19 Mart 2005
Sayı: 2005/11 (11)


  Kızıl Bayrak'tan
  SEKA direnişinin göst. ve özelleştirme karşıtı mücadele
  Özelleştirme saldırısında yeni adımlar
  Yeni soruşturma dalgası ve görevler
  Baskılar devrimci gençliği yıldıramaz!
  İÜ’de soruşturma terörü ve hukuksuzluğa eylemli protesto
  Ankara’da gençlik eylemine polis saldırısı
  TÜSİAD’ın sahte demokrasi sevdası
  10. yılında Gazi katliamı lanetlendi
  “Gazi’nin/1 Mayıs’ın hesabı sorulacak!”
  Süleyman Çelebi kimin başkanı?

  Samet Kalıp işçilerine çağrı

  Aster işçisinden zamsız çalışmaya tepki
  Dehaklar’a karşı Demirci Kawalar’ın
birliği!
  Ulusal sorun ve Kürt hareketi/6: “Demokratik uygarlığın sağ kanadı”
üzerine tamamlayıcı düşünceler
  EKİM’den ; "Sosyal devletin" ve sosyal barışın sonu
 Filistin halkı dayatmalara boyun eğmeyecek!
Irak; Kukla mecliste
pazarlıklar sürüyor
 Arjantin; Devlet Başkanı halka Shell’i boykot çağrısı yaptı
“ESP fenomeni” ya da
fırsatçı samimiyetsizliğin son örneği
Devrimci tutum ve gericilik
İzmir'de 8 Mart
Katliamın adı: Nükleer santral
Cejna Newroz piroz be!
Ortadoğu’da tufan kapıda
  Mücadele Postası

Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın


 

Katliamlar 10. yılında bir kez daha lanetlendi...

“Gazi'nin/1 Mayıs'ın hesabı sorulacak!”

12 Mart Gazi ve 15 Mart Ümraniye katliamları 13 Mart günü Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde yapılan bir yürüşüyle lanetlendi. Eyleme 1000'i aşkın emekçi katıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği Ümraniye Şubesi'nde verilen yemeğin ardından yaklaşık 750 emekçi kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti. En önde “10. yılında Gazi ve 1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür!/1 Mayıs halkı”, hemen arkasında ise “Şehitlerimizi unutmayacağız!/1 Mayıs halkı” imzalı iki ayrı pankart açıldı. Pankartların arkasında ise şehit aileleri Gazi şehitlerinin fotoğraflarının yeraldığı “Gazi şehitleri ölümsüzdür!” pankartı taşıdı.

Mahallenin ana caddesine çıkılmasının ardından yolu kapatarak yürüyüşe devam eden kitle sık sık “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek!”, “1 Mayıs/Gazi şehitleri ölümsüzdür!”, “Gazi'nin/1 Mayıs'ın hesabı sorulacak!”, “İçerde, dışarda hücreleri parçala!”, “Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganlarını haykırdı. “Halkımız saflara, hesap sormaya!” sloganına cevap veren mahalle halkının da yürüyüşe katılımı ile bini aşkın emekçi eyleme katılmış oldu. Mahalle esnafı ise kepenk kapatarak ve işyerlerine katliamı lanetleyen siyah kurdelalar asarak eyleme destek sundu. Yürüyüş boyunca caddede bulunan ve balkonlardan yürüyüşü izleyen emekçiler de alkışlarla eyleme destek verdiler.

30 Ağustos İlköğretim Okulu'nun önüne gelindiğinde Ahmet Arif'in Anadolu şiirinden bir bölüm okundu, okul önüne şehit resimleri ve karanfiller bırakıldı. Gazi ve 1 Mayıs şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşunun ardından bir kez daha “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” ve “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları gür bir şekilde haykırıldı.

1 Mayıs Mahallesi halkı adına yapılan basın açıklamasında devletin katliamcı geleneği lanetlenirken bugün halen devam etmekte olan devrimci-muhalif insanlar üzerindeki baskılar ile emekçilere yönelik yozlaştırma politikaları kınandı. SSK, SEKA, TEKEL üzerinden sermayenin, Ortadoğu'daki gelişmeler üzerinden ise emperyalistlerin saldırı politikalarına yapılan vurgunun ardından basın açıklaması şu sözlerle son buldu: “ ...Dün Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta katlederek, yakarak bitiremediler bizi. Cezaevlerindeki savunmasız tutsaklara saldırıp zulme karşı siper olan aç bedenleri yokederek sindiremediler bizi. Mardin Kızıltepe'de, Mersin'de gencecik bedenlere onlarca kurşun sıkarak yıldıramadılar bizi. Ve biz 1 Mayıs halkı olarak diyoruz ki; 2 Eylül 1977 kuruluş direnişimizde verdiğimiz şehitlerden devraldığımız bayrağı 12-15 Mart şehitlerimizin direniş ruhu ile bütünleştirip her türlü baskıya ve yozlaşmaya karşı bedeli ne olursa olsun karşı duracağız!”

Bir kez daha gür bir şekilde haykırılan sloganların ardından Grup Mithra'nın verdiği dinleti ve hep bir ağızdan söylenen marşlar ile eylem sona erdi.

