20 Ekim 2006 Sayı: 2006/41 (41)
  Kızıl Bayrak'tan
   Metal TİS’leri uyuşmazlıkla sonuçlandı... Sürecin seyrini mücadeleci sınıf
inisiyatifleri tayin edecek
  MESS’in kölelik dayatmasına karşı
kararlı bir mücadele şart!
  Türk Metal yeni bir satışa hazırlanıyor!
  İhanete ve satışa geçit vermeyelim!
Ermeni sorunu, Kürt sorunu, Kürt sorunu, özgürlükler ve haklar sorunu
Kürt sorunu ve “demokrat” maskeli
Ağar’ın yarattığı boş beklentiler
Soruşturma karşıtı mücadele güncel
saldırılarla bağı içinde ele alınmalı
 Eylem ve etkinlikler
  E. Atalay’ın yanıtı sendika bürokrasisi
gerçeğine aynı tutuyor (Orta sayfa)
  İstanbul İşçi Kurultayı tanıtım toplantıları
sürüyor
  Sınıf hareketinin sorunları ve İstanbul İşçi
Kurultayı üzerine işçilerle konuştuk
  29 Ekim’de toplanacak OSİM-DER Genel
Kurulu üzerine Dernek Başkanı ile
konuştuk.
  TMMOB mitingi üzerine
  İngiltere’de öğretim görevlilerine ajanlık
dayatması
  Siyonistler Filistin halkı üzerinde kimyasal silahlar deniyorlar
  Sri Lanka’da çatışmalar şiddetleniyor
  BM’ye ABD-İsrail işbirlikçisi genel
sekreter
  12 Kasım’da İstanbul İşçi Kurultayı’nda
buluşalım!
  Yılmaz Güney ve Ruhi Su Berlin’de bir
etkinlikle anıldı
  TAYAD’dan tecrit sempozyumu
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

İstanbul İşçi Kurultayı tanıtım toplantıları sürüyor...

Küçükçekmece:

İstanbul İşçi Kurultayı'na kısa bir zaman kala Küçükçekmece İşçi Platformu olarak bölgemizdeki tekstil, metal, plastik, kağıt, kargo gibi çeşitli sektörlerden işçilerin katıldığı kurultay hazırlık toplantısı gerçekleştirdik.

Bir süredir sendikalaşma eğiliminin arttığı bölgemizde çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunuyoruz. İstanbul İşçi Kurultayı çeşitli sektörlerden işçilerin biraraya gelmesi, mücadele ve örgütlenme deneyimlerini paylaşması, işçi sınıfının tarihsel misyonunu görmesi bakımından anlamlı bir yerde durmaktadır.

15 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen toplantı Küçükçekmece İşçi Platformu adına yapılan konuşma ile başladı. Bölgedeki işçilerin kendilerini ifade edebilecekleri platformun, örgütlenme sorunlarından sendikal mücadeleye, çalışma koşullarının iyileştirilmesinden fabrikalarda yaşanan öznel sorunlara kadar birçok konuda tartışma yürüten ve bölgedeki fabrikalara bu doğrultuda müdahalelerde bulunan bir misyon taşıdığı vurgulandı. Sınıfın birlik ve dayanışmasının araçlarından biri olarak tanımlanan platformun aynı zamanda sınıfı siyasallaştırmak gibi bir amacı olduğu ifade edildi. İşçi sınıfını ilgilendiren emperyalist savaş ve saldırganlık, kölelik yasaları, düşük ücret, sendikal bürokrasi gibi her türden gelişme karşısında işçileri tutum almaya, çeşitli kampanyalar örgütlemeye çalışan Platformun faaliyetleri anlatıldı, mücadele çağrısı yapıldı.

Toplantı birkaç temel gündem üzerinden devam etti. İşçilerin örgütsüz ve dağınık tablosu karşısında İstanbul İşçi Kurultayı'nın anlamı ifade edildi. Bölgede somut talepler üzerinden yürütülen çalışmaların İstanbul İşçi Kurultayı ile bağı kuruldu. Sendikalaşma mücadelesi veren Oktaş Oluklu Mukavva işçilerinin bu süreçte kazandığı bilinç anlatıldı. Oluklu Mukavva işçilerine kurultayda kendilerini anlatma çağrısı yapıldı. Platform toplantısına katılan işçilere fabrikalarındaki işçi arkadaşlarıyla birlikte kurultaya katılma önerisi getirildi. Farklı sektörlerden birçok işçi arkadaş kurultaya katılım yönünde bir irade ortaya çıkaracaklarını ifade etti.

Platform toplantısının bir diğer ana gündemi de Oktaş Oluklu Mukavva işçilerinin düzenleyeceği dayanışma gecesi oldu. Bölgedeki diğer fabrikalardan geceye katılım sağlamak için bu fabrikalarda komiteler oluşturulmasına karar verildi. Geceye çeşitli sektör ve fabrikalarda sendikalaşmaya çalışan diğer işçilerin de taşınması gerektiği vurgulandı.

Toplantı boyunca örgütlenme deneyimleri ve zorlanma alanları tartışılarak, işyeri komitelerinin önemi ve taşıdığı misyon vurgulandı.

Her fabrikanın kendi içerisinde bir toplantı yaparak, işyeri komitesi oluşturması, bu komitelerde tartışılarak kurultaya çağrıların yapılması kararı alındı. Toplantıya Küçükçekmece, Yenibosna, Güneşli, Sefaköy, İkitelli bölgelerinde bulunan ve çeşitli sektörlerden yaklaşık 30 işçi katıldı.

Küçükçekmece İşçi Platformu

 

Gaziosmanpaşa:

İstanbul İşçi Kurultayı hazırlık çalışmaları kapsamında, GOP İşçi Derneği'nde 15 Ekim günü bir tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Daha önce İstanbul'un 6 bölgesinde gerçekleştirilen yerel işçi kurultaylarını anlatan sinevizyonla başlayan etkinlikte ilk olarak sözü KHK temsilcisi aldı. Yapılan konuşmada, kurultay fikrinin nasıl ortaya çıktığından, bugüne kadar yapılan çalışmalardan ve kurultaya sınıf mücadelesi içerisinde atfedilen rolden bahsedildi. Konuşma kurultay hazırlıkları kapsamında yapılması gerekenlerin anlatımı ile sürdü ve kurultaya katılım çağrısı ile son buldu.

KHK temsilcisinin ardından sözü GOP İşçi Platformu temsilcisi aldı. Temsilci yaptığı konuşmada GOP'ta düzenlenen yerel kurultayın ortaya çıkardığı sonuçları özetleyerek, İstanbul İşçi Kurultayı'na giderken yerel anlamda nasıl bir perspektifle hareket ettiklerini ve pratik olarak neler yaptıklarını anlattı. “Tüm işçi ve emekçileri yerel olarak yürüttüğümüz mücadelelerin birikimini güvence altına alabilmek bakımından bu birikimin üzerine yükselen ve işçi sınıfının toplam sorunlarını da önüne alarak gerçekleştirilen İstanbul İşçi Kurultayı'na ve bölgemizde gerçekleştirilecek hazırlık çalışmalarına etkin bir tarzda katılmaya çağırıyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Katılımcılar ile kurultay üzerine yapılan sohbetin ardından toplantı sona erdi. Toplantıya 40 işçi-emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak/Gaziosmanpaşa

 

Kartal:

12 Kasım tarihinde toplanacak olan “Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayı” hazırlıkları İstanbul'un sanayi havzalarında çeşitli etkinlik ve toplantılarla sürüyor. Hazırlıklar çerçevesinde 15 Ekim günü kurultayın hedef ve amaçlarının tartışıldığı kurultay tanıtım toplantısı Eğitim-Sen Kartal Şubesi'nde gerçekleştirildi.

Değişik sektörlerden işçilerin katıldığı tanıtım toplantısı saat 14.00'de yerel işçi kurultaylarından kesitlerin gösterildiği sinevizyon gösterimiyle başladı.

Ardından İstanbul İşçi Kurultayı KHK sözcüsü, metal işçisi Himmet Ekinci söz aldı. Konuşmasında yerel işçi kurultayları ve İstanbul İşçi Kurultayı arasındaki ilişkiye değindi ve sınıf hareketinin tıkanan mücadele ve örgütlenme kanallarını açma çabasının İstanbul İşçi Kurultayı'nın temel hedeflerinden biri olduğunu ifade etti. İstanbul İşçi Kurultayı'nın işçi sınıfının toplumsal konumu ve tarihsel misyonunun öne çıkarıldığı bir etkinlik olacağını belirtti.

Kurultaya hazırlık süresince örgütlenen sempozyum, seminer, toplantı vb. çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıldı.

Kurultay gününe ilişkin etkinlik programı ve kurultayın tartışma başlıkları aktarıldıktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. İşçiler arasındaki güvensizlik sorununun nasıl çözüleceği ve kurultayın bu konuda nasıl bir çalışma yürüteceği soruldu ve tartışıldı. Toplantıda sorulan bir başka soru ise, sendikal bürokrasi ve sendikal bürokrasinin sınıf hareketi üzerindeki etkileriydi.

Sorular KHK sözcüsü tarafından cevaplandı. Soru-cevap bölümü kurultay çalışmasının 12 Kasım'a kadarki süreçte hangi araçlarla devam edeceğinin açıklanmasıyla devam etti. Ardından kurultay çalışmasının hazırlıkları çerçevesinde gerek sendikal çevrelerle, gerekse ilerici, devrimci ve öncü işçilerle yapılacak çeşitli eylem ve etkinliklerle devam edeceği belirtilerek toplantı bitirildi.

Kızıl Bayrak/Kartal