4 Mayıs 2007 Sayı: 2007/17(17)

  Kızıl Bayrak'tan
   2007 1 Mayıs’ının özeti: İşte Taksim, işte 1 Mayıs!..
  Taksim’deki 1 Mayıs yasağına işçi ve emekçiler son verdi!
Zorbalık sökmedi, Taksim’i kazandık!
Türk-İş’in bölücü-icazetli mitingine işçi tepkisi!
Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs
 Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!
  1 Mayıs’ı kazandık,
önümüzdeki dönemi de kazanacağız!
  İzmir’de 1 Mayıs!
  Kilitlenen düzen siyaseti çözümü seçim sandığında görüyor…
  Düzen içi çatışmada taraf olmayı, başkaları için savaşmayı reddedelim!
  Düzen cephesinde çıkar çatışması ve seçimler
  Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Merkez Bankası’na göre “yüksek ücret” enflasyonu olumsuz etkiliyor!
  Darbeci generalle kukla Başkan Çankaya’da!
  Füze savunma sistemi gerginliği tırmanıyor!
  Belirleyici olan ulusal ve dinsel aidiyet değil sınıfsal konumdur 
  Demokrasicilik oyunu, darbe ve özel savaş...
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs

Ankara’da 2007 1 Mayıs mitingi binlerce işçi ve emekçinin katılımı ile kitlesel ve coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi. Saat 14:00’te Opera önünde toplanmaya başlayan kortejler yaklaşık bir saat sonra Sıhhiye’ye doğru yürüyüşe geçtiler.

İşçi ve kamu emekçilerinden oluşan sendika kortejlerinin önde yürüdüğü yürüyüş kolunda sırasıyla dernekler, öğrenci kortejleri, TMMOB, Ankara Devrimci 1 Mayıs Platformu (Alınteri, BDSP, DHP, Partizan), ESP, ODAK ve reformist sol partilerin kortejleri yer aldı. Türk İş’e bağlı sendika şubelerinden TÜMTİS’in, KESK’e bağlı sendika kortejlerinden ise Eğitim-Sen’in mitinge katılımı kitlesel ve coşkulu oldu. Yine üniversite gençliği 1 Mayıs’a kitlesel bir katılım gerçekleştirdi. Devrimci kortejler arasında ise BDSP ve ESP kortejleri kitleselliği ve coşkusu ile öne çıktı. Reformist partilerden ise ÖDP ve EMEP kitlesel bir katılım gerçekleştirdi.

Komünistler emekçi ağırlıklı ve coşkulu bir katılım gerçekleştirdi!

Komünistler olarak uzun soluklu bir ön hazırlık sürecinin ardından 1 Mayıs alanına güçlü bir katılım gerçekleştirdik. Önde Marx, Engels, Lenin figürlü “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!/BDSP”, “Yaşasın 1 Mayıs/Mamak İşçi Kültür Evleri” pankartlarının taşındığı kortejde emekçilerin katılımı ağırlıktaydı. Önceki yıla oranla yapılan kitle çalışmasının daha güçlü bir şekilde alana yansıdığı görüldü. Kızıl bayrakların taşındığı BDSP kortejinde yürüyüş boyunca “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm!”, “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”, “Sınıfa karşı sınıf, düzene karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yeni Ekimler için ileri!”, “Partiyi kazandık partiyle kazanacağız!” sloganları sıklıkla atıldı.

Üniversite pankartları ile mitinge katılan genç komünistler ise özgün çalışmaları üzerinden anlamlı bir kitleyi 1 Mayıs alanına taşıdılar.

Postal yalayıcı İP çetesi devrimci kortejlere saldırdı

Yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından devrimci kortejlerin alan girdiği sırada polis destekli faşist İP çetesi ESP kortejine saldırdı. Saldırı haberinin alanda duyulmasıyla birlikte komünistler BDSP pankartı arkasında arama noktasına doğru yürüyüşe geçtiler. Arama noktasına kurulan polis barikatını yaran komünistler burada ESP korteji ile birleştiler. Bu sırada Devrimci 1 Mayıs Platformu bileşenleri de arama noktasına geldi. ESP kortejinin 1 Mayıs alanına girmesi ile birlikte burada devrimci güçler tarafından İP çetesine karşı devrimci bir barikat kuruldu. Burada sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “İP 1 Mayıs’tan defol!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Miting sona erene kadar İP 1 Mayıs alanına sokulmadı.

Taksim’de yaşanan devlet terörüne ve yıkım saldırılarına öfke haykırıldı!

Miting programı 1 Mayıs şehitleri şahsında gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. Ardından konuşmalar gerçekleştirildi. Ağırlıklı olarak Taksim’de yaşanan devlet terörü ve sermayenin yıkım politikaları teşhir edildi. İlk olarak tertip komitesi adına KESK Basın Yayın Sekreteri Hasan Hayır konuştu. Ardından KESK Şubeler Platformu sözcüsü Osman Özyurt Taksim’de yaşanan devlet terörüne ve sermayenin son saldırılarına değinen bir konuşma yaptı. Ardından Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmalar sonrasında müzik grupları sahneye çıktı. Müzik eşliğinde alanda halaylar çekildi.

