11 Ocak 2008 Sayı: SİKB 2008/02

  Kızıl Bayrak'tan
   Saldırıları püskürtmek için devrimci sınıf mücadelesi!
  Sınır ötesi operasyonun karşılığı ABD emperyalizmine sınırsız hizmet!
ESK ve DİSK’in tutarsızlıkları
Dağlıca tutsaklarının iddianamesi tamamlandı…
Operasyonlara ve saldırılara karşı
birlikte mücadeleyi yükseltelim!
“Vatan mevzu bahisse gerisi teferruattır” ancak...
  Emekçi kadınlar Kurultay’a hazırlanıyor...
  Sınıf hareketinden...
  “Sosyal güvenlikte kara delik”: Yalancının...
Yüksel Akkaya
  Emekçi Kadın Kurultayı’na doğru...
  Düzen medyasına “Türbanlı komünist”ten yanıt:
  Verem değil düzen öldürüyor!
  Türkiye Facebook’ta rakip tanımıyor! .
  ABD’de başkanlık yarışı başladı...
  “Renkli devrim” safsatasının çöküşü
  Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in devrimci anılarını sahiplenmek için Berlin’e!
  Yeni bir yılda düzen şuursuzlaştırmaya
devam ediyor!
  Yeni bir yıla girerken...
M. Can Yüce
 yök Bültenlerden...
  Özgürlük ne yana düşer, YÖK ne yana!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Kurultayı üzerine emekçi kadınlarla konuştuk...

“Kadın emekçiler olarak tüm saldırılara karşı direnmek zorundayız!”

- Emekçi Kadın Komisyonları’nın örgütleyicisi olduğu 10 Şubat’ta düzenlenecek Emekçi Kadın Kurultayı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kamu emekçisi: Ben kamu emekçisi bir kadınım. Bizler kamu alanında çalışan emekçi kadınlar olarak iş güvenliği, özlük haklarımızın gaspedilmesi gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Şu an mecliste olan ve adı “reform” olan değişiklikler mevcut haklarımızı da ortadan kaldırmaktadır. Emekçiler, özellikle de kadın emekçiler olarak tüm bu saldırılara karşı direnmek zorundayız. Bu anlamda Kurultay’ı sorunların belirlenmesi, tartışılması ve çözüm önerilerinin getirilmesi açısından önemli ve anlamlı buluyorum. Bu doğrultuda yapılan çalışmaları destekliyorum.


- Kurultay çalışmaları doğrultusunda çalışmalara dair düşünce ve önerileriniz nelerdir?

Emekçi Kadın Kurultayı’na yönelik kadın işçi ve emekçilerin sorunlarının belirlenmesi için yapılan anketleri anlamlı buluyorum. İşçi ve emekçi kadınların sorunlarının çözümüne dair öneriler alınabilir. Tüm bunların, sorunların dillendirilmesi ve birlikte mücadelenin sağlanmasında önemli adımlar olacağını düşünüyorum.

***

- Emekçi Kadın Komisyonları’nın örgütleyicisi olduğu 10 Şubat’ta düzenlenecek Emekçi Kadın Kurultayı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kadın işçi: Düzenlenecek kurultay hakkında çok olumlu düşünüyorum. Çünkü yapılan ve yapılacak olan çalışmalar kadınların sorunlarını çözebilir. Birlikte hareket ettiğimiz ve bu çalışmaları düzenli bir şekilde yürüttüğümüz sürece işçi ve emekçi kadınlar için daha iyi bir dünya yaratabiliriz. Ben buna inanıyorum ve bu nedenle Emekçi kadın Kurultayı’nı destekliyorum. Bir kadın işçi olarak farklı alanlarda yaşadığım sorunlar karşısında kurultay çalışmalarına katılıyorum.


- Kurultay çalışmalarına ilişkin düşünce ve önerileriniz nelerdir?

Kadınların sorunlarını iyi anlamak için onlarla bire bir ilişki geliştirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kadınlar, çalışan kadınlar da buna dahil olmak üzere çok kapalı yaşıyorlar. Sorunlarını ifade etmekte çekiniyorlar. Ayrıca ben kadınların çok yalnız kaldıklarını ve bu nedenle birçok şeyden uzak durduklarını, korktuklarını düşünüyorum. Bu nedenle onlara bu çalışmaları hayata geçirirken yalnız olmadıklarını gösterebilmek gerekiyor. Bunların dışında da işçi ve emekçi kadınların ilgisini çekebilecek, onlara sorunlarını anlatabileceğimiz çeşitli etkinlikler düzenleyebiliriz.

