11 Nisan 2008 Sayı: SİKB 2008/15

  Kızıl Bayrak'tan
  Uzlaşma yok, mücadele sürüyor!
  SSGSS saldırısına karşı mücadelenin
imkanları ve görevler
Onbinlerce işçi ve emekçi Kadıköy’de haykırdı!
6 Nisan mitingi tabanın mücadele azminin göstergesidir!
Krize karşı tek etkili önlem sınıf mücadelesini yükseltmektir!
AKP’nin düzen içi çatışmada yeni taktiği “daha fazla demokrasi”
  Birleşik, kitlesel ve devrimci bir 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için!..
  TKİP II. Kongresi kapanış konuşması... / 1
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Faşizme karşı omuz omuza! .
  Gençlik hareketinden...
  Mısır’da işçi ve emekçiler sömürü ve zorbalığa karşı ayakta!
  Emperyalizmin savaş aygıtı NATO’nun Bükreş zirvesi…
  İran Batılı emperyalistlerin uzattığı havucu reddetti!
  SSGSS’ye karşı mücadele! M. Can Yüce
  İşçi sınıfının baharına doğru... Volkan Yaraşır
  kizilbayrak.net sitesinin Mart ayı rakamları...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...


TAMEK’te toplu sözleşme

Tek Gıda İş Sendikası 5 Nisan’da yaptığı yazılı açıklama ile TAMEK Gıda ve Konsantre San. ve Tic. A.Ş.’de başarılı bir toplu iş sözleşmesi imzalandığını duyurdu.

Yapılan açıklamada, ücretlerin ortalama yüzde 12 oranında arttırılacağı kaydedildi. Sözleşme ile birlikte ilk kez aile ve çocuk, yakacak, ücretli izin harçlığı, bayram, öğrenim yardımı ve kıdemli işçiliği teşvik primi haklarının kazanıldığı belirtildi. Geçici statüde çalışan sendika üyeleri de yine ilk kez yılda bir maaş ikramiye ve aylık 55 YTL’lik sosyal yardım hakkı kazandı.

Sendika yönetimi, sosyal kazanımlarla birlikte hesaplandığında, her üyenin aylık kazanımının ortalama olarak %25 arttığını ifade etti.


“Emekli-Sen kapatılamaz!”

9 Nisan günü Konak eski Sümerbank önünde toplanan Emekli-Sen üyeleri buradan Basmane AKP ilçe binası önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Eyleme 120 kişi katıldı.

Basmane AKP ilçe binası önünde yapılan açıklamada; 13 yıl önce kurulan Emekli-Sen’in hukuksuzlukla karşı karşıya kaldığı, oysa sendika kurmanın ve sendika üyesi olmanın anayasal bir hak olduğu, AKP’nin hükümete geldiği günden bu yana Emekli-Sen’le birlikte birçok demokratik kitle örgütüne kapatma davası açtığı vurgulandı.

Açıklamanın ardından 12 Nisan’da İstanbul’da ve 16 Nisan’da Türkiye genelinde yapılacak eylemlerin duyurusu yapıldı ve acil talepler okundu. “AKP sağlığa zararlıdır!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Emekli-Sen yasaldır, kapatılamaz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Mersin’de 4/b eylemi

4/b sözleşmeli statüde çalışanların eylemleri sürüyor. 4/b statüsünde Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde çalışanlar 4 Nisan’da yaptıkları eylemle topladıkları imzaları TBMM, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’e yolladılar.

“Dönere katkımız var, dönerde hakkımız var / MEÜ SES İşyeri Temsilciliği” pankartı açarak Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi önünde toplanan ve Metropol PTT’ye yürüyen yaklaşık 200 kişi, basın açıklamasının ardından, topladıkları imzaları postaladılar.

Eylem boyunca “Sözleşmeli köle olmayacağız!”, “Eşit işe eşit ücret!”, “Dönere katkımız var, dönerde hakkımız var!”, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek, kadrolu çalışmak istiyoruz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı. Eyleme diğer hastanelerde çalışan 4/b’liler de destek verdi.

Kızıl Bayrak/Adana


Arçelik işçisine uluslararası destek!

Tuzla Arçelik Fabrikası önünde başlattıkları direnişlerini Nakkaştepe’den Koç Holding önüne taşıyan DİSK/Nakliyat-İş Sendikası üyesi Arçelik işçilerine 6 milyon üyesi bulunan Almanya Sendikalar Birliği’nden (DGB) destek geldi. 4 Nisan’da Koç Holding önünde gerçekleştirilen eyleme DGB Genel Başkanı Michael Sommer ve ETUC Genel Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Lutterbach katıldılar.

İşçilere seslenen Sommer, özgür sendika mücadelesi verdiklerini belirterek Türkiye ve Almanya’nın koşulları farklı olmasına rağmen hak ve taleplerin aynı olduğunu söyledi. Sözleşme imzalanana kadar mücadelenin sürmesini diledi.

Eyleme destek veren değişik sendikaların başkan ve temsilcileri de birer konuşma yaptılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul



UPS işçilerinin eylemleri sürüyor!

4 Nisan günü Real Kavşağı’nda bulunan UPS Kargo yakınlarında “Direnen ER-KA işçisi kazanacak” pankartını ve dövizlerini açan işçiler firma önüne kadar sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdiler. Coşkulu yürüyüşün ardından, işten atılan işçilerden Deniz Hasanoğlu bir konuşma gerçekleştirdi.Yaşanılan süreci anlatarak işten atılma gerekçelerini yineleyen Hasanoğlu, 25 Mart’ta gerçekleştirdikleri eylemin ardından taşeron ve UPS patronlarının köşeye sıkıştığını ve çıkmak için çabaladıklarını belirtti.

ER-KA Adana Temsilcisinin görüşme talep ettiğini ve görüşmede UPS ve ER-KA taşeronunun aczini daha açık gördüklerini söyleyen Hasanoğlu, atılan işçilerin eksiksiz olarak işe alınması gerektiğini, aksi halde eylemlerinin devam edeceğini bildirdiklerini söyledi.

Firma yetkilileri saldırgan tutumlarını sürdürdüler. Eylem saati beklenirken dayanışmaya gelenlerin resimlerini çeken firma yetkilileri gösterilen tepki üzerine fabrikanın içine giderek oradan çekim yapmaya çalıştılar ve ortamı terörize etmek için polisi fabrika önüne çağırdılar.

Okunan basın metninde, “İşten atılan UPS- ER-KA işçileri geri alınsın!, Tüm çalışanlara insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlansın!” talepleri kabul edilene dek direnişin süreceği belirtildi. Eyleme Adana Sanayi İşçileri Derneği, BDSP, Alınteri, Tekstil Sen, Mücadele Birliği ve Halkevleri destek verdi.

13 Nisan’da TEGA işçileriyle dayanışmaya!

TEGA işçileri Ankara’da gerçekleştirilecek dayanışma etkinliğine hazırlanıyorlar. 13 Nisan 2008 Pazar günü Sincan Belediye Kültür Merkezi Yağmur Düğün Salonu’nda gerçekleştirilecek TEGA grevcileriyle dayanışma etkinliğinin açılış konuşmasını Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yapacak.

“Emeğin Aydınlık Yüzü” film gösteriminin yapılacağı etkinlikte Hasan Tatar, Tolga Çandar ve Sevinç Eratalay türkü ve şarkılarını grevci işçilerle buluşturacaklar.

Sendikal çete kapı dışarı!

Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nda örgütlü Türk-Belçika sermayeli Bosal-Mimaysan fabrikasında çalışan sendika üyeleri, bir süredir faşist Türk Metal çetesi-işveren işbirliği ile karşı karşıyalar. Fabrikada DİSK’e bağlı Birleşik Metal’in örgütlülüğünü istemeyen Bosal patronu işbirlikçi Türk Metal çetesiyle beraber sendikayı tasfiye çabalarına sarıldı.

2 Nisan’da Taksim’deki Belçika Konsolosluğu önünde basın açıklaması gerçekleştiren Bosal Mimaysan işçileri, sendikal örgütlenmeyi tasfiye çabalarının toplusözleşme döneminin yaklaşmasıyla gündeme geldiğini söylediler. Bosal fabrikasının örgütlü olduğu BMİS Gebze Şube’nin Başkanı da mücadelelerinin süreceğini dile getirdi. 300’e yakın işçinin çalıştığı fabrika, iki yıl önce yapılan uluslararası görüşmeler ve oluşturulan baskı sonucu BMİS’te örgütlenmişti.

Patron sendikası Türk Metal’in sendikayı tasfiye çabasına karşı Bosal işçileri 1 Nisan günü Türk Metal ve maşaları hakkında suç duyurusunda bulundular. 2 Nisan’da da BMİS’in örgütlü olduğu çevre fabrikalardan gelen destekle Türk Metal çetesinin maşalarına sınıf dayanışmasının gücünü gösterdiler. Sendikalarından vazgeçmeyeceklerini haykıran işçiler, dışarıdan gelen Türk Metal üyelerini fabrika önüne desteğe gelen BMİS üyesi işçilerle beraber kovdular.


MÜ Hastanesi’nde yemek boykotu!

“Ücretsiz ve nitelikli yemek!” talebiyle yemek boykotu gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Hastanesi çalışanları 4 Nisan’da da eylemdeydiler. Öğlen hastane bahçesinde bir araya gelen İstanbul Tabip Odası, SES Anadolu Şube üyeleri ve Sağlık İşçileri Sendikası Marmara Üniversitesi Hastanesi İşyeri Temsilciliği ortak eylem yaptılar.

Sağlık emekçilerine ve hasta yakınlarına seslenen İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen nitelikli, ücretsiz yemek hakkı talebini sağlık alanına dönük saldırılarla birleştirdi. SSGSS’ye karşı mücadele çağrısı yaptı. Eyleme hasta yakınları da destek verdi.

Basın açıklamasında sağlık çalışanlarının sorunlarına değinilerek, yemek hizmetinin ücretsiz verilmesi talep edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Varto’da Eğitim-Sen konseri

5 Nisan’da Muş Varto’da Eğitim-Sen tarafından “Düş Sokağı Sakinleri” konseri gerçekleştirildi. 12 Nisan’da Van’da yapılacak olan bölge mitingi öncesi düzenlenen konserde SSGSS’ye karşı emekçilerin topyekûn mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Eğitim-Sen Varto temsilcisi Barış Bozkır, bu yasayı geri aldırana kadar mücadele edeceklerini belirtti.

600 kişinin katıldığı geceye Varto Belediye Başkanı, Genel-İş, SES, Tüm Bel-Sen, Pir Sultan Abdal Derneği yöneticileri, Hınıs, Karlıova, Karaçoban ve Muş’tan gelen eğitim emekçileri de katıldı. Yerel grupların söylediği türküler ve çekilen halaylarla konser sona erdi.


Kayseri’de işsizlik!

Son yılların en büyük işçi çıkarma ve iş yeri kapatma sorunları ile karşı karşıya gelen Kayseri’de işsizlik çığ gibi büyüyor. Birlik Mensucat, Çetinkaya Tekstil, Saygın Tekstil gibi fabrikalarının da aralarında bulunduğu büyük ölçekli işletmeler ya kapandı ya da küçük işletmeler haline dönüştü. Özellikle tekstilde son 3 ay içinde binlerce kişi işsiz kaldı.

