mücadele etmeleri ve SSGSS’ye karşı eylem programı çıkarmaları çağrısı yapıldı.


Mitingten notlar:

- Miting alanında kısa süreli arbedeler de yaşandı. Halkevleri üyeleri arkadaşlarının giriş noktasında polisle yaşadığı sürtüşmeden kaynaklı alanda oturma eylemi yaptılar. “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı attılar.

- Yürüyüşte Devrimci 1 Mayıs Platformu’nun 2008 1 Mayıs’ı için Taksim’e çağrı yaptığı bildirisi kortejlere dağıtıldı.

- Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu’nun “Nisan eylemleri 1 Mayıs’a hazırlığa dönüştürülmeli, 1 Mayıs ise genel grev/genel direnişin provası olmalıdır!” başlıklı bildirisi dağıtıldı.

- Farklı siyasi çevreler de yürüyüş kortejlerine bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İşçilerden Türk–İş’e anlamlı yanıt!

İstanbul Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun 6 Nisan’da gerçekleştirdiği eyleme işçi ve kamu sendikalarının yanısıra Türk-İş’in ihanetçi ve sınıf işbirlikçisi tutumuna karşı tavır alan Türk-İş’e bağlı 11 sendika genel merkez düzeyinde destek verdi.

Mitingten iki gün önce Türk-İş’e bağlı 10 sendikanın genel merkezi, Türk-İş Konfederasyonu’na mücadele çağrısı yaparak, 6 Nisan Kadıköy mitingine katılacaklarını açıkladılar. Mitingten bir gün önce ise Harb-İş Sendikası bu çağrıya destek verdi. Mitinge tam katılım sağlayan 11 sendikanın genel başkanları alanda işçiler tarafından selamlandılar.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek İstanbul Platformu’nun etkin bileşenlerinden biri olan Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun ve Türk-İş Ankara Şubeler Platformu’nun Türk-İş’in ihanetçi tutumuna karşı aldığı tavır ve süreci tabandan örme çabası 6 Nisan mitingindeki birlikteliği hazırladı. Türk-İş üyeleri konfederasyonlarına “Biz uzlaşmadık, mücadeleye hazırız!” mesajını ilettiler.

Diğer yürüyüş kolu olan Haydarpaşa Numune Hastanesi kolunda yine en önde Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu pankartı yer aldı. Mitingten bir gün önce Türk-İş’e bağlı 16 şubenin imzacısı olduğu metinle mitinge tüm gücüyle katılacağını duyuran Türk-İş şubeleri, sağladıkları katılımdan da öte Türk-İş bürokrasisine karşı aldıkları tavırlarıyla etkili bir duruş sergilediler.

HSGGP arkasında yer alan Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu pankartının arkasında sendika pankartlarıyla sıralanan Türk-İş şubeleri yoğun yağmura rağmen canlılıklarını ve coşkularını korudular.

Yol-İş 1 No’lu Şube, 300’ü aşkın kişilik kortejiyle ve turuncu ağırlıklı rengiyle ön taraflarda dikkat çekti. Yol-İş üyeleri miting boyunca “İşçiler burada Türk-İş nerede?”, “Uzlaşma değil mücadele!”, “Hükümet istifa, Tayyip Amerika’ya!” sloganlarını attılar.

Yol-İş 1 No’lu Şube pankartının arkasında ise TÜMTİS pankartı yerini aldı. 150’yi aşkın katılımın olduğu TÜMTİS kortejinde coşku hiç dinmedi. “Emeklilikte sefalet istemiyoruz!”, “Emeklilik fonlara emanet!”, “Herkese güvenli gelecek!” dövizlerini taşıdılar. TÜMTİS üyeleri yürüyüş boyunca, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “İşçi memur elele, genel greve!”, “Kahrolsun İMF, bağımsız Türkiye!” sloganlarını attılar.

Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi Türk-İş kolunun bir diğer canlı ve coşkulu sendikasıydı. “İş, ekmek, özgürlük ve barış için!” pankartını açan Basın-İş üyeleri “Türk-İş şaşırma, sabrımızı taşırma!”, “Hükümet yasanı al başına çal!”, “Yıpranma hakkımız gaspedilemez!” sloganlarını attılar.

Türk-İş kortejlerinin bir diğer renkli sendikası ise Tez Koop-İş sendika şubeleriydi. Tez Koop-İş 1 ve 2 No’lu şubelerin yanısıra Gebze Şubesi de pankartlarıyla yürüyüşte yer aldılar. Tez Koop-İş kortejlerinde 2 No’lu Şube “Kıdem tazminatının gaspına izin veremeyeceğiz” pankartıyla yürüdü.

Basın-İş Sendikası’nın hemen ardında ise T. Haber-İş Sendikası 1 No’lu Şube yer aldı. “Sosyal güvenlik yasası iptal edilsin!” pankartını açan Haber-İş üyeleri “AKP şaşırma, sağlığımıza dokunma!” dövizlerini taşıdılar. “Geliyor geliyor genel grev geliyor” şarkısıyla beraber “Satılmış Türk-İş istemiyoruz!”, “Türk-İş işçiye ihanet etme!” sloganlarını attılar.

Belediye-İş 2 No’lu Şube üyeleri de mitinge “Birlik, mücadele, zafer!” pankartıyla katıldılar. Belediye işçileri, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!”, “Kahrolsun sendika ağaları!” sloganlarını attılar.

Bu kolda Türk-İş kortejlerinin en kitlesel katılımını Petrol-İş Sendikası gösterdi. Selüloz-İş Sendikası İstanbul Şube pankartının ardından sıralanan Petrol-İş, Petrol-İş İstanbul 1,2 No’lu Şube, Petrol-İş Gebze, Ankara, Bursa ve Bandırma Şubelerinin pankartlarını açtı. Tepe Nautilius kolunda fabrika pankartlarının yer aldığı Petrol-İş korteji, gerek yürüyüşte gerekse de miting alanında dikkat çekti. Petrol-İş üyeleri, “Suskun Türk-İş istemiyoruz!” sloganını attılar. Petrol-İş’te örgütlenme mücadelesi veren Farplas, Coster işçileri de 70 kişiyi aşkın kortejleriyle alana coşku kattılar.

Hava-İş Sendikası da Petrol-İş kortejlerinin arkasında yerini alarak mitinge katılım sağladı. Hava-İş üyeleri de sendika pankartı arkasında SSGSS’ye karşı sloganların yanısıra uçuş süreleriyle ilgili başlattıkları “Yorgun uçmak istemiyoruz!” kampanyasına dönük sloganlar attılar.

Deri-İş üyeleri mitinge tüm coşkuları ve kitlesellikleri ile katıldılar. “Suskun Türk-İş istemiyoruz!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP!” sloganlarını atan Deri-İş üyeleri “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Birlik mücadele zafer!”, “Kölelik yasasına hayır!” pankartları ile ve Deri-İş Tuzla Şube pankartlarını açtılar. Deri-İş flamaları ile yürüyüşte yer alan deri işçileri Deri-İş Genel Merkezi pankartını da taşıdılar.

T. Harb-İş Anadolu Yakası ve İstanbul Şubeleri de mitinge etkin katılım sağladılar. Canlılıklarını ve kitleselliklerini miting boyunca sürdüren Harb-İş üyeleri Türk-İş bürokrasisini hedef alan sloganlar attılar.

Türk-İş üyesi işçiler attıkları sloganlarla, kararlı duruşlarıyla, kitlesellikleriyle Türk-İş Genel Merkezi’ne anlamlı ve tok bir yanıt verdiler. Bürokrasinin ihanetçi tutumuna rağmen mücadeye hazır olduklarını ilan ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul