21 Mart 2008 Sayı: SİKB 2008/21

  Kızıl Bayrak'tan
  Sermayenin yeni oyunlarına karşı sınıfın devrimci baharı için!
  Newroz ateşini devrim ateşiyle körükleyelim!
AKP’ye kapatma davası ve karartılan bilinçler!
İş bırakma eylemi İstanbul’da geniş yankı buldu!
Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler iş bıraktı alanlara aktı!
Sınıf dayanışmasını büyütelim!
  “Bürokrasi”nin İslami faşizm ile son cephe savaşları
Yüksel Akkaya
  14 Mart eylemleri üzerine...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Sosyal yıkım saldırılarına karşı işçi ve emekçi barikatı!
  Beyazıt ve Halepçe katliamları lanetlendi
  Genç-Sen faaliyetlerinden....
  Irak işgalinin beşinci yılı…
  İran’da milletvekili seçimleri…
  İslam Konferansı Örgütü “çağın ruhu”na uyum sağlıyor!
  İktidar çekişmesinde yeni bir aşama! M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İktidar çekişmesinde yeni bir aşama!

M. Can Yüce

Egemenler cephesinde iç iktidar çekişmesi yeni bir atakla yeni bir aşamaya sıçradı. Yargıtay Başsavcılığı, AKP hakkında kapatma davası açtı. Önümüzdeki günlerde bu dava, Anayasa Mahkemesi tarafından görüşülecek ve sonunda bir karara ulaşılacak!

Yüzde kırkların üzerinde bir oyla mecliste büyük bir çoğunlukla hükümet olmuş bir parti hakkında “laikliğe karşı bir odak haline geldiği” iddiasıyla kapatma davasının açılmış olması, başlı başına politik bir ataktır ve arkasında esas iktidar güçleri vardır. Bu, bir hamledir ve bundan sonra iç ve dış güç ilişkileri ve dengelerin durumu, bu eksendeki gelişmelerin seyrini büyük ölçüde etkileyecektir.

Hiç kuşkusuz bu hamlenin önemli ve ciddi politik etkileri olacaktır. Anayasa Mahkemesi kapatma yönünde karar vermese bile, bu hamlenin önemli politik etkileri olacaktır. İç iktidar ilişkilerinde ve dengelerinde önemli kaymalar, taraflar açısından güç kazanma veya güç kaybetme bakımından sonuçları olacaktır. İç ve dış güç dengelerinin etkilerine bağlı olarak tarafların duruşu, izleyecekleri politikalar, atacakları taktik adımlar, bundan sonraki süreci önemli ölçüde etkileyecektir.

Geçmeden hemen vurgulamamız gerekiyor ki, ortada bir demokrasi ve özgürlükler mücadelesi, hak-hukuk kavgası yok. En genel anlamda anti demokratizmde birbirlerinden geri kalmayan her iki tarafın da derdi, varolan konumlarını korumak, iktidar üzerinde daha fazla söz ve etki sahibi olmak, karşıtlarını ise sınırlandırmak biçiminde özetlenebilir. Dolayısıyla devrimcilerin tavrı, bu çekişmede taraf olmak değil, her iki tarafın anti demokratizmini deşifre ederek emekçilerin ve halklarımızın çıkarları ve gelecek idealleri doğrultusunda bağımsız bir çizgide mücadele vermektir!

Bu kısa hatırlatmadan sonra devam edebiliriz. Öteden beri egemenler cephesinde ciddi bir iktidar çekişmesi yaşanmaktadır. Daha öncesi bir yana Cumhurbaşkanlığı seçimleri sürecinden bu yana bu çekişmenin önemli rauntları gerçekleşti; kazanan, kaybeden ve gerileyenler oldu. Bunları kısaca hatırladığımızda bugünkü parti kapatma davasının politik anlamını, nedenlerini, olası etki ve sonuçlarını daha doğru kavrayabiliriz. Bunları doğru kavramak önemli, çünkü bu çekişmenin Kürdistan halkına ve emekçilere faturası ağır olacaktır, geçmişte de ağır oldu, bugün de olmaktadır…

Bilindiği gibi ordu ve büyük bürokrasi, kendileri açısından “sicili parlak” olmayan birilerini Cumhurbaşkanlığı makamında görmek istemiyorlardı. Bu, sembolik bir durum olarak algılanabilir, ancak öyle değildi, daha sonraki güç ve iktidar kavgasında önemli bir kerte olarak algılanıyordu. Bu çok önemli görüldüğü için Türk ordusu 27 Nisan muhtırasını verdi, ama bununla AKP’ye boyun eğdiremedi. AKP bu atağa seçimlerle karşılık verdi ve seçimlerde oylarını önemli ölçüde artırdı. Bu gelişmeleri ordu ve diğer geleneksel, Kemalist odaklar için yenilgi olarak değerlendirenler az olmadı.

Seçimlerden sonra AKP doludizgin yoluna devam etti. Cumhurbaşkanlığı, YÖK Başkanlığı ve devlet içinde kadrolaşmaya bu hızıyla devam etti. Kuşkusuz bunlar, önemli kazanımlardı ve AKP’nin iştahı kabarmıştı. Medyada da önemli mevziler kazanmıştı. Sabah-ATV grubunu kendi yakın yandaşlarına aldırtan AKP, daha önemli bir adım atmaya başladı. Öteden beri iktidar hamlelerinde önemli bir “kırılma noktası” olarak algılanan “türban” konusunu MHP’nin desteğiyle gündeme getirdi ve varolan gerilimi en üst noktaya tırmandırdı. Bunu tam da Güney Kürdistan’ı işgal girişimi sürecinde yaptı…

Kuşkusuz sorun, “laiklik ve anti laiklik” sorunu ve çekişmesi değildir. Sorun, her açıdan iktidar mevzilerini kazanma, kazanılanları sağlamlaştırma ve yedirme, karşısında duran direnç noktalarını etkisizleştirme sorundur.

AKP’nin bu doludizgin yol alışı ve mevzi kazanması, geleneksel ve esas iktidar odakları tarafından sessizce karşılanabilir miydi? Bilinen darbe yöntemlerinin ve darbe tehditlerinin etkisizliği de 27 Nisan darbe tehdidinde açığa çıkmıştı. Dolayısıyla başka yolların, yöntemlerin devreye sokulması gerekiyordu. Nitekim daha fazla seyirci kalmadılar ve 16 Mart’ta Yargıtay Başsavcılığı, AKP için Anayasa Mahkemesi nezdinde kapatma davasını açtı.

Şimdi sorulan soru şuydu: Bundan sonra ne, neler olacaktı? AKP kapatılır mı, kapatıldığında nasıl bir siyasal tablo ortaya çıkacaktır, Türkiye ekonomisi ve diğer yapılarıyla bu büyük krizi kaldırabilir mi?

Açık ki içine girilen süreç, bu süreçte atılacak adımlar, bunların ortaya çıkardığı sonuçlar ve etkiler, ciddi, belki de içinde “çözümleri” barındırma olasılığı zayıf olan bir kriz durumuna işaret ediyor. Ama öyle de olsa “kriz yönetimi” egemenler açısından bir “yönetme tarzı” haline getirilmiştir. Onlar açısından önemli olan iktidarın kendisidir!

AKP’yi kapatma davasıyla birlikte atılan politik adımın kısa ve uzun vadede hedefleri var. Kısa vadede bu adımın politik hedefi, tehdit, caydırma, önce durdurma ve sonra geri adım attırma olduğu çok açık! Başka bir deyişle bu, bir boyun eğdirme girişimidir! Bu girişimin başarısı veya başarısızlığı birçok etkene bağlıdır. Bu noktada AKP’nin duruşu politik gelişmelerin seyrini değiştirme etkisine sahiptir.

Soru şu: Bu noktadan sonra AKP ne yapacak? En genel anlamda iki seçenek var: Bir: Sonuna kadar direnmek; bu, her türlü riski göze almak, her türlü bedeli göze almak anlamına geliyor. İki: Uzlaşmak!

Bu iki seçenekten hangisinin AKP tarafından benimsendiği veya benimseneceği önümüzdeki günlerde açığa çıkmaya başlayacaktır. Yargıtay Başsavcılığı’nın arkasındaki güç odakları sonuna kadar gitme kararını vermişlerse sürecin çok daha şiddetli geçeceğini söylemek bir kehanet olmaz! Ama AKP daha önceki deneyimlerden çıkardığı dersler ışığında “uzlaşma yolunu” seçerse, yine ucu açık ve belirsiz bir sürece kapı aralamış olacaktır. Kuşkusuz AKP’nin avantajları, güç dayanakları, iç ve dış destekleri var, bunlara dayanarak görece “sert” bir çizgi de izleyebilir. Fakat bunun başarısı kuşkuludur ve sayısız etkenin bir araya gelmesine bağlıdır! Uzlaşma, AKP için tümden boyun eğme ile sonuçlanacak bir süreci aralayabilir. Tam bir kafa tutuş ise ciddi bir kırılmayı birlikte getirebilir.

Türk egemen sınıflarının önemli iç ve dış handikapları var. Politik olarak AKP’ye alternatif olabilecek yedek bir parti veya partiler yok. Ekonomik yapı, yaşanan kriz ve ABD’den gelecek daha büyük bir dalganın altında tümden çökme olasılığıyla karşı karşıya… Kürdistan sorunu, emekçi sınıflarda gelişmeye başlayan kıpırdanmalar, bir kriz ve çöküş ortamında daha da büyük bir devrimci dalgaya dönüşebilir… Ama bunlarla birlikte egemenler cephesinde yaşanan gerginlik ve çekişme, devlet ve düzeni orta ve uzun vadede tehdit eden boyutlar içermektedir. Kendi değerlendirmeleri bu ve bu sorunu bir biçimiyle çözme eğiliminde ve kararında görünüyorlar. Bu sorunu uzlaşma veya “boyun eğdirme” yöntemleriyle çözmeden diğer ağır sorunların altında kalkamayacaklarını düşünüyorlar. Son atağın en temel anlamı budur!

AKP’yi kapatma davasını, sıradan bir gündem saptırması, dikkatleri esas konulardan başka noktalara yöneltme girişimi olarak değerlendirmek, gelişmelerin özünü ve kapsamını doğru kavramamak anlamına gelmektedir. Elbette bu davayla birlikte gündem değişmiş, dikkatler başka bir noktaya yönelmiştir. Ama bunlar, neden değil, sonuçtur. Neden iktidar ve mevzileri konusunda yaşanmakta olan çekişmenin yeni bir kerteye sıçramasıdır!

Bu noktada elbette Türkiye’de iktidar ve ilişkileri, iktidar kurumlaşması, siyaset kurumu, bunların resmi çizgi ve kurumlaşmayla kopmaz bağları, iktidar ilişkileriyle genelde burjuva sınıf arasındaki bağları, kendi tarihsel bağlamı içinde değerlendirmek, bunu halkı aydınlatma ve devrimci politik mücadeleye yöneltmek önemlidir, devrimcilerin güncel görevleri içindedir. Cumhuriyetin kuruluş yılları, iç tasfiyeler, tek parti ve tek şef dönemleri, DP dönemi, 1960 darbesi, Mendereslerin asılması, 12 Mart ve 12 Eylül, Özal’ın tasfiyesi, 28 Şubat, RP ve Erbakan’ın tasfiyesi, Çiller’in siyaseten bitirilişi, bütün bu önemli gelişmeler, aynı zamanda TC’deki gerçek iktidar anayasasını da anlatıyor. Hükümet olmak mümkün, ama gerçek anlamda iktidar olmak mümkün değildir, devletin gerçek iktidar gücü bellidir: Ordu! Bu iktidar anayasasıyla oynayanlar yanar!

Dayatılarak hatırlatılan budur!

Bu neyi gösteriyor? Türkiye’deki siyaset kurumunun, Meclis ve hükümetin gerçekte sonuna kadar gidecek ve yürüyecek iktidar gücü olmadıklarını! Elbette siyaset kurumu tümden işlevsiz ve güçsüz değildir, ama sınırları ve hareket yetenekleri bellidir! Bunlar aşılmaya veya zorlanmaya başladığında devletin iktidar refleksleri harekete geçer! Son olaylar, bu basit gerçeğin bir kez daha altını çizmiştir!

Bir gerçeklik bir kez daha doğrulandı, doğrulanıyor: Türkiye’de demokrasi sorunu reformlar, parlamenter hayallerle çözülecek bir sorun değil, devrim sorunudur! Bu gerçekliği her fırsatta hatırlatmak ve anlatmak kaçınılmazdır!

18 Mart 2008

“Sincan İşçileri Birliği Kurultayı”na adım adım yürüyoruz…

Sınıf çıkarımız ve birliğimiz için Kurultay çalışmalarına güç verelim, destek olalım!

Binlerce sanayi işçisinin kölelik koşullarında çalıştığı Sincan Bölgesi’nde, işçilerin birlikteliğini sağlama yönünde önemli bir adım olan kurultayımıza doğru adım adım ilerliyoruz.

Geçtiğimiz ay yayınladığımız Kurultay Bildirgesi’nin ardından ilk olarak sürecin örgütlenmesinde önemli bir yer tutacak olan Kurultay Hazırlık Komitesi Girişimi’ni başlattık. Hazırlık süreci olarak ele aldığımız bu dönem içerisinde yapacağımız kurultayın gündemleri, hedefleri ve temel işlevi üzerine bir dizi tartışma gerçekleştirdik. Bu tartışmaların ışığında kurultayımızın ismini, kölece çalışma koşullarına, düşük ücretlere ve fazla mesailere karşı “İnsanca bir yaşam ve çalışma koşulları için İŞÇİLERİN BİRLİĞİ KURULTAYI” olarak belirledik. Zira toplamında bu başlık Sincan’da yaşayan binlerce işçinin içerisinde bulunduğu tabloyu özetlemektedir.

Bugün asgari ücret adı altında bizlere dayatılan sefalet ücretiyle yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bizlere reva görülen sefalet ücretini dahi alabilmek için insani olmayan kölece koşullarda, sağlığımızı ve en temel ihtiyaçlarımızı hiçe sayan, baskının ve hakaretin sıradan sayıldığı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Tüm bu ağır koşullar yetmiyormuş gibi bir de üç kuruşluk ücretimizi beş kuruşa çıkarmak için fazla mesai yapıyoruz. Bu da yeterli olmadığı için çoğu zaman ya patrona, ya da bir bankaya borçlanarak yaşamlarımızı bir bütün olarak onların insafına terkediyoruz.

Elbette tüm bu ağır, yorucu ve kölece koşulların gerisinde patronların aşırı kâr hırsı yatıyor. Ancak bu koşulların bize dayatılmasının en temel nedeni bizlerin örgütsüz oluşudur. Zira patronlar bizleri karşılarında örgütlü ve ortak hareket eden bir güç olarak göremedikleri için bu kadar pervasızca sömürmektedirler. Kurultayımızı tam da buna benzer kölelik koşullarına karşı biz işçilerin bugün en çok ihtiyaç duyduğu birlikteliğe işaret etmek için gerçekleştiriyoruz. Sincan’da benzer koşullarda çalışmak zorunda kalan işçilerin birliğine işaret etmek için kurultayımıza “Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı” ismini verdik.

Bu genel çerçeve belirlendikten sonra yapacağımız kurultayın temel gündemlerini oluşturarak çalışmalarımızı sürdürdük. Kurultay Hazırlık Komitesi Girişimi olarak yürüttüğümüz tartışmalar sonucunda aşağıdaki gündem önerileri üzerinden kurultayımızı gerçekleştirmeyi karara bağladık;

“Sincan İşçileri Birliği Kurultayı”na gündem önerileri

1- Düşük ücretler ve fazla mesailer

2- Sincan OSB’de çalışma koşulları

a) İş güvenliği

b) İş güvencesi

c) İş kazaları

d) İşçi sağlığı

e) Çevre koşulları

3- Sincan’da yaşanan örgütlenme sorunları ve deneyimler.

4- Burjuva ideolojik kuşatma, yozlaşma ve sonuçları.

Ek gündemler:

- TEGA grevi ile dayanışma süreci

- TÜMTİS ile dayanışma süreci,

- Sincan İşçileri Birliği Kurultayı ve 8 Mart

- Sincan İşçileri Birliği Kurultayı ve 1 Mayıs

Kurultaya yürürken önümüzdeki günlerde belirlediğimiz gündemler üzerinden hazırlayacağımız program çerçevesinde bir dizi etkinlik gerçekleştireceğiz. Belirlediğimiz her başlığı kendi içerisinde özel bir çalışmaya konu edeceğiz.

İşçiler, emekçi kardeşler;

Önümüzdeki bahar döneminde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz Kurultay sürecimiz, sizlerin de katılımı ile daha da güçlenecektir. Dolayısıyla, yaşadığımız tüm sorunları birlikte tartışıp birlikte aşabilmek için yanyana gelmeli ve Kurultay Hazırlık Komiteleri’nde örgütlenmeliyiz. Zira bugün en çok ihtiyacımız olan şey yanyana gelmek ve BİRLİK olmaktır. İşte Sincan İşçileri Birliği Kurultayı bu ihtiyacımızı kendi yerelliğimizde çözebilmemizin önemli bir adımıdır.

Gelin bu çağrıyı yanıtsız bırakmayalım. Gelin kendi geleceğimizi kendimiz belirlemek için saflarımızı sıkılaştıralım. TEGA işçisi kardeşlerimiz gibi örgütlenerek patronların karşısına tek bir yumruk olarak çıkalım. Bunun için kurultayımız etrafında birleşerek ilk adımımızı atalım. Yeni TEGA’lar yaratmak için, önce hemen yanı başımızda çalışan kardeşlerimizle, sonra diğer tüm fabrikalarda çalışan işçi arkadaşlarımızla omuz omuza verelim. Çünkü artık kaybedecek hiçbir şeyimiz yok. Ama kazanılmayı bekleyen bir gelecek önümüzde duruyor.

Yaşasın işçilerin birliği!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!

Sincan İşçileri Birliği Kurultayı Hazırlık Komitesi

(İşçiden İşçiye Bülteni’nin Mart 2008 tarihli sayısından alınmıştır...)