Kızıl Bayrak /Kartal


“Kadınların kurtuluşu mücadeleden geçiyor”


- Emekçi Kadın Kurultayı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Eğitim emekçisi: Gerekli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir kurultayın gerçekleşmesinden sevinç duyuyorum. Kadınların mücadeleye katılması için somut adımlar atılabilmesini umuyorum.


- Sizce kadın kurultayında hangi sorunlar tartışılsın?

Kurultay çeşitli başlıklar altında tartışmalar yapabilir. Kısaca benim önerebileceklerim şöyle:

- Emekçi kadın mücadelesinin tarihi

- Sosyalizmle kadının kurtuluşu

- Kadının mücadeleye katılmasının önündeki engeller

- Kadının çifte ezilmişliği

- Günümüz Türkiye’sinde işçi ve emekçi kadın


- Emekçi kadın nasıl kurtulur?

Sosyalizmle.


***

- Kadın kurultayı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Gündelikçi bir işçi: Kadınların kendi sorunlarını dile getirmesi, evdeki çocuğuna, eşine ve işyerinde işine karşı kendi haklarını arama konusunda susturulmasının önüne geçmesi, toplumda söz sahibi olması, kadının işgücünün üretime katılmasının engellenmesinin önüne geçilmesi bakımından kurultay önemli bir adımdır. Ama asıl önemli olan, hem kadının toplumdaki yerinin yükselmesi hem de sorunlarına karşı mücadeleye çağrılmasıdır.


- Sizce kadın kurultayında hangi sorunlar tartışılsın?

Kurultayın şu başlıkları tartışabileceğini düşünüyorum.

- Kadının evde, işyerinde, sokakta kısıtlanması.

- Hayatın yükünün çoğunun kadınlar üzerinde olması ve karşılığını alamaması.

- Özgürlüklerinin kısıtlanması. Bunlara örnek vermek gerekirse; kadının eğitim hakkı elinden alınıyor, cinsel obje olarak görülüyor, kadınlar erkeğin elinin maşası olarak gösteriliyor, ekonomik özgürlükleri ellerinden alınıyor.

- Öldürülüyoruz, dayak yiyoruz, hiçbir yasal güvencemiz yok.

- Yöneticilik kadınlara layık görülmüyor.


- Emekçi kadın nasıl kurtulur?

Haklarımızın bilincinde olarak ve bu uğurda mücadele ederek emekçi kadınların kurtuluşu sağlanır.

Kızıl Bayrak/Ümraniye

Emekçi kadınlar Kurultay’a hazırlanıyor...

“Özgürlük ve eşitlik için Emekçi Kadın Kurultayı’nda buluşalım!”


Taksim’de Emekçi Kadın Kurultayı’na çağrı!

Emekçi Kadın Komisyonları’nın kurultay hazırlık çalışmaları devam ediyor.

5 Ocak günü Taksim Galatasaray Postanesi çevresinde 10 Şubat günü gerçekleştirilecek Emekçi Kadın Kurultayı’na çağrı yapan bildirileri dağıtan Emekçi Kadın Komisyonları, yoğun kar yağışına rağmen verimli bir dağıtım gerçekleştirdiler.

Postane önünde başlayarak Taksim Tramvay durağına kadar ajitasyon konuşmaları eşliğinde yapılan dağıtım komisyon bileşenlerinin geniş katılımı ile hayata geçti.

“Özgürlük ve eşitlik için Emekçi Kadın Kurultayı’nda buluşalım!” şiarlı önlüklerle yapılan dağıtım yoğun bir ilgiye konu oldu ve bin adet bildiri kullanıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Kartal’da emekçi kadınlar konuştu!

Maltepe-Kartal-Pendik-Emekçi Kadın Komisyonu olarak Emekçi Kadın Kurultayı çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmalarımız, 6 Ocak günü Kartal İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirdiğimiz “Emekçi kadınlar kurultayı tartışıyor!” başlıklı etkinlik ile yeni bir boyut kazandı.

Etkinlik emekçi kadınların yaşadığı çok yönlü sorunları tanımlayan ve bu sorunlar karşısında mücadele gerekliliğini vurgulayan kısa bir konuşma ile başladı. Ardından 10 Şubat’ta örgütlenecek Emekçi Kadın Kurultayı’nın işçi ve emekçi kadınların yaşadığı sorunları tanımlayan, bu sorunlar karşısında çözüm önerilerini tartışan ve bu önerilerle birlikte bir mücadele programını önüne koyacak bir kürsü olacağı ifade edildi.

Sunumda kadınların birçoğunun bugün yaşadığı çok yönlü sorunlar karşısında bilinçli olmadığı ve kadınların yalnızlaştırıldığından bahsedildi, mücadeleye katılmanın önündeki engeller üzerine çeşitli örnekler verildi. Son olarak kadın işçi ve emekçilerin yaşadıkları güvensizliğin aşılması için dayanışmanın ve birlikte mücadele etmenin önemi vurgulandı.

Etkinliğin ikinci bölümünde ise Emekçi Kadın Kurultayı örgütleme sürecinde yapılacak çalışmaların nasıl zenginleştirileceği ve daha fazla kadın işçi ve emekçinin bu süreçte nasıl biraraya getirileceği sorunu üzerine çeşitli tartışmalar yürütüldü. Bu doğrultuda önemli bir araç olan mevcut anket çalışmasının devam etmesi yönünde karar alındı.

Ayrıca kurultay bildirilerinin fabrikalarda, işçi yoğunluklu semtlerde ve kent merkezlerinde dağıtımlarının hızla gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Yanısıra ev ve yaratılacak imkanlar doğrultusunda fabrikada çalışan kadınlarla fabrika toplantıları yapılması kararlaştırıldı. Tüm bu çalışmaları toparlamayı hedefleyen ve kurultay çağrısının bir kez daha yapılacağı 20 Ocak tarihli bir etkinlik planlandı.

Mevcut materyallerimizin paylaşımı ve haftalık toplantılarla sürecin örgütlenmesi konusunda alınan kararla etkinlik sona erdi.

Maltepe-Kartal-Pendik Emekçi Kadın Komisyonu


OSİM-DER’de kurultay tanıtım toplantısı...

10 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan Emekçi Kadın Kurultay çalışmaları devam ediyor. OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu olarak kurultay anket, afiş ve bildirilerini yoğun bir şekilde kullanmaya devam ediyoruz. Emekçi Kadın Kurultayı’nı bölgemizdeki işçi ve emekçilere anlatmak amacıyla 6 Ocak günü kurultay tanıtım toplantısı yapmayı kararlaştırdık. Toplantı öncesi davetiye ve afiş gibi araçlar kullanarak 6 Ocak gününe çağrı yaptık.

Etkinlik emekçi kadını tarihsel olarak ele alan ve mücadeleye çağıran “Kadınlarımızın yüzleri” adlı sinevizyon gösterimi ile başladı. Ardından kapitalist toplumdaki emekçi kadınların çifte ezilmişliğe ve eşitsizliğe maruz kalmalarından dolayı daha çok mücadele edilmesi gerektiğinden bahsedildi. Bu kısa sunumdan sonra kurultayı gerekçelendirmek için komisyondan bir arkadaşımız söz aldı.

Sunumların ardından tartışmalar yapıldı. Oldukça verimli geçen tartışmalarda kurultay sürecine kadar nasıl bir yöntem izleyeceğimiz ele alındı. Ev ve fabrika toplantılarına ağırlık verilmesi kararı alındı.

OSİM-DER Kadın İşçi Komisyonu


Esenyurt’ta kurultay toplantısı...

Esenyurt Emekçi Kadın Komisyonu olarak, 10 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan kurultaya yönelik hazırlık çalışmalarımız sürüyor. Kurultay hazırlık çalışmalarının bir parçası olarak bir yandan “Eşitlik ve özgürlük için bir adım ileri” şiarlı afişleri ve bildirileri yaygın bir şekilde kullanırken, diğer yandan anket çalışması ve ev ziyaretleriyle kurultay çağrısı yapıyoruz.

Son olarak 6 Ocak günü bir panel gerçekleştirdik. 25 kişinin katıldığı panelde sunumu Emekçi Kadın Komisyonu yaptı. Komisyon bileşenleri, emekçi kadınların yaşadığı sorunlara değinerek kurultayın gerekçelendirmesini yaptılar.

