15 Nisan 2006 Sayı: 2006/14 (14)
  Kızıl Bayrak'tan
   Kürt sorunu güncel yakıcılığıyla çözüm bekliyor !
  Faşist devlet terörüne karşı mücadeleye!
  İşçilerin birliği, halkların kardeşliği için görev başına!
Katliamcı devletin "terör" edebiyatı!
  BDSP'nin 1 Mayıs çağrısı; İşçiler birlik, halklar kardeş olmalı!
1 Mayıs ve sendika bürokratlarının tutumu
Erdoğan'ın yardımcılarının neo-conların huzurunda sergilediği onursuzluk; "Onu deliğe süpürmek yerine kullanın!"
Tuzla'da zehirli variller; Doğa ve insan yaşamını hiçe sayıyorlar!
Zindan cephesinde yeni saldırılar...
"Güleryüzlü, sevgi dolu" kapitalizm ya da aptal yerine konulmak / Yüksel Akkaya
15 Nisan'da Liseli Kurultayı'nda buluşalım!
  Bursa Liseli Gençlik Platformu Girişimi kuruldu
  Lenin Marks'ı nasıl çalışırdı / N. Krupskaya/ (Orta sayfa)
   "Referandum"da yolun neresindeyiz ya da Fransa'dan çıkarılacak dersler var mı? / Yüksel Akkaya
   Gençliğin ve işçi sınıfının kararlı direnişi Fransız burjuvazisine geri adım attırdı
   İtalya'da genel seçimler; Burjuva demokrasisinin simgesi mi, orta oyunu mu?
  Hamas hükümetinden "Ortadoğu dörtlüsü" ile uzlaşma işaretleri
  Grevlerden, direnişlerden...
  İşten atılan Sinter Metal işçileriyle konuştuk...
  58 gündür direnen Horoz Kargo işçileriyle konuştuk...
  Üniversitelerde saldırılar sürüyor; Faşist saldırılara geçit vermeyeceğiz!
  Evrimin kayıp halkalarından biri daha bulundu
  Serhıldanlar, olası gelişmeler ve devrimci görevler / M. Can Yüce
  Kürdistan'daki katliamlar yurtdışında protesto edildi
  1 Mayıs'a hazırlık çalışmaları
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için 15 Nisan'da Liseli Kurultayı'nda buluşalım!

İLGP olarak ikinci dönem başında başlatmış olduğumuz kampanya çalışmamız 15 Nisan'da örgütleyeceğimiz lise kurultayımızla sonlanacak. Oldukça özgün çalışma deneyimleri edindiğimiz, faaliyet kapasitemizi gözle görülür bir biçimde arttırdığımız bu süreci, henüz kurultayı gerçekleştirmeden, kendi adımıza önemli bir kazanım olarak görüyoruz.

Kampanya çalışmamızın başlangıcında bir dizi hedef koymuştuk. Bunların başında; farklı politik kampanyaları örebilen, bu kampanya sürecinin yoğunluğuna rağmen Mart gündemlerini işleyebilen, liselerde ortaya çıkan yerel sorunlara refleks müdahalelerde bulunabilen, çok çeşitli araçları aynı anda kullanabilen, tempolu, hedefli bir çalışma yaratabilmek geliyordu. Bugün gelinen yerde, bir dizi eksik bıraktığımız nokta olsa da, başladığımız yerden çok daha ileride durduğumuzu ifade edebiliyoruz.

Özel eğitim kurumları ve eğitimin paralılaştırılmasına karşı liselileri taraflaştırdık!

Kampanya sürecinin ilk gününden itibaren çalışmanın temel gündemini özel eğitim kurumları yasası ve paralı eğitim oluşturuyordu. Bu gündemleri bulunduğumuz tüm liselerde ve dershanelerde, gerek yayınlarımızı yaygın dağıtarak, gerek anketimizi güçlü bir tarzda yaparak, gerekse son süreçte başlattığımız imza kampanyamızla işledik.

