5 Aralık 2008 Sayı: KB 2008/01(48)

  Kızıl Bayrak'tan
   Krizin faturasını kapitalistlere ödetmek mücadelesi daha sarsıcı eylemlerle
devam etmelidir!
  Sermayenin akıl hocaları: Türk-İş ve
Hak-İş
Krize karşı mücadelede
liberal-reformist engeli
Sıhhiye’yi dolduran 50 bini aşkın işçi ve emekçi faturayı ödemeyi reddetti!

Gebze Sendikalar Birliği’nden miting…

Uyuşmazlık sürüyor, metal işçileri yürüyor…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  29 Kasım eyleminin gösterdikleri...
İşçi ve emekçilerin tepkisi harekete geçirilmeli, mücadelesi ortaklaştırılmalıdır!
  BMİS Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci ile metal TİS’leri üzerine konuştuk...
  Esenyurt İşçi Platformu Girişimi çalışmalarından...
  Ekim Devrimi 91. yılında İstanbul’da selamlandı...
  Gençlikten...
  Emekçi kadınlarla krize karşı mücadele üzerine konuştuk...
  6 Kasım’ın ışığında...
  Diyet öyküleri / 3
Yarına dair…
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gebze Sendikalar Birliği’nden miting…

“Krizin bedelini ödemeyeceğiz!”

Gebze Sendikalar Birliği 30 Kasım günü işsizliğe, yoksulluğa, zamlara ve işten atılmalara karşı, “Krizin bedelini ödemeyeceğiz. Kriz ticareti yapılmasına müsade etmeyeceğiz!” şiarıyla bir miting  gerçekleştirdi.

Gebze Sendikalar Birliği’ne bağlı sendika şubeleri üyeleri, siyasi parti, dernek ve devrimciler Trafo Meydanı’nda toplandılar.“Krizin bedelini ödemeyeceğiz! Gebze Sendikalar Birliği” pankartı arkasında sırasıyla Petrol-İş, Kristal-İş, Tez Koop-İş, Harb-İş, TÜMTİS, Basın-İş, Belediye-İş, Çelik-İş, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Nakliyat-İş, Emekli Sen, Eğitim-Sen pankartları yer aldı. Destekleyici kurumlar olan EMEP, HKP, ÖDP, İP, TKP, Gebze Tunceliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Gebze İşçi Dayanışmaevi, UİD-DER, Alınteri, Halk Kültür Merkezleri ise sendikaların arkasında konumlandılar.

Gebze Cumhuriyet Meydanı’na kadar alkış ve sloganlarla yürüyen kitle, sermayenin saldırılarına karşı “Krizin bedelini ödemeyeceğiz” mesajını verdi.

Mitingde Türk-İş’e bağlı sendika şubeleri, “Yoksulluğa hayır!”, “İMF’ye hayır!”, “İşime dokunma!”, “Babalar işsiz, çocuklar aç!”, “İş-ekmek yoksa barış da yok!” şiarlı dövizler taşıdı. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu kortejinde, “Satılmış Türk-İş istemiyoruz!”, “İşten atmalar durdurulsun!”, “Yapılan zamlar geri alınsın!” dövizleri yer aldı. Sloganlarla Türk-İş’in konumu protesto edildi. TÜMTİS kortejinde, “Sendika haklarımız için direniyoruz!” pankartıyla Unilever işçileri yürüdü. Tez Koop-İş Sendikası “Taşeronlaştırmaya, sendikasızlaştırmaya, esnek çalışmaya, tensikatlara karşı örgütlen, sınıf mücadelesini yükselt!” pankartı ve “Krizin faturasını ödemeyeceğiz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “AKP geleceğimizi karartıyor!”, “Yoksulluğa hayır!” şiarlı dövizleriyle katıldı.

Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası Gebze Şube Başkanlığı ve Çelik-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şube üyesi metal işçileri mitinge yaklaşık 700 kişiyle katıldılar. “İşime dokunma!”, “Yoksulluğa hayır!”, “İş yoksa barış da yok!” dövizleri taşıdılar.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası kortejinde “Yoksulluğa ve yolsuzluğa hayır!” pankartı arkasında “Kriz bahane edilerek Philips kapatılamaz!” pankartıyla Philips işçileri yürüdü. “Hak yoksa barış da yok! Alınterimizin hakkını istiyoruz!”, “MESS dayatmalarına hayır!” pankartı arkasında ise Sarkuysan, Kroman Çelik, Çayırova Boru, Poly Metal, Makina Takım, Arpek, Arfesan işçileri fabrika pankartlarıyla yürüdüler. DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Lastik-İş Sendikası ve Emekli Sen de mitinge katılan sendikalardı.

Miting, tüm kitlenin Cumhuriyet Meydanı’na gelmesinin ardından Gebze Sendikalar Birliği’nin ortak açıklamasının okunmasıyla devam etti.

Açıklamada, dalga dalga yayılan küresel krizin birçok ülkede olumsuz etkilerinin ortaya çıktığı vurgulandı. Ekonomik kriz ile birlikte Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelen işsizliğin giderilmesi için işten çıkarılmaların durdurulması, iş güvencesinin sağlanması, işten çıkarılma yerine çalışma saatlerinin düşürülmesi, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, yoksul kesimlerin kredi borçlarının dondurulması, özelleştirme uygulamalarının derhal durdurulması, İşsizlik Fonu’nda biriken paranın amacı doğrultusunda kullanılması, asgari ücretin bir aileyi geçindirecek şekilde vergiden muaf tutulması, zamların durdurulması, kamu kesiminde çalışan memur ve sözleşmeli personelin maaşlarının gerçekleşen enflasyon oranını yansıtacak biçimde belirlenmesi vb. talepler sıralandı.

Açıklama sırasında direnişteki Tezcan işçilerinin gözaltına alındığı duyuruldu. Duyuru kitle tarafından “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla protesto edildi.

Kitlenin çektiği halaylarla son bulan mitinge yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

Miting boyunca ses aracından ajitasyon konuşmaları yapıldı. Kitle yürüyüş boyunca mitinge katılmayan Gebze esnafını, “İşçiler burada esnaf nerede!” sloganıyla protesto etti. Yürüyüş esnasında Gebze halkı yer yer pencere ve balkonlardan alkışlarla mitinge destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Zeytinburnu Halk Platformu: “Faturayı ödemeyeceğiz!”


Zeytinburnu Halk Platformu (Eğitim-Sen İstanbul 1 No’lu Şube, Haber-İş Bakırköy Temsilciliği, Tüm Bel-Sen, EMEP, ÖDP, CHP, SHP ve DTP) 27 Kasım günü Zeytinburnu Adliye Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle zamları protesto etti.

“Zamlara Hayır! Krizin faturasını ödemeyeceğiz! Zeytinburnu Halkı” pankartının açıldığı eylemde ilk yapılan konuşmada AKP ve Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ve zamlar eleştirildi, “İMF’ye ve AKP’ye ümüğümüzü sıktırmayacağız” denildi.

Ardından ortak basın açıklaması okundu. Açıklamada, ABD’de başlayan kapitalist krizin Türkiye ekonomisini de etkisi altına aldığı, krizin patronların aşırı kar hırsından kaynaklandığı, krizin sorumlusunun büyük sermaye, uluslararası şirketler ve dünyayı kendi aralarında paylaşmak isteyen emperyalist ülkeler olduğu vurgulandı.

AKP hükümetinin krizin bedelini emekçi ve yoksul kesimlere ödetmeye çalışırken, zamlarla, işsizlikle, sefalet ücretleriyle, borçlarla, iflaslarla boğuşan geniş toplum kesimlerinin öfkesini umuda dönüştürmek için bir araya geldikleri söylendi. 28 Aralık’ta Zeytinburnu’nda krize ve zamlara karşı bir miting düzenleneceği belirtilerek mitinge çağrı yapıldı.

Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde, “Zama, zulme karşı omuz omuza!”, “Doğalgaz zammı geri alınsın!”, “Zam, zulüm, işkence işte AKP!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “İMF defol bu memleket bizim!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

GOP Emek Platformu kuruldu!

Eğitim-Sen 4 No’lu Şube’nin çağrısıyla bir araya gelen, içlerinde GOP İşçi Platformu ve GOP BDSP’nin de yeraldığı kurumlar GOP Emek Platformu’nu oluşturdu. Krize, zamlara, hak ihlallerine, özelleştirmeye, işten atmalara, geleceksizliğe karşı oluşturulan platform, ilk olarak DİSK ve KESK’in 29 Kasım mitinginin çağrısını işçi ve emekçilere ulaştırma kararı aldı.

Bu çerçevede 28 Kasım günü GOP Bereç’te işçilerin çıkış saatinde bildiri dağıtımı gerçekleştirildi. 29 Kasım günü de platformun aldığı karar doğrultusunda GOP Meydanı’nda son dönem yoğunlaşan ekonomik ve sosyal saldırıları konu alan, platformu deklare eden ve mitinge katılmaya çağıran bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında Mücadele Birliği çalışanlarına yönelik baskın ve tutuklamalar da protesto edildi, tutuklananların serbest bırakılması istendi.

Basın açıklamasının ardından miting çağrı bildirileri dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / GOP