Kızıl Bayrak/Ümraniye

----------------------------------------------------------------------------------------

Etkinlik ve şenliklere binlerce öğrenci katıldı...

MMO Öğrenci Üye Kurultayı mücadele çağrısı ile geçti!

MMO tarafından düzenlenen Öğrenci Üye Kurultayı 12-13 Mart tarihleri arasında “Mühendislik Eğitiminin Sorunları ve Mühendisliğin Geleceği” başlığı altında Ankara'da gerçekleştirildi. Kurultayın ilk günü öğrenci komisyonu bulunan şubeler ve temsilciliklerden gelen delegelerin tartışmaları ile geçerken, ikinci gün Atatürk Spor Salonu'nda kitlesel bir şenlik yapıldı.

12 Mart günü çeşitli illerden gelen öğrenci delegeleri, daha öncesinde merkezin hazırlamış olduğu taslak sonuç raporunu tartıştı. Raporda temel olarak eksik görülen noktalar, AB'ye karşı net tavır alınmaması, mühendislerin genel olarak yoksullaşmasından bahsedilmemesi, etik konusunda yanlış kavrayışa sahip olunması ve yetkin mühendislik meselesine hiç değinilmemiş olması biçiminde sıralandı. Ayrıca taslakta örgütlenme sorunlarına dair bir tartışmanın olmamasına da işaret edildi.

Tüm bu konularda birkaç şubenin etkili müdahalesi ile kararlar olması gerektiği tarzda geçti. Tabii bu konularda ve daha birçok konuda duruma itiraz eden belli gerici şubeler vardı. Ama tartışmalar sonucunda yetkin mühendislik konusu dışında tüm kararlar olumlu yönde çıktı. AB'ye hayır dendi, mühendislerin yoksullaşması açıklandı ve etik bölümü komple silinerek yeniden yazıldı. Örgütlenme konusunda yapılan tartışma ise verimli geçmedi, ama olumlu bir adım olarak somut talepler üzerinden komisyonlar kurma kararı alındı (YÖK Karşıtı Komisyon, Yetkin Mühendislik Araştırma Komisyonu gibi).

15 gün içerisinde sonuç bildirgesi rapor üzerinden hazırlanacak.

13 Mart günü, illerden gelen geniş öğrenci katılımı ile kurultayın ikinci gününün açılışı yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından şubelerden öğrenci komsiyonları adına konuşmalar yapıldı. Açılış anında çeşitli organizasyon sorunları yaşandı. Alanda daha fazla öğrenci olmasına rağmen salonda 1000 kişi bulunuyordu. Denizli şubesinin işsizlik sorununu anlatan ve sistem karşıtı mücadeleye bağlayan konuşması, salonda yine Denizli şubenin öncülük ettiği sloganlarla, en etkili konuşma oldu. İstanbul şube adına yapılan konuşmada ise, öğrencilerin kendi talepleri etrafında birleşik bir gençlik muhalefetini yükseltmeleri gerektiği vurgulandı.

Hemen ardından serbest forum bölümüne geçildi. Şubelerin konuşmalarında ve serbest forumda sisteme muhalif tavır ön plandaydı. Ardından şubelerin hazırladığı sosyal etkinlikler başladı.

Akşam Moğollar ve Grup Kızılırmak'ın konserleri gerçekleşti. Bu esnada salonda 3 bini aşkın insan bulunuyordu. Kurultay en son 19 Mart'ta alanlarda olma çağrısı ile son buldu. Konser esnasında sık sık sloganlar atıldı.

Kurultayın sonucu öğrencilere ve toplumun tüm kesimlerine mücadele çağrısı oldu.

Ekim Gençliği/İstanbul

---------------------------------------------------------------------------------------

İzmir'de Mart ayı katliamları protesto edildi

İzmir'de Partizan, ÖMP, BDSP, Devrimci Mücadele, Devrimci Hareket, Odak ve Mücadele Birliği'nden oluşan Platform Kemeraltı Girişi'nde 12 Mart günü bir basın açıklaması yaptı. 12 Mart faşist darbesi, 12 Mart Gazi ve Ümraniye, 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamları protesto edildi. Eylemde “Yaşasın Gazi direnişimiz!”, “Halepçe'yi unutmadık, unutmayacağız!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları atıldı.

Eylem katliamlarda şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Açıklamada, emperyalizmin dünya halklarına karşı estirdiği terör ve Türkiye'de son dönemlerde daha da yoğunlaşan saldırılar vurgulandı. 12 Mart faşist darbesiyle Denizler, Mahirler ve İbrahimler'i katleden anlayışın Gazi'de, Ümraniye'de, Beyazıt'da da kendini ortaya koyduğu belirtildi. Halepçe katliamında binlerce Kürdün kimyasal silahlarla katledildiği ifade edildi. Açıklama “aydınlık, özgür, eşit, sömürüsüz yarınlara ulaşma yolunda tüm baskı ve katliamlara karşı haklı mücadelemizi yürütecek ve yarınları kuracağız” denilerek bitirildi.

Kızıl Bayrak/İzmir