10 Haziran 2006 Sayı: 2006/22 (22)
  Kızıl Bayrak'tan
  Çürüyen düzenin çeteleşmiş devletinden hesap soralım!
  Sonunda sermaye baronları da konuştu
  Ankara'da yakalanan son çete ve çeteleşmiş devlet gerçeği
  Toplusözleşmeler yenilensin, ücret artışları yeniden belirlensin!
  TEKEL'de büyük yağma
  Paran kadar sağlık dönemi resmen de başladı
Castleblair işçisiyle dayanışmayı yükseltelim!
Tuzla'da hakları için tersaneyi işgal eden DESAN işçilerine polis saldırısı
Grizu patlamasında 17 işçi öldü; Kaza değil katliam!
Emekçi kadınları mücadeleye katmak için daha çok enerji...
Sendikal örgütlenme üzerine bir araştırma ve sonuçları üzerine bir değerlendirme / Yüksel Akkaya
  Trafik sorununu kapitalizm yaratıyor sosyalizm çözecek! / Orta sayfa
   İstanbul İşçi Kurultayı ertelendi
  Emekli-Sen'in 2 günlük eylemi; "Kazanmak için birleşik devrimci mücadele şart!"
  Süleyman Çelebi ve 10 Aralık Platformu
  Mehmet Karagöz; "İşçiye savaş açmış durumdalar, savaşa karşı savaş lazım!"
  İngiltere; Irkçı siyonizme karşı akademisyenlerden anlamlı tavır
  Irak; Amerikan askerlerinin sivilleri katletmesi "kusur değil"
  Nepal Komünist Partisi /Maoist'ten Katmandu'da dev gösteri
  Berlin'de binlerce kişi sosyal hak gasplarını protesto etti
  Liselilerin Sesi; Yaz tatilinde çalışmalarımız devam ediyor
  Öğrenci gençlik hareketinden...
  Ulus-Devlet üzerine kısa notlar...-2- / M. Can Yüce
  Nazım Hikmet ölümünün 43. yılında etkinliklerle anıldı
  Nazım Hikmet; O mavi gözlü bir devdi...
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Yeni Star Ambalaj'da hak alma mücadelesi sürüyor...

İşçiler haklarını alana kadar eylemlerine devam etmeye kararlılar

İMES Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren ve çuval ütetimi yapan Yeni Star'ın E Blok'ta bulunan işletmesinde işçiler ücretlerini alamadıkları için iş bıraktılar, haklarını alabilmek için direnişe geçtiler. Yaklaşık 9 aydır avanslarla geçinmek zorunda bırakılan, mesai ve fiş paralarını ise hiç alamayan Star Çuval işçileri 23 Mayıs gününden itibaren iş durdurma eylemi başlattılar. Bir hafta boyunca devam eden iş durdurma eyleminin ardından, 30 Mayıs günü işyerine geldiklerinde atölye kapısının kilitli olduğunu gördüler. Hemen noter çağırarak durum tespiti yaptıran işçiler, aynı gün OSİM-DER'e başvurarak destek talebinde bulundular.

İşçiler öğleden sonra derneğin çağırdığı avukat ile yaptıkları toplantıda tazminatlarını alarak işi bırakma kararı aldılar. Ancak ertesi gün işyerine gelen patron bir haftadır işçilerin çalışmadığına dair noter zaptı tutturduğunu ve işçileri tazminatsız olarak işten attığını söyledi. Bunun üzerine işyerine gelen avukatları ile birlikte patronla bir toplantı yapan işçiler alacaklarının bir kısmını aldılar.

İşçiler, eylemlilik sürecinin başında işçilerle birlikte hareket eden OSİM-DER aracılığıyla haklarını alabilmek için hukuki süreci de başlattılar. Malların patron tarafından kaçırılmasını engellemek amacıyla ihtiyati-tedbir için başvuru yaptılar. İşçiler, bu tedbir kararı çıkana kadar da fabrika önünde bekleyişlerine devam edeceklerini söylüyorlar.

E kapısında süreç böyle işlerken, aynı süreçte A blokta bulunan ve kumaş üretimi yapılan binada ise işçiler 2 Haziran Cuma günü 1 aylık ücretsiz izne çıkarıldıklarını öğrendiler. Olayın ertesi günü atölyede de çalışan 30 işçi de OSİM-DER'e başvurdu. Gerçekleşen toplantıda alınan karar gereği, işçiler pazartesi sabahı topluca işyerine geldiler. Bir süre bekledikten sonra gelen şirket yetkilisine ücretsiz izine dair açıklama istediler. Fakat müdür kendisinin buna yetkisi olmadığını söyleyerek geçiştirmeye çalıştı. Bunun üzerine işçiler, işyeri içinde oturarak patronu beklemeye başladılar. Patron vekili tarafından herhangi bir açıklama yapılmaması üzerine işçiler noter çağırarak durum tespiti yaptırdı. Peşisıra gerçekleşen toplantı ile dava süreci başlatıldı.

Yeni Star Ambalaj'ın 2 atölyesinde yaşananlar hiç de şaşırtıcı değil. Çalarak, çırparak ve başka yerden mal kaçırarak kurulmuş bir fabrika olan Yeni Star'da yıllar boyunca işçiler azgınca sömürülmüş, her türlü sosyal haktan mahrum bırakılmış, son bir yıllık süre içinde ücretleri bile doğru düzgün ödenmemiş, neredeyse karın tokluğuna çalışmışlardır.

Yeni Star işçileri ilk önce iş bırakarak, sonradan da kapı önünde beklemeye devam ederek hak alma mücadelelerini sürdürüyorlar. Yıllar boyunca verdikleri emeği, döktükleri alınterinin hakkını Star patronuna bırakmamaya kararlılar.

Kızıl Bayrak/Ümraniye

--------------------------------------------------------------------------------------

Corus Yasan Metal'de grev!

Adapazarı 1. Organize Sanayi Bölgesin'de kurulu bulunan Corus Yasan Metal San işçileri toplu iş sözleşmelerinde patronun isteklerini kabul etmemesi üzerine 1 Haziran günü greve başladılar.

DİSK Birleşik Metal-İş Kocaeli Şubesi'nde örgütlü Corus Yasan işçileri asgari ücretten biraz fazla, ortalama, 450-500 YTL maaş alıyorlar. Görüşmelerde istedikleri %35 zam talebi patron tarafından reddedilmiş ve enflasyon oranında zam önerilmiştir. Görüşmelerin tıkanması üzerine işçiler 1 Haziran günü OSB içerisinde bir yürüyüş düzenleyerek ve fabrikanın önüne “İşçiler ortak mücadeleye!”, “Corus işçisi köle değildir!” şiarlı pankartlarını asarak greve başladılar.

Grev ile ilgili bir açıklama yapan Birleşik Metal İş, grevin gerekçesinin “verimliliğin arttığı bir dönemde, Corus Yasan işçilerinin insanca yaşam ve çalışma taleplerini dikkate almayan işverenin tutumu” olduğunu ve direnişin “gerçekçi ve kabul edilebilir bir zemin ortaya çıkıncaya kadar” süreceğini ifade etti.

-------------------------------------------------------------------------------------

Yaşadıkları sorunlar üzerine Yeni Star çuval işçisiyle konuştuk...

“Birlik olmamız lazım!”

- Fabrikada bir haftadır hareketli bir süreç yaşıyorsunuz. Yaşadığınız sorunlarından kısaca bahsedebilir misin?

Ücretlerimiz ve mesailer ödenmiyordu. Bir yıldır böyle devam ediyordu. Yarım aylık veriliyordu. 3-4 ay yarım aylık aldık. Onu da kestiler. Son 2 ay hiç para alamaz duruma geldik.. Aynı zamanda işyerinde küfür, hakaret vardı.

- Son bir hafta yaşananları anlatır mısın?

İlk önce bir hafta iş bırakmaya başladık. İş bırakma haftası içerisinde patron iki gün üst üste noter getirerek işçilerin çalışmadığına dair tutanak tutturdu. Bunun üzerine üçüncü gün işbaşı yaptık. Beşinci gün geldiğimizde kapılar kapalıydı. Patron bizi kapının önüne koyduğu için bu sefer biz noter getirdik. O gün saat 14:00'te geldiler. Gelin “iş başı yapın, anlaşalım” dediler. Biz istemedik. Biz her iş bırakmamızda biri gelir, “benim hatırım için çalışın” derdi. Bu iş hatır için yapılmaz. Her ay zorla çalıştık. Artık bıçak kemiğe dayandı. Patronun bacanağı da çalışmamızı istedi ve “ben çalışmanız için size ilk defa geliyorum” dedi. Biz çalışmayı istemeyince “Siz kim oluyorsunuz da karşı geliyorsunuz, kendinizi ne sanıyorsunuz” diyerek küfür etmeye başladı. “Hepinizi döverim” dedi. Bir arkadaş dayanamadı, “Sen kim oluyorsun da bize vuruyorsun” dedi. Karşılıklı birbirlerinin üzerine yürüdüler. Daha sonra adam sopayla arkadaşı dövmeye çalıştı. Bizler karşı çıkınca geri adım attı.

- Sonra ne yaptınız?

Kapılar kapandıktan sonra OSB-İMES İşçileri Derneği tarafından avukat tutuldu. Dava süreci başladı. Yaklaşık bir haftadır nöbetleşe fabrika önünde duruyoruz. Patron malları kaçırmasın diye bekliyoruz. Gerçi bilgisayarı kaçırdılar, engel olamadık maalesef. Polis müdahale etti, izin vermedi. “Yasal hakkınız yok” diye. Bunlar adamın malları bir şey yapamazsınız” diye. Biz de bir şey yapamadık.

- Star Çuval işçilerinin yaşadıkları, bölgede diğer fabrikada yaşananlardan çok farklı değil. Patronların keyfi ve saldırgan tutumları karşısında işçilerin ne yapması gerekiyor?

İşçilerin önce birlik olması gerekiyor. En ufak bir sorunda çözüm yoluna gitmemiz gerekir. Gitmediğimiz için böyle oluyor. Kaçmak çözüm değil, çözüm aramak gerekiyor. Ama biz işçiler en ufak bir şeyde kaçıyoruz. Birlik olmak gerekiyor.

Kızıl Bayrak/Ümraniye