Paralı eğitime karşı yaptığımız anket çalışmamızla yaklaşık 350 liseliye ulaştık, böylece zengin bir tartışma ortamı yaratmış olduk. Anket kullanımı sonrası, anket sonuçlarını açıkladığımız ve kurultayımızı deklare ettiğimiz basın açıklamamız güçlü ve coşkulu geçti. 50 kişilik bir basın açıklamasıyla kurultaya çağrı yapabilmiş olmak bizim açımızda kampanyanın ilk ayağının başarılı ve hedeflerine uygun bir biçimde örülebilmiş olduğunun göstergesiydi.

İmza kampanyası ise bugünden 600 gibi bir sayıya ulaştı. Sürecin yoğunluğu nedeniyle imza kampanyamıza hedeflediğimiz oranda yüklenemesek de, sistemli bir çalışma içerisinde çok etkili ve taraflaştıran bir araç olabildiğini gördük.

Meslek lisesi çalışmasında ilk somut adımları attık!

Meslek lisesi çalışmasına elbette kampanya süreci ile sınırlı yaklaşmadık. Bizim açımızdan temel önemde olan bu çalışma alanına dair hedeflerimiz önümüzdeki dönem lise çalışmamız açısından belirleyici bir yerde duruyor. Kampanya sürecinde bu alana dönük somut adımlar atarak, bugüne dek müdahalemizdeki zayıflıklardan kalan boşlukları kapatmayı hedefliyorduk.

Kampanya süreci bu alanda belli somut adımlar atmamızın vesilesi oldu. Ancak başlangıç hedeflerimizi bütünlüklü olarak gerçekleştirebildiğimizi söyleyemeyeceğiz. İlk elden Sefaköy bölgesindeki bir dizi meslek lisesine yaygın bildiri dağıtımı gerçekleştirdik ve merkezi alanlara “Meslek liselilerin geleceği örgütlü mücadelede!” şiarlı afişlerimizi yaptık.

Bugün attığımız adımlar sınırlı görünse de, artık meslek liselerinin sorunlarını daha somut tartışabilme ve dayanakları olan somut planlamalar yapabilmenin imkanlarına sahibiz. 15 Nisan'da gerçekleştireceğimiz kurultayımızın meslek lisesi çalışmamız açısından bir sıçrama yaratacağına inanıyoruz.

Yozlaşmaya, uyuşturucuya, çeteleşmeye karşı yürüttüğümüz faaliyetten öğrendiklerimiz

Gülsuyu İLGP olarak bir kampanya çalışmasına konu ettiğimiz bu gündem oldukça güçlü işlendi. Ancak ajitasyon ve propagandanın ötesine geçemedik. Başlangıçta Gülsuyu İLGP imzalı yaygın bir afiş çalışması yaptık. Yine aynı imzalı ve gündemi işleyen bildiri dağıtımları gerçekleştirdik.

Ertuğrul Gazi Lisesi'nde bu sorunu tartışmak için 30 kişinin katılımıyla açık kitle toplantısı yaptık. Yine bu sorunların çok yoğun olarak yaşandığı bu lisede, idarenin bütün yıldırma çabalarına karşın, 20 kişilik bir katılımla basın açıklaması gerçekleştirdik. Gülsuyu'nda uyuşturucu konusuyla ilgili 15 kişinin katılımıyla bir panel düzenledik.

Bir döküm yapıldığında bir dizi adım attığımız görülüyor. Ancak bu gündemleri güçlü bir tarzda işleyebilmenin yolu liseli gençliğin kendini üretken kılabileceği alternatif alanları yaratmaktan geçiyordu. Örneğin bir tiyatro çalışması, müzik çalışması gibi... Ancak bu noktada hedeflediklerimizi henüz başaramadık. Kurultaydan sonra bu konuda somut adımlar atmayı planlıyoruz.

Kampanya sürecinde Mart gündemleri

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Mart gündemlerinin bütününü yayınlarımızda işledik. Ancak yoğunluğumuzu gözeterek 30 Mart gündemi dışında Mart gündemlerini yerellerde işlemek gibi bir hedefle hareket etmedik.

Kararımız bu yönlü olmasına karşın bir dizi yerel çalışmamız kendi inisiyatifiyle çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştirdi. Refhan Tümer Lisesi'nde 8 Mart ve 12 Mart gündemleri üzerinden bir etkinlik gerçekleştirdik. Etkinliğimize 40 kişi katıldı. Eyüp Lisesi'nde 8 Mart gündemi üzerinden bir söyleşi gerçekleştirdik.