Türkiye İş Kurumu Kayseri Müdürlüğü yetkilileri, kendilerine kayıtlı işsiz sayısının 17 bin kişi olduğunu, sırf 2008 başından itibaren işten çıkarılan işçilerin sayısının 7 bini geçtiğini belirtiyorlar. Gerçek rakam ise bunun çok çok üstünde. Zira onbinlerce işçi kuruma kayıtlı değil.

Burjuvazi ve onun ideologlarına göre, hızlı nüfus artışı, ücretlerin yüksekliği, yabancı kaçak işçilik, meslek sevgisinden yoksunluk, Çin malları işsizliğin temel nedenleri olarak gösteriliyor. Oysa sıralanan bu nedenlerin hepsi de tali nedenlerdir. Sermaye düzeninde işsizlik kaçınılmaz bir olgudur. Bu, salt Kayseri’ye değil, tüm Türkiye’ye ve tüm kapitalist dünyaya özgü bir olgudur. Hiçbir önlem, sermaye egemenliği altında işsizliği yok edemez. Bu ancak kapitalizmin bir sosyalist devrimle saf dışı edilmesiyle mümkündür.

Kızıl Bayrak/ Kayseri

 

İDO sendikaya tahammülsüz!

İstanbul Deniz Otobüsleri Anonim Şirketi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren BİMTAŞ taşeron firmasının sendikal örgütlenmeye dönük tahammülsüzlüğüne karşı Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası üyeleri Karaköy İskelesi’nde 8 Nisan’da eylem yaptılar.

Karaköy İskelesi’nde gerçekleştirilen ve TÜMTİS, Petrol-İş ve Deri-İş Sendikası Genel Başkanlarının destek verdiği basın açıklamasını TDS Genel Başkanı Turhan Uzun okudu. Taşeron firmalar aracılığıyla belediye işyerlerinde sendikasızlaştırma ve taşeronlaşma girişimlerinin devam ettiğini söyledi. BİMTAŞ taşeronunda çalışan 478 gemi adamından 284’ünün Türkiye Denizciler Sendikası’na üye olduğunu, sendika üyelerine istifa baskısı ve tehditlerin yöneltildiğini ifade etti.

Açıklama sırasında “Tehditler bizi yıldıramaz!” sloganını atan sendika üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına seslenerek baskıların son bulmasını sağlamasını istediler.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Samsun Bölge Mitingi’ne çağrı

 Gericileştirmeye, piyasalaştırmaya, antidemokratik uygulamalara, ekonomik ve sosyal hakların gaspedilmesine, kariyer basamakları uygulamasına, iş güvencesiz çalıştırılmaya “DUR” demek için mücadeleler sürüyor.

KESK Sivas Şubeler Platformu, 9 Nisan günü eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için Samsun Bölge Mitingi’ne çağrı açıklaması yaptı. Basın açıklaması, “‘Eğitim haktır, gaspedilemez!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!’” sloganlarının atılması ve bildiri dağıtımıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Sivas


Eğitim Sen’den 12 Nisan mitingine çağrı!

Eğitim-Sen Adana Şubesi 12 Nisan’da Adana’da gerçekleşecek bölgesel mitinge çağrı yapmak amacıyla 9 Nisan günü İnönü Parkı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında, son dönemde işçi ve emekçilere yönelik olarak artan saldırılara değinildi ve eğitimin paralı hale getirilerek faturanın emekçilerin sırtına yıkıldığı vurgulandı. 12 Nisan günü düzenlenecek mitinglere katılım çağrısı yapılarak, bunun aynı zamanda çocuklarımıza ve ülkenin geleceğine de sahip çıkmak olduğu belirtildi.

Kızıl Bayrak / Adana


TRT çalışanları eylemde!

