4 Mayıs 2007 Sayı: 2007/17(17)

  Kızıl Bayrak'tan
   2007 1 Mayıs’ının özeti: İşte Taksim, işte 1 Mayıs!..
  Taksim’deki 1 Mayıs yasağına işçi ve emekçiler son verdi!
Zorbalık sökmedi, Taksim’i kazandık!
Türk-İş’in bölücü-icazetli mitingine işçi tepkisi!
Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs
 Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!
  1 Mayıs’ı kazandık,
önümüzdeki dönemi de kazanacağız!
  İzmir’de 1 Mayıs!
  Kilitlenen düzen siyaseti çözümü seçim sandığında görüyor…
  Düzen içi çatışmada taraf olmayı, başkaları için savaşmayı reddedelim!
  Düzen cephesinde çıkar çatışması ve seçimler
  Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Merkez Bankası’na göre “yüksek ücret” enflasyonu olumsuz etkiliyor!
  Darbeci generalle kukla Başkan Çankaya’da!
  Füze savunma sistemi gerginliği tırmanıyor!
  Belirleyici olan ulusal ve dinsel aidiyet değil sınıfsal konumdur 
  Demokrasicilik oyunu, darbe ve özel savaş...
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...

“Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!”

 

Bursa’da coşkulu 1 Mayıs!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs Bursa’da 2.500 emekçinin katılımıyla coşkuyla kutlandı. Saat 16.00’da Haşim İşcan Caddesi’nde toplanmaya başlayan emekçiler, buradan miting alanı olan Gökdere Meydanı’na kortejler oluşturarak yürüdüler.

Tertip komitesini KESK, TMMOB ve BATİS’in oluşturduğu 1 Mayıs’a Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Petrol-İş, Tes-İş ve Türk Metal-İş sendikaları da pankartlarıyla katıldılar. Eyleme, düzen partilerinden CHP, İP, SHP, reformist çevrelerden EMEP, SDP, DTP, ÖDP, derneklerden ÇGD, ÇHD, Alevi ve yöre derneklerinin oluşturduğu Dernekler Platformu ve İHD, yanı sıra İşsiz ve Güvencesiz  Eğitim İşçileri Örgütleme Girişimi, Eğitim Kooperatifi, Küresel Eylem Grubu, Öğrenci Dayanışma Evi, devrimci kurumlardan ise Alınteri, BDSP, DHP, ESP ve Partizan katıldı. Sendikalardan BATİS ve TÜMTİS coşkuları ve kitlesellikleri ile dikkat çekerken, KESK’in katılımı sınırlı kaldı. Eğitim-Sen’in katılımı ise 25 Nisan’da gerçekleştirdiği sevk eylemine göre oldukça sınırlıydı. Önceki 1 Mayıs’a göre katılımın ve coşkunun yüksek olduğu 1 Mayıs’a devrimci güçler de anlamlı bir katılım sağladılar. Direnişte olan TÜMTİS üyesi Horoz Lojistik işçileri de katılımcılar arasındaydı.

Kortejlerin alana girmesinin ardından saygı duruşuyla program başladı. Tertip komitesi adına yapılan konuşmalarda İstanbul ve Taksim’deki devlet terörü protesto edildi. Birlik, mücadele ve dayanışma vurgusu yapıldı. Eğitim-Sen müzik grubunun söylediği marş ve türkülerin ardından davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla 1 Mayıs mitingi sona erdi.

Komünistler eyleme coşkuları ve disiplinleriyle “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!/BDSP” imzalı pankartları ve kızıl bayraklarıyla katıldılar. “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!”  sloganlarını haykıran komünistler 1 Mayıs’ta alanda 30 kişilik kortejleriyle yeraldılar.

Kızıl Bayrak/Bursa

Antalya’da 1 Mayıs!

Antalya’da 1 Mayıs kutlamaları saat 16.00’da başladı. Güllük Köy Hizmetleri önünde toplanan kitle, Tonguç Caddesi’nden Luna Parka doğru yürüyüşe geçti. “Yaşasın 1 Mayıs!”,  “Yoksulluğa, ırkçılığa ve gericiliğe teslim olmayacağız!” ortak pankartlarının açıldığı eyleme; Tüm-Emekli Sen, Eğitim-Sen, TMMOB, Tümtis, Petrol-İş, 78’liler Antalya Girişimi, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Alevi-Bektaşi Kuruluşları Birliği Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, DHP, reformist sol partiler ile düzen solu katıldı.

“Her yer Taksim, her yer direniş!”, “Darbeciler halka hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “’77’ye selam, mücadeleye devam!”, “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları kitlenin çoğunluğu tarafından sıkça atıldı.

1 Mayıs mitingine yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Antalya


Antakya’da coşkulu 1 Mayıs!

Bu yıl da 1 Mayıs Antakya’nın çevre ilçelerinden gelenlerin eski Maksim Gazinosu önünde toplanmasıyla başladı. Saat 14:30 civarı yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş boyunca tüm kortejlerde coşku hakimdi. Arama noktasında BDSP pankartına ve flamalarına elkoymaya çalışan kolluk güçlerine tavrımız net oldu ve kısa bir arbededen sonra polisin bu saldırısını geri püskürttük.

Tüm kortejler Uğur Mumcu Bulvarı’nda toplandı. Miting tüm devrim şehitleri ve 1 Mayıs şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından konuşmalara geçildi. Yapılan konuşmalarda daha çok ABD emperyalizminin Irak’ta uyguladığı vahşet ve ülke içinde yaratılmak istenen şovenist histeri vurgulandı. Ayrıca Taksim’deki devlet terörü lanetlendi ve direniş selamlandı.

Yapılan konuşmaların ardından Grup Nidal kürsüye çıktı. Mitingin sonlarına doğru İstanbul’dan Taksim’e çıkıldığı haberi ulaştığı anda alandaki coşku daha da arttı. Çekilen halaylar eşliğinde miting bitirildi.

Mitinge yaklaşık 1500 kişi katıldı. Devrimci kortejlere katılımdaki artış nedeniyle bu yıl 1 Mayıs’a devrimci bir atmosfer hakimdi.

Komünistler olarak bu yıl 1 Mayıs’a “İşçi sınıfının Kızıl Bayrağı altında birleşelim, savaşalım!/BDSP” imzalı pankartımızla ve yaklaşık 75 kişilik coşkulu kortejimizle katıldık.

BDSP Antakya


Trabzon’da coşkulu 1 Mayıs!

Trabzon’da sene başından bu yana örgütlediğimiz nükleer karşıtı kampanyayı 1 Mayıs’a taşıdık.

1 Mayıs öncesinde meydana ve civarına yaptığımız BDSP imzalı afişlerimizle tüm işçi ve emekçileri alanlara çıkmaya çağırdık. Ayrıca üniversite içerisinde ve alanda Ekim Gençliği imzalı pullamalar ve Toplumcu Mimarlık ve Mühendislik Öğrencileri adına kuşlamalarla gençliği geleceğine sahip çıkmak için alanlara çağırdık.

1 Mayıs öncesi olması nedeniyle Jandarma ve ÖGB bir haftadır üniversitede terör estirmeye başlamıştı. Fakültelerin içinde, hatta kantinlerde onlarca jandarma ve ÖGB nöbet tutuyor, yapılan çalışmalara ket vurmaya çalışıyordu. Geçtiğimiz hafta cuma günü Ekim Gençliği imzalı pullarımızı yaparken jandarmanın müdahalesi ile karşılaştık. Çalışma yaptığımız alanı abluka altına alan ÖGB ve jandarma afişimizi sahiplenmemiz üzerine 3 Ekim Gençliği okurunu gözaltına aldı. Her birimize 117 YTL izinsiz afiş asmaktan para cezası kesildi, hakkımızda tutanak tutulduktan sonra serbest bırakıldık. Ardından afişlerimizi asmaya kararlılıkla devam ettik. Üniversitenin her bölümünü, durakları afişlerimizle süsledik. Ayrıca sınıf duyuruları yaparak 1 Mayıs çağrılarına devam ettik.

1 Mayıs’ta Nükleer Karşıtı Öğrenciler olarak “Sermaye için değil toplum için enerji!” talebiyle alanda yerimizi aldık. Tedaş önünde saat 12:00’de toplandıktan bir saat sonra yürüyüşe geçtik. “İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!”, “77 1 Mayıs, hesabını soracağız!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Gençlik gelecek gelecek sosyalizm!”, “Trabzon faşizme mezar olacak!”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek!” sloganlarını sık sık attığımız eylemde coşkulu bir korteje sahiptik.

Genç komünistler olarak 1 Mayıs’ın kızıllığını attığımız sloganlarla gür ve inançlı haykırışımızla alanlara taşıdık. Kortejimiz komünist misyonumuzla eylemde farklı bir yere sahipti. Ayrıca “IM(F) Tipi üniversite istemiyoruz!”, “Emperyalizme, şovenizme karşı halkların birliği!/Ekim Gençliği” dövizlerini taşıdık.

Eylem Eğitim-Sen Başkanı Recep Günay’ın yaptığı konuşmanın ardından halaylar ve horonlarla son buldu. Eyleme bini aşkın kişi katıldı.

Bizler NKÖ olarak 20’yi aşkın bir kitleyle eylemde taleplerimizi haykırdık.

İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!

Trabzon Ekim Gençliği


Edirne’de engelleme!

1 Mayıs kutlaması için sendika ve kitle örgütlerinin Taksim ısrarı devleti korkuttu. Bu korkudan kaynaklı sermaye devleti İstanbul’u sıkıyönetim altına aldı ve bu tutum çevre illerden 1 Mayıs için İstanbul’a gelmek isteyen insanları da zor duruma soktu, keyfi uygulamaların ve çatışmaların yaşanmasına sebep oldu.

Bu keyfi uygulamalardan Edirne’den hareket eden konvoy da nasibini aldı. İlk olarak Edirne gişelerinde tutulan araçların şehir dışına çıkış belgesi olmamasını bahane eden kolluk kuvvetleri, ilk araçta olan kişilere GBT ve üst araması yaptı. İkinci ve üçüncü araçta bu uygulamaya izin verilmedi. Uzun süre kolluk kuvvetleriyle tartışma yaşandı. Ardından öğrencilerin “eylemi burada yapalım” çağrısı geldi, fakat buna aldırış etmeyen sendikacılar tekrar geldikleri araçlarla geri dönüp yeni araçlar tuttular. Fakat tutulan araçlardan birinde de şehir dışına çıkış belgesi yoktu. Bu nedenle yaklaşık 45 kişinin İstanbul’a gelmesi tehlikeye girdi. Bu sefer de sendikaların, özellikle Edirne Tabip Odası’nın “iki otobüs gitsin kalanlar kalsın ya da kalanlar özel firmalarla gelsin” tutumu başta Edirne Ekim Gençliği olmak üzere birçok öğrencinin protestosuyla karşılandı ve buna alternatif olarak Edirne’de fiili meşru bir 1 Mayıs kutlanması önerisi getirildi. Bu tartışmalar sırasında Edirne Eğitim-Sen Taksim’e gelmeyeceğini söyleyerek bu tartışmaya son noktayı koydu. Çünkü Eğitim-Sen’in gelmemesi yer sorununu ortadan kaldırdı. Tekrar araçlara binen kitle Edirne gişelerinde tekrar durduruldu ve belge kontrolü ve GBT kontrolü yapıldı. Bu sırada TKP bileşenleri eyleme katılmayacağını söyleyerek araçtan indiler. Edirne’den yola çıkmamız yaklaşık olarak saat 10.30’u buldu. Her şey yoluna girmişken Mahmutbey gişelerine yığınak yapan polis Edirne’den gelen konvoyu durdurarak geri döndürdü. Bunun üzerine ilk park alanında durarak oradan şehir içi otobüslere binip Taksim’e ulaşmaya çalıştık.

Edirne Ekim Gençliği


Samsun’da 1 Mayıs!

Samsun’da 1 Mayıs kutlamaları İstasyon Mahallesi’nde saat 13:00’te kitlenin toplanmasıyla başladı. Sloganlarla miting alanı olan Cumhuriyet Meydanı’na yüründü. Kortejlerin alana girmesiyle başlayan miting konuşmalarla, sloganlarla ve halaylarla sürdü. Kutlamalarda Taksim’in emekçilere ve halka kapatılamayacağı, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu dile getirildi.

Bu yıl Samsun’da yapılan 1 Mayıs kutlamaları sönük geçti. Katılımın düşük olduğu mitingin gündemine düzen içerisindeki çatışmalar yansıdı. İşçi ve emekçilerin sorunlarının yansımadığı bir 1 Mayıs gerçekleşti.

Kızıl Bayrak/Samsun


Sivas’ta 1 Mayıs!

1 Mayıs Sivas’ta da yurdun her yerinde olduğu gibi coşkuyla kutlandı. Saat 15.00’de Ethem Bey Parkı’nda toplanan kalabalık sloganlar atarak 1 Mayıs alanına kadar yürüdü.

Alanda KESK temsilcileri 1 Mayıs günü üzerine konuşma yaptılar. Ardından müzik eşliğinde halaylar ve sloganlarla coşkulu bir miting gerçekleşti.

1 Mayıs’ın iş gününe gelmesi, Taksim’e yapılan ortak çağrı ve üniversitenin sınav döneminin bugüne denk getirmesinin de etkisiyle katılım önceki yıllara oranla az oldu.

Eylemde “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Taksim’e değil, çetelere barikat!”, “Katil devlet halka hesap verecek!” sloganları atıldı.

2 saat süren eylemin ardından “Yaşasın 1 Mayıs!” şiarının atılmasıyla kitle dağıldı. Eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak/Sivas


Bandırma’da coşkulu 1 Mayıs!

Bandırma’da Liman-İş, Eğitim-Sen ve SES tarafından gerçekleştirilen 1 Mayıs kutlamalarına bin kişi katıldı. Özelleştirme karşıtı sloganların ön plana çıktığı eylem, saat 17:00’de başladı.

Tren garında toplanan Liman-İş, Eğitim-Sen, Petrol-İş, SES, ÖDP, EMEP ve CHP’den oluşan kitle sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada program saygı duruşu ile başladı. Ardından Liman-İş, SES ve Eğitim-Sen adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda BOR işletmelerinin, şeker fabrikalarının ve limanların özelleştirilmesine değinildi. Eyleme özelleştirilme girişimleri ile gündemde olan Susurluk Şeker Fabrikası işçileri de katıldı. Petrol-İş üyesi işçilerin eyleme aileleri ile katılmaları da oldukça anlamlıydı.

Enternasyonal, 1 Mayıs marşı ve Çav Bella’nın söylendiği eylem halaylarla son buldu. Eylem boyunca “İşte 1 Mayıs, alanlardayız!”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” ve “İş, ekmek, özgürlük!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak/Bandırma


Kayseri’de 1 Mayıs!

1 Mayıs Kayseri’de de coşkuyla kutlandı. Eylem ilk olarak kitlenin, Kayseri’nin en işlek caddelerinden biri olan Sivas Caddesi üzerinde bulunan Eğitim-Sen önünde toplanmasıyla başladı. Yaklaşık 100 kişilik kitle buradan KESK pankartı arkasında mitingin yapılacağı Merkez Mimar Sinan Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Yaşasın 1 Mayıs!”, ”Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Parasız eğitim, parasız sağlık!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Askeri muhtıraya hayır!” sloganları kitle tarafından gür bir şekilde haykırıldı.

Alana gelindiğinde, farklı bölgelerden yürüyüşe geçen TÜMTİS, EMEP, ÖDP ve PSAKD ile birleşerek türküler ve marşlar eşliğinde miting başladı. TÜMTİS alana girerken kitle, hep bir ağızdan “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganını haykırdı ve işçiler de aynı sloganla karşılık verdiler. İlk olarak kürsüden TÜMTİS adına bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada işçilerin içinde bulunulan süreçte birçok hak gaspına ve sosyal saldırılara maruz bırakıldığı dile getirilerek, birleşik dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. Ayrıca Kayseri’de yaşanan sorunlardan bahsedilerek mücadele söylemi ön plana çıktı.

TÜMTİS adına yapılan açıklamanın ardından KESK Kayseri Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Eğitim-Sen Şube Başkanı Turgut Oba bir konuşma yaptı.

Yapılan açıklamaların ardından müzik grubunun söylediği halaylarla ve marşlarla miting sona erdi. Eğitim-Sen, SES, Yapı Yol-Sen ve TÜMTİS tarafından organize edilen ve Eğit-Der, İHD, PSAKD, EMEP, ÖDP ve CHP’nin destek verdiği eyleme yaklaşık 400 kişi katıldı.

Komünistler olarak “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “1 Mayıs resmi tatil ilan edilsin!”, “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!”, “Emperyalizme ve siyonizme karşı yenilecek direnen halklar kazanacak!” talep ve şiarlarımızla mitingde yerimizi aldık.

Kızıl Bayrak/Kayseri


Gazi’de 1 Mayıs yürüyüşü!

Devletin Taksim 1 Mayıs’ına yönelik terör ve baskısı, gözaltı saldırısı 1 Mayıs akşamı Gazi Mahallesi’nde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Saat 20:00’de kitlenin Cemevi önünde toplanmasıyla başlayan yürüyüş boyunca devlet terörü ve Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu anlatan konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda Taksim’in işçi ve emekçilere kapatılamayacağı vurgulandı. Polisin saldırısına rağmen kitlelerin Taksim Meydanı’na çıkma kararlılığından vazgeçmediği, polisin saldırısı sonucu her yerin 1 Mayıs alanına dönüştürüldüğü ifade edildi.

Yürüyüşte sık sık “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın 1 Mayıs, bıji yek gulan!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Yürüyüş Cemevi’nden Dörtyol’a kadar sürdü. Burada yapılan açıklamanın ardından eylem sona erdi.

200’ü aşkın kişinin yeraldığı yürüyüşe BDSP, Partizan, DHP, ESP ve DTP katıldı.

Kızıl Bayrak/GOP


 

Edirne’de devlet terörü protesto edildi

1 Mayıs günü İstanbul’da yaşanan devlet terörü ve Edirne konvoyunun 1 Mayıs’a gitmesini engellemek amacıyla yapılan keyfi uygulamalar, 2 Mayıs günü Edirne Postanesi önünde gerçekleştirilen bir basın açıklamasıyla kınandı. Eylemi, KESK Şubeler Platformu, DİSK, Tabipler Odası, Trakya’da Birlik ve Dayanışma Dernekleri, Ekim Gençliği, Edirne Gençlik Derneği Girişimi, TÜÖD ve ÖDP örgütledi.

Basın açıklamasına yaklaşık 150 kişi katıldı. Çevredeki kalabalık dinleyici kitlesi de yaşanan olaylara halkın tepkili olduğunun göstergesiydi.

Edirne Ekim Gençliği