2 Kasım 2007 Sayı: 2007/42(42)

  Kızıl Bayrak'tan
   Egemenler sınır ötesi operasyon için Washington’dan icazet istiyor…
  Şovenistlerin sahte anti-emperyalizmi!
Savaş naraları eşliğinde “Cumhuriyet Bayramı”!
Faşist saldırılara ve tırmandırılan şovenizme karşı tepkiler...
Ekim Devrimi’nin 90. yılında sosyalizm en
güncel ve acil ihtiyaç olmaya devam ediyor!
Kürtleri kırma ve katliam provaları... - M. Can Yüce
  Telekom işçileriyle dayanışma eylemlerinden...
  Telekom greviyle dayanışmayı
yükseltelim!
  Şovenizm cereyanının gölgesinde BMİS Genel Kurulları...
  “Yeni” feodalite, “yeni” toplum, “yeni” hayat -
Yüksel Akkaya
  Cemaatçi/ “Hayırsever” kapitalizm kökleşiyor - Volkan Yaraşır
  Şovenizmin yalanlarına ortak olma!
  Şoven saldırganlık ve gençlik mücadelesi…
  Özgürlük ve eşitlik için,
emekçi kadınlar “bir adım ileri!”
  Dünyadan...
  Fado, Fiesta... Vatan, Millet, Sakarya!..
  Gelecek, özgürlük ve halkların kardeşliği için…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Şovenizm cereyanının gölgesinde BMİS Genel Kurulları...

Gebze’de delegeler BMİS’i eleştirdi!

Birleşik Metal İşçileri Sendikası Gebze Şubesi’nin 11. Olağan Genel Kurulu 28 Ekim günü gerçekleşti. Divana Adnan Serdaroğlu’nun başkanlık ettiği Genel Kurul, Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer’in açılış konuşmasıyla başladı, saygı duruşu ve şube faaliyet raporunun oylanmasıyla devam etti. Daha sonra kürsüden misafirler selamlandı. Gebze Sendikalar Birliği bileşenlerinden Petrol-İş Şube Başkanı, Çelik-İş Şube Başkanı, BMİS İstanbul 1 ve 2 No’lu şubelerden temsilciler ve bazı yöneticiler, Sakarya Şubesi’nden bazı işyeri temsilcileri katılımcı konuklar arasındaydı.

Kurulda misafirlerden konuşma yapan olmadı. Aynı gün Genel Kurulu’nu gerçekleştiren İzmir Şubesi’nin mesajı okundu. Mesaj alkışlarla karşılandı. Delege konuşmalarına ilgi yoğun oldu. Delegelerin konuşmalarına gerici atmosferin etkisiyle şovenist söylemler hakimdi.

Şahin Motor, Sarkuysan, Bosal Mimaysan, Kroman Çelik, Çayırova Boru, Yücel Boru, Ar Metal, Areva, Arfesan, Akkardan, Makina Takım’dan delegeler kürsüden konuşma yaptı. Delegeler fabrikada farklı, temsilci toplantılarında daha farklı konuşan temsilcileri eleştirdi, BMİS’in imzaladığı TİS’lerin metal işçilerinin çalışma ve yaşama koşullarında iyileştirme sağlamadığını, böylesi bir sözleşmenin neden imzalandığını sordu. İşyerlerinde sendikal demokratizmin işletilmemesi eleştirilen bir diğer konu oldu. Bazı delegeler, Çolakoğlu başta olmak üzere BMİS’in bazı fabrikalarda yetki kaybetmesi üzerine olağanüstü kurula gitmek isteyen üyelerin taleplerinin görmezden gelindiğini ifade etti. Sendikanın internet sitesinin yetersizliğini ifade eden bazı delegeler sitenin güncellenmesi gerektiğini dile getirdiler. Delegeler hem mevcut yönetimi hem de yönetime muhalif listeden aday olanları eleştirdi. Ancak herhangi bir sendikal mücadele programına dayanmayan anlayışların çekiştiği kurulda delegelerin her iki tarafa yönelik yoğun eleştirilerine rağmen seçimleri eski yönetimin listesi bir kişilik değişiklikle yeniden kazandı. Toplam 210 delegenin katıldığı kurulda mevcut yönetim 129 oy, muhalefet ise 77 oy aldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul


Bursa’da gergin kurul...

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Bursa-Eskişehir Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu 28 Ekim günü geçekleşti. Eskişehir’de BMİS’in şube açması nedeniyle Genel Kurula sadece Bursa Şubesi katıldı. Kurula Asil Çelik, Grammer, Prsmian, Çimtaş ve Asemat fabrikalarından işçilerin yanısıra Genel Merkez ve DİSK üyesi sendikaların temsilcileri de katıldı.

Divana BMİS Genel Sekreteri Selçuk Göktaş’ın aday olması üzerine taraf olduğu gerekçesiyle karşı çıkıldı. Tekrar yapılan divan seçiminde muhalif listenin sunduğu divan kurulu listesi 103’e 97 oyla seçimi kazandı. Selçuk Göktaş, Seyfettin Gülengül ve Hami Baltacı’dan oluşan divan, Genel Kurulu saygı duruşuyla başlattı. İşçi sınıfı mücadelesinde şehit düşenlerin yanısıra işçilerin talebiyle “şehitler” için de yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

İşçilerin salonda muhalifler olmak üzere karşılıklı ve ayrı oturduğu Genel Kurul’da ilk önce Selçuk Göktaş konuşma yaptı. Göktaş, BMİS’in nicel olarak büyüdüğünü ve mücadeleyi büyüttüğünü, işçilerin birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini söyledi. Konuklardan sonra söz alan muhalif işçiler yönetimi sert bir şekilde eleştirdi. Şube Başkanı yanlısı işçilerse yönetime destek sundular. Daha sonra söz alan Şube Sekreteri, muhalif listeyi desteklediğini belirten duygulu bir veda konuşması gerçekleştirdi.

Şimdiki yönetimde yer alan muhalif listenin Şube Sekreteri adayı Erol Bektaş ve muhalif listenin başkan adayı Ayhan Ekinci yaptıkları konuşmalarda Şube Başkanı Mehmet Kılıç’ı sert bir şekilde eleştirerek işçileri satmakla, fabrikalara gitmemekle, yanlış ilişkilere girmekle, işçileri ve temsilcileri birbirine düşürmekle suçladılar.

Mehmet Kılıç ise konuşmasında aynı sertlikte cevap vererek suçlamaları reddetti.

Seçimlerin ardından Ayhan Ekinci’nin listesi Mehmet Kılıç’ın listesine karşı 109’a 99 oyla seçimi kazandı. Sonuçların açıklanmasının ardından iki başkan adayı yaptıkları konuşmalarda birlik ve beraberlik vurgusu yaparak seçimi BMİS’in kazandığını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak/Bursa


BMİS İzmir Şubesi’nin 10. Genel Kurulu yapıldı

28 Ekim günü Birleşik Metal-İş İzmir Şubesi’nin 10. Genel Kurulu yapıldı. Açılış konuşmasını Şube Başkanı Ali Çeltek yaptı. Çeltek konuşmasında küreselleşmeye, Ortadoğu’daki savaşa değindi. Konuşmasını “Gelecek işçi sınıfının ellerindedir” sözleriyle bitirdi. Divan adına açılış konuşmasını Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar yaptı. Atar konuşmasında BMİS’in bir önceki kuruldan bu yana ülke genelinde yaklaşık 60 fabrikada örgütlediğini, sendikanın %50 oranında büyüdüğünü vurguladı. İzmir Şube’nin %176’lık oranla bu büyümeye en fazla katkı yapan şube olduğunu ifade etti. 4 yıl içinde, Abanıoğlu, Delphi, FTB, Titan, HMS Makine, ZF Lemförder, Seri İş, Eren Balata’da örgütlenildiğini ifade etti.

Saygı duruşunun ardından Rıdvan Budak bir konuşma yaptı. Konuşmasında DİSK’in kötü bir dönemden geçtiğini, bir yenilenmeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Son süreçte yaşanan gelişmelere de değinen Budak, savaş tamtamlarının çalındığını, savaşa dahil olmanın kolay olmadığını, sendikaların da bu konuda söz söylemesi gerektiğini, Türk-İş ve Hak-İş’in iktidarla bütünleşmiş olduğunu, DİSK’in tek başına etki yapamadığını ifade etti. Ardından BMİS İzmir Şubesi’nin faaliyetlerinin yeraldığı bir belgesel gösterildi. Konuk konuşmacılar bölümünde İşçi Partisi ve TKP adına konuşmalar yapıldı. İşçi temsilcilerinden sadece Totomak ve Tariş bakım atölyesi temsilcileri birer konuşma yaptılar. Genel Kurul’da söz alan her konuşmacının sözleri son dönemlerde estirilen şovenist etkiden izler taşıdı. İşçi temsilcilerinin konuşmaları ise oldukça anlamlıydı.

Genel Kurul’da delegeler tarafından verilen 10 maddelik önerge oylamaya sunuldu. Önergede, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine sahip çıkılması, birarada yaşamın ve toplumsal barışın sağlanması, temel hak ve özgürlüklerin yaygınlaştırılarak ILO vb. anlaşmaların gereklerine uyulması, çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması, İMF politikalarından vazgeçilmesi, sağlıkta ticarileşmeyle mücadele edilmesi, işsizlik sigortası kapsamının genişletilmesi, kıdem tazminatı hakkının korunması, özelleştirmelerin durdurulması, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarının sermayenin kâr hırsına terkedilmemesi, emeklilerin insanca yaşam koşullarına kavuşturulması ve Emekli-Sen’in kapatılma girişimlerine karşı mücadele edilmesi” önerilerinin yeraldığı önerge oy birliğiyle kabul edildi. Önerge maddelerinin sonuç bildirgesinde yer alması önerildi.

Tek listeyle seçime gidildi. Yeni dönemde şube başkanlığına yine Ali Çeltek seçildi.

Yaklaşık 300 işçinin katıldığı Genel Kurul’da işçiler coşkulu sloganlar attılar. “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kızıl Bayrak/İzmir