Yine Refhan Tümer Lisesi'nde okul bahçesinde 60 kişinin katılımıyla Newroz kutlaması gerçekleştirdik. Gülsuyu İLGP olarak ise Gülsuyu'nda gerçekleşen Newroz eylemine katıldık. “Bıji Newroz, bıji sosyalizm!” şiarlı pankartımızın arkasında 20 kişi yürüdü.

30 Mart gündemini ise değişik etkinliklere konu ettik. Öncelikle 29 Mart günü İstanbul Üniversitesi'nde örgütlenen Kızıldere anmasına 20 kişi katıldık. Katılımımızın zayıf olmasının sebebi, ertesi gün etkinlik gerçekleştirecek olmamızdı.

30 Mart günü Sefaköy İLGP olarak Sefaköy İşçi Kültür Evi'nde bir anma etkinliği gerçekleştirdik. Yine aynı gün Gülsuyu İLGP olarak Heykel'de bir eylem yaptık. Eyleme 20 kişi katıldı. 31 Mart günü ise Kemal Hasoğlu Lisesi ve Eyüp Lisesi olarak GOP-DER'de bir söyleşi örgütledik. Hatice Bayraktar'da ise 30 Mart anmamızı örgütleyeceğimiz piknikte gerçekleştirecektik. Ancak yağmurdan dolayı bir hafta ertelemek zorunda kaldık. Daha sonra 40 kişinin katılımıyla pikniğimizi gerçekleştirdik.

Çok yönlü bir kitle çalışması ördük!

Kampanya süreci boyunca birbirinden farklı işlevlerde bir dizi araç kullandık. Paralı eğitim sorunu üzerine anket, imza kampanyası, kurultayı gündemleştiren anket, 5 çeşit afiş, 2 çeşit bildiri, Liselilerin Sesi dergisi, İLGP bülteni, yerel yayın, Kızıldere ve kurultaya çağrı yapan kuşlar, kurultay davetiyeleri, açık kitle toplantıları bu süreç boyunca kullandığımız en etkin araçlar oldu.

Özel olarak altını çizmek istediğimiz bir nokta var. Bugüne kadar yürüttüğümüz faaliyetlerin büyük çoğunluğunda benzer araçları kullanmamıza rağmen çoğu kez araçları tüketmek adına kitle bağlarını güçlü kuramamak gibi sorunlar yaşıyorduk. Bu kampanya sürecinde bu sorunlarla karşılaşmamış olmamız, çalışmanın güçlü bir planlamaya dayandığının bir göstergesidir. Aynı zamanda çok çeşitli araçların sistemli ve planlı bir çalışma içerisinde aynı anda kullanılmasının çalışmanın sonuçlarına etkisi bizim cephemizden anlamlı bir deneyim yarattı. Bu kampanya sürecinde aktif çalışan bütün İLGP'liler kitle çalışmasında güçlü bir deneyimin ve birikimin de taşıyıcısı oldular.

Kampanya sürecinden öğrendiklerimiz!

Kampanya sürecinin bizlere öğrettikleri yukarıda sıraladıklarımızla sınırlı değil. Kurultayın ardından yapacağımız kapsamlı bir değerlendirmeyle bu konuyu işleyeceğiz. Ancak ilk elden vurgulamak istediğimiz belli noktalar var.

Bu kampanya sürecinde, yürüttüğümüz kitle çalışmasının eylem ve etkinliklerle güçlendirilmesinin çevremizin çalışmayı sahiplenmesi noktasında yarattığı olumlu sonuçları gördük. Ele aldığımız her gündemi gerek söyleşiler, gerek etkinlikler, gerekse basın açıklamaları ve çeşitli eylemlerle güçlendirmeye çalıştık.

Yine bu süreçte, bir kitle çalışmasının beraberinde örgütsel formlar yaratmazsa başarısız olmaya mahkum olduğunu gördük. Geçmiş dönemlerde sürekli, yaygın bir çalışma yapmamıza karşın genişleyemediğimizden yakınıyor, sorunun kaynağını bulmaya çalışıyorduk. Kampanya süreci bu sorumuza bir yanıt oldu. Bir dizi yerelde ördüğümüz faaliyetin etkisiyle tanıştığımız yeni unsurları çalışma grupları içerisinde tanımlayarak, hem kampanyamızı, hem de İLGP'yi güçlü bir biçimde sahiplenmelerini sağlayabildik. 30'lu sayılara ulaşan bu çalışma gruplarının olduğu yerellerde, bütün bir kampanya süreci adeta bu esnek örgütlülükler üzerinden yürütüldü.

