4 Mayıs 2007 Sayı: 2007/17(17)

  Kızıl Bayrak'tan
   2007 1 Mayıs’ının özeti: İşte Taksim, işte 1 Mayıs!..
  Taksim’deki 1 Mayıs yasağına işçi ve emekçiler son verdi!
Zorbalık sökmedi, Taksim’i kazandık!
Türk-İş’in bölücü-icazetli mitingine işçi tepkisi!
Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs
 Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!
  1 Mayıs’ı kazandık,
önümüzdeki dönemi de kazanacağız!
  İzmir’de 1 Mayıs!
  Kilitlenen düzen siyaseti çözümü seçim sandığında görüyor…
  Düzen içi çatışmada taraf olmayı, başkaları için savaşmayı reddedelim!
  Düzen cephesinde çıkar çatışması ve seçimler
  Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Merkez Bankası’na göre “yüksek ücret” enflasyonu olumsuz etkiliyor!
  Darbeci generalle kukla Başkan Çankaya’da!
  Füze savunma sistemi gerginliği tırmanıyor!
  Belirleyici olan ulusal ve dinsel aidiyet değil sınıfsal konumdur 
  Demokrasicilik oyunu, darbe ve özel savaş...
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İsviçre’de 1 Mayıs

Basel:

Sendikaların, çeşitli kurum ve kuruluşların, İsviçreli devrimci ve anti faşist grupların katıldığı 1 Mayıs yürüyüşü sabah saat 10’da başladı. 2.500 kişinin katıldığı yürüyüşe en önde sendikalar ücretlerin yükseltilmesi talebi ve saldırılara karşı mücadeleyi öne çıkaran pankartıyla yer aldı. Ardında Almanca “Kapitalist sömürüye ve emperyalist savaşa karşı bütün ülkelerin işçileri, birleşin!” şiarının yer aldığı TKİP pankartı altında kortej oluşturuldu. Bu korteji Almanca “Kapitalist sömürüye, işsizliğe ve sosyal hak gasplarına karşı mücadeleye” pankartıyla BİR-KAR korteji izledi. İşçi Partisi nispeten anlamlı bir katılım sağlayan gruplardan birini oluşturuyordu. Devrimci inşa grubunun anti faşist gruplarla oluşturduğu ”Devrimci 1 Mayıs Bloku” nispeten kalabalık ve canlı kortejiyle dikkat çekiyordu. Yurtseverlerin korteji bu yıl geçmiş yıla göre daha kalabalıktı. İtalya ve İspanyollar her yılki canlılıklarını bu yıl da sergilediler. Türkiyeli devrimci örgüt ve partiler bu yıl da 1 Mayıs’a merkezi olarak Zürich’te katıldılar.

1 Mayıs gösterisine bu yıl sosyal saldırılar, insanca çalışma koşulları, ücret artışı, yabancı düşmanlığı, emperyalist saldırganlık ve İran’a yönelik emperyalist tehdit damgasını vurdu. Taşınan pankart ve dövizlerin yanısıra yapılan konuşmaların ana teması da bunlar oldu.

TKİP ve BİR-KAR taraftarları, özellikle de son iki hafta içinde Türkçe Almanca 1 Mayıs bildirilerini posta kutularına yaygın bir şekilde dağıtarak, yaygın afişleme yaparak, kahve gezileri örgütleyerek önden hissedilir bir çalışma örgütlediler. Bunu 1 Mayıs günü 70 kişilik kortejleriyle somutladılar. 1 Mayıs alanında BİR- KAR afişlerinin dev bir pankart haline getirilerek toplanma alanına asılması ilgi çekici bir görüntü oluşturdu. TKİP ve BİR-KAR pankartları daha kitle alana toplanmadan açılmıştı. Alanda ve yürüyüş güzergahı boyunca Almanca ve Türkçe parti bildirileri dağıtıldı. Özellikle de gençliğin bildirilerimize ilgisi dikkat çekiciydi. Yürüyüşün bitiş alanında İsviçreli kalabalık bir grubun Enternasyonal Marşını okuması 1 Mayıs’a özel bir anlam kazandırdı.

TKİP Basel taraftarları

Lozan:

Lozan’da 1 Mayıs kutlaması önceki yıllara oranla daha kitlesel geçti. Yürüyüşe binin üzerinde bir kitle katılımı gerçekleşti.

Kentteki yerli ve yabancı politik grupların 1 Mayıs ön çalışması yetersizdi, bu nedenle 1 Mayıs çağrısı zayıf kaldı.

BİR-KAR olarak bu yıl Lozan’da katıldığımız eylem öncesinde istediğimiz düzeyde olmasa da afiş yaptık, bildiri dağıttık. Yürüyüşe “Bütün ülkelerin protelerleri birleşiniz!/BİR-KAR” şiarının yeraldığı parkartın yanısıra Türkçe, Kürtçe ve Fransızca “Yaşasın 1 Mayıs!” şiarının yazılı olduğu pankartımızla katıldık. Ayrıca halihazırda kampanyasını yürüttüğümüz ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı kullandığımız afişleri döviz yaparak kortejimizde taşıdık.

1 Mayıs gündemli bildirinin yanısıra BİR-KAR ve IGIF (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu) olarak 6 Mayıs’ta birlikte düzenleyeceğimiz “Denizler ve ’71 Devrimci Hareketi” konulu anmaya ve panele çağrı yapan bildirilerimizi eyleme katılan Türkiyelilere dağıttık.

BİR-KAR/Lozan

Cenevre:

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ı bölgemizde coşkulu bir şekilde kutladık. Bu yıl 1 Mayıs çalışmasına erken bir tarihte başladık. 1 Mayıs çalışmasını, bölgemizde yürüttüğümüz yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı kampanyayla birleştirdik. Afiş ve bildirilerimizi yaygınca kullandık. Anket çalışmamız ise halen sürüyor.

1 Mayıs’ın hafta içine denk gelmesine rağmen katılım kısmen kitlesel oldu. Canlı geçen 1 Mayıs eyleminde kortejlerden yükselen Enternasyonal Marşı dikkat çekti. Eylemde ağırlıklı olarak ücretlerin arttırılması talebi, eğitimin özelleştirilmesi ile ilgili sloganlarla 1 Mayıs’ı sahiplenen sloganlar atıldı.

Eyleme 3 bini aşkın işçi ve emekçi katıldı.

TKİP taraftarları/Cenevre


Paris’te 1 Mayıs

1 Mayıs Fransa genelinde 250 yerde düzenlenen yürüyüş ve etkinliklerle kutlandı. Ülke genelinde katılım 200 bin civarında oldu.

En kitlesel katılım Paris’te gerçekleşti. Paris’teki yürüyüşe yaklaşık 60 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla partiler ve sendikalar 1 Mayıs’a damgalarını vurmak istediler. Birçok parti başkanı kutlamalara katılarak seçim kampanyalarındaki politik tartışmaları alanlara taşıdı. Sol partiler, ikinci tura kalan sağcı lider Sarkozy’e karşı seferberlik ilan ettiler. Alanlarda da buna uygun sloganlar atıldı ve konuşmalar yapıldı.

Fransız parti ve sendikalar cephesinden, seçimin politik gündemi vesilesiyle katılımda bir artış olsa da, Türkiyeli ve Kürdistanlı gruplar için durum farklıydı. Bu gruplarda katılımda belli bir düşüş göze çarpıyordu. Buna rağmen bu gruplar her yıl olduğu gibi 1 Mayıs’ı kızıllaştıran kortejleriyle alanları doldurdular.

Komünistler olarak, kızıl bayraklarımızla ve TKİP imzalı afışlerimizle donattığımız minübüsün ardından taşıdığımız “Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm!/TKİP” imzalı pankartımızla yürüdük. Yürüyüş boyunca Fransızca bildiri okundu ve dağıtıldı. Afişlerimiz ve bildirimiz Fransız işçi ve emekçilerin yoğun ilgisine konu oldu.

TKİP taraftarları/Paris


Hennebont’ta 1 Mayıs

Merhaba,

Ben Fransa’nın Brötanya bölgesine bağlı küçük bir köyde yaşıyorum. Yaşadığım yerin küçük olmasına rağmen işçilerin mücadele günü olan 1 Mayıs unutulmadı. Ben de duygularımı sizlerle paylaşmak istedim.

Duyarsızlığın yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Herkes bireysel çıkarı peşinde koşuyor. Bunun için devrimcilere sahip çıkmayı çok düşünmüyorlar. İşleri bitinci yüz çevirecek kadar küçülüyorlar. Bu nedenle 1 Mayıs’a katılım azdı, ama yine de azımsanacak bir sayı değildi. Eylem saat 11:00’de başladı. Bizler Türkiyeli göçmen işçiler olarak “Yaşasın dünya işçilerinin kardeşliği!” şiarlı Fransızca pankart açtık. Eyleme Fransız Komünist Partisi ve öğrencilerden oluşan 150 kişi katılmıştı. CGT yöneticisi 1 Mayıs’a ilişkin genel bir açıklama yaptı. Bize de söz hakkı verildi. Konuşmacı arkadaş 1 Mayıs’ı ve Türkiye’deki faşist saldırıları anlattı. Eylemde TKİP imzalı Fransızca bildiriler dağıtıldı ve alanda okundu. Eylem kısa bir yürüyüşün ardından Fransız Komünist Partisi binası önünde son buldu.

Bir Kızıl Bayrak okuru/Pontiv


Hollanda/Rotterdam’da 1 Mayıs

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde 1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak tanınıyor ve resmi tatil günü olarak çeşitli etkinlikler ve yürüyüşlerle kutlanıyor. Ne var ki Hollanda’da 1 Mayıs henüz resmi tatil günü değil. Buna rağmen değişik sol örgütlerden oluşan 1 Mayıs Komitesi çeşitli hazırlıkar yaparak, her yıl 1 Mayıs’ı iş saati dışında düzenli olarak kutluyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs Hazırlık Komitesi çeşitli çalışmalar yürüttü. 1 Mayıs kutlaması için yine Rotterdam’da saat 18.30’da Belediye binası önünde toplanıldı. Müzik dinletisi ve 1 Mayıs’a yönelik kısa vurgulu konuşmaların ardından saat 19.00’da yürüyüşe geçildi. Coşkulu geçen yürüyüşe dışardan alkış ve sloganlarla destek verildi. Yaklaşık 500 işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs eylemi başarılı geçti. Yürüyüşün sonunda çeşitli kurumlar adına konuşmalar yapıldı, müzik eşliğinde halaylar çekildi.

TKİP taraftarları olarak 1 Mayıs öncesinde “İşsizliğe, hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı; Bütün ülkelerin işçileri birleşiniz! TKİP Yurtdışı Örgütü” imzalı bildiriyi Türkçe ve Almanca geniş bir biçimde dağıttık. Yürüyüş anında da dağıtım yaptık.

Ayrıca Bir-Kar, ADHK, ATİK, AvEG-KON ve Yaşanacak Dünya gazetesi ve demokratik kitle örgütlerinin ortaklaşa çıkardığı “1 Mayıs’ın mücadele ruhunu kuşanalım!” başlıklı bildiri alanda yaygın bir şekilde dağıtıldı.

TKİP taraftarları/ Hollanda


Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
Dünyanın dört bir yanında yüzbinlerce
işçi ve emekçi alanlara çıktı
* Rusya‘da, başta başkent Moskova olmak üzere birçok kentte binlerce kişinin katıldığı mitingler düzenlendi. Komünist Parti’nin Moskova’daki Devrim Meydanı’nda düzenlediği mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Moskova’nın ünlü Tverskaya Caddesi’nde düzenlenen 1 Mayıs gösterisine ise yaklaşık 25 bin kişi katıldı.?Rus emekçileri, Sovyet bayrakları, Marx, Engels, Lenin ve Stalin posterleriyle sokaklara çıktılar.
* Küba’da 1 Mayis yine yüzbinlerin katıldığı kitlesel bir gösteriyle kutlandı. Küba lideri Fidel Castro, 1 Mayıs dolayısıyla yayımladığı mesajında, “enerji devrimi” yapılmasını istedi. Castro mesajında, “çevreyi kirletmeyen enerji üretimi” konusuna değindi. Dünyanın en büyük enerji tüketicisi olan ABD’yi de eleştiren Castro, dünya halklarının ve işçilerinin bayramını kutladı.
* Çek Cumhuriyeti’nde Komünist Parti (KSCM) tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs gösterilerinde, ABD’nin ülkeye ve Polonya’ya kurmak istediği radar sistemi protesto edildi. 5 bin kişinin katıldığı gösteride, hükümete, “Çek Cumhuriyeti’nin ABD’nin ellerine teslim edilmemesi” çağrısı yapıldı. Göstericiler, “Üslere hayır!”, “Yankee’ler, radarınızı alın, evinize götürün!” ve “Yabancıların postalları doğduğumuz topraklara basamaz!” yazılı pankartlar taşıdılar.
* 1 Mayıs Yunanistan’da, başta başkent Atina olmak üzere 67 il ve ilçedeki gösterilerle kutlandı. Gösterilerde, asgari ücretin 1300 Euro’ya çıkarılması, haftalık 35 saatlik çalışma süresi, özelleştirmelerin durdurulması, emeklilik yaşının düşürülmesi, parasız sağlık hizmetleri ve göçmen işçilere eşit haklar tanınması talepleri ön plana çıktı.
En kitlesel kutlama, Sintagma’da Meclis önünde yapılan Mücadeleci İşçiler Cephesi’nin (PAME) gösterisiydi. Gösteriye 20 binin üzerinde işçi ve emekçi katıldı. 1 Mayıs dolayısıyla şehir içi otobüsleri, tramvaylar ve metroda 6 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirildi, trenlerde çalışan emekçiler 24 saatlik grev ilan etti. Mitingden sonra sloganlar eşliğinde ABD Büyükelçiliği’ne yürüyen göstericiler, Irak ve Filistin halkının yanında olduklarını dile getirerek emperyalist haydutluğa karşı çıkan sloganlar attılar. Selanik, Pire, Patra, Larisa, Girit, Yannena kentlerindeki gösterilerin de kitlesel geçtiği bildirildi.
* Avusturya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPÖ) başkent Viyana’da düzenlediği 1 Mayıs mitingine 120 bin dolayında kişi katıldı. Viyana’nın çeşitli bölgelerinden sabahın erken saatlerinde yola çıkan kitle örgütleri ve çeşitli sendikaların üyeleri, kent merkezindeki Belediye Sarayı önünde toplandılar. Mitingte göstericiler, “Eurofighter avcı uçaklarına hayır!”, “Yüksek öğrenim harcı kaldırılsın!”, “Büyük koalisyona hayır!”, “Eşit işe eşit ücret istiyoruz!” vb. istemlerin yeraldığı pankartlar taşıdılar.
* Güney Kore‘nin başkenti Seul’de de binlerce kişi alanlara çıktı. Seul Üniversitesi bölgesinde toplanan yaklaşık 7 bin kişi, Devlet Başkanı Roh Moo-hyun’un istihdam ve ekonomi politikasını, ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmasını protesto etti.?Güney ve Kuzey Kore işçi sendikaları temsilcileri başkent Seul’ün güneydoğusundaki Changwong’da birlikte bir 1 Mayıs festivali düzenledi.
? * Cakarta’da onbinlerce kişi ücretlerde artış talebiyle gösteri düzenledi. Tam bir polis kuşatması altında gerçekleşen gösteride, Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, ülkeyi “yerel işgücünü sömüren çokuluslu işletmelere” açmakla suçlandı.
* Nepal’de Maoist gerillar öncülüğünde başkent Katmandu başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde 1 Mayıs kutlandı. Gerilla lideri Prachanda, “Geçici Parlamento ülkede, cumhuriyetin ilanını geciktirirse Mayıs’ın sonlarında üçüncü bir hareket örgütleyeceğiz” dedi.
* Peru’da onbinlerce maden işçisi, ücret zammı ve daha iyi emeklilik sigortası için 1 Mayıs’ta süresiz greve çıktı. Maden-Metal-Çelik İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Luis Castillo, madenlerde örgütlü 33 sendikaya bağlı 40 bin madencinin greve çıktığını bildirdi. Grevci işçilerin, başkent Lima’nın bin 200 km güneyindeki İlo şehri yakınlarındaki madene giden yollara barikat kurduğu açıklandı.
* Arjantin diktatörlüğü (1976-1983) döneminde ortaya çıkan Plaza de Mayo Anneleri, 1 Mayıs nedeniyle yine Buenos Aires’teki kendi meydanlarında buluştular. Beyaz fularlarını takan anneler diktatörlük döneminde kaybolan 30 bin kişiyi andılar.
* İran‘da başkent Tahran’da düzenlenen mitinge ülkenin dört bir yanından binlerce kişi katıldı. Mitingte İran Çalışma Bakanı’nın istifası ve hapisteki sendika liderlerinin serbest bırakılması istendi. Hükümet, işçilere düşük ücret ödemekle ve kötü çalışma koşulları dayatmakla suçlandı.
* 1 Mayıs işgal altındaki Filistin topraklarında da kutlandı. Filistin’de emekçiler Batı Şeria’ya bağlı Ramallah’ta bir araya geldiler. İsrail polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı eylemde yer yer arbede yaşanırken, Filistinliler Kalandiye kontrol noktasına yürüdüler.
* İtalya‘nın Torino kentinde düzenlenen 1 Mayıs gösterisi, çalıştıkları yerlerde yaşamlarını yitiren işçiler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Torino’daki kutlamalara 100 bin kadar kişi katıldı
* ABD’de kamyon şoförleri, 1 Mayıs günü, “örgütlenme özgürlüğü ve göçmen işçilerin hakları” için Los Angeles limanını kapattı. Liman yönetimi grev nedeniyle “tatil” ilan etti. Bazı kamyon şoförleri de göçmen işçilerin hakları için sürdürülen açlık grevine destek verdi.
* Filipinler‘de, Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo’nun istifasını isteyen ve daha fazla ücret talebinde bulunan yaklaşık 5 bin kişi, başkent Manila’da bir yürüyüş gerçekleştti. Yoğun önlemler alan kolluk güçleri, mitingin ardından Devlet Başkanı Arroyo’nun ikametgahına doğru yürüyüşe geçen yüzlerce kişinin önünü kesti.??
* Tayland’ın başkent’i Bangkok’ta yaklaşık 10 bin işçi, 1 Mayıs nedeniyle düzenlenen gösteride, ücret artışı ve Eylül ayında darbe yapılan ülkede yeniden demokrasiye dönülmesi talebinde bulundu. Çalışma koşullarının düzeltilmesini isteyen göstericiler işsizliğe karşı önlem alınmasını istediler.
* Çin’e bağlı olan ve iki adadan oluşan Macau’daki gösteride, yolsuzluklara ve kaçak işçilere karşı önlem alınmasını isteyen göstericilerle polisle çatıştı. Polis havaya ateş açarak ve biber gazı kullanarak göstericilere saldırdı. Çin’in atadığı Macau yöneticisi Edmund Ho’nin istifası talep edildi.
* Japonya‘da, başkent Tokyo’nun merkezinde düzenlenen 1 Mayıs gösterisine yaklaşık 42 bin kişi katıldı. Japon sendikaları, 374 kent ile ülke genelinde çeşitli yürüyüşler düzenlediler.
* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde bazı sendikaların organizasyonuyla Lefkoşa Atatürk Meydanı’nda bir miting düzenlendi. Devrimci İşçi Sendikaları (Dev-İş) Genel Başkanı tarafından yapılan konuşmada, “Kıbrıs sorunu için en gerçekçi çözümün federasyon olacağı” belirtilerek, “dünya tarihinin en eski kavgası olan emek sermaye kavgasının halen devam ettiği” vurgulandı. Güney Kıbrıs’tan PEO Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı ise, “emekçi güçlerinin, sosyal adalet ve refah için birlikte mücadele etmeye devam edeceğini” dile getirdi.
* Venezüella lideri Hugo Chavez, 1 Mayıs’ta işçilere sürpriz yaparak, asgari ücrete yüzde 20 zam yaptığını açıkladı.
(Basından...)


%52’den açıklama... 

%52 Grubu, 30 Nisan günü Galatasay Lisesi önünde gerçekleştirdiği eylemde, “Biz bu korku filmini daha önce görmüştük! Tehlikenin farkındayız! Sabun olmaya hazırız!” başlığıyla bir açıklama yaptı.

“Bu toprakların yüzde elli ikisi küreselinden yereline gasp şebekesine, onun üretip pompaladığı faşizmin kitle ruhuna karşı burada! Buradayız ve sabun olmaya da linç edilmeye de hazırız. Özgürlükten ve hayattan yana mücadelemizde sağdan-soldan her ‘sıradan’ faşizmini alt edeceğiz. Sizler parayı götürüp iktidarlarınızı sağlamlaştırırken, ayak işlerinizin tetikçileri, katilleri ve üniformalı cesetleri olmayacağız. Milliyetçilik-laiklik-antilaikçilik -ulusalcılık yalanlarınıza karşı insanız, insanlığız! Ama asla iki slogan bir bayrağa tetikçiniz olmaya kendisinden olmayana saldıran ırkçı-kinççi olmaya, militarist devletçi kitlelerinizle ordunuzun sivil kitleleri olmaya hazır olmayacağız!” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Faşizme inat yaşasın hayat!”, “Yaşasın özgürlük, yaşasın hayat!” sloganları atıldı. Taktıkları gaz maskeleriyle eylemlerini yapan grup ellerindeki siyah bayraklar ve pankartlarla sloganlar atarak alandan ayrıldı.

Kızıl Bayrak/İstanbul