10 Haziran 2006 Sayı: 2006/22 (22)
  Kızıl Bayrak'tan
  Çürüyen düzenin çeteleşmiş devletinden hesap soralım!
  Sonunda sermaye baronları da konuştu
  Ankara'da yakalanan son çete ve çeteleşmiş devlet gerçeği
  Toplusözleşmeler yenilensin, ücret artışları yeniden belirlensin!
  TEKEL'de büyük yağma
  Paran kadar sağlık dönemi resmen de başladı
Castleblair işçisiyle dayanışmayı yükseltelim!
Tuzla'da hakları için tersaneyi işgal eden DESAN işçilerine polis saldırısı
Grizu patlamasında 17 işçi öldü; Kaza değil katliam!
Emekçi kadınları mücadeleye katmak için daha çok enerji...
Sendikal örgütlenme üzerine bir araştırma ve sonuçları üzerine bir değerlendirme / Yüksel Akkaya
  Trafik sorununu kapitalizm yaratıyor sosyalizm çözecek! / Orta sayfa
   İstanbul İşçi Kurultayı ertelendi
  Emekli-Sen'in 2 günlük eylemi; "Kazanmak için birleşik devrimci mücadele şart!"
  Süleyman Çelebi ve 10 Aralık Platformu
  Mehmet Karagöz; "İşçiye savaş açmış durumdalar, savaşa karşı savaş lazım!"
  İngiltere; Irkçı siyonizme karşı akademisyenlerden anlamlı tavır
  Irak; Amerikan askerlerinin sivilleri katletmesi "kusur değil"
  Nepal Komünist Partisi /Maoist'ten Katmandu'da dev gösteri
  Berlin'de binlerce kişi sosyal hak gasplarını protesto etti
  Liselilerin Sesi; Yaz tatilinde çalışmalarımız devam ediyor
  Öğrenci gençlik hareketinden...
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-2- / M. Can Yüce
  Nazım Hikmet ölümünün 43. yılında etkinliklerle anıldı
  Nazım Hikmet; O mavi gözlü bir devdi...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi Nazım Hikmet'i ölümünün 43. yılında andı...

İşçi Kültür Sanat Evi olarak işçi sınıfının komünist şairi Nazım Hikmet'i andık.

Nazım'ı hapishanelerde teslim alamayanlar, örgütlü ve komünist kimliğini görmezden gelerek onu “aşk şairi” olarak sunmak ve mücadeleci kimliğini yoketmek istiyorlar. Bu nedenle, İşçi Kültür Sanat Evi olarak Çiğli'de, ölüm yıldönümü olan 3 Haziran günü, bu büyük şairi komünist kimliğiyle anmak için bir etkinlik planladık. Hem Nazım'ı anmak, hem de gündemde olan ABD emperyalizminin dünya halklarına yönelik saldırganlığa dikkat çekmek için Çiğli Belediyesi önünde ABD'nin yaptığı katliamları teşhir eden fotoğraflarımızla ve Nazım'ın şiirleri eşliğinde bir saat boyunca stand açtık ve bildiri dağıttık.

Pankartımızda Nazım'ın “Vatan Haini” adlı şiirinden dizeler yeralıyordu: “Vatan; Amerikan üsleri, Amerikan bombası, Amerikan donanması, topuysa Nazım Hikmet vatan hainliğine devam ediyor hala!”

Standımızda, özellikle İncirlik Üssü'nden kalkan savaş uçaklarıyla, bombalarla Irak halkının katliamını işledik. ABD emperyalizmini teşhir eden konuşmalar yaptık. Daha sonra dağıttığımız bildiriyi okuduk.

Etkinlik çevredeki işçi ve emekçiler tarafından ilgiyle izlendi.

İşçi Kültür Sanat Evi çalışanları

-------------------------------------------------------------------------------------

Günışığına Merdiven Gazetesi ve Ereğli Eğitimi Öğrencileri'nden Nazım anması...

N. Hikmet ‘vatan hainliği'ne devam ediyor!

3 Haziran 1963'de yitirdiğimiz büyük komünist şair Nazım Hikmet'i ölüm yıldönümünde gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik ile andık. Etkinliğimiz 3 Haziran günü Ereğli İHD'de 20 kişilik bir katılımla gerçekleştirildi.

Etkinlik açılış konışması ile başlad. Konuşmayı yapan arkadaşımız son günlerde yeniden tartışılan Nazım Hikmet'in vatandaşlığa kabul edilip edilmemesi tartışmasının anlamsız olduğunu söyleyerek, şairin sanatını politik bakışından soyutlamadığını, bunun sonucu olarak tutuklamalar yaşadığını, şiirlerinin yasaklandığını, cezaevlerinde açlık grevlerinde bulunduğunu belirterek toplumsal bir şair olduğunu vurguladı. Ardından şair kendi hayatını anlattığı Otobiyografi adlı şiiri okundu.

