21 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin yeni oyunlarına karşı sınıfın devrimci baharı için!
  Newroz ateşini devrim ateşiyle körükleyelim!
AKP’ye kapatma davası ve karartılan bilinçler!
İş bırakma eylemi İstanbul’da geniş yankı buldu!
Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler iş bıraktı alanlara aktı!
Sınıf dayanışmasını büyütelim!
  “Bürokrasi”nin İslami faşizm ile son cephe savaşları
Yüksel Akkaya
  14 Mart eylemleri üzerine...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçi barikatı!
  Beyazıt ve Halepçe katliamları lanetlendi
  Genç-Sen faaliyetlerinden....
  Irak işgalinin beşinci yılı…
  İran’da milletvekili seçimleri…
  İslam Konferansı Örgütü “çağın ruhu”na uyum sağlıyor!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama! M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

manifestoİnsanca bir yaşam sosyalizmde!

Emperyalist-kapitalist sistem ve bu sistemin uşakları-postal yalayıcıları dün olduğu gibi bugün de işçi ve emekçiler üzerinde pervasızca saldırılarına devam etmektedir.

Sermaye ne zamanki işçi ve emekçiler için kapsamlı saldırıları hayata geçirmeye çalışmışsa o zaman polis devletini tahkim etmiş, çeteleri sokaklara salmış, işçi ve emekçilerin kafasını bulandıracak sahte ikilemler yaratmış, şovenizm zehrini devreye sokmuştur. Bir taraftan da Kürt halkı üzerinde inkar-imha politikası uygulayan sermaye iktidarı, uyguladığı bu politikalarla işçi ve emekçilerin kardeş Kürt halkına kin ve nefret duymalarını sağlamayı hedefliyor. Bu sayede işçi ve emekçiler asıl düşman olan bir avuç asalağı göremiyor ve sermayenin hazırlamış olduğu kölece yaşam koşulları işlemeye başlıyor.

Bu koşullarda emeğini satarak, kölece yaşama mahkum edilerek ve patron denilen asalağın cebi biraz daha para dolsun diye ağır koşullarda hiçbir güvence olmaksızın çalışarak, yeri geldiğinde bedenimizi ortaya koyarak çalışan, bugün tersanelerde olduğu gibi iş cinayetlerinde hayatımızı yitiren bizlerin zincilerinden başka kaybedecek hiçbir şeyleri yok.

Asalak sermaye sınıfı dün bizlerin bedel ödeyerek kazandığı ‘’sağlık hakkı’’mıza, emeklilik hakkımıza saldırmaktadır. Bizlere insanca yaşam yerine kölece yaşam sunan bir avuç asalak ellerimizde kalan kırıntılara göz dikmektedir.

Bizler, bu kapitalizm çarkının işlediği bozuk düzende kölece yaşama mahkum edilen işçi ve emekçiler olarak, sermaye sınıfının saldırılarına karşı Pir Sultan’ın dediği gibi ‘’bozuk düzende sağlam çark olmaz’’ diyerek, elimizde kalan kırıntıları vermemek, hak ve özgürlüklerimizi kazanmak, bizleri kölece yaşama mahkum edenleri kölece yaşama mahkum etmek için ‘’sınıfa karşı sınıf’’ şiarıyla birleşik, kitlesel ve militan bir mücadele ağını örmeliyiz.

İşbirlikçi sermaye sınıfı bu kadar pervasız saldırırken, bizim güçsüzlüğümüze, örgütsüzlüğümüze, sesimizin çıkmayışına güveniyor.

Bizler tüm değerleri üreten milyonlarca işçi ve emekçiyiz. Biz yalanlarına itibar etmezsek, ayağa kalkar ve gücümüzü birleştirirsek, örgütlenerek mücadele edersek, işte o zaman haklarımıza dokunamazlar. Bugünümüzü cehenneme çeviremez, yarınlarımızı çalamazlar. Bizleri açlık ve sefalete, sömürü ve köleliğe mahkum edemezler.

O halde ayağa kalkalım, işçi sınıfının devrimci programı etrafında güçlerimizi birleştirelim ve fabrikalarda, sokaklarda örgütlü mücadeleyi yükseltelim!

Yaşasın proletarya devrimi ve sosyalizmi!

Ankara’dan bir sınıf devrimcisi

 

“Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve Olanaklar” sempozyumu

Emek Araştırmaları Merkezi Girişimi geçtiğimiz Şubat ayında Ankara’da düzenlenen “Manifesto’nun 160. Yılında Marksizmin Güncelliği Sempozyumu” nun ardından “Kapitalizm, Kriz: Olasılıklar ve Olanaklar” başlıklı sempozyuma hazırlanıyor. Sempozyum, 29-30 Mart 2008 tarihlerinde İstanbul’da Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek. İki gün sürecek olan sempozyumda kapitalizm ve kriz ilişkisi, kapitalizmin dünya çapında yarattığı ve biriktirdiği öfke ve direnişler tartışılacak. Sempozyumun ikinci gün programında ise “Krize Karşı Ne Yapmalı?” sorusuna yanıtlar aranacak.

29 Mart Cumartesi

Kapitalizm, Kriz: Eskiye Dönüş mü, Yeniyi Arayış mı?

Kriz: Coğrafyalar, Öfkeler, Karşı Koyuşlar, Arayışlar

Kriz: Sektörler, İşçi Sınıfı, Örgütlenme, Direniş


30 Mart Pazar

Krize Karşı Ne Yapmalı?-I

Krize Karşı Ne Yapmalı?-II

Krize Karşı Ne Yapmalı?-III

 

Program:

Açış konuşmasını Araştırmacı-Yazar Haluk Gerger’in yapacağı sempozyumun programı ise şöyle duyuruldu:

10.30-12.30 I. Oturum 


Kapitalizm, Kriz: Eskiye Dönüş mü, Yeniyi Arayış mı? Oturum Başkanı Sibel Özbudun

Taner Timur

Nail Satlıgan

Ergin Yıldızoğlu

İbrahim Okçuoğlu

 

12.30-13.30 yemek arası 

 

13.30-15.30 II. Oturum 

 

Kriz: Coğrafyalar, Öfkeler, Karşı Koyuşlar, Arayışlar

Oturum Başkanı Mehmet Beşeli

Doğan Şahin

Sibel Özbudun

Volkan Yaraşır

Yüksel Genç

 

15.30-15.45 Çay arası

 

15.45-18.00 III. Oturum  

 

Kriz: Sektörler, İşçi Sınıfı, Örgütlenme, Direniş

Oturum Başkanı Cengiz Faydalı

Mehmet Beşeli

Kurtar Tanyılmaz

Yüksel Akkaya

Türkel Minibaş

 

30 Mart Pazar

 

Krize Karşı Ne Yapmalı? I

 

10.00-12.30 I. Oturum

Oturum Başkanı İrfan Kaygısız

Cem Özatalay

Muharrem Önder Öndeş

Metin Kayaoğlu

Ferda Koç

Sungur Savran

 

12.30-13.30 yemek arası

 

13.30-16.00 II. Oturum

 

Krize Karşı Ne Yapmalı?II

Oturum Başkanı Yusuf Özden

Sinan Yıldız

Özlem Yarkın

Muzaffer Kaya

Oğuzhan Kayserioğlu

Şükrü Demir

 

16.00-16.15 çay arası

 

16.15-19.00 III. Oturum

Krize Karşı Ne Yapmalı? III


Oturum Başkanı Yüksel Akkaya

Ülkü Doğan

Hacı Orman

Mehmet Şamil Altan

Yücel Filizler

Sinan Tutal

 

MİB–DER coşkulu etkinlikle açıldı! 

Manisa İşçi Birliği Derneği coşkulu bir etkinlikle açılışını duyurdu. Manisa’da bir grup duyarlı ve devrimci işçi tarafından kurulan MİB-DER, işçilere seslenen bir ön çalışmayla açılış etkinliğini 16 Mart günü gerçekleştirdi.

Dernek salonunda gerçekleşen açılış etkinliği işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesinde şehit düşenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Dünyadaki ve Türkiye’deki siyasal gelişmelere, işçi ve emekçilere yönelik saldırılara değinilen açılış konuşmasında, Manisa Organize işçileri MİB-DER çatısı altında birleşmeye çağrıldı.

Uzun yıllardır Manisa Organize Sanayi’de çalışan MİB-DER Başkanı da yaptığı konuşmada derneğin amacını anlattı ve işçilerin haklarını araması için MİB-DER çatısı altında örgütlenmesinin önemini vurguladı. Dernek başkanının yaptığı konuşmanın ardından dernek yönetim kurulu üyesi bir işçi arkadaşımız da Manisa Organize Sanayi’deki çalışma koşullarına değindi ve işçilere dayatılan kölece çalışma koşullarına karşı örgütlenme çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından yerel sanatçı Mustafa Kılınç söylediği türkülerle beğeni topladı. Daha sonra Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde bünyesinde çalışmalarını yürüten Yürek İşçileri Şiir Topluluğu sunduğu şiir dinletisiyle etkinliğe ayrı bir renk kattı.

Verilen aranın sonra Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu “Umut kimde” oyununu sergiledi. Büyük beğeni toplayan oyunun ardından sahneye son olarak Grup Kavel çıktı. Kavel, “Türkiye işçi sınıfına selam!” marşıyla başladığı programını halaylarla noktalarken coşkulu bir atmosferin oluşmasını sağladı.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”, “Birleşen işçiler yenilmez!” ve güncel talepleri ifade eden şiarların yazılı olduğu ozalitlerle süslenen dernek duvarları ilgi çekti.

İzmir BDSP, İstanbul Tersane İşçileri Birliği Derneği, 3. Çiğli İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi ve Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi tarafından gönderilen mesajların yanısıra Manisa ESP ve Manisa SGD’de de açılış etkinliğimize mesaj gönderen kurumlar arasındaydı.

45 kişinin katıldığı etkinliğimiz MİB-DER tarafından mücadeleyi büyütme çağrısı ve “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganıyla son buldu.   

MİB-DER çalışanları


Özsöğüt’le dayanışma!

Ankara’da yargısız infaz sonucu katledilen DHKP-C militanı Kevser Mırzak’ı anmak amacıyla gerçekleştirilen mezar ziyaretinde gözaltına alınan ve ardından tutuklanan SES MYK üyesi Meryem Özsöğüt ile dayanışma eylemleri devam ediyor.

Özsöğüt’ün 25 Mart 2008 tarihinde Ankara’da görülecek ikinci duruşma öncesinde İstanbul’dan dayanışma mesajları iletildi. 19 Mart günü Sirkeci Postanesi önünde bir araya gelen KESK İstanbul Şubeler Platformu, yaptığı basın açıklamasının ardından Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulanan Meryem Özsöğüt’e dayanışma kartları gönderdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Başıbüyük’te yıkıma karşı direniş!

Maltepe’nin Başıbüyük Mahallesi halkı “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında yıkılmak istenen mahallelerine sahip çıkıyor. Önceki süreçte Maltepe Belediyesi önünde oturma eylemi gerçekleştiren ve mahallelerinin yıkımına karşı binlerce dilekçe toplayan Başıbüyük emekçileri, 19 Mart’ta TOKİ’nin mahalleye kurmak istediği şantiyeye karşı çıktılar ve polisle çatıştılar. Polisin azgınca saldırdığı emekçilerden 10’a yakını yaralanırken birçoğu da gözlatına alındı.

Şubat ayı sonunda Toplu Konut İdaresi’nin mahalleye kurarak sızmak istediği şantiyeye “dur!” diyen emekçiler, çevik kuvvet ekiplerine karşı koyarak saldırıyı püskürttüler. Şantiyenin kurulmasına izin vermediler. Polis müdahalesine taşlarla karşılık veren emekçiler gaz bombaları ve tazyikli suyla karşılaştılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ölen iki arkadaşımız yoz eğitim sisteminin kurbanıdır!

Okulumuzda okuyan iki arkadaşımız 13 Mart günü yaşamlarını yitirdiler.

Onların ki, her zaman duyduğumuz olağan ölümlerden değildi. Ne cephede öldüler, ne de amansız bir hastalığa yakalandıkları için. Ölümlerinin nedeni trafik kazası da değildi.

Onları yozlaşmış eğitim sistemi öldürdü. Biz gençleri potansiyel suçlu olarak gören, sorunlarımıza çözüm üretmeyen, bizi geleceksiz ve umutsuz bırakan bu eğitim sistemidir arkadaşlarımızın katili!

Pek çoğumuzun olduğu gibi, ölen arkadaşlarımızın da yaşadıkları sorunlar vardı. Okul yöneticileri, arkadaşlarımızın sorunlarıyla ilgilenmek, onların elinden tutmak yerine tam da bu sistemin kendilerinden beklediği gibi davranmayı tercih ettiler. Eğitimci kimliklerine ihanet ederek bir grup öğrenciyi okuldan attılar. Ölen arkadaşlarımız da okuldan atılanlar arasındaydı.

İki arkadaşımızın ölümünden hemen sonra atılan diğer öğrencilerin apar topar geri okula alınmaları, atılmaların ne denli keyfi bir uygulama olduğunu göstermeye yetmektedir.

Arkadaşlarımız öldükten sonra okul müdürünün, “Çanakkale’de de insanlar öldü” türünden açıklamalarla kendi sorumluluklarının üzerini örtmeye çalışması ise bu sistemde insanlara, gençlere verilen değerin ifadesidir. Bu şekilde davrananlara, bu sözleri söyleyebilenlere “eğitimci” diyebilmek mümkün değildir.

Kapitalist eğitim sistemi için öğrenciler geleceğe hazırlanması, fiziksel ve zihinsel anlamda geliştirilmesi gereken insanlar değildir. Kapitalist eğitim sistemi okulları birer ticarethane, öğrenciyi ise parası yolunacak müşteri olarak görmekte, bilimsellikten uzak sistem sayesinde de kişiliksiz ve itaatkar kullar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Gerici, kapitalist eğitim sistemi adaletsizlikler üzerine kurulu bu düzenin çelişkilerini gizlemekten başka bir işe yaramamakta, bunun faturasını ise okumaya çalışan gençler ödemektedir.

Bugün arkadaşlarımızın yaşadığı durumu, “psikolojik bunalım” dedikleri sorunu yarın hepimiz yaşayabiliriz. O halde şimdiden sesimizi yükseltmeli ölen arkadaşlarımızın hesabını sormalıyız. Susmak bu cinayete ortak olmaktır, görmemezlikten gelmektir.

Anti-bilimsel, gerici, eşitsiz, kara dayalı eğitim sistemine hayır!

Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu