2 Kasım 2007 Sayı: 2007/42(42)

  Kızıl Bayrak'tan
   Egemenler sınır ötesi operasyon için Washington’dan icazet istiyor…
  Şovenistlerin sahte anti-emperyalizmi!
Savaş naraları eşliğinde “Cumhuriyet Bayramı”!
Faşist saldırılara ve tırmandırılan şovenizme karşı tepkiler...
Ekim Devrimi’nin 90. yılında sosyalizm en
güncel ve acil ihtiyaç olmaya devam ediyor!
Kürtleri kırma ve katliam provaları... - M. Can Yüce
  Telekom işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
  Telekom greviyle dayanışmayı
yükseltelim!
  Şovenizm cereyanının gölgesinde BMİS Genel Kurulları...
  “Yeni” feodalite, “yeni” toplum, “yeni” hayat -
Yüksel Akkaya
  Cemaatçi/ “Hayırsever” kapitalizm kökleşiyor - Volkan Yaraşır
  Şovenizmin yalanlarına ortak olma!
  Şoven saldırganlık ve gençlik mücadelesi…
  Özgürlük ve eşitlik için,
emekçi kadınlar “bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Fado, Fiesta... Vatan, Millet, Sakarya!..
  Gelecek, özgürlük ve halkların kardeşliği için…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçi Kadın Komisyonları’nın çağrısı...

Özgürlük ve eşitlik için, emekçi kadınlar “bir adım ileri!”

Sömürü, eşitsizlik ve baskı üzerine kurulu kapitalist sistemde, emekçi kadınlar ezilenin ezileni olarak yaşamaya mahkum ediliyorlar. Özellikle sınıfın bir parçası olan işçi kadınlar her türlü eşitsizliği, çifte sömürüyü ve baskıyı yaşamının her alanında iliklerine kadar hissediyorlar. İşçi kadınlar, hem sınıf kimliklerinden dolayı, hem de ezilen bir cins oldukları için birçok özgül sorun yaşıyorlar.

Bu sorunlar karşısında emekçi kadınların sınıf kardeşleriyle birlikte örgütlenmesi, mücadeleye katılması, işçi sınıfının iktidar mücadelesindeki yerini alması temel bir görev olarak önümüzde duruyor.

Emekçi kadınların örgütlenmesini ve mücadelesini esas alan Emekçi Kadın Komisyonları, önümüzdeki dönem yürütecekleri yoğunlaştırılmış çalışma ile çifte sömürüye, baskıya ve ezilmişliğe karşı mücadele çağrısı yükseltiyorlar. “Özgürlüğü ve eşitliği” için emekçi kadınları “bir adım ileriye” çağıran Emekçi Kadın Komisyonları, bugünden başlattıkları kampanyalarını, Şubat ayında gerçekleştirecekleri Emekçi Kadın Kurultayı ile taçlandırmayı hedefliyorlar.

Kadınların mücadelede yer almasının önemi!

Kadınlar toplumsal yaşamda ve çalışma yaşamında her türden eşitsizliği yaşamaktadır. Eğitimde geride bırakılmakta, her türlü cinsel baskı ve şiddete maruz kalmaktadırlar. Aynı zamanda ev işlerinin boğucu ve bıktırıcı yüklerini omuzlamaktadırlar. Kadınların ikinci cins konumları burjuvazinin yasalarıyla pekiştirilmektedir. Çifte ezilmişliğin bir sonucu olarak kadın işçiler, daha bilinçsiz ve örgütsüz bırakılmaktadırlar.

Ancak kadın işçilerin karşı karşıya kaldığı özgül sorunların çözümü, kadınların erkek işçilerle birlikte verecekleri mücadele ile olanaklıdır. Bugüne kadar emekçi kadınların kazanılmış bir takım hakları, kadın işçiler ile erkek işçilerin yükselttiği sınıf mücadelesi sayesinde elde edilmiştir. Ve elbette bu mücadele içinde kadın işçilere özel bir sorumluluk düşmektedir.

Yaşamın yarısını, sınıfın yarısını oluşturan işçi kadınlar ne yazık ki, toplumsal yaşamda ve mücadelede çok az bir yer tutmaktadır.

Oysa kadın işçiler mücadeleye katıldığında, ezilmişliğinin, baskı altına alınmışlığının, hor görülmüşlüğünün nasıl büyük bir devrimci enerjiyi açığa çıkardığını sınıf mücadeleleri tarihinden ve devrim deneyimlerinden biliyoruz. Dolayısıyla, kadın işçilerin örgütlenmesi, sınıfın gücünü büyütecek, örgütlülüğünün güçlenmesini sağlayacaktır.

Emekçi kadın çalışmasında anlamlı bir adım:

Emekçi Kadın Komisyonları

Emekçi Kadın Komisyonları, emekçi kadınları mücadele saflarına katma, bu mücadele içinde ezilmişlikten, baskıdan ve sömürüden kaynaklı devrimci enerjisini açığa çıkarma bilinciyle, emekçi kadınlar arasında çalışma başlattılar.

Geçtiğimiz yıldan itibaren yerel çalışma alanlarında emekçi kadınlara yönelik anlamlı çalışmalar yürüttüler. Gerek güçlerini henüz bulamamaları, gerekse işçi kadınlar arasında politika üretmede yaşanan zorlanmalar çalışmanın yer yer kesintiye uğraması sonucunu yarattı. Emekçi Kadın Komisyonları, son olarak 22 Temmuz seçimleri sürecinde sınıfın devrimci programını emekçi kadınlara taşıdılar, onları düzene karşı devrim saflarına çağırdılar.

Emekçi Kadın Komisyonları, genel seçim sürecinin ardından, emekçi kadın çalışmasının kapsamlı bir değerlendirmesini yaparak çalışmanın sorunlarını tartıştı. Emekçi kadınlar içinde yürütecekleri faaliyeti yeniden şekillendirdiler ve sınıf zeminine dayalı bir çalışma üzerinden yeni hedefler belirlediler. Emekçi Kadın Komisyonları, yeni bir çalışma programına dayanarak, emekçi kadın çalışmasını güçlendirme iddiasındadır. Önümüzdeki süreç, emekçi kadın çalışmasında bugüne kadar yaşanan kimi kesintilerin geride bırakılacağı, çalışmada ısrarın ve sürekliliğin sağlanacağı bir süreç olacaktır.

Her taktik politika sınıf çalışmamıza hizmet etmeli, onu besleyen ve büyüten bir işlevi yerine getirebilmelidir. Hazırlıklarına başlanan Emekçi Kadın Kurultayı da, kadın işçi çalışmasında yoğunlaşma, bu alanda güç ve olanak yaratma hedefiyle hareket edecektir.

Kurultay, Emekçi Kadın Komisyonları’nın yerel çalışma alanlarında kök salması, kalıcı mevziler yaratması, fabrikalardaki kadın işçilerle güçlü bağlar kurması ve kadın işçilerin sorunları karşısında harekete geçmesini hedefleyecek, bu bakışla örgütlenecektir.

Kadın işçilerin sorunları ve talepleri

Bugün kadın işçiler birçok sorunla karşı karşıyalar. Hem sınıfsal kimliklerinden hem de cinsel kimliklerinden dolayı baskı, sömürü ve eşitsizlik yaşıyorlar. Kadın işçilerin daha düşük ücret, ödenmeyen sigorta primleri, karşılanmayan sosyal haklar gibi sorunlarına patronların ve yardakçılarının cinsel baskısı, tacizi ve hakaretleri ekleniyor.

İşçi sınıfının yılları bulan mücadelelerle kazandığı haklar bir bir tırpanlanırken, kadın işçilerin kazanımları da yok sayılmaktadır. Örneğin kreş hakkı, doğum izni, emzirme odaları vb. haklar mevcut yasalarda güdük bir şekilde yer alsa da uygulanmamakta, ya da budanmaktadır. Gece çalışması, kadının analık hakları gözetilmeden ve bunun gerektirdiği sorumlulukların üzerinden atlanarak yaygın bir şekilde uygulanmaktadır.

Üretimin parçalanması sonucu emekçi semtleri ev işçiliğinin yaygın olduğu atölyelere dönüşmektedir. Kadınlar, evlerinde çok düşük ücretle, güvencesiz bir şekilde parçabaşı işler yapmakta, böylelikle sermayedarlara devasa kârlar kazandırmaktadırlar.

Tüm bunlara emekçi kadınların, bin yıllardır toplumsal yaşamın her hücresine nüfuz etmiş erkek egemen anlayışı ekleyebiliriz.

Kadın işçiler örgütlenmeye, mücadeleye!

Daha da uzatabileceğimiz sorunlar karşısında, kadın işçilerin diğer sınıf kardeşleriyle birlikte örgütlenmesi acil bir ihtiyaçtır.

Kadın işçilerin sorunlarının, güncel taleplerinin, bu talepler uğruna yürütülecek mücadelenin geleceğe sonuçlar bırakması da büyük bir önem taşımaktadır. Artık sınıftan tümüyle kopmuş, bürokratlarının denetiminde olan sendikalar kadın işçilerin sorunları konusunda en ufak bir adım atmamakta, dahası böyle bir niyet taşımamaktadırlar. Kendilerini kadınların örgütü olarak tanımlayan kurumların da kadın işçileri örgütlemek gibi bir bakışları, çizgileri ve pratikleri bulunmamaktadır. Kadın işçilerin sorunlarının ele alınması ve talepleri doğrultusunda mücadelenin örgütlenmesi alanında büyük bir boşluk yaşanmaktadır.

Kurultay tam da bu ihtiyacın üzerinden şekillenmektedir. Kurultayımız, esas olarak kadın işçi ve emekçilerin özgül sorunlarının tartışılacağı, güncel sorunlarının ele alınacağı, deneyimlerin paylaşılacağı ve mücadele talepleri ile programının oluşturulacağı bir kurultay olacaktır. Emekçi Kadın Komisyonları, kurultayda güncel sorunları tanımlayacak, çözüm önerilerini tartışarak kadının gerçek kurtuluşuna işaret edecektir. Kadın işçilerin örgütlenmesinin nasıl olması gerektiğini ortaya koyacaktır.

Kurultay aynı zamanda, bugüne kadar geri bırakılan, susturulan kadınların “bir adım ileri” çıktığı, sorunlarını, taleplerini ve deneyimlerini taşıdığı özgür kürsüsü olacaktır.

Başarılı bir kurultay süreci kazanmaktan geçiyor!

Kurultayı bir süreç olarak planlıyor, yoğunlaştırılmış bir çalışma programını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Kurultayı kazanmak da kurultay gününe kadar olan süreci ve sonrasını kazanmaktan geçiyor.

Bunun asli güvencesi Emekçi Kadın Komisyonları’nın kendisidir. Emekçi Kadın Komisyonları yeniden şekillenmiş, yerelde bulunan kadın işçilerin sorunlarına odaklanan ve kurultay hedefine kilitlenen temelde çalışmalarına yön vermiş durumdalar.

Bir süredir kurultay sürecinin kendisini ve gündemlerini tartışan Emekçi Kadın Komisyonları, bugünden İstanbul’un farklı sanayi bölgelerinde, Esenyurt’ta, Küçükçekmece’de, GOP’da, Ümraniye’de, Kartal-Pendik-Maltepe’de ve kamu emekçileri alanında çalışmalarının startını vermiş bulunuyorlar.

Emekçi Kadın Komisyonları kurultaya giderken, yerel çalışma alanlarında, kadın işçilerin karşılaştığı özgül sorunlardan yola çıkacaklar, kadın işçilerin talepleri ekseninde bir faaliyet yürütecekler. Sorunlarını, taleplerini, mücadele deneyimlerini ve geleceğe dair önerilerini kurultaya taşıyacaklar. Planlanan faaliyeti örgütlenme çalışmaları ile birleştirecekler. Kurultayın asıl başarısı da, taleplerin ve kurultay gündemlerinin kadın işçiler arasında ne oranda işlendiği, bu doğrultuda ne kadar kadın işçiyle ve kadınların çalıştığı fabrika ile buluşulduğu, kadın işçilerle ne kadar toplantı yapıldığı, buradan yola çıkarak ne kadar mevzi yaratıldığıyla bağlantılı olacaktır.

Önümüzdeki dönem kampanya çalışması, bir yandan geniş emekçi kitlelerle buluşmayı hedeflerken, aynı zamanda Emekçi Kadın Komsiyonları bileşenleriyle komisyonların etrafında biriken kadın güçlerinin eğitimini de esas alacaktır. Kadın sorunundan emekçi kadın mücadelesinin tarihsel süreci ve deneyimlerine kadar bir dizi konu eğitim çalışmaları ile komisyonları ve güçlerini eğitecektir. Yaklaşık bir aydır kurultay örgütleme komitesi ile yürütülen eğitim çalışmaları da kurultay hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilmiştir.

Kurultay hazırlığında bir adım: 25 Kasım

Kurultayın gündemleri arasında, emekçi kadın mücadelesinde tarihsel günlerden biri olan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü de yeralıyor. Komisyonlarımız, 25 Kasım’ın tarihsel önemine değinen, kadına yönelik şiddeti devrimci sınıf bakışıyla ele alan bir çalışma yürütecekler. Tüm çalışma alanlarında şiddetin kökeninin, kadınlar üzerindeki etkisinin ele alınacağı etkinlikler düzenleyecekler. Emekçi kadınları şiddete ve şiddetin kaynağı olan sermaye düzenine karşı mücadeleye çağıracaklar. Kadına yönelik şiddet üzerinden yürütülen tüm çalışmalar, 25 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek eylemle ve ardından gerçekleştirilecek forumla birleştirilecek.

Kampanya sürecinde karşılaştığımız sorunlar, araçların etkin kullanımı, yerel alanlarda yürütülecek özgün çalışmalar ve bu çerçevede yaşanan zorlanmalar, güçlerimizin eğitimi, kurultayın organizasyonu vb. gündemler, kampanya örgütleme süreci boyunca değerlendirmelere konu edilecek.

Cüret, kararlılık ve inisiyatifle kurultaya!

Emekçi kadın çalışmamız, yer yer yaşanan aksamalara rağmen belli bir birikim ve güce dayanarak ilerliyor. Bu çalışmaya yoğunlaştığımız günden itibaren yüzümüz emekçi kadın kitlelerine dönük oldu. Gücümüzü, farklı alanlarda yarattığımız etkiden değil, tümüyle emekçi kadın kitlesi içinde varolma çabamızdan aldık ve almaya devam ediyoruz. Gelinen aşamada kampanya süreci ile mevcut etkimizi büyütme, güce dönüştürme, kalıcı mevziler yaratma sorunu ile karşı karşıyayız. Hedefli, istikrarlı, planlı bir çalışma sürecinin bu sonuçları yaratacağından kuşku duymuyoruz.

Hedeflerimize ulaşabilmek, en başta sürecin öznesi olan güçler tarafından sergilenecek cüret, inisiyatif ve kararlılıktan geçiyor!


Emekçi Kadın Komisyonları:

Emekçi kadınlar “bir adım ileri!”

Emekçi kadınların sorunlarını işleyen, talepleri doğrultusunda kadınları mücadeleye çağıran Emekçi Kadın Komisyonları yoğunlaştırılmış çalışma temposuyla yeni bir döneme giriyor. Bu yeni dönemde işçi kadınlar arasında mücadeleyi örgütleme hedefiyle hareket eden Emekçi Kadın Komisyonları 27 Ekim günü gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla emekçi kadınlara özgürlük ve eşitlik için “bir adım ileri” çağrısı yaptı. GOP, Ümraniye, Pendik-Maltepe-Kartal, Küçükçekmece, Esenyurt ve İstanbul’un farklı sanayi bölgelerinden komisyon temsilcilerinin katıldığı basın açıklaması İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleşti.

Basın açıklamasından önce emekçi kadınların toplumsal yaşamdaki yerini ve komisyonların amaçlarını anlatan E. Duygu Çağlar farklı bölgelerden emekçi kadınlar olarak biraraya geldiklerini söyledi.

Komisyonlar adına basın açıklamasını Ayten Özdoğan okudu. Emekçi kadınların toplumsal yaşamda her türden baskıyla karşı karşıya kaldıkları, kadının ezilmişliğinin burjuva yasalarıyla daha da katmerlendiği söylendi. Yeni bir çalışma programıyla emekçi kadın çalışmalarının güçlendirildiği ve Şubat ayı içerisinde “Emekçi Kadın Kurultayı” düzenleneceği duyuruldu.

Açıklamada şunlar söylendi:“Kurultayımız, esas olarak kadın işçi ve emekçilerin özgül sorunlarının tartışılacağı, güncel sorunlarının ele alınacağı, deneyimlerin paylaşılacağı ve mücadele talepleri ile programının oluşturulacağı bir kurultay olacaktır. Emekçi Kadın Komisyonları olarak kurultayda güncel sorunları tanımlayacak, çözüm önerilerini tartışarak kadının gerçek kurtuluşuna işaret edecek, kadın işçilerin örgütlenmesinin nasıl olması gerektiğini ortaya koyacağız.

Kurultayımız aynı zamanda bugüne kadar, geri bırakılan, susturulan emekçi kadınların ‘bir adım ileri’ çıktığı, sorunlarını, taleplerini ve deneyimlerini taşıdığı özgür kürsüsü olacaktır.”

Kurultayın çerçevesinin ve hedeflerinin özetlendiği açıklamanın son bölümünde işçi ve emekçiler, ilerici, devrimci güçler mücadeleye ve kurultaya destek olmaya çağrıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul