4 Mayıs 2007 Sayı: 2007/17(17)

  Kızıl Bayrak'tan
   2007 1 Mayıs’ının özeti: İşte Taksim, işte 1 Mayıs!..
  Taksim’deki 1 Mayıs yasağına işçi ve emekçiler son verdi!
Zorbalık sökmedi, Taksim’i kazandık!
Türk-İş’in bölücü-icazetli mitingine işçi tepkisi!
Ankara’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs
 Adana’da coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!
  1 Mayıs’ı kazandık,
önümüzdeki dönemi de kazanacağız!
  İzmir’de 1 Mayıs!
  Kilitlenen düzen siyaseti çözümü seçim sandığında görüyor…
  Düzen içi çatışmada taraf olmayı, başkaları için savaşmayı reddedelim!
  Düzen cephesinde çıkar çatışması ve seçimler
  Türkiye’de 1 Mayıs gösterilerinden...
  Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...
  Dünyada 1 Mayıs gösterilerinden...
  Merkez Bankası’na göre “yüksek ücret” enflasyonu olumsuz etkiliyor!
  Darbeci generalle kukla Başkan Çankaya’da!
  Füze savunma sistemi gerginliği tırmanıyor!
  Belirleyici olan ulusal ve dinsel aidiyet değil sınıfsal konumdur 
  Demokrasicilik oyunu, darbe ve özel savaş...
M. Can Yüce
  Mücadele postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Almanya’da 1 Mayıs gösterilerinden...

Berlin’de 1 Mayıs!

İşçi ve emekçiler geçen yıllarda olduğu gibi bu yılın 1 Mayıs’ına da sosyal hak gaspları, demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı saldırılar eşliğinde girdiler. Sağlık alanında ciddi kısıtlamalara gidildi. Emeklilik yaşı yasallaştırıldı. Telekom, Airbus vb. tekeller binlerce işçiyi işten çıkaracağını açıkça dile getiriyor. Açığa çıkan yolsuzluk olaylarının bazılarında sendika yöneticilerinin de işin içinde olduğu görülüyor. Şu sıralarda metal sektöründe 3-4 milyon işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri, yer yer uyarı grevleri yapılıyor. Buna rağmen Berlin’deki 1 Mayıs gösterisinde bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar IG-Metall sendikası bayrağı taşıyan işçi vardı. Bu bile sendikaların nasıl bir işlev gördüğünü gözler önüne seriyor.

Berlin’de her yıl olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da farklı gösteriler ve etkinlikler gerçekleşti. Sabah saat 10.00’da DGB sendikasının çağrısıyla Wittenbergplatz’ta başlayan yürüyüş saat 11.00 civarında Brandenburger Tor’daki miting alanında son buldu. Yürüyüşe katılan 5 bin işçi ve emekçinin sayısı miting alanına varıldığında 10 bini buldu. Eylem son derece cansız ve ruhsuz geçti. Yapılan konuşmalarda hiçbir ciddi tepki ortaya konmadı. Türkiyeli devrimci örgütler de pankartlarıyla yerlerini aldılar (TKP/ML, MLKP, HÖC, SEH, KP.IÖ, Yaşanacak Dünya gazetesi ve sembolik düzeyde de olsa PKK ve Anadolu Alevileri Dernekleri Federasyonu).

TKİP taraftarları olarak bu yıl iyi bir ön hazırlık sürecine rağmen istediğimiz düzeyde bir katılım gerçekleştiremedik. Berlin’in üç ayrı semtinde Almanca ve Türkçe afişlerimizi yaygınca kullandık, bildiri dağıtımının yanısıra birçok insana ulaşarak yürüyüşe katılmaları yönünde çağrıda bulunduk. Yürüyüşte “Sosyal saldırılara, ırkçılığa, emperyalist saldırganlığa karşı ortak mücadeleye!/TKİP” imzalı Almanca pankart açtık. Eyleme 40 kişilik bir kortejle katıldık.

Eylemden sonra Linkspartei (Sol Parti’nin) düzenlediği 1 Mayıs şenliğine katılarak hem bilgilendirme hem de yemek standı açtık. Ağırlıklı olarak kültürel etkinliklerin gerçekleştiği şenliğe yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı organizatörler tarafından açıklandı.

Ayrıca özellikle otonom grupların ve anti-faşistlerin ağırlıkta olduğu, biri saat 13.00’te diğeri ise 18.00’de olmak üzere iki ayrı “Devrimci 1 Mayıs” yürüyüşü düzenlendi. Saat 13.00’te yapılan yürüyüşe yaklaşık 1000 kişi, akşam saatinde yapılan gösteriye ise 5 binin üzerinde bir kitle katıldı. Akşamki gösteride polisle yer yer küçük çaplı çatışmalar yaşandı, polisin saldırısı sonucu birçok insan tutuklandı.

TKİP taraftarları/Berlin


Köln’de 1 Mayıs!

2007 1 Mayıs’ı Almanya’da, başta büyük kentler olmak üzere yapılan yüzlerce yürüyüş ve mitingle kutlandı.

Almanya’da işçi ve emekçiler 2007 1 Mayısı’nı yaşam standartları daha da ağırlaşmış olarak karşıladılar. Emeklilik yaşı 67’ye çıkarılarak mezarda emekliliğin dayatılması, emekçilerden alınan vergilerin %3 arttırılması, hemen tüm eyaletlerde üniversitelerin paralı hale gelmesi, işyerlerinin daha çok tasfiye edilmesi ve başka ülkelere taşınması tehdidiyle işçilere kölelik koşullarının dayatılması, yeni anti-terör yasaları vb. saldırılar altında karşılandı bu 1 Mayıs.

Böylesine ağır sosyal ve siyasal hak gasplarının gündemde olduğu bir dönemde 1 Mayıs’a katılımın en azından geçen seneden daha fazla olması beklenirdi. Fakat maalesef  bu gerçekleşmedi. Çünkü  Almanya’da 1 Mayıslar’ın tek organizatörü hala DGB (Alman Sendikalar Birliği)’dir.

DGB, bu 1 Mayıs’ta da hiçbir ön hazırlık yapmadı. Yasak savma kabilinden yayınladıkları bir bildirinin dışında hiçbir çaba göstermedi. Öyle ki bazı işyerlerine, 1 Mayıs’ın nerede ve nasıl yapılacağına dair sendikaların çağrıları bile ulaşmadı. Tablo böyle olunca, 1 Mayıs’a sadece ilerici, bilinçli ve politik duyarlılığa sahip sınırlı sayıdaki işçinin dışında katılım gerçekleşmemekte, işçi ve emekçiler bugünü bir tatil günü olarak algılamaktadırlar.

DGB’nin bu seneki sloganı ise, “Sen fazla kazandın!” idi. Kapitalistleri sahiplenen bu sloganla adeta kârlarını işçilerle “paylaşmasını’” rica ettiler. Bu pasif ve liberal sloganın damgasını vurduğu 1 Mayıs doğal olarak tarihsel, devrimci ve güncel özünden ve öneminden uzak, bir karnaval havasında kutlandı.

Köln’de, DGB’nin yanısıra yerli ve göçmen devrimci-demokrat parti ve örgütler cephesinde de bir ön hazırlık çalışması yapılmadı. Önceki yıllarda afiş, bildiri, panel vb. araçlarla ön hazırlık çalışması yapan grupların, bu yıl bu anlamda hiçbir çabaları gözlenmedi. Yaşanan bu atalet durumu, Köln’de 1 Mayıs atmosferini zayıflattı ve katılımın sınırlı kalmasına yolaçtı.

Köln’deki yürüyüş her zamanki gibi DGB binasının önünde kitlenin toplanmasının ardından saat 11.00’de başladı. Köln’deki yürüyüşe 3 binin üzerinde kişi katıldı.

Yürüyüşün en önünde DGB’nin “1 Mayıs” şiarının yazılı olduğu pankart taşındı. Onu, çeşitli sendikalarda örgütlü işçi kortejleri takip etti. Türkiyeli devrimci yapılar ise yürüyüş kolunun arka tarafında bir blok halinde yürüdüler.

1 Mayıs çalışması için merkezi düzeyde beş demokratik kitle örgütü (Bir-Kar, ATİK, ADHK, AvEG-Kon, Yaşanacak Dünya Gazetesi) ortak afiş ve bildiri çıkardılar. Bu ortak çalışma yürüyüşe de yansıdı, üç dilden (Türkçe, Almanca, Kürtçe) “Yaşasın 1 Mayıs!’’ ortak pankartının ardından her yapı kendi pankart ve flamalarıyla yürüdü.

Türkiyeli devrimci parti ve örgütlerden TKP/ML, MKP, MLKP, TİKB, Devrimci Kurtuluş ve HÖC, DDİF, Halk Kültür Merkezi, demokratik kitle örgütleri pankartlarıyla katıldılar. Türkiyeli devrimciler her zamanki gibi yürüyüş kolunun yarıya yakınını teşkil ederken, sloganları, marşları ve davul-zurna eşliğindeki halayları ile 1 Mayıs’a coşku kattılar. Yürüyüş kolunun önünde yer alan ses cihazı ise bunu ayrıca güçlendirdi. Türkiyeli grupların katılımında nispi bir artış olduğu gözlendi.

Yerli devrimci partilerden ise en belirgin katılımı DKP ve MLPD sağladı. Yanı sıra irili-ufaklı çok sayıda devrimci-demokratik çevre pankartlarıyla katıldılar. Bunların dışında İranlı devrimcilerin birkaç gruba ait pankartlarıyla yürüyüşe katılmaları anlamlıydı.

Uzun bir güzergâhtan geçerek sürdürülen yürüyüş, her zamanki gibi Heumarkt alanında sona erdi. Sendikalı işçilerin büyük bir kısmı yürüyüşe katılmadan miting alanına gitmeyi tercih ettiler. Miting yerinde toplam katılımın 8 bin civarında olduğu açıklandı. Mitingde çeşitli sendika ve siyasal platformlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, işçi ve emekçilerin de bildiği sorunlar çok yerinde tespit edilmesine rağmen, yine her zamanki gibi çözüm yolları konusu bilinçli olarak es geçildi. Bu yüzden de konuşmalara ilgi zayıf kaldı ve emekçilerin büyük kısmı alana girdikten kısa süre sonra ayrıldı. Konuşmalarda emeklilik yaşı, vergi artırımları, düşük ücretler, işyerlerinin yok edilmesi, çalışma koşullarının ağırlaştırılması, ırkçılık ve militarizm, yurtdışına asker gönderme konuları öne çıktı.

Biz komünistler, yürüyüşe en önde Almanca açılımlı TKİP pankartı, ardından ise üzerinde “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı; işçilerin birliği halkların kardeşliği!/Bir-Kar” imzalı iki pankart ve yaklaşık 50 kişilik bir kortejle katıldık. Alanda “İşsizliğe, hak gasplarına ve emperyalist savaşa karşı bütün ülkelerin işçileri birleşiniz!/TKİP-YDÖ” imzalı bildirileri yaygınca dağıttık.

Köln’ün belli başlı yerlerine üzerinde “İşsizliğe, hak gasplarına ve emperyalist savaşa karşı, bütün ülkelerin işçileri birleşiniz!/TKİP-YDÖ” imzalı afişlerimizi yaygınca yaptık. Yine her zamanki gibi Ford fabrikasında bildirilerimizi yaygınca dağıttık.

Köln TKİP taraftarları


Nürnberg’de 1 Mayıs ve Nazi karşıtı gösteri!

Nürnberg’de 1 Mayıs yürüyüşü 4 bin işçi ve emekçinin katılımıyla gerçekleşti. Saat 10.00’da Maffeiplatz’da başlayan yürüyüş, Alman Sendikalar Birliği (DGB) binasının önündeki miting alanında sona erdi. 4 bin kişilik yürüyüş kolu miting alanında bekleyenlerle birleşince 6 bin işçi ve emekçi biraraya gelmiş oldu.

DGB’nin “Daha fazlasını hak ediyorsunuz!” sloganıyla düzenlediği 1 Mayıs mitinginde çeşitli sendikacılar ve kurumlar konuşmalar yaptı. Sendika adına yapılan konuşmalarda sosyal saldırılarla Telekom’daki taşeronlaştırma saldırısına, çalışma saatlerinin artırılmasına ve “kapitalizmin hırsızlığı”na vurgular yapıldı.

Komünistler yürüyüşe, Almanca “İşçi sınıfının kurtuluşu kendi eseri olacaktır!/TKİP” imzalı pankartları ile katılırken, yürüyüş boyunca ve miting alanında TKİP Yurtdışı Örgütü adına çıkarılan önlü-arkalı Almanca-Türkçe “İşsizliğe, hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı, bütün ülkelerin işçileri, birleşiniz!” başlıklı bildiriyi yaygınca dağıttılar.

Yıllardan beri, işçi ve emekçilerin dikkatlerini sosyal mücadeleden, kendi haklarını savunmaktan başka yere yönlendirmek ve 1 Mayıs etkinliklerini provoke etmek amacıyla, neo-Naziler tarafından 1 Mayıs günü yürüyüş gerçekleştiriliyor. Bu yüzden miting bitmeden biz de dahil kitlenin önemli bir kesimi, anti-Nazi gösteriye katılmak için, 1 Mayıs alanını terketmek zorunda kaldık.

Saat 13.00’de Maffeiplatz’da toplanan yaklaşık 150 Nazi artığı, Lorenz Kilisesi’ne kadar yoğun polis koruması altında yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Yürüyüş güzergahının tamamı polis ablukasına alınmış ve nerdeyse bütün yollar kapatılmıştı. Her caddede değişik gruplar tarafından protesto edilen Naziler polis eşliğinde Lorenz Kilisesi’ne kadar gelebildiler. Karşı göstericiler ise birike birike alana gelerek, yakında bulunan 1 Mayıs miting alanındaki kitleyle birleşerek, yaklaşık 3 saat boyunca Nazileri ve onları en sıkı güvenlik önlemleriyle koruyan Alman polisini protesto ettiler.

Eylemde sık sık, “Naziler dışarı!”, “Almanya’nın Nazilere ihtiyacı yok!”, “Alman polisi faşistleri koruyor!” sloganları atıldı. Eylemin sonunda polis abluka altında Nazileri metroya bindirerek alandan çıkarttı, polisle göstericiler arasında yaşanan tartışamalar sonucunda bazı göstericiler gözaltına alındı. Anti-Nazi gösteri devam ederken, sendikalar tarafından konuşmacı olarak çağırılan Baverya İçişleri Bakanı Günther Beckstein kürsüye çıktı. Beckstein’ın sahneye gelmesiyle birlikte, yoğun bir şekilde ıslıklar, yuhalamalarla ve sloganlarla (“Beckstein dışarı!”) Beckstein protesto edildi. Bazı göstericiler ellerinde bulunan maddeleri sahneye fırlatmaya başladılar. Beckstein konuşturulmadan sahneden indirildi. Anti-faşist gösteriye 5 bin kişi katıldı.

Nürnberg’den TKİP taraftarları


Essen’da 1 Mayıs!

Essen Bir-Kar çalışanları olarak bu yıl 1 Mayıs’a iyi bir faaliyetle hazırlandık. Süreç boyunca “Bütün ülkelerin işçileri birleşiniz!” şiarı çerçevesinde faaliyet yürüttük. Yanısıra işçi ve emekçilere saldırılara karşı örgütlü bir çıkış gerektiğini anlattık. Emekçileri 1 Mayıs vesilesiyle bu çıkışı yapmaya çağırdık.

Bulunduğumuz eyalette TİS’lerin tıkanması üzerine greve başlayan metal işçilerinin 1 Mayıs’a güçlü bir katılım sağlaması bekleniyordu. Ne var ki bu gerçekleşmedi. Geçen yıla göre genel katılım (yaklaşık 2 bin kişi) daha zayıf oldu.

Bir-Kar çalışanları olarak yaklaşık 70 kişilik kortejimizle alandaki yerimizi aldık. Eyleme “İşyerinde köle, okulda müşteri, savaşta asker olmak istemiyoruz!” şiarlı pankartımızla, kızıl bayraklarımızla katıldık. İşçi ve emekçilerin ilgisiyle karşılaştık.

Essen’da 1 Mayıs yürüyüşü sonrası geleneksel olarak gerçekleştirilen değişik uluslardan işçi ve emekçilerin katıldığı siyasal ve kültürel etkinlik bu yıl da düzenlendi. Başından itibaren bu organizasyonun içinde yeraldık. “Yaşanılacak bir dünya gerekli ve mümkündür!” başlıklı bu etkinlikte Grup Su da Bir-Kar adına sahne aldı. Grup Su farklı dillerde seslendirdiği türkü ve marşlarıyla büyük ilgi topladı.

Bir-Kar/Essen


Stuttgart’ta 1 Mayıs!

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs’a  2-3 hafta kala hazırlıklarımızı yoğunlaştırdık. Merkezi ortak 1 Mayıs platformuna bağlı olarak Stuttgart’da (ATIK, ADHK, AvEG-Kon, BIR-KAR, Yaşanacak Dünya Gazetesi) biraraya gelerek yapılması gereken işleri birlikte örgütledik. Elimize ulaşan ortak materyalleri işçi-emekçi bölgelerine ulaştırdık. Ayrıca partimizin çıkarmış olduğu 1 Mayıs afiş ve bildirilerini bölgemizde geniş olarak kullandık. Düzenlediğimiz ev ziyaretlerinde 1 Mayıs’ın tarihsel anlamı üzerinde durduk. Bu yıl Taksim’de kutlanacak 1 Mayıs’a ilişkin devletin engelleyici tutumunu teşhir ettik. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının önemi üzerine sohbetler gerçekleştirdik.

Stuttgart’ta iki ayrı 1 Mayıs yürüyüşü oldu. Sendikaların düzenlediği yürüyüş ve otonomcuların düzenlediği yürüyüş.

Türkiyeli kurumlar olarak bizler, Alman sendikalarının düzenlediği yürüyüşe katıldık.1 Mayıs sabahı “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm, bütün ülkelerin işçileri birleşin!/TKİP“ pankartı altında yerimizi aldık.  Yürüyüş boyunca ortak sloganlar eşliğinde elimizdeki materyalleri yol boyunca dağıttık. Kortej daha alana ulaşmadan polisin bildiri dağıtan 2 HÖC’lü arkadaşı gözaltına alması üzerine devrimci platform, arkadaşlar bırakılana kadar yürümeme kararı aldı. Bu nedenle eylem ikiye bölündü. Gecikerek alana girdik.

Alanda 3 bine yakın bir kitle vardı. Konuşmaların ağırlığı sosyal saldırılar ve emperyalist savaş üzerine idi. Konuşmacılar Merkel hükümetini eleştirerek önümüzdeki dönemde grevlerin yaygınlaşacağına dikkat çektiler.

TKİP Stuttgart taraftarları


Hamburg’da 1 Mayıs kutlaması!

Bu yıl 1 Mayıs çalışmalarına birkaç hafta öncesinde başladık. Merkezi 1 Mayıs Platformu’nun (ADHK, AGIF, ATIK, Bir-Kar) almış olduğu karar doğrultusunda diğer kurumlarla görüşme kararı aldık. Karavana, İran Sosyalist Partisi, Hamburg Formu ile sol ve sosyalist gruplarla görüşerek geniş bir 1 Mayıs platformu oluşturuldu. Hem Türkiyeli platformu oluşturan üyelerin hem de geniş 1 Mayıs platformunun hazırlamış olduğu bildirileri emekçilerin yoğun olduğu bölgelerde dağıttık.

Bu yılki 1 Mayıs her yıl olduğu gibi DGB tarafından organize edildi. Tüm kurumlar saat 10:00’da belirlenen alanda toplanmaya başladı. Yürüyüşte en önde DGB Alman Sendikalar Birliği, arkasında IGMetal sanayi işçileri, Ver-di hizmet sektörü işçileri taleplerini içeren görselliklerle yürüyüşe geçtiler. Sendikaların arkasında diğer kurum ve partiler yer aldı. Ardından devrimci blok olarak bizler yürüdük. İşsizliğe, hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı mücadeleye çağıran pankartamızı taşıdık. “Yaşasın 1 Mayıs!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Yaşasın işçilerin birliği!” sloganları yürüyüş sırasında sıklıkla atıldı. Yürüyüşte devrimci blok bileşenleri megafonla bildirilerini okudular. Biz de partimiz TKİP tarafından merkezi olarak hazırlanan bildiriyi okuduk.

Miting alanına gelindiğinde sendikalar tarafından asgari ücretin yasallaşması, emeklilik yaşının 67’ye çıkartılmaması gibi taleplerin yeraldığı konuşmalar yapıldı.

Eyleme 5 bin kişi katıldı.

Hamburg TKİP taraftarları