8 bin civarında işçi ve emekçinin katıldığı Ankara 1 Mayıs mitingi kürsüden ve kitle tarafından hep birlikte söylenen “1 Mayıs Marşı” ve “Enternasyonal marşı” ile sona erdi.

Ankara’dan komünistler


ODTÜ’lüler 1 Mayıs alanındaydı!

1 Mayıs’ın yaklaşmasıyla tüm ODTÜ’de 1 Mayıs rüzgârı esmeye başladı. Birçok öğrenci 1 Mayıs üzerine konuşmaya, insanlar 1 Mayıs’a nerede ve nasıl katılacağını tartışmaya başladılar. Dağınık bir şekilde ve ortak bir duruşa sahip olmadan 1 Mayıs alanına çıkacak birçok öğrenciyi geleceksizlik sorunu üzerinden toparlayacak “ODTÜ Öğrencileri” imzalı bir çalışma başlattık. Çok kalabalık olmayan iki toplantının ardından afişler asarak ve bir bildiri kaleme alarak çalışmalara başladık. Hazırlık binasının önünde açtığımız masa ile neredeyse tüm hazırlık öğrencilerine ulaşarak, yüzlerce öğrenciyle konuştuk. 1 Mayıs’a katılma konusunda kafasında tereddütü olan, 1 Mayıs’ın anlamını bilmeyen birçok öğrenciyle konuşma fırsatı bulduk. “Diplomalı işsiz olmayacağız!” şiarının etrafında mezun olduktan sonra, yetkin mühendislik, sözleşmeli öğretmenlik, formasyon saldırılarıyla bizlerin geleceklerini gasp edenlere karşı işçi sınıfıyla omuz omuza alanlarda olmanın gerekliliği, 1 Mayıs’ın iki dünya arasındaki mücadelenin yaşandığı günlerden biri olduğu ve bu taraflaşmada, ezilen, sömürülen işçi ve emekçilerle dayanışmanın, devrimden ve emekten yana tavır almanın gerekliliği üzerine bir çalışma ördük.

Bu çalışma esnasında binlerce bildiri dağıttık. ODTÜ içerisindeki yurtların birçoğu tek tek gezildi. Bildirilerimizi elden ve birebir konuşarak dağıttık. 1 Mayıs sabahı geldiğinde “Geleceğimizi istiyoruz!/ODTÜ Öğrencileri” imzalı pankartımızı yazarak güne başladık. Hazırlık binasından yemekhaneye kadar kantinleri dolaşarak otobüse bineceğimiz yurtlar bölgesine kadar bir yürüyüş gerçekleştirdik. Yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. Yolu keserek yaptığımız yürüyüşte 1 Mayıs marşını söyledik ve attığımız sloganlarla 1 Mayıs coşkusunu ODTÜ’ye taşımış olduk. Ardından otobüse binerek Ankara 1 Mayıs yürüyüşünün başlayacağı Ulus’a doğru yola çıktık. Otobüste de marşlar söyledik. Otobüsten inip Ulus’a gelene kadar da pankartımızı açarak yürüdük.

Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Derneği (HÜÖD) pankartını açan arkadaşlarımızla buluştuk. Ardından Ulus’ta Cebeci Kampüsü’nden, Fen Fakültesi’nden gelen üniversite öğrencileriyle birlikte ortak bir duruş sergiledik. Eylem boyunca birlikte yürüyen bu kortejler koordineli bir şekilde hareket ettiler.

ODTÜ Öğrencileri kortejinde sık sık “Yaşasın 1 Mayıs, bijî yek gulan!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!”, “Sermaye, jandarma defol, üniversiteler bizimdir!”, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak!”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Tek yol devrim, kurtuluş sosyalizm!”, “Gelenek sürüyor, ODTÜ yürüyor!” sloganları atıldı ve 1 Mayıs, Hürriyet, Avusturya İşçi Marşı ve Çav Bella söylendi. Bu esnada kortejin coşkusu görülmeye değerdi. Köprü altlarından geçerken bir kat daha artan coşku eylemin tamamında da hakimdi. 300’ü aşkın bir katılıma ulaşan ODTÜ Öğrencileri, 1 Mayıs alanında farkedilir bir kortej oluşturmuştu. Düzenli bir şekilde yürüyen ODTÜ Öğrencileri alanda da diğer üniversitelerden gelen öğrencilerle ortak bir şekilde yanyana durdu. 100–150 kişilik halaylar oluşturan ODTÜ’lüler eylemin sonuna kadar dağılmadılar.

Yapılan çalışma olumlu sonuçlar yaratmıştı. Okulun genelinde yaratılan 1 Mayıs coşkusunun, geleceksizlik sorunuyla da bağlantılı bir şekilde işlenmesinin yarattığı bir sonuçtu bu.


ODTÜ Ekim Gençliği