Aynı zamanda toplantıya katılan emekçi kadın ve erkeklere kurultay çalışmalarına aktif bir şekilde katılım çağrısı yapıldı. Panele katılan erkek arkadaşlar, çağrıya yanıt vererek, kurultay çalışmalarına aktif bir şekilde katılma sözü verdiler. Toplantının bitiminde de bir emekçi kadın evinde kadınlara yönelik toplantı sözü vererek toplantıdan ayrıldı.

Çalışmalarımız ev ve fabrika toplantıları hedefiyle devam edecek.

Esenyurt Emekçi Kadın Komisyonu


Kurultayı örüyoruz, kurultaya yürüyoruz!

Emekçi kadınlara ‘bir adım ileri!’ çağrısı yaptığımız kurultay faaliyeti kapsamında 6 Şubat günü, üzerinde “Özgürlük ve eşitlik için Emekçi Kadın Kurultayı’nda buluşalım!” yazılı önlüklerimizle toplu olarak bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. Bildirilerimizle Maslakçeşme’den Sefaköy’e kadar yürüyerek, yüzlerce bildiriyi öncelikli olarak emekçi kadınlar olmak üzere işçi ve emekçilere ulaştırdık.

İki saati aşkın süren bildiri dağıtımımız boyunca çevredeki işçi ve emekçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştık.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu


Çifte sömürüde neden kadın?

Hiç düşündünüz mü, kapitalist sisteme içerisinde kadının bu kadar sömürülmesinin nedeni nedir? Kadınlar neden çifte sömürüye maruz kalır, töre cinayetleri adı altında katledilir. Evde, işyerinde, sokakta her türlü şiddete, taciz ve tecavüze maruz kalmasının, gazetelerin üçüncü sayfalarının baş aktörleri olmasının gerisinde yatan nedenler nelerdir?

Çünkü toplumun temel yapı taşlarını oluşturanlar kadınlardır. Yaşamı biçimlendirenler kadınlardır. Kadını kontrol altına almak demek, yaşamı kontrol altına almak, sistemin devamını sağlamak demektir. Bu yüzden kadın en temel ve hiçbir zaman vazgeçilmez ana öğedir. Doğal olarak da kadını sömürmek, ikinci plana atmak, her türlü eşitsizliğe, sömürüye, tacize ve tecavüze maruz bırakmak kapitalizmi varetmektir. Kadın ne kadar cahil olursa, ne kadar sömürülürse, ne kadar geri plana atılırsa sistem de o kadar güçlenir. Toplumun temel yapıtaşı olan kadınlardır. Yani anamız, eşimiz, kızımız, kardeşimiz olan kadınlar.

Temel eğitim aileden başlar. Dolayısıyla toplumu varetmek ve şekillendirmek de kadından geçer. Kadın ne kadar gerici olursa toplumda o kadar geri, bir o kadarıda örgütsüz olacaktır. Bu durumda da kapitalizm hiç olmadığı kadar güçlenecektir.

Kadının bilinçlenmesi demek, sömürünün, savaşların, varolan otoritenin temelde sarsılması demektir. Sistem de bunu çok iyi bildiği için kadını hep ikinci plana atmakta, bir meta olarak görmekte, kadın emeğini hiçe saymakta ve onlar üzerinden toplumu kontrol altına almaktadır.

Bize düşen görev, kadınlara ve kadın emeğine hak ettiği değeri vermek, onu yüceltmek ve bu yolda her türlü desteği sunmaktır. Bu yüzden de “Emekçi kadınlar bir adım ileri!” şiarıyla yola çıktık. Tüm emekçi kadınlarla birlikte tüm işçi ve emekçileri 10 Şubat’ta yapılacak olan Emekçi Kadın Kurultayı’na bekliyoruz

Sözlerimi sınıfsız, sınırsız, sömürüsüz ve savaşsız bir toplum için “Kadın-erkek elele, örgütlü mücadeleye!” diye sonlandırırken, 10 Şubat’ta yapılacak olan Emekçi Kadın Kurultayı’nı ve kurultay çalışmalarını yürüten kadın sınıf kardeşlerimi bir kez daha selamlıyorum. Biz erkek sınıf kardeşleriniz de kurultayda ve ön çalışmalarında hep yanınızda olacağız.

Güney Gezmiş