5 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/01(48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek mücadelesi daha sarsıcı eylemlerle
devam etmelidir!
  Sermayenin akıl hocaları: Türk-İş ve
Hak-İş
Krize karşı mücadelede
liberal-reformist engeli
Sıhhiye’yi dolduran 50 bini aşkın işçi ve emekçi faturayı ödemeyi reddetti!

Gebze Sendikalar Birliği’nden miting…

Uyuşmazlık sürüyor, metal işçileri yürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Kasım eyleminin gösterdikleri...
İşçi ve emekçilerin tepkisi harekete geçirilmeli, mücadelesi ortaklaştırılmalıdır!
  BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ile metal TİS’leri üzerine konuştuk...
  Esenyurt İşçi Platformu Girişimi çalışmalarından...
  Ekim Devrimi 91. yılında İstanbul’da selamlandı...
  Gençlikten...
  Emekçi kadınlarla krize karşı mücadele üzerine konuştuk...
  6 Kasım’ın ışığında...
  Diyet öyküleri / 3
Yarına dair…
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Esenyurt İşçi Platformu Girişimi çalışmalarından...

Etkin, yaygın ve tempolu bir çalışma!

2. Büyükçekmece İşçi Kurultayı’nda bölgesel bir işçi platformunun önemi tartışılmış ve böyle bir platformun oluşturulması kararlaştırılmıştı. Bu karardan hareketle bölgemizde ihtiyaç duyduğumuz böyle bir örgütlülüğü yaşama geçirmek için yaklaşık iki aydır hedefli bir çalışma yürütüyoruz. Fabrikalarda derinleşme hedefiyle oluşturulan metal ve tekstil işçi komisyonları düzenli olarak bir araya geliyorlar ve çeşitli etkinlikler planlıyorlar. Krizin işçi ve emekçiler üzerindeki yıkıcı etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği bugünlerde “Krizin faturasını patronlar ödesin!” şiarıyla çalışmalarımızı hızlandırmış bulunuyoruz.

Krizin sorumluları işçi ve emekçilere ağır bir fatura dayatıyor. İşten çıkartmalar, ücretsiz izinler yaygın bir biçimde yaşanırken, patronlar kriz ortamını bahane ederek işçi sınıfının kazanılmış haklarını gaspediyor, çalışma biçimini esnekleştiriyor, düşük ücret dayatıyorlar. Bölgemizde de yaygın yaşanan bu saldırıların giderek boyutlanacağı ve işçilere dayatılan yıkımın derinleşeceği ortadadır.

Kapitalizmin yapısal krizinin bölgemizdeki yansımaları

Esenyurt-Kıraç bölgesinde kapitalist patronlar krizi bahane ederek saldırıları başlatmış bulunuyorlar. Bir süre önce Türk Metal’de örgütlenme çalışmaları başlatan Pressan’da 70 işçi işten çıkartıldı. Böylece sendikal mücadele boşa çıkarıldı. Mega Elektronik’te işçiler ayda 15 gün çalıştırılıp 15 gün ücretsiz izne çıkartılıyor. Yıldız Kalıp’ta işten çıkartmalar yaşanıyor ve ücretler geç ödeniyor. Öztiryakiler’de ücretler geciktirilerek parça parça veriliyor. Baydemirler’de ücretsiz izin ve çıkışlar yaşanıyor. Esenyurt Hadımköy yolu üzerinde faaliyet gösteren Yılmazlar Tekstil’de 52 işçi kriz bahane gösterilerek işten çıkarıldı. Gene aynı bölgede üretim yapan Rosse Tekstil patronu kriz bahanesiyle işçilerin ücretlerini ödemesi gereken tarihte ödemedi.

Bu listeyi uzatmak mümkün. Önümüzdeki dönem bu ve benzeri saldırılar artacaktır. İşsizliğin kitleselleşmesi, ücretlerin düşürülmesi, hakların tırpanlanması, vergilerin çoğalması, yaşam kalitemizin düşürülmesi gibi saldırılarla yüzyüze kalacağız.

Sınıf çalışmamızda derinleşerek ilerleyeceğiz!

Krizlerin ağırlaştığı ve bunu faturasının işçi sınıfı ve emekçilere ödetildiği her durumda egemenlerin en büyük korkusu “sosyal patlama tehlikesi”dir. Sermaye sözcüleri 2009 yılı içerisinde 3 milyon işçinin işten çıkarılacağını söylüyorlar. Burjuvazinin “sosyal patlama” korkusunu gerçeğe dönüştürebilmek için bu dönemde “sınıfa karşı sınıf” vurgusunu öne çıkararak, “Krizin faturası kapitalistlere!” şiarıyla yürüteceğimiz çalışmalarımız önemli bir yerde durmaktadır. Fabrikalarda taban örgütlenmelerine dayanarak derinleşmeyi hedeflediğimiz çalışmalarımızı çeşitli araçları ve yöntemleri çok yönlü kullanarak yoğunlaştırma çabasındayız. Fabrika ve işletmelerde derinleşecek olan çalışmamızı eylemsel bir hatta örme ve sınıfın ileri unsurlarını böyle bir çalışma etrafında örgütleme hedefiyle hareket ediyoruz.

Bunun dışında platformumuz, her ay düzenli çıkardığı Esenyurt İşçi Bülteni’ni bu süreçte etkin bir şekilde kullanacaktır. Bültenimizi A3 ebadında çıkarmaya başladık. Böylece adım adım yerel gündeme hakim, gündem belirleyen ve tutum aldıran yerel bir siyasi işçi gazetesi düzeyine ulaştırma hedefindeyiz. Bunun dışında sınıfın bağımsız tutumunu açıklayan bildiri, afiş vb. araçlarla, işçi toplantılarıyla, basın açıklamaları gibi eylem ve etkinliklerle sürece yükleneceğiz. Bu çerçevede fabrikalara seslenen özel bildirileri kullanmaya başladık. Krizin sonuçlarını ilk elden yaşayan Yıldız Kalıp ile Öztiryakiler fabrikalarına yönelik özel bildirilerimizi ulaştırdık. Ayrıca iki tekstil fabrikasına dönük hazırladığımız özel bildirileri kısa sürede işçilere ulaştıracağız.

Metal işçileri ve tekstil işçileri komisyonları da kriz gündemli işçi toplantıları gerçekleştirdi. Toplantılarda krizin sonuçları ve yapılması gerekenler üzerine verimli tartışmalar yapıldı. Geneldekinin bir yansıması olarak bölgemizde de patronların kriz bahanesiyle gerçekleştirdikleri işten atmalar, ücretsiz izin gibi saldırılar, sınıf cephesinden henüz eylemli bir tepkiyle yanıtlanmamıştır. Bu durumu değiştirmek, başta bulunduğumuz fabrikalar olmak üzere bölgede yaşanan her soruna karşı eylemli tepkileri yaşama geçirmek platformumuzun önünde bir görev olarak durmaktadır.

Kriz öncelikle kadın işçileri etkilemektedir. Bölgemizde kadın komisyonu çalışmalarını yoğunlaştırdığımız bu süreçte, emekçi kadın çalışmamıza daha da ağırlık vereceğiz. Emekçi kadın komisyonumuz belli aralıklarla toplantılar ve etkinlikler organize etmekte, bazı materyal ve araçlarla alanına müdahale etmektedir.

Krize karşı yürüttüğümüz faaliyeti başlayan asgari ücret görüşmeleri ve yaklaşan Ocak ayı zam dönemlerine ilişkin çalışmalarla birleştireceğiz. Bu çerçevede çalışmamızı, “Krizin faturası kapitalistlere!”, “İşten atmalar, ücretsiz izinler yasaklansın!”, “Herkese iş, tüm çalışanlara iş güvencesi!”, “Vergiden muaf, insanca yaşamaya yetecek ücret!”, “Asgari ücret belirlenirken 4 kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları dikkate alınsın!” talepleri etrafında, işçilere tutum aldırmak ve eyleme geçirmek hedefiyle yürüteceğiz.

Metal komisyonu çalışmalarından...

Bilindiği gibi, onbinlerce metal işçisini kapsayan toplu iş sözleşmelerinde metal patronları krizi bahane ederek işçilere esnek çalışmayı ve düşük ücretleri dayatmaktadır. Esenyurt İşçi Platformu Girişimi Metal İşçileri Komisyonu olarak, metal TİS sonuçları sadece sendika üyelerini değil örgütlü-örgütsüz tüm metal işçilerini yakından ilgilendirdiği için, bu gündemli bir çalışma yürüttük. Metal işçisini seyirci değil taraf olmaya çağıran faaliyetimizle bölgemizdeki metal işçilerine ulaşmaya çalıştık.

Bölgemizde, Birleşik Metal-İş’te örgütlü Gimsan ve Konvekta işçilerine metal işçileri bültenlerinin yanısıra, TİS sürecine dahil olmadıkları için BMİS’in eylemlerine katılmayan işçilere bu eylemlere katılma ve eylem sürecini bölgemizde büyütme çağrısı yapan bildirilerle seslendik. Krizin sonuçlarını ilk elden yaşayan Yıldız Kalıp ile Öztiryakiler fabrikalarına özel bildirilerimizi ulaştırdık.

Yine metal işçileri olarak kriz gündemli bir toplantı gerçekleştirdik. Metal işçileri toplantısı için bölgemizde bulunan Makel, Öztiryakiler, Yıldız Kalıp, Gimsan ve Konvekta fabrikalarına çağrı bildirileri dağıttık. Aynı bildirileri Depo ve Köyiçi’nde sabah işe gitmek için servis bekleyen işçilere de ulaştırdık. Bunun dışında toplantıya çağrı amaçlı “İşten atmalar, ücretsiz izinler yasaklansın! Krizin faturası patronlara!” şiarlı ozalitleri bölgemizde kullandık.

Kriz gündemli yaptığımız toplantıda, işçilerin, kriz bahanesiyle işten atılmaları, ücretsiz izinleri ve diğer saldırıları doğal karşılama gibi bir eğilim taşıyabildiklerini gözledik. Ancak bu eğilim bilinçli olmaktan çok, bu saldırılara karşı ne yapacağını bilmeyen bir ruhhalinin yansımasıdır. Bu süreçte işçi sınıfı propagandaya daha açık ve alıcı hale gelmektedir. Ancak genel propaganda ve tahlilden çok, eylemli bir hatla birleşen etkin bir propaganda-ajitasyon çalışmalarını yoğunlaştırmak gerekiyor. Yapılan verimli tartışmalardan da hareketle önümüzdeki dönem eylemli süreçlerle bölge işçilerine seslenmeye devam edeceğiz.

Esenyurt İşçi Platformu Girişimi olarak, platformumuzu kısa bir süre sonra ilan edecek, bölgede devrimci bir sınıf hareketi geliştirme hedefiyle çalışmalarımızı sürdürecek, saldırıları göğüsleyerek sınıf çalışmamızda ilerleyeceğiz.

Esenyurt İşçi Platformu Girişimi