TRT emekçilerinin meclisten geçirilmek istenen TRT Yasa Tasarısı’na karşı verdikleri mücadele sürüyor. 7 Nisan günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ve yeterli olmadığı gerekçesiyle TRT Genel Müdürlüğü’ne geri gönderilen 3 maddelik tasarıya karşı TRT emekçileri 9 Nisan’da Harbiye’deki TRT İstanbul Radyosu önünde eylemdeydiler. KESK/Haber-Sen üyesi TRT emekçileri İstanbul Radyosu önünde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile “TRT sansürü”nü, gerici kadrolaşmayı ve baskıları protesto ettiler. Basın açıklamasının ardından eylem atılan coşkulu sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Adana’da “İşçilerin birliği halkların kardeşliği pikniği!”

Adana Sanayi İşçileri Derneği olarak hazırlıklarını sürdürdüğümüz “Güvencesiz çalışmaya ve geleceksiz çalışmaya karşı sanayi işçileri kurultayı” ve bununla bağlantılı olarak ele aldığımız 1 Mayıs hazırlıkları çerçevesinde planladığımız pikniğimizi 6 Nisan günü gerçekleştirdik.

Kahvaltının ardından bir açılış konuşması gerçekleştirildi ve piknik programı açıklandı. Öğlen başlayacak olan etkinliğe kadar çeşitli sportif etkinlikler ve sohbetler gerçekleştirildi.

Etkinlik Sanayi İşçileri Derneği’nden bir arkadaşımızın açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada sermayenin işçi sınıfı ve emekçilere yönelik saldırılarına değinildi, işçi sınıfının can bedeli mücadelelerle elde ettiği kazanımların bir bir elinden alınmaya çalışıldığı vurgulandı. Sermayenin saldırıları karşısında işçi sınıfının son dönemde giderek yükselen mücadelesi ve bunun yarattığı sonuçlara değinildi.

Açılış konuşmasından sonra UPS Kargo’da çalışırken işten atılan bir işçi söz aldı. Sermayenin saldırılarının ortada olduğunu, asıl tartışılması gerekenin bunun karşısında neler yapması gerektiği olduğunu vurgulayarak kendi deneyimlerini aktardı. Tek kurtuluşunun işçi sınıfının örgütlenerek mücadele etmesinden geçtiğini vurgulayarak kurultaya katılım çağrısı yaptı.

Ardından iki işçi daha söz alarak, içinden geçtiğimiz süreci değindi ve sermayeye karşı işçi sınıfı ve ezilenlerin safında mücadele çağrısı yaptı.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Tiyatro Topluluğu’nun “Yeniden Doğarız Ölümlerden” isimli oyununu sergilemesinin ardından Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu bir dinleti sundu. Türküler ve devrimci ezgilerden oluşan dinletinin ardından öğle yemeği için ara verildi.

Ardından sportif etkinlikler ve sohbetler gerçekleştirildi. Piknik boyunca işçilerin çalıştıkları alanların sorunlarını ve deneyimlerini tartışmaları oldukça anlamlı oldu. Pikniğimize 50 kişi katıldı.

***

Bu arada, kurultay çalışmalarımız çerçevesinde çıkardığımız Sanayi İşçileri Bülteni’ni de etkin bir biçimde kullanmaya devam ediyoruz. Şakirpaşa Yeni Metal Sanayi Sitesi ve Karşıyaka Sanayi olmak üzere binlerce işçiye bülten ulaştırdık. Aldığımız tepkiler oldukça anlamlıydı.

Son olarak da hazırladığımız kurultay çağrı afişlerimizi yaygın bir şekilde yapmaya başladık. Yüzlerce afişi Şakirpaşa Mahallesi’ne ve binlerce işçinin kullandığı sanayi yolu üzerine yaptık.

Önümüzdeki süreçte kurultaya çağrı çerçevesinde yaygın bir ajitasyon-propaganda faaliyeti sürdürürken, seçilmiş alanlara dönük faaliyetimizi yoğunlaştıracağız

Adana Sanayi İşçileri Derneği