15 Nisan 2006 Sayı: 2006/14 (14)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kürt sorunu güncel yakıcılığıyla çözüm bekliyor !
  Faşist devlet terörüne karşı mücadeleye!
  İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için görev başına!
Katliamcı devletin "terör" edebiyatı!
  BDSP'nin 1 Mayıs çağrısı; İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!
1 Mayıs ve sendika bürokratlarının tutumu
Erdoğan'ın yardımcılarının neo-conların huzurunda sergilediği onursuzluk; "Onu deliğe süpürmek yerine kullanın!"
Tuzla'da zehirli variller; Doğa ve insan yaşamını hiçe sayıyorlar!
Zindan cephesinde yeni saldırılar...
"Güleryüzlü, sevgi dolu" kapitalizm ya da aptal yerine konulmak / Yüksel Akkaya
15 Nisan'da Liseli Kurultayı'nda buluşalım!
  Bursa Liseli Gençlik Platformu Girişimi kuruldu
  Lenin Marks'ı nasıl çalışırdı / N. Krupskaya/ (Orta sayfa)
   "Referandum"da yolun neresindeyiz ya da Fransa'dan çıkarılacak dersler var mı? / Yüksel Akkaya
   Gençliğin ve işçi sınıfının kararlı direnişi Fransız burjuvazisine geri adım attırdı
   İtalya'da genel seçimler; Burjuva demokrasisinin simgesi mi, orta oyunu mu?
  Hamas hükümetinden "Ortadoğu dörtlüsü" ile uzlaşma işaretleri
  Grevlerden, direnişlerden...
  İşten atılan Sinter Metal işçileriyle konuştuk...
  58 gündür direnen Horoz Kargo işçileriyle konuştuk...
  Üniversitelerde saldırılar sürüyor; Faşist saldırılara geçit vermeyeceğiz!
  Evrimin kayıp halkalarından biri daha bulundu
  Serhıldanlar, olası gelişmeler ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Kürdistan'daki katliamlar yurtdışında protesto edildi
  1 Mayıs'a hazırlık çalışmaları
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Serna-Seral işçileriyle dayanışma gecesi

Grevlerinin 202. gününde, 5 Nisan akşamı, Kartal Rahmanlar'da İlhan Düğün Salonu'nda dayanışma gecesi düzenleyen Serna-Seral işçileri direnişlerine yeni bir halka eklediler.

Gecenin yapıldığı salonda “Serna-Seral Tekstil İşçileri” ve “Teksif Bakırköy Şubesi”nin pankartları asılmıştı. Sahnenin arkasında “Grevimizin 202. günü/Serna-Seral Tekstil işçileri” imzalı pankart vardı. Salonun diğer bölümlerinde ise “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Genel grev-genel direniş!” pankartları göze çarpıyordu.

Açılış konuşmasından önce sahneye halk oyunları ekibi çıktı. Grup Umudun Türküsü'nün sahne alması ve okunan şiirlerin ardından Teksif Bakırköy Şubesi Başkanı Çetin Yelken bir konuşma yaptı.

Yaptığı coşkulu konuşmada Serna-Seral grevini selamlayan Yelken şunları söyledi: “16 Eylül 2005 tarihinden beri onlar, ne yapmaları gerekiyorsa yaptılar, ne söylemeleri gerekiyorsa söylediler. 71 kişiydiler. Onlar bir tarih yazdılar. Sınıfa dönük saldırıların böylesine yoğun yaşandığı bir dönemde sendikaların ve patronların türlü ayak oyunlarına rağmen onlar paranın saltanatına hayır dediler. Onlar yokluğa, yoksulluğa rağmen direndiler. Eşleri, analarıyla birlikte gözaltındayken direndiler. Onları selamlıyorum. Barışın, kardeşliğin adına tertemiz bir mücadelede geceniz güçlü geçsin, mesajları açık ve net olsun. Hepinize hoşgeldiniz diyorum.”

Geceye gelen mesajların okunmasının ardından işçi sınıfının mücadele tarihini anlatan ve Serna-Seral işçilerinin görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Serna-Seral işçileri adına Altun Göğçin bir konuşma yaptı. 202 günlük süreci anlattığı konuşması sloganlar ve alkışlarla kesilen Göğçin şunları söyledi: “Bizler ücretlerimizin yükseltilmesi için yola çıktık. Sonra milyonlarca olduğumuzu öğrendik. Dayanışma bize bunu gösterdi, direncimizi, inancımızı arttırdı. Bizlerden desteğini esirgemeyen emek dostlarına teşekkür ediyoruz. Farklı işkollarında mücadele etsek de sınıfımızın çıkarları aynıydı ve tekti. Bunun için ise birleşik mücadele şarttır. O zaman daha bilinçli ve güçlü oluruz.” Göğçin 1 Mayıs alanlarına çağrısıyla konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmalardan sonra Grup Yorum, Sabahat Akkiraz ve Burhan Berken sahneye çıktılar. 700'ü aşkın kişinin katıldığı dayanışma gecesi kapanış konuşması ve sloganlarla sona erdi.

Kızıl Bayrak/Kartal

---------------------------------------------------------------------------------------

Sendikalaştıkları için işten atılan Mito işçileri direniyor!

Tuzla Aydınlı'da bulunan ve 4 Mart günü Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olan Mito Radyatör İşçileri sendikal örgütlenme mücadelesi yürüttükleri için işten atıldılar. 109 kişinin sendikaya üye olduğu Mito Radyatör'de 146 işçi çalışıyor. Çoğunlukla ücretlerini alamadıkları, kölece çalışma koşulları altında düşük ücretle ve kötü koşullarda çalıştıkları için sendikaya üye olan Mito işçileri, sendikal örgütlenme çalışması yürüttüklerinin duyulmasıyla birlikte patronun türlü baskısıyla karşı karşıya kaldılar. 28 Mart tarihinde ilk işten atılma saldırısıyla karşılaştılar. 11 kişinin işten atılmasıyla başlayan süreç, 13 işçinin daha atılmasıyla devam etti. En son 10 Nisan günü 15 işçinin daha işine son verildi. İşten atıldıkları günden bu yana fabrika önündeki bekleyişlerini sürdüren Mito işçileri, içerideki arkadaşlarıyla birlik ve dayanışma içerisinde direnişlerini sürdürüyorlar. İşten atmalardan sonra içerideki baskıyı arttıran Mito patronu fabrikanın her yerine kameralar ve ses kayıt cihazları koyarak direnişi sindirmek istiyor.

Buna karşı kararlı bir tutum alan Mito işçileri, atılan arkadaşlarına destek olmak amacıyla yemek boykotu ve mesailere kalmama eylemleri yapıyorlar. Sınıf kardeşlerinden destek bekleyen Mito işçilerine destek ziyaretleri gerçekleşiyor.

Kızıl Bayrak/Kartal

---------------------------------------------------------------------------------------

Direnen Has Alüminyum işçileri yalnız değildir!

Değerli sınıf kardeşlerimiz,

Bizler yurtdışında yaşamak zorunda bırakılan işçi-emekçiler olarak mücadele ve direniş haberlerinizi Kızıl Bayrak gazetesi üzerinden ilgi ile izliyoruz. Yurtdışındaki işçi ve emekçilerin mücadele platformu olan BİR-KAR'ın sizler için başlatmış olduğu maddi ve manevi destek kampanyasını, bizler de bölgemiz Nürnberg'de BİR-KAR çalışanları olarak sürdürüyoruz.

BİR-KAR'ın çıkartmış olduğu bildiriyi bulunduğumuz alanda ve çalıştığımız fabrikalarda dağıtıyor, direnişinizin propagandasını yapıyor ve olanaklar ölçüsünde maddi destek kampanyası örgütlemeye çalışıyoruz. Bu kampanyamızı aralıksız olarak 1 Mayıs'a kadar bölge olarak sürdüreceğiz. Eğer imkanlarını yaratabilirsek, daha önce TEKEL direnişinde yaptığımız gibi burada bulunan yerel bir radyo üzerinden sesinizi buradaki işçi ve emekçilere daha yaygın duyurmaya çalışacağız.

Sizler Türkiyeli işçi ve emekçiler olarak, yerel kurultaylarınızı yaparak yeni bir adım olan merkezi kurultaya hazırlanıyorsunuz. Yurtdışında da işçi ve emekçiler kapitalist vahşet ve barbarlığa karşı seslerini ve direnişlerini yükseltiyorlar. Dünyanın her yerinde işçiler sömürüye ve baskıya karşı mücadelelerini yükseltiyorlar.

Türkiye'de kazanılacak her direnişin işçi sınıfı hareketi açısından kazanım olacağının bilincinde olarak direnişinizi sonuna dek destekleyeceğiz ve Has Alüminyum'un asalak patronuna sizlerin yalnız olmadığınızı göstereceğiz. Direnişinizi coşkuyla selamlıyoruz.

İşçi sınıfı savaşacak, sosyalizm kazanacak!

Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

BİR-KAR/Nürnberg

--------------------------------------------------------------------------------------

Bölge direnişlerinde sınıf dayanışması yükseltiliyor!

Sendikal örgütlenme çalışması yürüttükleri için işten atılan ve fabrikaları önünde direniş başlatan Has Alüminyum işçileri yüzlerini, kendileri gibi kararlı bir şekilde direnen sınıf kardeşlerine dönüyorlar ve sınıf dayanışmasını yükseltiyorlar.

Tuzla Aydınlı'da bulunan ve Has Alüminyum işçileri gibi sendikal örgütlenme çalışması yürüttükleri için işten atılan Mito Radyatör işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye olmalarının patron tarafından öğrenilmesiyle birlikte 28 Mart günü işten atılma saldırısıyla karşı karşıya kaldılar.

Has Alüminyum işçileri, 28 Mart gününden itibaren fabrika önünde bekleyen Mito işçilerine 11 Nisan günü bir destek ziyareti gerçekleştirdiler. Has işçileri yaptıkları ziyaretle kendi örgütlenme deneyimlerini Mito işçilerine aktardılar. Bugünkü koşullarda sınıf dayanışması ve desteğinin öneminin dikkat çektiler. Has Alüminyum işçilerinin gerçekleştirdiği bir ilk destek ziyareti olması bakımından önemli ve anlamlı bir ziyaretti.

Yine 11 Nisan günü, grevlerinin 208. gününde olan Serna-Seral Tekstil işçileri, Has Alüminyum işçilerine destek ziyaretinde bulundular. Serna-Seral işçilerinin kendi süreçlerini ve yaşadıkları deneyimleri paylaştıkları destek ziyareti, bölge işçilerinin dayanışmasını güçlendirme ve sağlamlaştırma bakımından bir ilk adımdı.

Kızıl Bayrak/Kartal

--------------------------------------------------------------------------------------

SCT grevi ile dayanışmayı güçlendirelim!

Tarsus'ta bulunan SCT Filtre Fabrikası işçileri 4 Temmuz'da Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldular. Sendika yetkiyi aldıktan sonra başlayan sözleşme sürecinde patron sendikalı işçileri tehdit ederek 54 işçiyi attı. Sendika işçilerin sendikaya üye oldukları için atıldığını ve greve çıkacağını duyurarak 15 Mart'ta alanlara çıktılar. Grev kararının hemen ardından patron lokavt ilan ederek üretimi tamamen durdurdu. Rus asıllı patron Juri Sudheimer, Türkiye ucuz işgücü cenneti olduğu için yatırım yaptığını, eğer sendika böyle devam ederse bundan sonra yatırım yapmayacağını ifade etti.

27 gündür grev kararlılıkla sürdürülüyor. Bu arada patronun üretim yapma girişimleri de grevci işçiler tarafından engellendi.

Grevin en büyük eksiği kamuoyu desteğinin zayıf olması ve sınıf dayanışmasının güçlü bir şekilde örülememesidir. Görüştüğümüz Anadolu Şube Başkanı Uğur Tozlu şunları söylüyor: “Bizler bu mücadelemizde haklıyız. Bu haklı mücadelemizde taviz vermeden toplusözleşme imzalanana kadar yılmadan mücadele edeceğiz. Mersin Demokrasi Platformu'nun ve demokratik kitle örgütlerinin bu haklı mücadelemizle dayanışma göstererek grevci işçileri yalnız bırakmamaları için gerekli dayanışmayı örmeleri sınıfın kazanımı olacaktır. Türk-İş'in liman direnişinde Birleşik Metal-İş olarak her zaman yanlarındaydık. Ancak grevimizde Türk-İş'ten yeterli desteği bulamadık.”

Tarsus Organize Sanayi'de bulunan SCT turbo filtredeki grevin başarıya ulaşması orada bulunan diğer fabrikaları da etkileyecektir. Bunun farkında olan patronlar grevi bastırabilmek için ortak hareket etmektedirler.

Sendika, işçilerin sendikalaşma hakkını anlatan, buna karşı patronun katı ve uzlaşmaz tutumuna değinen, işçilerin sosyal haklardan yoksun ağır çalışma koşullarını ve meslek lisesi öğrencilerinin yasalara aykırı bir şekilde ucuz işçi olarak çalıştırılmasını teşhir eden ve bu onurlu mücadeleyi sonuna kadar götüreceklerini açıklayan bir bildiri dağıtımı yapacak. Grevci işçiler 22 Nisan'da taş bina önünde aileleri ile birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirecek ve bildiri dağıtımı yapacaklar.

Grevci işçilerin kazanımı sınıfın kazanımı olacaktır. Sınıf dayanışmasını güçlendirmek ve dayanışmayı örmek görevi önümüzde durmaktadır.

Kızıl Bayrak/Mersin