15 Nisan 2006 Sayı: 2006/14 (14)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kürt sorunu güncel yakıcılığıyla çözüm bekliyor !
  Faşist devlet terörüne karşı mücadeleye!
  İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için görev başına!
Katliamcı devletin "terör" edebiyatı!
  BDSP'nin 1 Mayıs çağrısı; İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!
1 Mayıs ve sendika bürokratlarının tutumu
Erdoğan'ın yardımcılarının neo-conların huzurunda sergilediği onursuzluk; "Onu deliğe süpürmek yerine kullanın!"
Tuzla'da zehirli variller; Doğa ve insan yaşamını hiçe sayıyorlar!
Zindan cephesinde yeni saldırılar...
"Güleryüzlü, sevgi dolu" kapitalizm ya da aptal yerine konulmak / Yüksel Akkaya
15 Nisan'da Liseli Kurultayı'nda buluşalım!
  Bursa Liseli Gençlik Platformu Girişimi kuruldu
  Lenin Marks'ı nasıl çalışırdı / N. Krupskaya/ (Orta sayfa)
   "Referandum"da yolun neresindeyiz ya da Fransa'dan çıkarılacak dersler var mı? / Yüksel Akkaya
   Gençliğin ve işçi sınıfının kararlı direnişi Fransız burjuvazisine geri adım attırdı
   İtalya'da genel seçimler; Burjuva demokrasisinin simgesi mi, orta oyunu mu?
  Hamas hükümetinden "Ortadoğu dörtlüsü" ile uzlaşma işaretleri
  Grevlerden, direnişlerden...
  İşten atılan Sinter Metal işçileriyle konuştuk...
  58 gündür direnen Horoz Kargo işçileriyle konuştuk...
  Üniversitelerde saldırılar sürüyor; Faşist saldırılara geçit vermeyeceğiz!
  Evrimin kayıp halkalarından biri daha bulundu
  Serhıldanlar, olası gelişmeler ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Kürdistan'daki katliamlar yurtdışında protesto edildi
  1 Mayıs'a hazırlık çalışmaları
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Ümraniye'de 1 Mayıs'a hazırlık çalışmaları...

Adım adım 1 Mayıs'a yürüyoruz!

Gerçekleştirdiğimiz yerel kurultayın ardından 1 Mayıs ve istanbul İşçi Kurultayı'na hazırlığı da içerecek şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmamız ağırlıklı olarak fabrikalarda yaşanan sorunlara karşı örgütlenme çağrısı üzerinden şekillendi. Bu çalışma aynı zamanda kurultayda alınan karar doğrultusunda kurulan yerel işçi platformunun da ilk çalışması idi. “Kölelik zincirlerini kıralım! Güvencesiz çalışmaya karşı örgütlenelim!” şiarı ile yürütülen çalışmada afiş ve bildiriler ile yaygın bir propaganda-ajitasyon hedeflenirken 5 ayrı semtte gerçekleştirilecek işçi toplantıları ile de örgütlenme sorunları üzerine tartışmalar yürütmek amaçlanıyordu.

Bu çalışmanın yapıldığı günlerde bölgedeki iki fabrikada yaşanan gelişmeler işçilerin örgütlenme arayışlarını ifade ediyordu. Bir fabrikada işten atılmalar karşısında iki günlük iş durdurma eylemi gerçekleştirilirken diğerinde ise sendikal örgütlenmenin ardından yaşanan işten atılmalara karşı bir direniş başlatılmıştı. İki fabrikada aynı anda gündeme gelen bu hızlı süreçler ve bu durumun üzerimize yüklediği görevler, toplam çalışma üzerinden yapılan planlamalarda da belli aksaklıklara yolaçtı. Genel propaganda çalışması direnişteki fabrikalarla ilgili yapılan planlamalardan dolayı belirlenen şekilde hayata geçirilemedi. Semt toplantılarından ise ikisi gerçekleştirilebildi. Ancak gerçekleştirilen toplantılar hem örgütlenme sorunlarının, hem de 1 Mayıs'ın tartışılması bakımından oldukça verimli idi. Gerçekleştirilemeyen semt toplantılarının eksikliğini ise 16 Nisan günü bölge genelinde gerçekleştireceğimiz “İşçiler 1 Mayıs'ı tartışıyor!” toplantısı ile gidermeyi planlıyoruz.

Geçtiğimiz haftadan itibaren ise 1 Mayıs gündemi çalışmanın temel eksenine oturmuş durumda. Politik platformumuz üzerinden planlanan propaganda-ajitasyon çalışması çerçevesinde afişler yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bildirileri de önümüzdeki günlerde geniş bir alan üzerinden kullanıma sokacağız.

Yerel işçi platformu üzerinden yürüyen örgütlenme çalışması da son haftalarla birlikte 1 Mayıs'a yoğunlaşmış durumda. Gerçekleşen semt toplantıları ve bu hafta sonu gerçekleşecek olan “İşçiler 1 Mayıs'ı tartışıyor” toplantısı ile 1 Mayıs gündemi işçiler arasında etkin bir şekilde tartışılmış olacak. Bu toplantılar dışında çeşitli fabrikalardan ve semtlerden işçilerle de örgütlenme ve 1 Mayıs gündemi üzerinden tartışmaya devam ediyoruz.

1 Mayıs çalışmamızın önemli bir ayağını da kitlesel bir etkinlik oluşturuyor. Bu etkinliği de güçlü bir işçi katılımı için bir dizi adım atmış durumdayız. Aynı şekilde 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edilmesi talebi ile gerçekleştirdiğimiz imza kampanyasını da işçi arkadaşlarla birlikte daha da yoğunlaşarak sürdürüyoruz.

1 Mayıs bugünden bölgede işçi ve emekçilerin gündemine girmeye başladı. İlişkiye geçtiğimiz insanların ötesinde özellikle afiş çalışması sırasında sokakta genci-yaşlısı, kadını-erkeği ile insanların afişlerimizi ve 1 Mayıs'ı tartıştığına tanık oluyoruz.

Alana katılım üzerinden de bugünden yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Özellikle 1 Mayıs'ın işgününe geldiğini gözönünde bulundurarak işçi arkadaşlarla iş bırakarak 1 Mayıs alanındaki yerlerini almaları üzerinde oldukça verimli ve olumlu tartışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki günlerde 1 Mayıs alanına katılım üzerinden yerel işçi platformu üzerinden de geniş bir propaganda-ajitasyon çalışması başlatacağız.

Ümraniye'den sınıf devrimcileri

----------------------------------------------------------------------------------------

Çiğli'de 1 Mayıs hazırlıkları

1 Mayıs çalışmalarımızı büyük bir coşku ile sürdürüyoruz. 1 Mayıs materyallerimizi yaygın kullanıyoruz. 1000'e yakın afişi Çiğli'nin merkezi yerlerinde ve emekçi semtlerinde yaygın bir şekilde kullandık. Ayrıca Yamanlar ve Onur Mahallesi'nde 1 Mayıs afişlerimizi yaygın bir şekilde yaptık. Bölgemizdeki işçi ve emekçilere 1 Mayıs'ın tarihsel anlamı ve güncel önemi üzerine çeşitli araçlarla seslenmeye devam edeceğiz.

BDSP/Çiğli

----------------------------------------------------------------------------------------

Çiğli'de uyuşturucuya, silahlanmaya, hırsızlığa karşı 500 kişi yürüdü...

Güzeltepe semtinde sıkça rastlanan uyuşturucu ve çeteleşmeye karşı mücadele etmek amacıyla Çiğli Halk İnsiyatifi adı altında biraraya gelen Güzeltepeliler 9 Nisan tarihinde bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş öncesi afiş, el ilanı ve kahve toplantıları ile Güzeltepe halkına çağrı yapıldı. Yürüyüş Güzeltepe Uğur Mumcu Parkı'ndan başladı. Çiğli Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasıyla son buldu. Yürüyüş boyunca davul-zurna eşliğinde, “Uyuşturucuya hayır!”, “ Silahlanmaya hayır!”, “Hırsızlığa hayır!”, “ Suskun toplum istemiyoruz!” sloganları atıldı. 500'ü aşkın kişinin katıldığı yürüyüş halaylarla bitirildi.

Kızıl Bayrak/İzmir

---------------------------------------------------------------------------------------

Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu'ndan panel

6 Nisan Perşembe günü Şakirpaşa İşçi Kültür Evi Kadın Komisyonu olarak bir sağlık paneli gerçekleştirdik. SES üyesi bir doktor ve bir hemşirenin sunduğu GSS Yasası ve ana-çocuk sağlığı konulu panel oldukça ilgiyle karşılandı. Panelin hafta içi yapılması katılımı biraz etkilese de yaklaşık 40 kadın katıldı. Panelden sonra yaptığımız sohbetlerde katılımcılar panelden olumlu etkilendiklerini dile getirdiler.

İlk adımlarını 8 Mart süreciyle attığımız Kadın Komisyonu çalışmamız sıkça yaptığımız ev toplantıları ve etkinliklerle sürüyor. Yakın hedefimiz hayatlarının büyük çoğunluğunu ev içinde geçiren kadınları 1 Mayıs'ta alanlara taşıyabilmek.

Şakirpaşa İKE Kadın Komisyonu

---------------------------------------------------------------------------------------

PSAKD Mamak Şubesi'nin aşure etkinliği

“Dayanışma aşuresi” şiarıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şubesi 9 Nisan günü bir etkinlik düzenledi. Derneğin önünde yapılan etkinliğe 150-200 arasında bir katılım olduı.

Etkinlik PSAKD Şube yönetiminden Barış Karaguş'un dernek adına yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Etkinliğe BDSP ve Mamak İşçi Kültür Evleri destek sundular. Etkinlikte PSAKD Mamak ve Yenimahalle şubelerin semah ekipleri, Cevahir Canpolat, PSAKD Mamak Şubesi korosu yer aldı. Etkinlikte 1 Mayıs gündemli bölgede yapılan işçi-emekçi toplantısına çağrı yapıldı. Ayrıca son dönem artan şovenist histeri dalgasına karşı Maraşlar'ı, Çorumlar'ı, Sivas katliamını yaratan çağdaş Hızır Paşalar'ın bugün yeni katliamlara imza attığı vurgulandı. Etkinlik birliğin ve dayanışmanın süreklileştirilmesi çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Mamak

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sultanbeyli'de Cemevi temel atma şöleni

8-9 Nisan tarihlerinde Sultanbeyli'nin Başaran Mahallesi'nde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin Cemevi temel atma şöleni gerçekleştirildi. PSAKD Sultanbeyli Şubesi tarafından gerçekleştirilen şenliğin ilk günü şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından yurt içinden ve dışından şenliğe katılan kurum temsilcileri dayanışma mesajlarını iletti. Daha sonra sahneye Nurettin Güleç, Ali Ekber Eren, Aşık Bayram ve semah ekibi çıktı. Şenlik alanında İstanbul'un çeşitli emekçi semtlerinden ve şehir dışından gelen destekçi gruplar da vardı. Şenliğin ilk gününde yaklaşık 2 bin kişilik bir katılım gerçekleşti. Temel atma şenliğinin 2. gününde ise Nilüfer Sarıtaş, Grup Yorum ve semah ekibi sahneye çıktı.

Kızıl Bayrak/Sultanbeyli