Otobiyografi şiirinin okunmasının ardından slayt gösterisi yapıldı. Arkadaşlarımızın hazırladığı şiirlerin dinletisi sunulduktan sonra, müzik dinletisi yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Ayrıca etkinlik içerisinde 2 Haziran'da yitirdiğimiz Ahmed Arif'in de çeşitli şiirleri okundu.

Ereğli Eğitimi Öğrencileri

Günışığına Merdiven Gazetesi

--------------------------------------------------------------------------------------

“Haziran'da ölmek zor!”

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu, Haziran ayı etkinlikleri çerçevesinde Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal'in ölüm yıldönümleri nedeniyle etkinlik düzenledi.

Program öncesi hafta başından itibaren Nazım Hikmet, Ahmed Arif ve Orhan Kemal biyografileri, şiirleri ve resimlerinden oluşan bir pano oluşturuldu.

2 Haziran Cuma günü saat 19:00'da Sefaköy İşçi Kültür Evi'nde düzenlenen etkinlik Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu şiir grubu tarafından Nazım Hikmet'in şiirleriyle seslendirilen sinevizyon gösterimiyle başladı. Yine bu çerçevede keman dinletisi gerçekleştirildi.

Etkinliğe 30 kişi katıldı. Sınırlı bir zaman diliminde hazırlanmasına rağmen etkinlik oldukça beğenildi.

Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu

---------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi yaz çalışmalarından...

“Yeni bir dünyanın kültürünü yaratmak...”

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi olarak yaz faaliyetleri çerçevesinde, 4 Haziran ve 11 Haziran tarihlerinde gerçekleştirmeyi planlamıştık. İlk olarak 4 Haziran'da gerçekleştireceğimiz Yılmaz Güney'in “UMUT” adlı filminin gösterimini, devrimci sanatçılar “Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmet Arif'i anma etkiliği” ile birleştirmeye karar verdik. Anma etkinliğini hazırlamayı Şakirpaşa İKE Şiir Grubu üstlendi. Biz de teknik malzemelerin hazırlanması görevini üstlendik. Görev paylaşımının ardından sıra, anma etkinliği ve film gösterimini Şakirpaşa işçi-emekçilerine duyurmaya, onları etkinliğimize davet etmeye geldi.

Yaklaşık 50 adet duyuru afişimizi Şakirpaşa Caddesi ve etkinliğin yapılacağı Beşevler Caddesi'ne yoğun bir şekilde astık. Davetiye tarzı hazırladığımız 4 bin adet el ilanının dağıtımını, Uçak, Ova ve Şakirpaşa mahallelerinde tek-tek kapıları çalarak yaygın dağıtımını yaptık. Etkinliğimiz açık alanda olacağı için insanların buna ayrı bir ilgi gösterdiğini fark ettik. Çoğunlukla olumlu tepkiler alıyorduk.

İlk etkinliğimiz 4 Haziran Pazar günü saat 19:45'te başladı. Açılış konuşması yapıldıktan sonra Şakirpaşa İKE Şiir Grubu Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmet Arif'in öz geçmişlerini ve şiirlerini okudu. Şiirlerin okunduğu sırada insanların ilgiyle dinlemesi görülmeye değerdi. Ayrıca etkinliğimizde, bulunduğumuz semtte oturan bir arkadaşımızın devrim şehitleri anısına yazdığı “El ele yürümek” adlı şiirde okundu.

Şiir grubunun düzenlediği dinletinin ardından sırayı Şakirpaşa İKE Tiyatro Grubu aldı. Nazım Hikmet'in şiirinden uyarlanan “Atom” adlı oyunun gösterimi gerçekleştirildi. Tiyatro gösterimi de büyük bir ilgiyle izlendi ve oldukça beğenildi. Hatta oyundan sonra bizleri tebrik edenler dahi oldu.

Son olarak “Umut” filminin gösterimi başladı. Film gösterimi başladığında insanlarda (çocuklar hariç) bir sessizlik hakimdi. Etkinliğimiz, film gösterimi bittikten sonra kitlenin alkışlarıyla son buldu. Muhtarlığın iki yıl üst üste Umut filminin gösterimini yapmış olması katılımı kısmen etkiledi. Buna rağmen etkinliğimize 300'ü aşkın bir kitle katıldı.

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi çalışanları/Adana

---------------------------------------------------------------------------------------

Devrimci sanatçılar mücadelemizde yaşıyorlar!

Kayseri İşçi Kültür Evi olarak 4 Haziran günü Nazım Hikmet anması gerçekleştirdik.

Anmamız devrim şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Şiirlerin okunmasından sonra Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif'i anlatan bir konuşmayla devam etti. Etkinliğimiz müzik grubunun söylediği türkü ve marşların ardından Nazım Hikmet'in “Vatan Haini” şiirinin okunmasıyla bitirildi.

Etkinliğimize 30 kişi katıldı.

Kayseri İşçi Kültür Evi çalışanları