Yine bu süreç esnek kültür-sanat çalışmalarının liselerde ciddi bir karşılığı olduğunu ve bir dizi yerel açısından ön açıcı olabileceğini görmemizi sağladı. Bir yerelde başlattığımız şiir çalışmamız ikinci bültenini çıkartmak üzere. Bu zamana dek İLGP bülteninin dağıtımında bir dizi sıkıntı ile boğuştuğumuz sözkonusu yerelde, yerel yayın 110 kişiye ulaştırıldı.

Bunların yanısıra liselerde ortaya çıkan sorunlara refleks müdahalelerde bulunabilmenin çalışmamıza olan etkilerini net bir biçimde görebildik. Özellikle bir lisemizde yaşanan sorunlar karşısında aldığımız net politik tutum, söz konusu lisede bu sorunlara ilişkin 80 kişilik açık kitle toplantısı yapabilmemizin zeminini yarattı.

Kampanya süreci boyunca düzen cephesinden irili-ufaklı bir dizi saldırıyla karşılaştık. Bildiri dağıtımlarımız, afiş çalışmalarımız engellenmeye çalışıldı. İLGP çalışanları gözaltına alındı. Okullardaki faaliyetlerimiz çeşitli baskı araçlarıyla engellenmeye çalışıldı. İLGP'lilerin bulunduğu sınıflara yönelik özel aramalar gerçekleştirildi. Bir dizi İLGP'li okuldan atılmaya çalışıldı, yahut farklı okullara gönderildi. Ancak faaliyetlerimiz hiçbir yerelde kesintiye uğratılamadı. Biz bir kez daha gördük ki, güçlü bir politik faaliyet, kadrolaşma noktasında da ciddi mesafelerin alınması sonucunu doğuruyor. Bütün İLGP'liler bu saldırılar karşısında net ve güçlü tutumlar alabildiler.

Kurultayın gücüyle 1 Mayıs'a yürüyeceğiz!

Bizim açımızdan oldukça yoğun geçen bir kampanya sürecinin en önemli adımının ön günlerindeyiz. Kurultayımız hem bütün bir çalışmamızın özeti, hem de gelecekte yürüteceğimiz faaliyetin güvencesi olacaktır. Bütünüyle liselilerin emeğiyle gerçekleşecek olan kurultayda, liseli gençliğin temel sorunları işleneceği gibi, mücadele araçları üzerine somut tartışmalar da yürütülecektir. Liseli gençliğin bugün yaşadığı sorunlar elbette toplumsal sorunlardan kopuk değildir ve çözümü de tek başına liseli gençliğin mücadelesi ile mümkün olmayacaktır. Ancak İLGP'liler olarak hedefimiz liseli gençliği toplumsal muhalefet içerisinde etkin bir güç haline getirebilmektir. Bu kurultayla hedeflediğimiz de bu olacaktır.

Kurultaydan sonra ise ara vermeksizin 1 Mayıs çalışmamıza yoğunlaşacağız. Ardından önümüzde yoğun bir ÖSS kampanyası olacak. Yine bu dönemde Mayıs şehitlerini güçlü bir anma etkinliği ile gündemleştirecek, devrimci mirasa sahip çıkma gerekliliğine vurgu yapacağız!

Kurultayımız 15 Nisan günü Bakırköy Kültür Merkezi'nde gerçekleşecektir. Saat 11.30'da başlayacak olan kurultay, bizce tek başına liseli gençliği değil, duyarlı tüm kesimleri ilgilendirmektedir. Kurultay liseli gençliğin tüm toplumsal kesimlere yönelttiği bir mücadele çağrısı olarak algılanmalıdır.

İLGP olarak kampanyamızdan aldığımız güçle kurultaya yürüyoruz. Kurultaydan aldığımız güç ise bizi geleceğe taşıyacaktır!

İstanbul Liseli Gençlik Platformu